ponedjeljak, 6. kolovoza 2012.

Zašto jesti jabuke svaki dan?


Možda ste čuli da jedna jabuka dnevno značajno poboljšava kvalitetu zdravlja. Jabuka je bez sumnje jedna od najzdravijih vrsta voća.
Čarobno otajstvo jabuka otkriveno je već u antici
Njene kvalitete također znaju naši preci, koji su je smatrali simbolom obnove i vječne svježine. O tome svjedoče stare priče koje govore kako je Aleksandar Veliki na hodočašću u Indiji, gdje je tražio izvor života, pronašao čarobnu vrstu jabuka koja je produžila životni vijek svećenika do 400 godina.
Isto tako u staroj nordijskoj mitologiji govori se o jabukama, kao glavnoj hrani bogova.
Svaki komad sočne jabuke opskrbljuje tijelo energijom
Jabuke sadrže mnoge hranjive tvari:
• nezasićene masti,
• vitamine,
• minerale.

Jabuka služi kao jako zdrav međuobrok, jer pouzdano gasi žeđ, a također vas ispunjava i daje energiju. A najbolja stvar je u tome što je gotovo bez masti. Nutritivna vrijednost 100 g jabuka se kreće oko 58 kalorija.
Približan sastav jabuke:

• voda (84,4%)
• proteini (0,2%)
• masti (0,6%)
• ugljikohidrata (14,5%)
Pospješuje probavu i potiče moždanu aktivnost
Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, a pogotovo kada ih jedemo sa žitaricama. One također sadrže veliku količinu kalija (K) , koja je potrebna za:
• održavati ispravnu razinu vode u tijelu,
• ispravan prijenos u živčanom sistemu
• kisika u mozgu,
• održavati funkciju bubrega i mišića.
7 razloga da jedemo barem jednu jabuku dnevno
1.Sok od jabuke poboljšava rad srca.

2.Jabučni ocat pomaže u smanjenju tjelesne masti.

3.Svježa jabuka ublažava kašalj i bol u prsima.

4.Oguljene jabuke imaju blagotvoran učinak na desni.

5. Čaj ili kupka sa mirisom jabuke pomoći će s problemima spavanja i imaju opuštajući učinak.

6. Jabučni ocat pomaže da učinkovito eliminirate akne.

7. Jabuka poboljšava zdravlje i povećava koncentraciju.

LOSION ZA NJEGU KOŽE NAKON SUNCA

LOSION ZA NJEGU KOŽE NAKON SUNCA Photo: LOSION ZA NJEGU KOŽE NAKON SUNCA                                       

Hidrolat lavanda 100ml - 30ml
Macerat neven 100ml - 15ml
Eterično ulje metvica paprena 10ml - 5 kapi
Eterično ulje lavanda 10ml - 5 kapi
Eterično ulje grejp 10 ml - 5 kapi
Eterično ulje geranij 10ml - 5 kapi

Hidrolat lavanda 100ml - 30ml
Macerat neven 100ml - 15ml
Eterično ulje metvica paprena 10ml - 5 kapi
Eterično ulje lavanda 10ml - 5 kapi
Eterično ulje grejp 10 ml - 5 kapi
Eterično ulje geranij 10ml - 5 kapi

Tri maske od voća za glatku i njegovanu kožu


 Jeste li znali da za ljetnu njegu kože možete koristiti sezonsko voće?

Voću možete dodati povrće, jogurt, med i začinsko bilje da biste napravili vrhunsko prirodno sredstvo na kojem će vam koža biti zahvalna.Photo: Tri maske od voća za glatku i njegovanu kožu
Jeste li znali da za ljetnu njegu kože možete koristiti sezonsko voće?

Voću možete dodati povrće, jogurt, med i začinsko bilje da biste napravili vrhunsko prirodno sredstvo na kojem će vam koža biti zahvalna.

1. Maska od jabuke i krastavca

Preporučujem ovu jednostavnu masku od krastavca i jabuke koja regenerira i umiruje kožu, te joj vraća prirodan sjaj.

Trebat će vam pola krastavca, pola jabuke, pola jušne žice limunova soka i nekoliko listića metvice.

Ogulite krastavac i jabuku te ih narežite na manje komade. Sve usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.

Dodajte sok limuna, te na kraju listiće metvice. Sve sastojke dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.

Ovu smjesu zatim stavite u čistu staklenku i ostavite u hladnjaku desetak minuta. Lice očistite od šminke i nanesite masku. Izbjegavajte područje oko očiju.

Ostavite neka maska djeluje 15 minuta, a zatim lice isperite hladnom vodom. Nakon toga osušite lice lagano ga tapkajući ručnikom.

2. Maska od manga za sve tipove kože

Mango je odličan izvor vitamina A i C, kalija i beta karotena. Ovi sastojci su poznati po tome da njeguju i uljepšavaju kožu.

Mango obnavlja stanice, sprečava nastanak bora, te čini kožu elastičnom i glatkom.

Maska od manga može pomoći i kod problematične kože - prištića, akni, itd.

Pulpu manga izmiješajte s jednom žlicom meda i žlicom bademovog ulja, nanesite smjesu na lice i ostavite 15 minuta. Nakon toga operite lice hladnom vodom i osušite.

3. Maska od rajčice za suhu i oštećenu kožu

Rajčica (koja u stvari nije povrće, nego voće) je poznata po visokom sadržaju antioksidanata. To je čini savršenom namirnicom za njegu suhe i oštećene kože.
Maska od rajčice regenerira i hidratizira kožu, te joj vraća mladoliki izgled.

Dvije do tri zrele rajčice izmiksajte u blenderu dok ne dobijete finu gustu pastu.

Nanesite smjesu na lice i ostavite da djeluje 20 minuta. Nakon toga operite lice mlakom vodom i nanesite tonik.

Zanimljive ideje

Osvježavajuće i hranjive maske možete napraviti i od drugog voća, naprimjer:
od banana i jogurta - za hidrataciju, hranjenje i blagi peeling
od breskve i jabuke - za njegu svih tipova kože
od lubenice - za vlaženje i osvježavanje kože
od banane, kravljeg sira i limunovog soka - za smirenje i hranjenje kože
od ananasa, meda i papaje - za baršunastu i glatku kožu

1. Maska od jabuke i krastavca

Preporučujem ovu jednostavnu masku od krastavca i jabuke koja regenerira i umiruje kožu, te joj vraća prirodan sjaj.

Trebat će vam pola krastavca, pola jabuke, pola jušne žice limunova soka i nekoliko listića metvice.

Ogulite krastavac i jabuku te ih narežite na manje komade. Sve usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.

Dodajte sok limuna, te na kraju listiće metvice. Sve sastojke dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.

Ovu smjesu zatim stavite u čistu staklenku i ostavite u hladnjaku desetak minuta. Lice očistite od šminke i nanesite masku. Izbjegavajte područje oko očiju.

Ostavite neka maska djeluje 15 minuta, a zatim lice isperite hladnom vodom. Nakon toga osušite lice lagano ga tapkajući ručnikom.

2. Maska od manga za sve tipove kože

Mango je odličan izvor vitamina A i C, kalija i beta karotena. Ovi sastojci su poznati po tome da njeguju i uljepšavaju kožu.

Mango obnavlja stanice, sprečava nastanak bora, te čini kožu elastičnom i glatkom.

Maska od manga može pomoći i kod problematične kože - prištića, akni, itd.

Pulpu manga izmiješajte s jednom žlicom meda i žlicom bademovog ulja, nanesite smjesu na lice i ostavite 15 minuta. Nakon toga operite lice hladnom vodom i osušite.

3. Maska od rajčice za suhu i oštećenu kožu

Rajčica (koja u stvari nije povrće, nego voće) je poznata po visokom sadržaju antioksidanata. To je čini savršenom namirnicom za njegu suhe i oštećene kože.
Maska od rajčice regenerira i hidratizira kožu, te joj vraća mladoliki izgled.

Dvije do tri zrele rajčice izmiksajte u blenderu dok ne dobijete finu gustu pastu.

Nanesite smjesu na lice i ostavite da djeluje 20 minuta. Nakon toga operite lice mlakom vodom i nanesite tonik.

Zanimljive ideje

Osvježavajuće i hranjive maske možete napraviti i od drugog voća, naprimjer:
od banana i jogurta - za hidrataciju, hranjenje i blagi peeling
od breskve i jabuke - za njegu svih tipova kože
od lubenice - za vlaženje i osvježavanje kože
od banane, kravljeg sira i limunovog soka - za smirenje i hranjenje kože
od ananasa, meda i papaje - za baršunastu i glatku kožu

ENDOMETRIOZA

Kao i većina djevojčica, prije više od 37 godina, nisam razmišljala o tome kakav će biti prvi dan moje menstruacije, a još manje kakvi će biti mjeseci koji slijede. Vjerujem da se mnoge žene dobro sjećaju prvog dana tog velikog događaja u našim životima. Za mene je to bio 13. srpnja, malo nakon mog 13. rođendana, prekrasan ljetni dan kao i svaki drugi kad nejdemo u školu i živimo za zabavu. Tog poslijepodneva osjećala sam neobične grčeve u donjem dijelu trbuha, uvjerena da sam nešto krivo pojela. Nosila sam litre i litre vode kao pomoć mami na vrt i ovaj puta mi je bilo malo teže podnijeti taj teret. Navečer je sve bilo jasno. Više od mene je bila potresena moja mama koja tu prvu noć nije spavala kao ni ja. Objasnila mi je da su grčevi normalni, da su sve žene naviknute trpiti menstrualne bolove i da moram svakodnevno normalno funkcionirati bez obzira na „one dane u mjesecu“.
Sve bi to bilo dobro da svaki nadolazeći mjesec ti bolovi nisu postajali sve jači do te mjere da su me nastavnici puštali kući s nastave, a ja sam „paralizirana“ ležala u krevetu u suzama. Godine su trebale da mi netko povjeruje da moja borba s menstrualnim bolovima nije ona „standardna“ jer sam bila onemogućena normalno funkcionirati. Jedan sistematski pregled u mojoj 26. godini je pokazao da moram na hitnu operaciju ciste veličine mandarine. Cista se pokazala kao endometrioza, estrogenski ovisna bolest za koju nisam znala ni da postoji. Laparaskopijom je očišćena moja utroba, točnije lijevi jajnik (od kojeg je većina bila odstranjena), dio crijeva, jajovod. Upute liječnika su bile jednostavne: „Ostanite što prije trudni i prihvatite činjenicu da je endometrioza neizlječiva bolest, te da vas vrlo lako čekaju nove operacije u budućnosti.“ Nakon velike zbunjenosti, ljutnje, očaja odlučila sam provesti nebrojeni broj sati na Internetu proučavajući kakvu bolest imam. „Kronična, neizlječiva, uzrokuje sterilnost, bolna…“ i nigdje svjetla na kraju tunela koji bi pokazivalo načine na koji pobijediti tu podmuklu bolest. Na sreću, u svima nama postoji onaj „crv“, pa tako ni meni moj nije dao da se pomirim da sam kronično bolesna i da ću izgubiti borbu. Hormonske tablete koje su mi doktori davali nisam htjela uzimati i bila sam sigurna da postoje zdravi načini za borbu protiv endometrioze. Na početku mi je djelovalo nevjerojatno da je moguće pobijediti pojavu širenja endometrija iz maternice po utrobi što rezultira menstruacijom u svim dijelovima tijela gdje se endometrij nepozvano nastanio, ali nema veze mislila sam, trebam samo čudo, a i to postoji. Ukoliko mi konvencionalna medicina ne dopušta da ozdravim na prirodan način i ne daje mi nikakve šanse, mora postojati nešto što je na mojoj strani. Eureka – alternativa! Pročitala sam stotine članaka o tome kako se prirodno boriti protiv endometrioze i odlučila napraviti eksperiment na samoj sebi. I moram priznati da nije bilo ni malo teško i trebalo je samo malo volje, motivacije i dosljednosti i sve je krenulo samo od sebe:
  • Izbacila sam meso i mesne prerađevine, ali jedem jaja i ribu
  • Smanjila sam unos mlijeka životinjskog porijekla na samo 3-4 dcl mjesečno
  • Smanjila sam unos sireva životinjskog porijekla
  • Uvela sam integralno (sve što postoji)
  • Uvela sam nove namirnice u prehranu i polako uvodila makrobiotiku: tofu, sojino organsko mlijeko, shoyu, tamari, zeleni čaj, amaranth, kvinoju, bulgur, đumbir…
  • Uvela sam kvalitetna organska ulja (maslinovo, bučino, laneno, konopljino…)
  • Smanjila sam unos šećera i svega „bijelog“ (par puta godišnje pojedem kolač), te koristim rižin zaslađivač, javorov sirup i med
  • Jedem tamnu organsku čokoladu umjesto mliječnih „šećernih“ čokolada koje se standardno nude
  • Povećala sam unos povrća i voća, te mahunarki
    Smanjila sam unos crne kave i uvela zdrave zamjene kao „Yannoh“
  • Ne konzumiram sokove „iz dućana“, već običnu vodu, čajeve, prirodne sokove
  • Svako jutro započinjem s pola litre tople limunade s medom i cimetom
  • Koristim filtriranu vodu
  • Koristim prirodna sredstva za čišćenje
  • Koristim alkoholni ocat umjesto omekšivača
  • Uzimam Spirulinu i Zelenu magmu
  • Izbacila sam u potpunosti klasične tampone i uloške koji se nude i uvela sam pamučne, konopljine i bambusove uloške koji se peru na 90 stupnjeva, te koristim samo organske tampone ukoliko izlazim iz kuće
  • Redovito vježbam (barem tri puta tjedno trčim, radim pilates i yogu, te aerobik i rad s utezima)
  • Idem uredno spavati
  • Meditiram i učim qi gong
    Kad se čvrsto odlučite za zdrav način života, tijelo to vrlo brzo detektira i samo vas vodi kroz vašu intuiciju. S izbacivanjem štetnih proizvoda, rafinirane hrane i uvođenjem makrobiotičke prehrane, nestati će umor, razdražljivost, broj prehlada godišnje i ostalih tegoba, te ćete poboljšati kvalitetu vlastitog života, a tako i života vaše obitelji. Moja obitelj me u potpunosti podržava i suprug i kćerkica su se brzo naviknuli na novu prehranu. Oni konzumiraju meso, ali uvijek pazimo koje je kvalitete. Njihovo zdravlje se također poboljšalo, a moj suprug je uz ovakvu prehranu i odlazak u teretanu postao 10 godina mlađi. I to je jedna zanimljiva priča.
    Kao i moja prva menstruacija, moja laparaskopija je također bila u srpnju. Ovaj srpanj 2012. godine biti će točno devet godina otkada sam operirana i obaviještena od strane mog kirurga da je endometriozu nemoguće suzbiti. Zadnji pregled imala sam u siječnju ove godine. Endometriozi ni traga ni glasa koliko god ju pokušavaju pronaći. Doktori koji me pregledavaju ne vjeruju da ne uzimam hormonalnu terapiju koja bi trebala držati estrogen pod kontrolom. Svoj estrogen pod kontrolom držim ja sama. I dokazati ću da mogu pobijediti sve što mi se nađe na putu do zdravlja. Moj oštećen lijevi jajnik se u potpunosti regenerirao i funkcionira normalno. S deset - petnaest tableta koje su mi trebale da preživim mjesečnicu svaki mjesec, danas sam na NULA.
    Žensko zdravlje

    VRKUTA U SLUŽBI ŽENSKOG ZDRAVLJA

    Vrkuta, gospin plašt, virak, božja plahtica, lat. Alchemilla vulgaris

    U današnje vrijeme brzog i stresnog načina života osjetimo posljedice na svome zdravlju više nego ikada prije. Te posljedice posebno pogađaju žene čiji je organizam iznimno osjetljiv na utjecaje okoline, a hormonalni disbalans nešto s čime se susreće sve više žena bez obzira na životnu dob.  Uz hormonalni disbalans kod žena vežu se tegobe poput neredovitog menstrualnog ciklusa, akni u odrasloj dobi, prekomjernog ispadanja kose pa sve do neplodnosti. Unatoč napretku medicine univerzalnog ili uspješnog rješenja za takve tegobe ponekad u klasičnoj medicini nema. Zato se treba okrenuti prirodi jer nam ona nudi rješenje u obliku biljke vrkute.

    Povijest i običaji

    Ova je biljka bila nepoznata piscima iz klasičnog doba ali je zahvaljujući svojoj povezanosti s alkemijom u Srednjem vijeku bila omiljena kao "čarobna" biljka u sjevernoj Europi. Isto se tako povezivala s Djevicom Marijom pa je i dobila ime gospin plašt zbog oblika listova koji nalikuju nabranom plaštu. Tradicionalno se propisivala protiv neplodnosti i ženskih tegoba, smatra se da regulira menstruaciju i olakšava simptome menopauze - i današnji je travari pripisuju iz istih razloga.

    Opis

    Trajnica visoka 40 - 50 cm, s dlakavim i razgranatim stabljikama i duboko urezanim listovima (sedam ili devet liski) nazubljenih rubova i pahuljastim, žućkastozelenim cvjetovima koji se pojavljuju krajem proljeća i kroz cijelo ljeto.

    Stanište/rasprostranjenost

    Nalazi se u planinskim predjelima, livadama, pašnjacima i na stjenovitim padinama Europe i cijelog sjevernog umjerenog pojasa.

    Dijelovi koji se upotrebljavaju

    Listovi
    Uporaba u liječenju

    Djeluje adstringirajuće i protuupalno, zaustavlja krvarenje, a u obliku uvaraka (uvarak - iscrpina sastojaka ljekovite biljke koja je topiva u vodi, a koja se dobiva kuhanjem te biljke u vodi) uzima se za tegobe s menstruacijom i menopauzom. Uzima se protiv vaginalnog iscjetka te u obliku losiona protiv kožnih upala i nadražaja.

    Vrkuta je biljka za rane te stari lijek za grozničava stanja i tegobe sa želucem i crijevima (proljev, gastritis, polipi, čir, hemoroidi, ulcerozni kolitis...) Za vanjsku upotrebu koristi se kod bolesti kože i raznih čireva, gnojnih rana, uboda insekata te za kožu lica. Koristi se u liječenju raznih upalnih rana, za ispiranje usne šupljine i grla, a pomaže i kod srčanih tegoba, slabih živaca, nesanice, glavobolje, lošeg apetita, astme, zaustavlja povećanje šećera u krvi, umanjuje bolove kod gihta i reume, liječi tegobe bubrega i mjehura te jača cijeli organizam.

    Kod ženskih bolesti posebno djelovanje ima na bolne menstruacije, slabu maternicu poslije teškog poroda, ciste, jaki iscjedak, klimakterijske tegobe, pubertetske tegobe djevojčica, a također štiti od pobačaja i olakšava porod.

    Veza s alkemijom

    Čarobna moć gospinog plašta u sposobnosti je zadržavanja rose i kišnih kapi u središnjem udubljenju voštanih listova. Rosa je bila cijenjen sastojak u receptima alkemičara a ovdje su imali nepresušan izvor. Tako je biljka dobila ime Alchemilla - mali alkemičar.

    Čaj od vrkute

    Vrkuta se kao čaj može piti samostalno ili u mješavini s drugim biljkama. Čaj od vrkute pripremite tako da dvije čajne žličice zeleni vrkute prelijete s 200 ml kipuće vode, ostavite poklopljeno 10 minuta te potom procijedite. Piju se tri šalice dnevno uvijek svježe pripremljenog čaja.

    Kada se pije kao čajna mješavina za smanjenje ženskih tegoba vrkuti se obično dodaju stolisnik, neven, kamilica, kadulja...

    Vrkuta čaj

    Tinktura

    Sastojci:

    200 g zeleni vrkute
    1 l 60% alkohola
    Alkoholom preliti usitnjeno bilje te zatvoriti i držati na toplom mjestu mjesec dana. Povremeno protresti.

    Upotreba

    Kod unutarnjeg krvarenja 10 - 15 kapi do dva puta na dan razrijediti u malo čaja ili soka. Za vanjsku upotrebu služi kao dezinfekcijsko sredstvo kod liječenja rana i raznih kožnih nečistoća.

    MED I CIMET

    Med je sladak gust sok koji pčele medarice rade od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.
    Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi slador – glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.
    Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.
    Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani.
    Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med, loš med rezultat je industrijskog punjenja meda ili lošeg nesavjesnog i needuciranog pčelara.
    Ljekovitost meda odavno je poznata a u kombinaciji sa raznim biljem blagotvorno djeluje na zdravlje. Mješavina koja se smatra pravom "bombom zdravlja", je med s cimetom, biljkom poznatom po antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima. Cimet je jedan od najstarijih začina, od minerala izvrstan je izvor mangana, željeza, kalcija, bakra i cinka a od vitamina je izvor vitamina C i K, te piridoksina (B6) i riboflavina (B2).
    Medicinska istraživanja pokazala su da kombinacija meda i cimeta ublažava tegobe u slučaju bolesti srca, infekcije mokraćnih kanala, loše probave i prehlade, a sprječava i liječi akne i bubuljice.
    Med i cimet čiste probavni trakt od parazita i bakterija koji usporavaju probavu i uzrokuju nagomilavanje toksina u organizmu. Redovna upotreba meda i cimeta povećava životnu energiju, ali i daje osjećaj zadovoljstva i spokoja.
    Probudite se iz zimskog sna i učinite nešto zdravo, prirodno i jednostavno za svoj organizam i tijelo!

    Med i cimet

    Prehlade:

    oni koji pate od uobičajenih ili ozbiljnih prehlada trebaju uzeti 3 dana po jednu jušnu žlicu mlakog meda sa ¼ čajne žličice cimetovog praha dnevno
    ovaj proces će izlječiti većinu kroničnih kašljeva, prehlada te iščistiti sinuse
    Imunološki sustav:

    dnevna upotreba meda i cimetovog praha jača imunološki sustav i štiti tijelo od bakterija i napada virusa
    znanstvenici su pronašli da med sadrži različite vitamine i željezo u velikim količinama
    konstanta upotreba meda jača bijela krvna zrnca u borbi sa bakterijama i virusnim bolestima
    Kolesterol:

    ako se pacijentu koji ima povišeni kolesterol daju dvije jušne žlice meda i tri čajne žličice cimetovo praha pomiješane sa 4,5 dl čaja, smanjit će razinu kolesterola u krvi za 10% u roku 2 sata
    ako se uzme 3 puta dnevno liječi se bilo koje kronično povišenje kolesterola
    Rak:

    istraživanje u Japanu i Australiji otkrilo je da se uspješno liječi uznapredovali rak stomaka i kostiju
    pacijenti koji boluju od ovih oblika raka trebaju dnevno uzimati jednu jušnu žlicu meda sa jednom čajnom žličicom cimetovog praha 3 puta dnevno u toku jednom mjeseca
    Gubitak kose:

    oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti mogu primjeniti masu od vrućeg maslinovog ulja, jedne jušne žlice meda i jedne žlice cimetovog praha prije kupanja i držati otprilike 15 minuta a nakon toga oprati kosu
    vrlo je efikasno ako se drži čak i 5 minuta
    Mršavljenje:

    svako jutro pola sata prije doručka, natašte i navečer prije spavanja popiti mješavinu od jednakih dijelova meda i cimetovog praha koji su umiješani i prokuhanih u jednoj čaši vode
    ovom terapijom ne dozvoljavamo masnoćama da se formiraju i akumuliraju u našem tijelu

    VRATIMO SJAJ SVOJOJ KOSI

    Ljeti nas mnogo toga može iznenaditi pa i naša kosa. Jednog jutra se probudimo i primjetimo da je naša kosa izgubila sjaj, postala rijetka, tanka i beživotna. I njoj je ponestalo vitamina i minerala kao i nama. Nedostatak istih odražava se i na našoj koži i na kosi. Zato je najvažnije u prehranu uvesti što više svježeg voća i povrća kako bi našoj koži i kosi što prije vratili živost i sjaj.

    Znamo da zdravlje dolazi iznutra a kako bi kosi pomogli da se što prije oporavi napravimo domaći pakung od namirnica koje imamo u kući. Evo sastava za jedan od brojnih koji će nahraniti našu kosu:

    1 žumanjak (po mogućnosti od domaćih jaja)
    1 čajna žličica maslinovog ulja
    1 čajna žličica meda
    1/4 svježeg kvasca
    par kapi limunova soka (jedna kavena žličica)
    kukuruznog brašna toliko da da se dobije smjesa koja se može lako nanjeti na kosu a da se ne cijedi po obrazu
    U umućeni žumanjak dodati sve sastojke osim brašna i dobro promješati, a zatim dodati brašna po potrebi. Smjesu utrljati po kosi  i preko staviti vrećicu. Pakung slobodno možete ostaviti da djeluje 1 sat pa i dulje ako imate vremena. Kosu zatim oprati i dobro isprati. Prije pranja kose pripremite si 1 l tople vode u koju ste dodali 1 žlicu jabučnog octa i to neka vam bude zadnja voda za ispiranje.

    Postupak se može ponavljati jednom tjedno, a već nakon prvog puta vidjet će se da kosa poprima zdraviji izgled. Da bi dodatno potaknuli cirkulaciju i obogatili pakung u smjesu se može dodati nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina ili lavande.

    Kosa je jedan od detalja koji se među prvima vidi na nama. Nemojmo dozvoliti da i sami ne možemo uživati u njoj.

    Kako uzgojiti eko papriku


    Paprika je u našim krajevima vrlo zastupljena biljka. 
    Ima plodove raznih oblika i boja.

    Možemo je naći veličine malih bobica pa sve do velikih plodova oblika rajčice i roga.

    Plodovi mogu biti tamnozeleni, svijetlozeleni, žuti, narančasti i crveni. Mogu imati slatki, poluljuti i ljuti okus.

    Ovu korisnu i hranjivu namirnicu u 15. stoljeću u Europu su donijeli Španjolci.

    Kasnije se preko Afrike proširila u Tursku, a odatle u Mađarsku.

    Danas se u svijetu uzgaja oko 50 sorti paprika.

    Paprika - riznica vitamina

    Paprika je vrlo hranjiva namirnica.

    Sadrži četiri puta više vitamina C od naranče. Njegova količina ovisi o sorti paprike, podneblju u kojem je uzgojena i nekim drugim čimbenicima.

    Crvena paprika poznata je po sadržaju vitamina C i beta-karotena, a dobar je izvor i vitamina B6 te vitamina A.

    Osim navedenih, u paprici se u manjim količinama nalaze i ostali vitamini. Od minerala najviše ima kalija.

    Smrzavanjem paprike dolazi do gubitka kalija, cinka, vitamina C, riboflavina, vitamina B6 i vitamina E.

    Kod kiseljenja paprika gubi manji dio vitamina, ali ih još uvijek ostaje dovoljno za podmirenje potreba organizma.

    Energetska vrijednost svježe crvene paprike iznosi samo 20 kcal na 100 g.

    100 g svježe crvene paprike sadrži 92 posto vode, 6 g ugljikohidrata, 0,99 g bjelančevina, 0,3 g masti i 1,2 g dijetetskih vlakana.

    Sadnja paprike

    Papriku počnite saditi na otvorenom kada srednje dnevne temperature zraka dosegnu 15°C, te prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva.

    Najbolja temperatura za rast i razvoj paprike je oko 25 C.

    Ako temperatura dostigne vrijednost veću od 35 C paprika prestaje rasti. Ako se temperatura spusti ispod 0 C, biljka ugiba.

    Pri nižim temperaturama korijen ne raste te je ukorjenjivanje otežano, a samim time i onemogućen normalan rast i razvoj. 

    Biljke nakon sadnje u nepovoljnim uvjetima teško se i sporo oporavljaju.

    Paprike možete saditi na ravnu površinu ili u gredice. Način i sklop sadnje ovise o vrsti paprike koju sadite te razdoblju berbe.

    Biljke koje se beru kroz kraće vrijeme, sade se u gušćem sklopu, dok one koje se beru kroz duže vrijeme, sade se u manjem broju biljaka po jedinici površine.

    Prilikom sadnje tlo dobro natopite vodom.

    Priprema tla za sadnju

    Rastu i razvoju paprike pogoduje zemljište bogato hranjivim tvarima.

    Najbolja su duboka humusna i topla tla, te tla na kojima se ne zadržavaju oborinske vode.

    U jesen, dubokim kopanjem na dubinu 30 -35 cm, počinje priprema tla za sadnju paprike. U proljeće, prije sadnje, tlo se usitnjava i poravnava.

    Sadnja na otvorenom počinje kada je tlo dovoljno toplo te kada prestane opasnost od kasnih mrazeva.

    U polju se paprika rasađuje u redove. Razmak između redova bi trebao biti oko 70 cm, dok je razmak između biljaka - 30 cm.

    Gnojidba zemljišta prije sadnje ili rasađivanja će doprinijeti većem prinosu. Paprika iznosi iz tla veliku količinu fosfora, kalija i dušika, te je potrebna pojačana gnojidba tla prije sadnje.

    U uzgoju na otvorenom, prihranite papriku 2-3 puta. Prvi put 10 dana nakon presađivanja, drugi put prije stvaranja prvih plodova, te zadnji put mjesec dana nakon drugog prihranjivanja.

    Najbolji predusjevi paprike su kulture iz porodice mahunarki (grah, grašak i dr.).

    Nakon paprike preporučuje se uzgoj korjenastih kultura i kupušnjača.

    Izmjenjujte kulture tijekom određenog perioda kako se ne bi smanjio urod paprike. Monokultura kod uzgoja paprike nije preporučljiva.

    Kao predusjev nije preporučljivo saditi rajčicu i krumpir, zbog mogućnosti prenošenja bolesti.

    Bolesti paprike

    Od gljivičnih bolesti paprike najčešća je pepelnica. Na naličju listova razvija se rijetka prljavo bjeličasta prevlaka, listovi počinju žutjeti, uvijati se, venuti i otpadati.

    Zbog gubitka lisne mase, sve je slabija cvatnja, a prinos nikakav.

    Do zaraze dolazi ljeti kada temperatura naraste iznad 32°C. Preporučuje se preventivno prskanje nasada prirodnim sredstvima protiv zaraze kada se temperatura popne iznad 32°C.

    Osim pepelnice, tijekom vegetacije, papriku napada još nekoliko gljivičnih bolesti poput gangrene korjenova vrata.

    Do zaraze može doći još u rasadu, na presađenim biljkama i kasnije u vegetaciji. Na presađenim biljkama vrat korijena posmeđi nakon čega se pojavi nekroza i vlažna trulež kore, a zaražene biljke polegnu kao pokošene, uvenu i uginu.

    Štete se javljaju nakon zalijevanja, kada se zaraza počne širiti tlom. Na takav način možete zaraziti vrlo velik broj biljaka. Štete su tada najveće.

    Plodovi koji leže na tlu mogu se direktno zaraziti, međutim do zaraze može doći i kroz peteljku. Na mjestima gdje se zaraza pojavila za vlažnog vremena oblikuje se vodenasta pjega s bjeličastom prevlakom, koja se proširi po cijelom plodu. Za suhog vremena zaraženi plodovi se smežuraju, a pokožica poprimi izgled i boju pergamenta.

    U drugoj polovini srpnja ili početkom kolovoza, u doba najvećih vrućina, često dolazi do naglog venuća razvijenih biljaka paprike. Riječ je o gljivičnoj bolesti poznatoj pod imenom venuće.

    Do venuća biljaka paprike dolazi tijekom noći, nakon obilnog zalijevanja.

    Zaraza se pojavi naglo – manji ili veći broj zdravih i čvrstih biljaka već sljedeće jutro uvene. Na tim se biljkama poslije listovi posuše, a na njima ostaju visjeti plodovi koji pocrvene.

    Poprečnim prerezom takve biljke na vratu korijena lijepo je vidljiv smeđe crni prsten neposredno ispod kore stabljike, znak začepljenja provodnih snopova.

    Vrlo često uvene samo jedna strana biljke, koja se tada slabije razvija i daje kržljave plodove.

    Razvoju gljivica pogoduje visoka vlaga tla, uz visoku temperaturu zraka i tla.

    No, najopasnija bolest paprike je bakterijska krastavost plodova.

    Javlja se potkraj srpnja nakon kiše. Za razvoj bakterije potrebna je visoka relativna vlaga zraka u rasponu od 24 do 30 °C.

    Simptomi se javljaju na licu listova kao male tamnozelene vlažne pjege nepravilnog oblika, koje se s vremenom povećavaju i postaju uglate, obrubljene žućkastim rubom.

    Međusobno se spajaju zahvaćajući sve veću površinu lista.

    Infekcija se širi od donjih listova prema gore. Jače zaraženi donji listovi žute i otpadaju.

    Na plodovima nastaju nekrotične pjege smeđe boje, oko kojih tkivo ploda puca.

    Dolazi do deformacije ploda, a na mjestu pukotina stvaraju se plutasti ožiljci. Sjeme na mjestu zaraze ploda pocrni.

    Prevencija i liječenje bolesti paprike

    Zaštita paprike se prvenstveno sastoji u preventivi poput plodoreda u trajanju od 3 do 4 godine, redovitog uklanjanja zaraženih biljaka i njihovog spaljivanja.

    Hranite papriku organskim gnojivom i kvalitetnim kompostom. Tako biljke postaju otpornije na bolesti i daju zdrave plodove.

    Ne zaboravite posaditi vašu papriku zajedno s kompatibilnim biljkama. Paprici odgovara prisutnost rajčice, ali ona ne voli blizinu graha, kupusa i kelja.

    Redovno špricajte papriku prirodnim sredstvima za suzbijanje nametnika - pripravcima od koprive, preslice, crnog i bijelog luka (više o tome kako pripremiti takva sredstva pročitajte ovdje).

    Zaražene biljke uklonite i spalite, nemojte ih odlagati u kompostište.

    Uzimanje sjemena paprike

    Sjeme paprike je bubrežastog oblika, glatke površine i blijedožućkaste boje.

    Dužina sjemena je 3 – 4 mm, širina 2 – 3 mm, a debljina 1 mm. U jednom gramu ima 150 – 200 sjemenki.

    Sjeme uz povoljne uvjete čuvanja može zadržati klijavost i do 5 godina.

    Za dobivanje sjemena koristite zrele plodove crvene, narančaste ili tamnožute boje.

    Za sjeme ostavite potpuno razvijene plodove karakterističnog oblika i veličine za uzgajanu sortu, sa zdravih biljaka.

    Sjeme ćete najlakše izdvojiti iz svježih plodova. Mesnati dio ploda nakon vađenja sjemena iskoristite za jelo.

    Izvađeno sjeme prosušite u tankom sloju. Rasprostrite ga na lako upijajući papir ili pamučnu tkaninu te odložite na suho, prozračno i sjenovito mjesto.

    Dobro prosušeno i očišćeno sjeme najbolje je spremiti u označene papirnate vrećice i čuvati na suhom, prohladnom i tamnom mjestu.

    Berba i čuvanje

    Prve plodove paprike možete ubrati već 50 dana nakon njenog rasađivanja. Za vrijeme branja plodova vodite računa da ne oštetite biljku.

    Razdoblje branja paprike ovisi i o samom vremenu sadnje paprike i vremenskim uvjetima koji su nastupili nakon sadnje.

    Papriku berite tijekom sunčanog dana, nakon rose. Nikad je ne berite neposredno nakon kiše, jer vlažni plodovi brzo pljesnive i trunu.

    Papriku je najbolje brati škarama. 

    Ubranu papriku nikad ne držite duže od sat vremena na suncu.

    Svježe paprike možete čuvati u hladnjaku do 5 dana. Možete ih zamrznuti, kiseliti ili konzervirati u ulju.

    Papriku možete i osušiti. Izrežite papriku na rezance ili kolutiće, očistite od sjemena pa stavite u kipuću vodu na 10 minuta.

    Ocijedite i stavite na sušenje. Trebat će vam nešto više topline nego kod ostalog povrća. Kada je paprika dovoljno suha, sameljite je da je usitnite.

    Ljekovitost paprike

    Osim što je hranjiva namirnica, paprika ima i određena ljekovita svojstva koja se ne smiju zanemariti.
    Paprika je korisna kod ateroskleroze jer njezin sastojak citrin utječe na propustljivost kapilara i čini ih elastičnima.

    Potiče lučenje probavnih sokova te tako otvara apetit i poboljšava probavu.

    Paprika sadrži oko 20 spojeva iz grupe karotenoida, koji su prirodni antioksidansi i imaju važnu ulogu u zaštiti zdravlja jer štite od utjecaja slobodnih radikala.

    No, najvažniji je alkaloid kapsaicin koji je veoma ljutog okusa. Najviše ga ima u ljutim paprikama, unutarnjem dijelu ploda, oko sjemenki.

    Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta.
    Prema istraživanima, kapsaicin...
    djeluje antiupalno
    sprečava bol
    poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava
    sprečava mnoge vrste raka
    poboljšava probavu
    pomaže mršavljenju
    štiti od želučanih bolesti
    pomaže kod dijabetesa tipa 2

    Zaista isplati se pokušati s eko uzgojem ove čudesne namirnice!