
Ljekovita svojstva meda
-Bagremov med jača živce i pomaže kod nemira i nesanice.
-Kestenov med dobar je za bolesti želuca i crijeva, te bolesti prostate.
-Med od lipe liječi oboljenja mokraćnog mjehura i bubrega.
-Med od kadulje pomaže kod kašlja, prehlade i bolesti dišnih organa.


Prirodno sredstvo koje potiče metabolizam, smanjuje tlak, potiče niz funkcija u organizmu ( želudac, crijeva, srce, krvožilni sustav, bubrega, mjehur, kožu i dišni sustav), sprečava i liječi niz oboljenja, a njegova najpoznatija pučka uporaba je u liječenju, to jest pročišćavanju krvi i smanjivanju - odstranjivanju masnoća iz krvi.
Recept:
-Pomiješajte žlicu jabučnog octa s žlicom meda.
-Dodajte u čašu hladne vode.
-Pijte dvaput dnevno
Amorfin med - (amorfa, Amorpha fruticosa) je proziran, crvenkast, finog okusa i spada u kvalitetne vrste meda. Zbog specifična sastava cijenjen je u prehrani. Opuštajuće i umirujuće djeluje nakon svakog napornog dana. Crvenkasta boja upućuje na bogatstvo mineralnih sastojaka, koji ugrađuju novu snagu u iscrpljeni ljudski organizam. Važno je istaknuti da cvatnja amorfe nastupa poslije cvatnje bagrema, a prije cvatnje kestena. Terapija pčelinjim ubodima koja se sastoji od postavljanja pčela na određene točke na tijelu, u Kini se provodi 3000 godina. Metoda je slična akupunkturi, ali se umjesto iglica koriste pčelinji žalci. Ključ je zapravo u pčelinjem otrovu za koji stručnjaci kažu da je prirodni lijek.


Med je jedan od najprirodnijih i najjačih sladila, a koristi se stoljećima kao "kućni lijek" za razne tegobe i bolesti.
*Prirodni lijekovi protiv kašlja*
5 ml soka od luka pomiješajte sa čistim medom. Ovu mješavinu konzumirajte dva puta dnevno kako bi smirili nadražaj kašlja i vlažili grlo. Ovo je jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv kašlja. Kako čuvati med ?
Med se čuva u zatvorenim posudama na suhom, tamnom mjestu i na sobnoj temperaturi s dobrim provjetravanjem.
Prostorija ne smije biti vlažna jer med lako upija vlagu te stoga lako prihvaća druge mirise.
Med ne treba čuvati na niskim temperaturama, a do temperatura od 15°C kristalizacija mu je mnogo brža. Med i orah - prirodni lijek

Ne samo da je jako ukusna slastica med u kombinaciji s orasima, pomaže kod problema sa glavoboljom i nesanicom.Ocat od meda dobiva se isključivo prirodnim procesom fermentacije više vrsta pčelinjeg meda. Bogat je mineralima, koristi se kao dodatak svakodnevnoj prehrani, ali i kao napitak koji pomaže pri liječenju i sprečavanju mnogih bolesti.
Sa specifičnom aromom mješavine divlje prirode i topline doma dobrodošao je u mnogim jelima. Ocat je blago kiseo i ima aromu meda, a pravi gurmani će osjetiti lagan okus voća, te miris i okus livadnog cvijeća. Pčelinji vosak (lat.: Cera Flava) je prirodni vosak koji izlučuju pčele i od njega grade saće. Kad pčela medarica iz žlijezde luči voštane pločice, one su u stvari gotovo bijele boje. Tamnija ili žuta boja se u vosku stvara njegovim kontaktom sa zrakom. Boja ovisi i od prisustva cvijetne peludi te propolisa.
Na temperaturi iznad 65°C pčelinji vosak postaje tekuć i može se prihvatiti za vlakna stijenja za svijeću. U kontaktu sa zrakom, svijeća gori dajući svjetlost i toplinu.
Najveći potrošač prirodnog pčelinjeg voska su kozmetička i farmaceutska industrija, gdje je on sastavni dio raznih krema, masti, pasta i ruževa za usne. Matična mliječ ili Gelée royale posebno je dragocjen pčelinji proizvod. Matična mliječ je lučevina medonosnih pčela koja se koristi kao hrana ličinki. Uz to, ako se javi potreba za maticom, izabrana ličinka će dobivati velike količine matične mliječi kao jedini izvor hrane prva četiri dana svoga rasta.

Matična mliječ ima puni profil vitamina A, B, C, D i E, minerale, elemente u tragovima, enzime, 18 aminokiselina i rijetke bioaktivne spojeve.

Med u saću - Djevičansko čist proizvod koji se konzumira u izvornom obliku.
Djevičansko saće znači da su ga pčele tek proizvele i napunile medom.
Med u saću ima intenzivniji okus od vrcanog meda jer su u njemu sačuvane organske kiseline u saću, ostaju sačuvana i eterična ulja biljaka sa kojih pčele sakupljaju nektar pa mu je i aroma bogatija i intenzivnija.
Med u saću ima antibakterijsko i antialergijsko djelovanje na ljudski organizam.
Zbog ljekovitih svojstava meda u saću preporuča se njegovo svakodnevno konzumiranje. Cvjetni prah je jedinstveni dar prirode, optimalno uravnotežen i upotpunjen omjer vrijednih prirodnih sastojaka.
Pelud ili cvjetni prah su muške stanice prašnika cvjetova koje pčele sakupljaju sa biljaka.
Cvjetni prah sadrži visokovrijedne bjelančevine, slobodne amonokiseline, šećere, mineralne tvari (kalij, magnezij, kalcij, bakar, željezo, silicij i dr.), masti, eterična ulja i hormone. Od vitamina su najzastupljeniji vitamini B kompleksa te vitamini C, E i D. Redovnom upotrebom popravlja opće zdravstveno stanje organizma, ublažava posljedice stresa i daje snagu potrebnu za svakodnevne napore.

Korisiti se i preventivno, te u akutnim stanjima promuklosti, parodontoze, pojave afti te neugodnog zadaha usne šupljine. Kao prirodni antibiotik djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju krvi i epitelizaciju lakših opekotina, površinskih ranica, ogrebotina i herpesa.
Redovnom upotrebom jača obrambenu sposobnost imunološkog sustava.Preventivnom upotrebom propolis čuva zdravlje, ublažava tegobe u slučajevima gripe, različitih oblika viroza, upalnih procesa ždrijela i usne šupljine.
Kao prirodni antibiotik djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju krvi i epitelizaciju lakših opekotina, površinskih ranica, ogrebotina i herpesa. *** Lješnjak u cvjetnom medu ***
