četvrtak, 5. svibnja 2016.

Kopriva – povijesni univerzalni lijek


Kopriva (lat.urtica dioica) je samonikla biljka u narodu poznata i kao obična kopriva, pitoma kupina, pasja kopriva, žara, žegavica.

Rasprostranjena je u gotovo svim dijelovima svijeta, a najčešće ju nalazimo na zapuštenim i obraslim terenima. 

Prepoznatljiva je po svojim zelenim srcolikim listovima prekrivenima sitnim dlačicama koje žare (otuda i naziv žara).

Ljekoviti su svi njeni dijelovi – lišće, cvijet, stabljika, korijen i sjeme.

Danas koprivu, nažalost, mlađi naraštaji doživljavaju kao korov i nastoje ju pošto poto iskorijeniti s okućnice, iz vrta ili voćnjaka.

No, stariji o njoj imaju drugačije mišljenje – potvrdit će da je ona u prošlosti bila izuzetno cijenjena te svakodnevno korištena kao hrana, ali i lijek.


Kopriva – povijesni univerzalni lijek


Prvi tragovi upotrebe ove biljke potječu još iz prvog stoljeća, kada je korištena kao lijek protiv prehlade i opće slabosti te kao snažno sredstvo za detoksikaciju organizma.

Kroz povijest, kopriva je korištena kao izvrstan diuretik i laksativ te odlično sredstvo za liječenje oteklina, nepravilne menstruacije, krvarenja, upale pluća, astme, bolesti slezene, gangrenoznih rana te mnogih drugih oboljenja. 

U 17. stoljeću poslužila je kao protuotrov kod uboda otrovnih životinja te za liječenje kamenaca i pijeska u bubrezima i mokraćnim kanalima, kožnih infekcija, bolova u zglobovima, gihta i išijasa. 

Poznata i široko primjenjivana je stara ruska tradicija žarenja tijela koprivom u svrhu jačanja cirkulacije i ublažavanja reumatskih tegoba.  

Također, u Rusiji se kopriva tradicionalno koristi i za liječenje bolesti jetre i žučnog mjehura.

U engleskoj i njemačkoj fitoterapiji ona je cijenjeno sredstvo za suzbijanje upala mokraćnih kanala i tegoba s prostatom.

Zbog velike koncentracije željeza u mnogim kulturama se od davnina upotrebljava za liječenje anemije i nedostatka energije.  

Kopriva sadrži vlakna koja su vrlo slična onima iz konoplje i lana, zbog čega stoljećima zauzima posebno mjesto u tekstilnoj industriji.

U mnogim zemljama domaćice su ju koristile za čišćenje i pranje stakla, ogledala i posuđa tako što bi prljavu površinu izribale koprivom, isprale vodom i potom obrisale čistom krpom.


Riznica hranjivih nutrijenata


U ovoj široko rasprostranjenoj zeljastoj biljci kriju se mnogi dragocjeni nutrijenti. 

Obiluje vitaminima C, A, K, B2.

Sadrži bjelančevine, masti, ugljikohidrate, flavonoide, tanin, klorofil, karoten, lecitin, fitosterol, acetilholin te pantotensku, mravlju, octenu i silicijsku kiselinu. 

Korijen koprive sadrži velike količine željeza, stoga se tradicionalno koristi u liječenju anemije kao i protiv prhuti u kosi, opadanja kose te za njeno jačanje.

Zbog visokog udjela magnezija kopriva je odlično sredstvo za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima, menstrualnih grčeva kao i opće slabosti, umora i iscrpljenosti.

Mineral silicij je od velikog značaja za zdravlje kože, zbog čega je kopriva u fitoterapiji nezaobilazan lijek za suzbijanje akni, ekcema, herpesa, lišajeva i gljivica.  

Zahvaljujući vitaminu K, pomaže u zaustavljanju krvarenja te se stoga preporučuje za reguliranje obilnih menstruacija kao i za zaustavljanje krvarenja iz nosa.  

Odlična je pomoć u liječenju kroničnih upala mokraćnog sustava jer u svom sastavu sadrži trijeslovine, tvari koje suzbijaju razvoj bakterija.

Lecitin prisutan u koprivi ublažava bolne zglobove, pospješuje probavu te njeguje i jača kosu. Pospješuje pamćenje i pomaže kod osjetljivosti na vremenske promjene.


Prirodni lijek protiv anemije


Ova jednostavna biljka stoljećima je poznati narodni lijek za slabokrvnost i prevenciju anemije. 

Bogatstvo željeza, najvažnijeg elementa u ljudskom organizmu, a kojeg tijelo samo ne proizvodi, razlog je zbog kojeg je kopriva bila neizostavan sastojak svake kućne ljekarne u povijesti.  

I danas se koristi se kao prirodno sredstvo za poboljšanje krvi te bolju cirkulaciju. 

Bogata je i vitaminom C, koji prirodno potiče bolju apsorpciju željeza pa se pri njenoj upotrebi ne javljaju uobičajene nuspojave uzimanja dodatne terapije željezom, kao što su mučnina, proljev i bolovi u želucu. 

Kopriva je ujedno i prirodni izvor energije i vitalnosti.


Pomoć u detoksikaciji organizma


Ova pomalo neugledna biljka izvrsna je pomoć u detoksikaciji organizma. 

Potiče rad probavnog sustava, pospješuje izlučivanje tekućine, čisti krv i mokraćne kanale.

Kopriva pomaže u izlučivanju viška mokraćne kiseline iz tijela, pa služi kao narodni lijek za tegobe povezane s gihtom.

Upravo stoga je snažna pomoć u ublažavanju tegoba povezanih s nakupljanjem i zadržavanjem toksina u organizmu te kao prirodna pomoć protiv parazita u tijelu.  


Prirodni izbor za trudnice


Kopriva je biljka koju je preporučeno koristiti i u najosjetljivijem dijelu ženinog života – trudnoći, kada se koristi u obliku čaja, dok se svježe cijeđeni sok od koprive (iz sokovnika) ne preporučuje.

Budući da obiluje željezom, prirodan je izbor za sprječavanje i liječenje trudničke anemije te potiče cirkulaciju.

Pomaže radu bubrega, ublažava stres, regulira rad hormona i smiruje upale.

Zahvaljujući magneziju, smanjuje grčeve u nogama i ublažava porođajne bolove te pridonosi smanjenju umora i malaksalosti.

Može pomoći kod hemeroida te spriječiti krvarenje nakon poroda.

Potiče stvaranje majčinog mlijeka.

Čaj od koprive dobro je piti već od 2. tromjesečja i u cijelom periodu dojenja.

Pomaže i u obnovi kose te osigurava zdravu i čistu kožu.


Ostale poznate dobrobiti koprive:

jača imunitet
smiruje simptome reumatizma i artritisa
pomaže kod menstrualnih bolova i predmenstrualne nadutosti
snižava krvni tlak i šećer u krvi
pomaže kod glavobolje i nesanice
ublažava bolesti dišnih puteva
eliminira kožne probleme
suzbija infekcije urinarnog trakta
uništava crijevne parazite
njeguje i jača kosu
potiče laktaciju

Primjena koprive


Redovitim konzumiranjem pripravaka od ove čudesne biljke možete prevenirati mnoge bolesti te ublažiti i pomoći pri liječenju i težih zdravstvenih tegoba.

Stoga, uvedite u svoj dnevni ritual barem 1-2 šalice čaja ili soka od koprive.

Za liječenje težih oboljenja jedna ili dvije šalice neće biti dovoljne. U tom slučaju svakodnevno konzumirajte litru do dvije napitka.

Koprivu možete iskoristiti za pripremu čaja, soka, meda, likera, sirupa, tinkture ili pak njome obogatiti vaša omiljena jela.

U nastavku vam dajem samo neke mogućnosti primjene ove dragocjene biljke.  


Čaj od koprive


Čaj od lista koprive je odličan, a nadasve zdrav napitak. Pomaže kod anemije, protiv proljetnog umora i za pomoć čišćenju organizma. 

Potiče izlučivanje viška tekućine iz tijela, stabilizira rad probave i osigurava tijelu prirodnu energiju. 

Priprema se tako da se listovi koprive preliju kipućom vodom i ostave poklopljeni oko pet minuta.

Konzumira se polagano, u malim gutljajima.  

Čaj se ne preporučuje kuhati jer se kuhanjem gube dragocjeni sastojci biljke.

Nije ga potrebno zaslađivati, a prema želji može se kombinirati s drugim biljkama poput kamilice ili mente.


Osnovni recept za čaj od koprive:

2 čajne žličice lišća koprive dobro oprati i sitno narezati te preliti s 250 ml ključale vode.

Poklopiti i ostaviti oko pet minuta da odstoji. 

Nakon što čaj procijedite, spreman je za konzumaciju.


Oblozi od koprive


Oblozi od koprive su vrlo korisni za ublažavanje reume i upala.

Pripremaju se tako da se svježi listovi koprive preliju vrućom vodom, zatim se u tu tekućinu uroni tkanina koja se potom omotava ili polaže na bolna mjesta. 

Oblozi od svježe iscijeđenog soka koprive stavljaju se na oči za ublažavanje i smirivanje upale očiju. 

Poznata je i stoljetna upotreba toplih obloga koprive u svrhu izvlačenja otrova iz organizma.


Kupka od koprive


Koristi se za ublažavanje tegoba kao što su grčevi, umor, gljivice na nogama i bolesti krvožilnog sustava.

Oko 200 g koprive stavite u platnenu vrećicu (možete ju sašiti sami, od gaze).

Potopite koprivu u vruću kupku i ostavite desetak minuta.

Provedite u kupki barem 20 minuta.

Za snažniji učinak nakon korištenja kupke nemojte se tuširati.

Primjenjujte svakodnevno oko 4 mjeseca.


Sirup od koprive

Domaći sirup od koprive starinski je eliksir za jačanje krvi, bolji rad bubrega, prirodni napitak koji pomaže kod astme i alergija te kod problema s ispadanjem kose. 

Ujedno, poznat je i kao napitak koji liječi anemiju. 

Sastojci:

200 g vrhova koprive
4 limuna
2 l vode
1 kg meda

Priprema:

U posudi pomiješajte vodu, dobro oprane vrhove koprive i limun narezan na ploškice. 

Ostavite smjesu da odstoji 24 sata.

Nakon toga dodajte med i prokuhajte do vrenja. 

Ohladite, procijedite, ulijte u staklene boce i pospremite na hladno. Domaći sirup ima rok trajanja od 6 mjeseci. 

Kod konzumacije razblažite vodom.


Tinktura od koprive


Tinktura od koprive koristi se za vanjsku i unutarnju upotrebu. 

Prirodni je lijek za anemiju i snažan imunitet.  Pomaže u suzbijanju urinarnih infekcija, kod viroze, gripe i prehlade. 

Ublažava alergijske reakcije, osobito na pelud.  

Saveznik je organizma u izbacivanju viška tekućine te potiče njegovo čišćenje i obnovu. 

Kod vanjske primjene, nekoliko kapi tinkture koprive utrljava se u vlasište, kako bi se ojačao korijen i potaknuo rast kose. 


Sastojci : 

20 g suhog korijena koprive
100 ml alkohola (70%)

Priprema: 

Korijen koprive prelijte alkoholom, poklopite i ostavite da odstoji 14 dana (povremeno protresite).

Procijedite, ulijte u staklene boce i čuvajte na hladnom, tamnom mjestu.


Primjena: 

Uzimajte po 20-30 kapi tinkture, razblažene s čašom vode, tri puta na dan. (Koristite li kupovnu tinkturu, poštujte navedeno doziranje).  


Berba i čuvanje  


Ova biljka je vrlo skromna, što se uzgoja tiče i podjednako uspijeva na gotovo svim vrstama tla. 

Kao i sve druge samonikle biljke, bere se u čistoj prirodi, što dalje od prometnica i zagađenih zona.

Mladi listovi koprive, ubrani prije cvatnje su najukusniji za konzumaciju i najbolji su lijek. 

Idealno vrijeme za berbu lista koprive je proljeće (od ožujka do svibnja), prije cvatnje, a može se brati i u jesen prije formiranja sjemena. 

Prilikom berbe, obavezna je zaštita ruku rukavicama jer mravlja kiselina i histamin prisutni u lisnim dlačicama mogu nadražiti kožu te izazvati svrbež, bol, crvenilo i oteklinu.

Beru se sasvim mladi listovi, s vrha (10-15 cm od vrha) koji se termički obrađuju za trenutnu konzumaciju ili se suše za kasniju upotrebu.

Mnoge domaćice ju nakon kratkog blanširanja zamrzavaju te koriste tijekom zime kao zamjenu za špinat ili blitvu.

Želite li je osušiti i koristiti cijele godine, lišće koprive osušite u hladovini, na prozračnom mjestu. Osušeno se posprema u papirnate ili platnene kutije ili vrećice.

Korijen se vadi u proljeće i jesen. Nakon što se četkom dobro očisti od zemlje, suši se kao i lišće, u hladovini, na prozračnom mjestu.

Sjeme se sakuplja u kolovozu i rujnu.


Napomena

Nakon duže konzumacije koprive postoji manji rizik od alergijske reakcije.

Kopriva u pojedinim slučajevima može izazvati proljev i probleme s probavom.

U slučaju konzumacije većih količina pripravaka od koprive konzultirajte se s liječnikom jer kopriva može pojačati ili ometati djelovanje pojedinih lijekova (lijekova za razrjeđivanje krvi, za snižavanje tlaka, za dijabetes, antidepresiva).


3 ukusna i zdrava recepta od koprive
Mladi listovi i vrhovi koprive mogu biti prava gastro poslastica, stoga se ovog proljeća odlučite za nove kulinarske izazove. 

Listovi koprive ukusni su i vrlo hranjivi, okusom podsjećaju na špinat pa se najčešće i koriste kao njegova zamjena ili zamjena za blitvu u pripremi jela. 

Sadrže zavidne količine željeza, važnih minerala te čak 20 puta više vitamina C od zelene salate pa su izvrsno prirodno sredstvo za liječenje anemije na vašem tanjuru. 

Pomažu čišćenju organizma, ublažavaju osjećaj bolova, smiruju upale i potiču probavu. 

Iskusni kuhari koprivu će znati upotrijebiti u pripravi juha, variva, raznih varijacija štrudli, salata te umaka za rižu i tjesteninu. 

Priznajte, zvuči zdravo i primamljivo i zato vam donosimo tri jednostavna, a ukusna recepta koje možete isprobati već ovog vikenda.


Kremasta juha od koprive


Sastojci: 

20 dkg svježih vrhova koprive 
½ glavice crvenog luka 
2 režnja češnjaka 
voda 
sol, papar 
1 žlica maslinovog ili kokosovog ulja  
2 dcl vrhnja za kuhanje 
Priprema:

Na ulju prodinstajte usitnjen luk.

Kada luk postane staklast, dodajte dobro oprane listove koprive i češnjak.

Kada osjetite da je češnjak pustio miris, podlijte vodom i kuhajte 10-ak minuta.

Nakon toga juhu izmiksajte i vratite na vatru. 

Ako je pregusta, dodajte još vode, a ako je prerijetka, umiješajte žlicu škrobnog brašna ili psyllium ljuskica razmućenih u vodi. 

Dodajte sol papar, svježi list peršina i vrhnje za kuhanje.

Prokuhajte još nekoliko minuta i juha je gotova.

Poslužite dok je jelo toplo.


Rižoto od kopriva s češnjakom 


Sastojci: 

250 g riže (vrsta po želji)
4 žlice maslinovog ili kokosovog ulja
3 šake vrhova koprive
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
 sol, papar 

Priprema:

Na ulju prodinstajte usitnjen luk.

Kada postane staklast, dodajte dobro oprane listove koprive, kratko prodinstajte, a zatim podlijte toplom vodom. 

Dodajte rižu i začine po želji te kuhajte 15 minuta.

Poslužite dok je topao.


Hrskavi popečci od koprive i mladog luka


Sastojci: 

300 gr mladih vrhova koprive
1 krumpir
2 mrkve
2 mlada luka
2 žlice zobenih pahuljica
2 žlice kiselog vrhnja
krušne mrvice
začini – sol, papar

Priprema: 

Mrkvu, krumpir i listove koprive operite, narežite na sitno i stavite kuhati. 

Kuhajte otprilike 15 minuta, izvadite iz vode i zatim dobro procijedite. Po želji, kuhanu mrkvu, krumpir i koprivu možete usitniti štapnim mikserom ili zgnječiti vilicom.  

Narežite mladi luk. 

U posudi izmješajte kuhano povrće s koprivom, mladi luk, zobene pahuljice i kiselo vrhnje te dodajte začine. 

Dobro izradite smjesu, oblikujte popečke uz pomoć krušnih mrvica i pecite ih na srednje ugrijanom ulju dok ne porumene. 

Ukusne popečke možete poslužiti sa zelenom salatom ili preliti umakom i dobili ste izvrsno vegetarijansko jelo. 

Dobar tek! 



KOPRIVA



Ponekad, u potrazi za rješenjem naših zdravstvenih problema, zaboravimo na to, da nam je priroda već dala sve potrebno za zdravlje i da su nam da dohvat ruke prirodni i besplatni lijekovi.

Tako sam i ja bila iznenađena, kada sam naišla na ovaj članak, koji govori o običnoj koprivi.

Iako smo svi ponešto čuli o ljekovitosti koprive, ne znam koliko nas je svjesno toga, koliko je ona zapravo ljekovita.

Članak je preveden sa engleskog, ime doktora na žalost je nepoznato.

„Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive."

Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet – imaju ljekovita svojstva.

U drevna vremena kopriva je bila vrlo cijenjena. Na slici Albrechta Duerer (1471 - 1528) možemo vidjeti anđela sa koprivom u rukama.

Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce.  Životinje i insekti bi ju odavno pojeli.

Jednom sam dala savjet majci sedmero djece, koja je od svog zadnjeg poroda patila od glavobolje i ekcema, da pije čaj od koprive.

U kratkom vremenu riješila se ekcema i glavobolje. Pošto ekcem ima unutarnji razlog, treba ga liječiti uzimajući trave koje čiste krv.

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. 

Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.

U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj se pije 4 tjedna. Nemojte čaj zakuhati, jer će to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti 1 čašu čaja od koprive svaki dan tokom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

Jednom mi je došla mlada žena, koja je izgledala anemično. Osim nedostatka željeza, imala je probleme sa želucem, žučnim mjehurom i patila je od glavobolje.

Preporučila sam joj čaj od koprive. Nakon nekog vrjemena opet sam ju srela, a ona mi je sa oduševljenjem rekla, kako joj je brzo pomogao čaj od koprive. Cijela se njezina obitelj okrenula prirodnom načinu liječenja.

Čaj od koprive je diuretik i zbog toga se može koristiti kod vodene bolesti. Izgrađuje krv i zbog toga je dobrotvoran kod mnogih bolesti krvi.

U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljem, kopriva se može uspješno koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi  trebali piti čaj od koprive.

Nastavite čitati:

Kopriva - Čudesni lijek 2.dio

Napravite čaj, tinkturu i kupku od koprive

Sve što niste znali o prirodnom liječenju koprivom

3 ukusna i zdrava recepta od koprive

Kopriva - čudesni lijek - 2.diokopriva

Kopriva smanjuje osjetljivost na prehladu i pomaže kod reumatizma i gihta.

Jedna je moja pacijentica patila od išijasa. Bila je pod medicinskom njegom 3 godine.

Nakon toga je počela koristiti kupke s koprivom (200 g koprive na jednu kupku) i ozdravila je u roku 6 mjeseci.

Jedna gospođa, stara 50 godina, imala je tako slabu kosu da je morala nositi periku.

Njoj sam preporučila da pere kosu s posebnom smjesom, napravljenom od čaja od koprive i koncentrata korijena koprive.

Poslušala je moj savjet i njezina je kosa svakim danom postajala sve gušća.

Za zdravlje kose vrlo je blagotvorna tinktura od koprive. Lako ju je napraviti od korijena koprive, kojeg ćete iskopati u proljeće ili jesen.

I ja svakog dana nanosim ovu tinkturu na vlasište.Vrijedno je truda – nemam perut, a moja je kosa gusta, mekana i sjajna.

Kopriva je jako korisna za bolesti krvnih žila, poput, recimo, Birgerove bolesti.

Mnoge osobe mogle bi izbjeći amputaciju noge kada bi na vrijeme započele s kupkama od koprive.

Svaki grč, bilo gdje se pojavio, ukazuje na lošu cirkulaciju. Kod takvih simptoma preporučuje se kupka s koprivom.

Kupka se također preporučuje kod koronarne bolesti srca. Uđite u kadu i namačite područje srca toplim čajem od koprive. Dok to radite, nježno masirajte područje srca.

Jednom mi se obratila 50-godišnja žena koja je već 28 godina imala fistulu ,koja joj je donosila veliku bol. Fistula se nalazila na jagodici lica i operacije nije bila moguća. Prema mojoj preporuci, žena je počela brati mladu koprivu i praviti čaj. Pila je 3 čaše čaja od koprive dnevno s 1 žličicom švedske grančice.

Napisala je sljedeće: “Točno nakon 2 tjedna fistula je nestala i bila sam bez bolova. Fistula se nikad nije vratila.”

Sa zadovoljstvom iznova i iznova čujem iskustva ljudi kojima je pomogla kopriva. Nedavno sam dobila jedno pismo. Jedna gospođa je pisala o tome kako joj je pomogao čaj od koprive. “Ne samo da sam se riješila kroničnog umora. Nestali su žuljevi i gljivice na nogama!”

Druga žena je napisala da se konačno riješila ekcema.

Takva pisma su zrake nade u mom životu. To je potvrda da ljekovite biljke zaista pomažu, samo se trebamo koristiti njima!

Upotrebite mlade vrhove koprive, posebice u proljeće, za vaš tretman. Bit ćete iznenađeni rezultatom!

Jednom mi je došao jedan stariji gospodin. Prije 3 godine prebolio je gripu, nakon čega je imao strašnu glavobolju. Nikakvi lijekovi nisu pomogli.

Čak niti injekcije protiv glavobolje nisu bile učinkovite. S vremenom je glavobolja postajala sve gora, a čovjek je razmišljao o suicidu. Preporučila sam mu neka pije dvije i pol litre čaja od koprive dnevno. Nakon 4 dana čovjek je nazvao i rekao da se osjeća bolje nego ikada u životu!

Još jedan citat iz pisma: “Jako sam Vam zahvalan na pomoći. Već 19 godina patim od čudne bolesti.

Bio sam kod puno liječnika, ali nitko nije mogao reći što nije u redu sa mnom. Prije tjedan dana počeo sam piti čaj od koprive i moja je bolest nestala na misteriozan način, kao da nikada nisam niti bio bolestan!”

Iz ovih pisama vidim kako brzo pomažu ljekovite biljke.

Jedna poslovna žena mi je rekla da sa sobom uvijek nosi termos bocu sa čajem od koprive. Uvijek se uzda u njega. Rekla je kako čaj od koprive nije samo odlično sredstvo protiv žeđi, nego osvježava i otklanja umor.

Za išijas, artritis, lumbago i neuritis u rukama i nogama - lagano udarajte zahvaćeno područje sa svježe ubranom koprivom. Također možete napraviti vruću kupku s koprivom.

Zar ne bismo trebali biti zahvalni Gospodinu za ovakve čudesne trave? Nažalost, u modernom društvu čovjek prolazi mimo njih i prednost daje analgeticima, kojima se pretjerano koristi.

Želim vam ispričati još jednu priču koja me duboko dirnula. U jednom gradiću sam susrela stariju ženu koja je patila – prema dijagnozi liječnika – od tumora na želucu.

Zbog svojih godina, žena se nije mogla odlučiti za operaciju. Netko joj je preporučio da pije čaj od koprive. Svakog dana žena bi otišla u vrt i ubrala pregršt koprive blizu ograde, gdje je rasla u izobilju. Nakon nekog vremena, žena je otišla na rutinski pregled kod svog liječnika. Iznenađen, doktor nije mogao shvatiti što se desilo. Tumor je nestao! Nakon toga žena je mogla normalno uživati u zdravoj starosti.

Nema potrebe čekati da dođe bolest. Rak neće imati nikakve šanse ako naučimo cijeniti koprivu. Poslušajte moj dobar savjet - počnite piti čaj od koprive već danas.

Naravno, ako patite od nekog ozbiljnog problema, 1 čaša čaja dnevno neće vam biti od pomoći. Ako imate ozbiljno oboljenje, tijekom dana trebali biste popiti 1-2 litre čaja od koprive.

Suhu koprivu možete kupiti kod travara. Svježu mladu koprivu možete ubrati u proljeće. Što je kopriva mlađa i svježija, time su jača njezina ljekovita svojstva. Napravite nešto pozitivno za vaše zdravlje!

Otkada sam saznala o ljekovitosti koprive, nastojim redovito, u proljeće i jesen, piti čaj od mlade koprive tijekom 4 tjedna.

Obično popijem 1 čašu čaja na prazan želudac pola sata prije doručka. Tijekom dana popijem još 1-2 čaše. Najbolji učinak ćete postići ako čaj ne popijete odmah, nego ga pijuckate pomalo.

Čaj od koprive ne treba zaslađivati, jer on ne posjeduje neugodan okus. Ako želite, čaju možete dodati malo kamilice ili mente.

“Moj susjed koristi koprivu da bi se riješio štetočina u vrtu. Stavlja velike količine koprive u spremnik od 300 litara. Neko vrijeme koprivu ostavlja da se namače u spremniku. Zatim s ovom otopinom nekoliko puta šprica biljke. Tako se služi biljkom uzgojenom na prirodan način i ne mora koristiti kemikalije.”

Mnogi poljoprivrednici danas, umjesto da koriste dobrobiti koprive, uključujući i eko-uzgoj drugih biljaka uz njezinu pomoć, koprivu špricaju herbicidima, ne bi li je se riješili i uništili.

Ne razmišljaju o tome da se na takav način ubijaju mnoge ptice i insekti koji jedu koprivu. Kako li smo samo slijepi postali.

Kantarionovo ulje


Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave dobiva se od istoimenog cvijeta gospine trave.

To je sićušna biljka žutih cvjetova koja raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice.

Cvate tijekom cijelog ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše tijekom srpnja. Bere se gornji dio u cvatu.

Gospina trava (lat. Hypericum perforatum) je jedna je od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka.


Ljekovitost gospine travekantarionovo ulje


Gospina trava je jako cijenjena u narodu, jedan je od rijetkih lijekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protugljivično) djelovanje.

Ljekovitost gospine trave je širokog opsega, zato ne nosi ovo ime uzalud, a njeno ulje posebno je poznato i cijenjeno.

Ulje gospine trave bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protuupalno i pomažu epitelizaciju kože.

Kantarionovo ulje od davnina je poznato kao ulje koje se nanosi na sve rane.

Kantarionovo ulje pomaže kod:

rana
opekotina prvog stupnja
upale jajnika
vaginalnih infekcija (gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, pa čak i HIV)
hemeroida
proširenih vena
čireva
ožiljaka, strija i akni
reume i gihta
upale mišića i živaca

Kantarionovo ulje je odlično za sprječavanje rana kod bolesnika koji stalno leže.

Zavoj s uljem potrebno je mijenjati nekoliko puta dnevno.

Ono se koristi i kod rana koje teško zacjeljuju i protiv lakših opeklina.

Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju.

Jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta.

Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv strija i za perinealnu masažu. Trudnice ne smiju piti čaj od kantariona.

Važno je napomenuti da je kantarionovo ulje izvanredan lijek kod različitih ženskih problema poput cista, upale jajnika i gljivica. 

Umočite tampon u ulje gospine trave i stavite ga u rodnicu neka stoji par sati. Ako osjećate da još uvijek postoji bol, ponovite postupak. Na tržištu postoje i vaginalete s kantarionovim uljem.

U slučaju kirurškog tretmana raka dojke, kao i liječenju rana nakon završene operacije neki liječnici preporučuju upotrebu kantarionovog ulja u procesu zarastanja rane.

Razlog za ovakvu praksu je znanje o antikancerogenom djelovanju flavonoida (hiperin, kvercetin i rutin) - važnih sastojaka kantarionovog ulja.

Kod hemeroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opekotina preporučuje se mazanje uljem nekoliko puta dnevno.

Kantarionovim uljem možete liječiti i kućne ljubimce.

Kako napraviti kantarionovo ulje


Kantarionovo ulje je jedno od rijetkih ulja koje se priprema sa svježim cvjetovima. Omjer je 100 grama cvjetova na litru ulja.

Priprema se u hladno prešanom kvalitetnom ulju, uglavnom maslinovom.

Ostavite svježe cvjetove da odstoje preko noći, tako da svi kukci odu pronaći novi dom.

Stavite ih u prozirnu staklenu bocu i prelijte uljem
Prekrijte bocu  gazom i pričvrstite gumicom
Ostavite da stoji 40 dana na suncu, povremeno provjeravajte da li su svi cvjetovi u ulju
Četrdesetog dana dobro procijedite ulje i cvijeće kroz gazu, pritisnite cvjetove da puste svo ulje do kraja
Ulje čuvajte u čvrsto zatvorenim tamnim bocama
Nemojte držati ulje u hladnjaku
Kvalitetno kantarionovo ulje je tamno crvene boje koja čak vuče na ljubičasto.

Ako vam se ne da pripremati ulje kod kuće, možete ga kupiti u bio trgovinama, ljekarnama, drogerijama ili kod ljudi koji ga pripremaju kod kuće.  Prije kupnje informirajte se o kvaliteti ulja.

Ricinusovo ulje - otrov ili lijek?


"Nije li to ulje otrovno?“ - sigurno se pitate kada čujete za ulje ricinusa.

Istina je da je ricin jedan od najjačih otrova na svijetu.

Dobiva se od biljke ricinus (lat. Ricinus communis), a ona je prema Guinnessovoj knjizi rekorda proglašena najotrovnijom biljkom na svijetu.

No ricinusovo ulje nije nimalo otrovno, nego zapravo jako ljekovito.

Ricinusovo ulje zbog svoje ljekovitosti u narodu nosi naziv Kristov dlan.

Kroz povijest, ricinusovo ulje se koristilo u vrlo različite svrhe.

U drevnoj Grčkoj ricinusovo ulje se koristilo u rasvjeti, kao mast za tijelo i za poboljšanje rasta kose.

Kleopatra ga je navodno koristila za izbjeljivanje bjeloočnica. U drevnim egipatskim spisima spominje se kao laksativno sredstvo.

U ayurvedi se ricinusovo ulje koristilo kao sredstvo protiv parazita.


Ljekovitost ricinusovog ulja


Ono što ricinusovo ulje čini posebnim je vrlo rijetka ricinoleična kiselina, ono je sadrži čak 90%.

Vjeruje se da je baš zbog nje ricinusovo ulje toliko ljekovito. Ricinoleična kiselina se pokazala vrlo djelotvornom protiv gljivica, plijesni, virusa, parazita i bakterija.

Ricinusovo ulje se već dugo primjenjuje kod...ricinusovo ulje

išijasa
ćelavosti
artritisa
slabe cirkulacije
zatvora
tumora dojke
mioma i cista
bradavica
bronhitisa i prehlade
autoimunih poremećaja
Parkinsonove bolesti
epilepsije

Ricinusovo ulje poznati je lijek protiv zatvora.

Preporučuje ga se piti navečer pomiješano sa sokom radi izbjegavanja neugodnog okusa.

Preporučena doza ulja iznosi 0,5 – 1  žlice. Ulje se ne smije konzumirati više od tjedan dana.

Zbog snažnog djelovanja na cirkulaciju ricinusovo ulje se često koristi u oblozima. Sve što vam je potrebno je čista gaza, plastična traka, termofor i ručnik. Uljem natopljenu gazu stavite na kritično mjesto, prekrijte trakom, na to stavite termofor, omotajte ručnikom i držite sat vremena.

Postupak ponavljate toliko često koliko želite - kod ozbiljnijih tegoba preporučuje se staviti oblog 4 puta tjedno tokom mjesec dana.

Kod mioma, cista na jajnicima, benignih tumora, različitih upalnih stanja, menstrualnih bolova, zatvora i proljeva preporučuje se stavljati obloge na donji dio trbuha.

Oblozi se mogu stavljati i na područje jetre u svrhu čišćenja jetre.

Masaža ricinusovim uljem pomaže kod natečenih dojki, raka dojke, artritisa, reumatizma, bronhitisa i prehlade.

Ako imate problema s bradavicama, svake večeri ih masirajte 10-15 minuta ricinusovim uljem dok ne otpadnu.

Ricinusovo ulje pokazalo se korisnim u vanjskoj primjeni kod Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i cerebralne paralize.

Može ublažiti tegobe uzrokovane lupusom i sklerodermijom. Korisno je i kod epilepsije, hiperaktivnosti, bolesti jetre i žučnog mjehura te kod kroničnog zadržavanja tekućine.

Ricinusovo ulje se ne preporučuje trudnicama, osobama s osjetljivim želucem i bolestima bubrega. Nemojte ga uzimati u prevelikim količinama, jer može dovesti do proljeva i povraćanja.
 

Ricinusovo ulje za savršen izgled kože


Ovo ulje ima veliku upotrebu u kozmetici zbog visokog udjela vitamina E i ricinoleične kiseline.

Zbog svojih hidrantnih svojstava idealno je sredstvo za njegu suhe kože i kose.

Potiče stvaranje kolagena i elastina što umanjuje pojavu bora - to ga čini odličnim sredstvom za njegu zrelije kože.

Ricinusovo ulje uklanja prištiće i mitesere, čisti i hidratizira kožu. Potiče rast trepavica, kose i obrva. Redovita primjena ulja također potiče rast noktiju, sprječava opadanje kose i uklanja perut.

Pomaže kod manjih porezotina, opekotina, abrazija, koristi se kao prevencija strija i protiv ekcema.

Ricinusovo ulje odlično uklanja šminku. Evo kako pripremiti sredstvo za skidanje šminke prema vašem tipu kože:
 

Masna koža – 30% ricinusovog ulja, 70% suncokretovog ulja.
Normalna koža – 20% ricinusovog ulja, 80% suncokretovog ulja
Suha koža – 10% ricinusovog ulja, 90% maslinovog ulja

Ricinusovo ulje ima širok spektar ljekovitog djelovanja i lako je dostupno. Možete ga nabaviti  u svim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane po vrlo pristupačnoj cijeni.

Ricinusovo ulje nije otrov nego vrijedan prirodni lijek koji možete koristiti za sveopću dobrobit organizma. 




25 dobrobiti ricinusovog ulja u liječenju različitih tegoba



Ricinusovo ulje je jeftin, no nažalost nije toliko popularan lijek koliko bi trebao biti.

Ovaj prirodni lijek ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, a njegove primjene su neograničene.

Edgar Cayce, kojeg mnogi smatraju ocem holističke medicine 20. stoljeća, često je preporučivao ricinusovo ulje za tretiranje bolesti koje su bile otporne na tradicionalne terapije.

Prema njemu, ovaj lijek može pomoći kod skoro bilo kojeg problema,detaljno je opisao uspjeh u liječenju različitih tegoba s ricinusovim uljem: 
Alergije nestaju ako popijete pet kapi ricinusovog ulja svakog jutra.
Rane, porezotine i masnice brzo zacjeljuju kada se trljaju ricinusovim uljem.
Masiranje trbuha s ricinusovim uljem zadnja dva mjeseca trudnoće sprječava strije.
Ozlijeđeni gležanj brzo zacjeljuje ako ga umotate u oblog od ricinusovog ulja i ostavite preko noći.
Primijećeno je značajno smanjenje tinitusa i gubitka sluha kapanjem ricinusovog ulja u uho.
Kataraktu možete izliječiti kapanjem jedne kapi ulja u oko prije spavanja svake večeri.
Primijećen je nestanak pilonidalne ciste primjenom obloga od ricinusovog ulja.
Smeđe pjege se mogu izbijeliti mješavinom ricinusovog ulja i sode bikarbone.
Olakšajte ozbiljne očne alergije utrljavanjem ricinusovog ulja u kapke prije spavanja.
Smanjite bol u donjem dijelu leđa primjenom obloga od ricinusovog ulja jednom tjedno.
Olakšajte kronični proljev primjenom obloga na području trbuha.
Dnevnom primjenom obloga na vratu tijekom tri mjeseca možete ukloniti čvoriće na glasnicama i kroničnu promuklost.
Primijećen je kompletan nestanak tinitusa oralnim uzimanjem 6-8 kapi ricinusovog ulja dnevno tijekom četiri tjedna.
Hiperaktivnost može se liječiti primjenom obloga od ricinusovog ulja na području trbuha.
Bradavice nestaju nakon četverotjednog mazanja ricinusovim uljem.
Naslage kalcija na tabanima nestaju kod svakodnevne masaže ricinusovim uljem.
Primijećen je nestanak raka kože nakon nanošenja ricinusovog ulja i sode bikarbone.
Hrkanje prestaje nakon dvotjedne primjene obloga s ricinusovim uljem na abdomenu.
Ubodi pčele brzo zacjeljuju nakon nanošenja ricinusovog ulja.
Rast kose možete potaknuti svakodnevnom masažom ricinusovim uljem dvadeset minuta prije šamponiranja.
Primijećeno je brzo ozdravljenje od hepatitisa korištenjem obloga od ricinusovog ulja
Gljivice na noktima možete eliminirati svakodnevnom upotrebom obloga na oboljelim mjestima.
Korištenjem općih obloga, može se liječiti alkoholizam.
Redovitom vanjskom primjenom ulja mogu se ukloniti mladeži.
Primijećeno je poboljšanje zdravstvenog stanja kod terminalne faze karcinoma korištenjem općih obloga s ricinusovim uljem.
 

Oblozi od ricinusovog ulja


Zbog snažnog djelovanja na cirkulaciju ricinusovo ulje se često koristi u oblozima. 

Sve što vam je potrebno je hladno prešano ricinusovo ulje, čista gaza, plastična folija, termofor ili boca tople vode i ručnik. 

Prije i poslije upotrebe obloga kožu očistite otopinom sode bikarbone. 

Zagrijanim uljem natopite gazu i stavite na kritično mjesto, prekrijte ga folijom, zatim stavite termofor, omotajte ručnikom i držite minimalno sat vremena.

Tijekom ovog vremena opuštajte se i mirujte.

Oblog možete primjenjivati 40 dana.

Prije svake upotrebe dodajte dovoljno ulja. Oblog uvijek ugrijte prije upotrebe. Promijeni li ulje boju ili miris, napravite novi oblog.


Kako djeluju oblozi?

liječe upalne procese
smanjuju bolove
toniziraju unutarnje organe
eliminiraju toksine
stimuliraju imunološki sustav

Kamo smjestiti oblog

Oblog se stavlja direktno na bolno mjesto. 

Za opću upotrebu ili epilepsiju oblog se postavlja na područje jetre i mora pokrivati područje od prsne do stidne kosti. U širinu mora dopirati barem do pupka i prema desno - što dalje to bolje.

Upornost i dosljednost jako su bitni kod tretiranja mnogih kroničnih bolesti, zato obloge primjenjujte svaki drugi dan.


Masaža protiv kolika


Ako vaše dojenče ima plinove i grčeve, probajte ga masirati na sljedeći način.

Zagrijte ricinusovo ulje do maksimalno podnošljive topline za dijete (testirajte prethodno na sebi). 

Počnite djetetu masirati trbuh oko pupka u smjeru kazaljke na satu, sve dok ne prođete čitavo područje trbuha. 

Masirajte 10 do 15 minuta, te po potrebi dodajte još ulja. Dijete tijekom masaže može ispuštati plinove, ali to je normalna pojava.

Ricinusovo ulje inače možete koristiti i za masažu bolnih dojki ili zglobova te različitih drugih tegoba kod kojih godi masiranje.


Kupka od ricinusovog ulja


Napunite kadu vodom temperature 37 stupnjeva. Smočite se, a zatim po cijelom tijelu utrljajte ricinusovo ulje. 

Kupajte se 20-30 minuta i zatim dobro operite tijelo šamponom. Pripazite da ne padnete u kadi.

Ova kupka pomaže kod napetosti u mišićima, opušta, smanjuje ožiljke, pomaže u oporavku od bolesti i čini zglobove fleksibilnijima.