petak, 14. studenoga 2014.

Sok od trnjina recepti za vino i čaj


Trnjina nije baš najukusnija bobica za konzumiranje u svježem stanju, zato se od nje prave sok od trnjina, vino ili čaj od cvjetova. Kada se jede u svježem stanju, ukus trnjine je opor i kiseo. Plod trnjine spada u koštunice, tamno plave do crne boje, veličine oko 1 cm u promjeru. Trnjina cvjeta u rano proljeće, a bere se u jesen. Različita su mišljenja kad treba brati trnjinu. Neki smatraju da je bolje prije prvih mrazeva, a neki kažu da je bolje poslije kad malo ogrezne. Ako se od nje pravi sok ili vino, vjerovatno da je bolja ’’kasna berba’’.


 
Kako se pravi sok od trnjina

Trnjine koje su ubrane poslije prvog mraza se stave u ključalu vodu i ostave da se hlade preko noći . Koliko imate kilograma trnjina, toliko treba biti i vode. Sledeći dan kada se probudite onda propasirajte sve i procedite kroz cjediljku. Dodati šećer tako da ga bude četvrtina u odnosu na težinu trnjina. Ponovo nek prokuha sve i kad se šećer rastopi, sipajte sok u tople sterilne flaše koje ste unapred pripremili. Flaše se zatim umotaju u dekicu i postepeno se hlade.

Kako se pravi vino od trnjina

Vino od trnjina može da se napravi na sljedeći način. Potrebne su trnjine ubrane nakon prvog mraza ili trnjine koje su zamrznute pa odmrznute, da bi pustile malo soka, koga je inače u trnjinama malo. Odstraniti koštice ručno, izmuljati trnjine i pomješati količinu trnjina i vode u odnosu 1 : 1,5. Voda treba da bude izvorska. Na 10 litara šire, dodaje se 1,5 kg šećera i aktiviranog vinskog kvasca. Burence prekriti čistom krpom i poklopcem, bez zavrtanja. Temperatura u prostoriji treba biti 15-20  celzijusa. Počinje fermentacija pa je potrebno par puta dnevno promješati sadržaj. Nakon  oko 7 dana prekida se vrenje, procjedi se sadržaj kroz cjediljku, pa gazu ili zenske najlon čarape. Kada je vino procjeđeno, sipa se u flaše ili demižonke, onda počinje tiho vrenje, koje može potrajati mjesec dana. Obratite pažnju da posude sa vinom ne budu potpuno zatvorene, da imaju oduška. Zatim je potrebno pretakanje i bistrenje vina.


 
Kako se pravi čaj od trnjina

Za čaj se obično koristi cvjet. Cvjetovi se beru u proljeće, dok su još poluotvoreni. Suše se u hladu i na propuhu. Suhi cvjetovi se čuvaju dobro upakirani da ne vjetre i ne gube ljekovita svojstva. Za čaj se još može koristiti plod bobica trnjine koja se bere prije mrazeva. Čaj od trnjina djeluje kao diuretik i protiv proljeva. Jača želudac i umiruje grčeve. Čaj od cvjetova se priprema tako što se 1 mala žlica suhog cvjeta trnjine prelije sa 2 dl kipuče vode. Nakon 10 minuta se procjedi i piju se 2 šalice
čaja na dan.

Kurkuma i med - prirodni antibiotik


Kurkuma i med zajedno prestavljaju jedan od najboljih prirodnih antibiotika na svijetu. Ova mješavina je još poznata pod nazivom "zlatni med". Med je dobro poznat svima kao zdraviji zaslađivač, ali i kao namjirnica koja jača imunitet, posebno kada se koristi u kombinaciji sa ljekovitim biljkama. Kurkuma je prije svega začin, koji se dominantno koristi na istoku. Kurkuma ima u sebi sastojak kurkumin koji potencijalno ima velike terapeutske moći. Deluje kao antioksidans, zatim antiinflamatorno i antikancerogeno. Kurkuma se još koristi za pravljenje napitka pod nazivom zlatno mlijeko i naravno za spravljanje ovog preparata od kurkume i meda koji je prirodni antibiotik.


Kurkuma i med prednosti

Kombinacija kurkume i meda uništava bakterije, koje su razlog nastanka bolesti, ali ne samo to. Kurkuma i med dižu prirodni odbrambeni mehanizam. Na taj način se jača imunitet i štiti nas od bolesti. Šta je prednost ovog prirodnog antibiotika? Poznato je da antibiotici koji se prodaju u ljekarnama, osim što liječe jednu bolest, drugu mogu da uzrokuju. Na primer, izleče bakterije, a uzrokuju kandidu. Zatim sintetički antibiotici narušavaju normalnu crevnu floru, mogu da izazovu zatvor ili proljev itd. Kurkuma i med kao prirodni antibiotik, nemaju negativan efekat na crevnu floru, čak naprotiv. Kurkuma i med poboljšavaju probavu i pomažu da se uspostavi normalna crevna flora.
Ovo sad može nekom da izgleda kao poziv da ne treba više koristiti antibiotike iz ljekarne, nego samo kurkumu i med, ali nije tako. Činjenica je da ljudi previše koriste antibiotike i na svoju ruku, te da bi u mnogim slučajevima kurkuma i med bili dovoljni da ih zaštite. Antibiotike iz ljekarne treba koristiti samo u rijetkim situacijama i kad doktor procjeni da je to stvarno nepohodno, a ne za svaku i najobičniju prehladu.
Prema tome kada se pojave prvi simptomi prehlade, a vi umjesto da krenete u ljekarnu po antibiotik, vi uzmite kurkumu i med.

Kako se pravi "zlatni med"


1 punu kašiku praha od kurkume razmutite u 100 grama meda. Kada se dobro izmješa, smjesu čuvajte u teglici. Možete je koristiti nekoliko dana. Što su kvalitetniji sastojci to je bolje. Kurkuma treba da bude čista i kvalitetna, bez mješanja sa drugim začinima.

Kako se uzima kurkuma i med

Kad osjetite prve simptome prehlade, pravi je trenutak za kurkumu i med. Med se inače uzima žličicom koja nije metalna. Uzimate pripremljeni zlatni med 3 dana. Svaki put kad se stavi u usta treba sačekati neko vrijeme da se rastopi i onda progutati. Prvi dan treba uzeti najviše i to više puta dnevno, drugi dan malo manje količinski i rjeđe, a treći dan najmanje. Napravljena količina treba da je dovoljna za tri dana.

Ovaj preparat pomaže kod prehlade, nazeba, respiratornih infekcija i slično.

Kurkuma i med mogu da se uzimaju povremeno i kad niste bolesni, radi prevencije. Može jednostavno da se jede žlicom, a može i da se rastopi u vodi, ohlađenom čaju ili mlijeku.

Moguća neželjena djelovanja kurkume

Da li se smije koristiti zlatni med u slučaju upotrebe određenih lijekova, konzultirajte se sa liječnikom. Ono što je poznato za kurkumu je to, da ona može da snizi tlak i šećer u krvi, da proredi krv ako se troši u većim količinama i nije dobra za one koji pate od bolesti žuči.

Join me, Štefica Samardžija, and I'll personally help you build a second income with top rated SFI—now in its 18th year! Click here to join my team and get started FREE today!