srijeda, 23. siječnja 2013.











Ljekovita svojstva meda
-Bagremov med jača živce i pomaže kod nemira i nesanice.
-Kestenov med dobar je za bolesti želuca i crijeva, te bolesti prostate.
-Med od lipe liječi oboljenja mokraćnog mjehura i bubrega.
-Med od kadulje pomaže kod kašlja, prehlade i bolesti dišnih organa.
                                                                                                                          -Cvjetni med ima široko djelovanje i preporuča se u svakodnevnoj prehrani djece i starijih osoba.                                                                      Kaduljin med (kadulja - Salvia officinalis ) je svijetložut do blago zelen, izrazita mirisa po cvijetu. Dobija se od samoniklih grmova kadulje koja cvate od polovine svibnja do polovine lipnja na mediteranskom području. Taj med povoljno djeluje protiv bolesti koje su praćene suhim kašljem, kod prehlada, jer omogućava lakše izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija, pa i iz želuca i jednjaka. Med od kadulje preporučuje se i u čajnim smjesama, djeluje smirujuće.                                                                                                                                                       Med i jabučni ocat
Meda kao i jabučnog octa su poznate širom svijeta, a ovaj recept se često koristi kako eliksir protiv starenja, čisti organizam te pomaže u borbi protiv raznoraznih mikroba.
Prirodno sredstvo koje potiče metabolizam, smanjuje tlak, potiče niz funkcija u organizmu ( želudac, crijeva, srce, krvožilni sustav, bubrega, mjehur, kožu i dišni sustav), sprečava i liječi niz oboljenja, a njegova najpoznatija pučka uporaba je u liječenju, to jest pročišćavanju krvi i smanjivanju - odstranjivanju masnoća iz krvi.
Recept:
-Pomiješajte žlicu jabučnog octa s žlicom meda.
-Dodajte u čašu hladne vode.
-Pijte dvaput dnevno
Amorfin med - (amorfa, Amorpha fruticosa) je proziran, crvenkast, finog okusa i spada u kvalitetne vrste meda. Zbog specifična sastava cijenjen je u prehrani. Opuštajuće i umirujuće djeluje nakon svakog napornog dana. Crvenkasta boja upućuje na bogatstvo mineralnih sastojaka, koji ugrađuju novu snagu u iscrpljeni ljudski organizam. Važno je istaknuti da cvatnja amorfe nastupa poslije cvatnje bagrema, a prije cvatnje kestena.             Terapija pčelinjim ubodima koja se sastoji od postavljanja pčela na određene točke na tijelu, u Kini se provodi 3000 godina. Metoda je slična akupunkturi, ali se umjesto iglica koriste pčelinji žalci. Ključ je zapravo u pčelinjem otrovu za koji stručnjaci kažu da je prirodni lijek. 
Pčelinji otrov sadrži oko 40 različitih ljekovitih komponenti, od kojih je jedna melitin, sastojak koji ima protuupalna svojstva. Ostali sastojci pčelinjeg otrova jačaju imunitet i ubrzavaju proces ozdravljenja.
Iako pčelinji otrov neće nužno izliječiti sve bolesti, on barem može pomoći u sprječavanju problema i to bez štetnih nuspojava. Osim privremene boli koju izaziva žalac, apiterapija praktički nema drugih negativnih nuspojava.                                       Med kao kućni lijek
Med je jedan od najprirodnijih i najjačih sladila, a koristi se stoljećima kao "kućni lijek" za razne tegobe i bolesti.
*Prirodni lijekovi protiv kašlja*
5 ml soka od luka pomiješajte sa čistim medom. Ovu mješavinu konzumirajte dva puta dnevno kako bi smirili nadražaj kašlja i vlažili grlo. Ovo je jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv kašlja.                                                  Kako čuvati med ?
Med se čuva u zatvorenim posudama na suhom, tamnom mjestu i na sobnoj temperaturi s dobrim provjetravanjem. 
Prostorija ne smije biti vlažna jer med lako upija vlagu te stoga lako prihvaća druge mirise.
Med ne treba čuvati na niskim temperaturama, a do temperatura od 15°C kristalizacija mu je mnogo brža.                                                                          Med i orah - prirodni lijek 
Orah je biljka koja je već od davnina poznata po svojim ljekovitim svojstvima te za njega možemo reći da je jedinstven i najbolji predstavnik biljnog sveta. Kombinacija meda i oraha našem organizmu osigurava sve neophodne vitamine, mineralne materije, bjelančevine, masti, ugljikohidrate te još mnogo toga.
Ne samo da je jako ukusna slastica med u kombinaciji s orasima, pomaže kod problema sa glavoboljom i nesanicom.Ocat od meda dobiva se isključivo prirodnim procesom fermentacije više vrsta pčelinjeg meda. Bogat je mineralima, koristi se kao dodatak svakodnevnoj prehrani, ali i kao napitak koji pomaže pri liječenju i sprečavanju mnogih bolesti. 
Sa specifičnom aromom mješavine divlje prirode i topline doma dobrodošao je u mnogim jelima. Ocat je blago kiseo i ima aromu meda, a pravi gurmani će osjetiti lagan okus voća, te miris i okus livadnog cvijeća.                                    Pčelinji vosak (lat.: Cera Flava) je prirodni vosak koji izlučuju pčele i od njega grade saće. Kad pčela medarica iz žlijezde luči voštane pločice, one su u stvari gotovo bijele boje. Tamnija ili žuta boja se u vosku stvara njegovim kontaktom sa zrakom. Boja ovisi i od prisustva cvijetne peludi te propolisa.
Na temperaturi iznad 65°C pčelinji vosak postaje tekuć i može se prihvatiti za vlakna stijenja za svijeću. U kontaktu sa zrakom, svijeća gori dajući svjetlost i toplinu. 
Najveći potrošač prirodnog pčelinjeg voska su kozmetička i farmaceutska industrija, gdje je on sastavni dio raznih krema, masti, pasta i ruževa za usne.                                       Matična mliječ ili Gelée royale posebno je dragocjen pčelinji proizvod. Matična mliječ je lučevina medonosnih pčela koja se koristi kao hrana ličinki. Uz to, ako se javi potreba za maticom, izabrana ličinka će dobivati velike količine matične mliječi kao jedini izvor hrane prva četiri dana svoga rasta. 
Matična mliječ je kremasta, lijepljiva, mliječno bijela, jako kisela supstanca sa malo gorčim ukusom i specifičnim mirisom.
Matična mliječ ima puni profil vitamina A, B, C, D i E, minerale, elemente u tragovima, enzime, 18 aminokiselina i rijetke bioaktivne spojeve.
Matičnom mliječi su se već u starom Egiptu hranili faraoni. Imenovali su je hranom bogova. Matična mliječ eliksir je dugog života. Znanstveno je utvrđeno da Matična mliječ djeluje kao prirodni biostimulator i antioksidans, jačajući imunitet i psihofizičku snagu svakog organizma.
Med u saću - Djevičansko čist proizvod koji se konzumira u izvornom obliku. 
Djevičansko saće znači da su ga pčele tek proizvele i napunile medom. 
Med u saću ima intenzivniji okus od vrcanog meda jer su u njemu sačuvane organske kiseline u saću, ostaju sačuvana i eterična ulja biljaka sa kojih pčele sakupljaju nektar pa mu je i aroma bogatija i intenzivnija. 
Med u saću ima antibakterijsko i antialergijsko djelovanje na ljudski organizam. 
Zbog ljekovitih svojstava meda u saću preporuča se njegovo svakodnevno konzumiranje.                                                                                   Cvjetni prah je jedinstveni dar prirode, optimalno uravnotežen i upotpunjen omjer vrijednih prirodnih sastojaka. 
Pelud ili cvjetni prah su muške stanice prašnika cvjetova koje pčele sakupljaju sa biljaka.
Cvjetni prah sadrži visokovrijedne bjelančevine, slobodne amonokiseline, šećere, mineralne tvari (kalij, magnezij, kalcij, bakar, željezo, silicij i dr.), masti, eterična ulja i hormone. Od vitamina su najzastupljeniji vitamini B kompleksa te vitamini C, E i D. Redovnom upotrebom popravlja opće zdravstveno stanje organizma, ublažava posljedice stresa i daje snagu potrebnu za svakodnevne napore. 
Pelud se jede sušen, sirov ili pomiješan s medom.                                           Upotrebom propolis čuva zdravlje, ublažava tegobe u slučajevima gripe, različitih oblika viroza, upalnih procesa ždrijela i usne šupljine.
Korisiti se i preventivno, te u akutnim stanjima promuklosti, parodontoze, pojave afti te neugodnog zadaha usne šupljine. Kao prirodni antibiotik djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju krvi i epitelizaciju lakših opekotina, površinskih ranica, ogrebotina i herpesa.
Redovnom upotrebom jača obrambenu sposobnost imunološkog sustava.Preventivnom upotrebom propolis čuva zdravlje, ublažava tegobe u slučajevima gripe, različitih oblika viroza, upalnih procesa ždrijela i usne šupljine.
Kao prirodni antibiotik djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju krvi i epitelizaciju lakših opekotina, površinskih ranica, ogrebotina i herpesa.                                       *** Lješnjak u cvjetnom medu ***
Lješnjak i med izuzetne su slastice za velike i male. Lješnjak u medu opskrbit će vaš organizam dodatnom energijom, a možete ga konzumirati kao slasticu ili kao dodatak kolačima i jelima.