petak, 14. studenoga 2014.

Kurkuma i med - prirodni antibiotik


Kurkuma i med zajedno prestavljaju jedan od najboljih prirodnih antibiotika na svijetu. Ova mješavina je još poznata pod nazivom "zlatni med". Med je dobro poznat svima kao zdraviji zaslađivač, ali i kao namjirnica koja jača imunitet, posebno kada se koristi u kombinaciji sa ljekovitim biljkama. Kurkuma je prije svega začin, koji se dominantno koristi na istoku. Kurkuma ima u sebi sastojak kurkumin koji potencijalno ima velike terapeutske moći. Deluje kao antioksidans, zatim antiinflamatorno i antikancerogeno. Kurkuma se još koristi za pravljenje napitka pod nazivom zlatno mlijeko i naravno za spravljanje ovog preparata od kurkume i meda koji je prirodni antibiotik.


Kurkuma i med prednosti

Kombinacija kurkume i meda uništava bakterije, koje su razlog nastanka bolesti, ali ne samo to. Kurkuma i med dižu prirodni odbrambeni mehanizam. Na taj način se jača imunitet i štiti nas od bolesti. Šta je prednost ovog prirodnog antibiotika? Poznato je da antibiotici koji se prodaju u ljekarnama, osim što liječe jednu bolest, drugu mogu da uzrokuju. Na primer, izleče bakterije, a uzrokuju kandidu. Zatim sintetički antibiotici narušavaju normalnu crevnu floru, mogu da izazovu zatvor ili proljev itd. Kurkuma i med kao prirodni antibiotik, nemaju negativan efekat na crevnu floru, čak naprotiv. Kurkuma i med poboljšavaju probavu i pomažu da se uspostavi normalna crevna flora.
Ovo sad može nekom da izgleda kao poziv da ne treba više koristiti antibiotike iz ljekarne, nego samo kurkumu i med, ali nije tako. Činjenica je da ljudi previše koriste antibiotike i na svoju ruku, te da bi u mnogim slučajevima kurkuma i med bili dovoljni da ih zaštite. Antibiotike iz ljekarne treba koristiti samo u rijetkim situacijama i kad doktor procjeni da je to stvarno nepohodno, a ne za svaku i najobičniju prehladu.
Prema tome kada se pojave prvi simptomi prehlade, a vi umjesto da krenete u ljekarnu po antibiotik, vi uzmite kurkumu i med.

Kako se pravi "zlatni med"


1 punu kašiku praha od kurkume razmutite u 100 grama meda. Kada se dobro izmješa, smjesu čuvajte u teglici. Možete je koristiti nekoliko dana. Što su kvalitetniji sastojci to je bolje. Kurkuma treba da bude čista i kvalitetna, bez mješanja sa drugim začinima.

Kako se uzima kurkuma i med

Kad osjetite prve simptome prehlade, pravi je trenutak za kurkumu i med. Med se inače uzima žličicom koja nije metalna. Uzimate pripremljeni zlatni med 3 dana. Svaki put kad se stavi u usta treba sačekati neko vrijeme da se rastopi i onda progutati. Prvi dan treba uzeti najviše i to više puta dnevno, drugi dan malo manje količinski i rjeđe, a treći dan najmanje. Napravljena količina treba da je dovoljna za tri dana.

Ovaj preparat pomaže kod prehlade, nazeba, respiratornih infekcija i slično.

Kurkuma i med mogu da se uzimaju povremeno i kad niste bolesni, radi prevencije. Može jednostavno da se jede žlicom, a može i da se rastopi u vodi, ohlađenom čaju ili mlijeku.

Moguća neželjena djelovanja kurkume

Da li se smije koristiti zlatni med u slučaju upotrebe određenih lijekova, konzultirajte se sa liječnikom. Ono što je poznato za kurkumu je to, da ona može da snizi tlak i šećer u krvi, da proredi krv ako se troši u većim količinama i nije dobra za one koji pate od bolesti žuči.

Join me, Štefica Samardžija, and I'll personally help you build a second income with top rated SFI—now in its 18th year! Click here to join my team and get started FREE today!

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanima me vaše mišljenje...