srijeda, 21. ožujka 2012.

MAJČINA DUŠICA I TIMIJAN




Majčina dušica - lat.Thymus serpyllum L.;
Timijan - lat. Thyus vulgaris

  

KEMIJSKI – FARMAKOPEJSKI  SASTAV : timijan – vrtna majčina dušica miriši ugodno, ima oštar okus zbog čega ga valja u kuhinji (u kulinarstvu) oprezno upotrebljavati.  Sadrži do 2,5 % eteričnog ulja koje se sastoji od thymola, carvacrola ( karvakrol), cymola, pinena, linaloola, borneola… tanina  i flavonoida.  Timijan koji je više ispitan sadrži i željezo, kalcij, smolu. Najviše eteričnog ulja ima biljka oko 14 sati.
PRIPREMA ZA KORIŠTENJE : u kuhinji se upotrebljava timijan, dok se u liječenju upotrebljavaju obje vrste.  Timijan se upotrebljava za pečenke, pržene ribe, umake i juhe. Omiljeni je začin za marinade i izradu biljnog octa.  Ulje se koristi protiv kašlja i dezinficira, te se koristi kod izrade vodice za usta i zubnih pasta. Mnoštvo biljnih likera sadrži timijan.
Glavno djelovanje je antimikrobno, spazmolitično.  Naročito se koristi kod katara dišnih putova.  Prije se koristila za liječenje glavobolje, bolesti jetre, za poboljšanje teka i poticanje vjetrova. Koristi se kod bolesti mjehura i bubrega.  Vanjska primjena kod utrljavanja za liječenje reumatskih tegoba , i kao dezinfekcijsko sredstvo.
Za liječenje se sabiru mladice s cvjetovima prije i za vrijeme cvatnje.  Upotrebljava se samo gornja trećina  vriježa. Ne trgati biljku.



RECEPTI  :
Za pripremu čaja : 1,5 do 2 grama ( 1 – 1,5 čajna žlica) na jednu šalicu koju se prelije vrelom vodom i pusti da odstoji.  Pije se dnevno  3 puta po šalicu čaja.  Sadrže je i gotovi ljekoviti pripravci.
Kod izostanka menstruacije dolazi u čajnoj mješavini s drugim biljkama .
Za liječenje ječmenca, uz rudbekliju od timijana ili majčine dušice se pravi koncentrirani ( jaki ) čaj i vatom obloženim štapićem nanosi izravno na ječmenac ili se natopi oblog za oko.
Protiv crijevnih parazita ( ako su nađeni u stolici )  popiti prema starosti  2-8 grama timola pomiješanog s voćnim sokom a odmah zatim 2 velike žlice ricinusovog ulja.  Može se i  20 grama biljke popariti s 2,5 dl kipuće vode uz dodatak 1 velike žlice meda i piti  kroz 4-6 tjedana po 1 malu šalicu dnevno.
Sredstvo protiv kašlja, bronhitisa, nesanice, plućnog katara, želučanog čira priprema se  na način da se 1 velika žlica droge (timijan ili majčina dušica) popari s 3-4 dl kipuće vode ostavljeno poklopljeno 15 minuta pa se procijedi i doda se velika žlica meda i sok pola limuna, pije se gutljajima u toku dana.
Majčina dušica kuhana u vinu s jednakom količinom korijena oslada ( Polipodium vulgare) i komorača (Fructus foeniculi), liječi od kašlja s krvarenjem a ujedno i  ublažuje astmu. Pije se ujutro, natašte.
Prsni čaj :  3 velike žlice  mješavine po 2 grama cvijeta crnog sljeza ( Malvae silvestris), divljeg maka (Papaver rhoeas), divizme (Verbascum thapsus). Nadalje 4 grama aniša (Fructus anisi), 15 grama korijena bijelog sljeza  (Radix althaea), 20 grama lista majčine dušice, 25 grama slatkog korijena (Radix glycyrrhizae) i 30 grama lišća bijelog sljeza – sve usitnjeno prelije sa 1 litre kipuće vode. Ostavi se poklopljeno 2 sata i nakon toga procijedi, dodaje s e2 velike žlice meda. Pije se svaka 2 sata po 1 velika žlica. Liječi od bronhitisa, upale i gnojenja u plućima.
Tinktura :  kao sredstvo za iskašljavanje. Za pripremanje je potrebno 200 grama lišća timijana ili majčine dušice, 100 grama glicerola , 320 grama koncentriranog  alkohola, 580  Grama pročišćene (destilirane) vode.  Usitnjeno lišće preliti smjesom glicerola i koncentriranog alkohola . Nakon 8 dana stajanja i češćeg miješanja tinktura se procijedi. Srednja terapijska doza je dva grama tinkture. Najbolje je 20 do 30 kapi nakapati na kocku šećera i uzimati tri puta dnevno.
4 grančice svježe majčine dušice  stavi se u 2,5 dl domaće rakije lozovače. Nakon 14 dana namakanja može se ovaj pripravak koristiti kod bolova i grčeva u želucu. Prema potrebi popiti po 1 žličicu rakije. Pomaže i ako se lagano masiraju bolna mjesta kod gihta, reume, uganuća i nagnječenja.
Sirup: u kombinaciji s natrij-bromidom uspješno se koristi za iskašljavanje i umirenje. Potrebno je 15 grama tinkture timijana, pet puta manje natrij-bromida i destilirane vode, 0,1 gram praška za konzerviranje i 79 grama običnog sirupa. Narij-bromid se dobro rastvori u vodi, rastvor se pomiješa sa sirupom i  tinkturom timijana, u kojoj je prethodno rastvoren konzervans. Srednja pojedinačna terapijska doza je 15 grama. Najbolje je da se 4 X dnevno pije žličica ovog sirupa.


Nema komentara:

Objavi komentar

Zanima me vaše mišljenje...