Ayurvedska preporuka za ljetnu prehranu
Koja je hrana najbolja za ljeto?
Možemo li učiniti nešto da se ljeti osjećamo bolje i lakše podnosimo vrućine?
Ayurveda daje savjet o ljetnoj prehrani i objašnjava što se događa s našim tijelom tijekom ovog godišnjeg doba.
Godišnja doba itekako utječu na osjetljivu ravnotežu unutar našeg organizma.
Taj utjecaj možemo ublažiti promjenom životnih navika i prehrane.
Ljeti se sunce punom snagom obrušava na zemlju, isparava nakupljenu vlagu i stvara obilje vrućine i suhoće.
Tijekom ljeta dominira pitta doša. Riječ pitta dolazi iz sanskritske riječi tap što znači stvaranje topline. Pittu karakterizira toplina, energija, svijetlo i promjena.
Zanimljivo je da bez obzira na to da se pitta povezuje sa snažnom probavom, ljetna vrućina zapravo suzbija agni, našu probavnu vatru.
Ayurvedski liječnici uspoređuju to s vrućom vodom koja gasi vatru isto kao i hladna.
Iz tog razloga ljeti je najbolje jesti lagano.
Koja ja hrana najbolja za vruće ljetne dane
Ljeti birajte slatku, vlažnu, hladnu i tekuću hranu kako biste smirili pittu, poput mliječnih napitaka, riže, voća i tofua.
Sok od aloe vere je odličan biljni tonik za ljeto koji pomaže jetri i hladi organizam.
Budite umjereni s alkoholom ljeti. Alkohol u ljetnim vrućinama može snažno pojačati pittu.
Na isti način može djelovati previše začinjena, ljuta, vruća, paprena, kisela, masna i slana hrana. I ona će jako uznemiriti vašu pitta došu.
Makrobiotika također govori kako u ovo godišnje doba trebamo jesti laganiju hranu.
Preporučuje da jedemo sezonsko voće i povrće koje raste u našim krajevima i pijemo vodu i ohlađeni povrtni temeljac.
Namirnice kojima trebamo davati prednost
slatko voće – jabuke, marelice, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje, šljive
slatko i gorko povrće – tikvice, šparoge, paprike, svježi kukuruz, krastavci, cvjetača
klice
žitarice – ječam, bijela i basmati riža, proizvodi od integralne pšenice
grahorice (leća, slanutak) - trebate ih povremeno jesti ljeti zbog njihove vlažne prirode
proizvodi od soje – tofu, sojino mlijeko
sjemenke bundeve, suncokreta
domaći mliječni proizvodi – svježi sir, kravlje mlijeko, kozje mlijeko
začini – svježi bosiljak, korijander, kumin, kopar, komorač, metvica, šafran, kurkuma
ulja (umjereno) – maslinovo, suncokretovo
piće – voda, svježi voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)
ohlađeni mliječni napici i procijeđeni temeljac od povrća
biljni ohlađeni čajevi – od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, metvice
Namirnice koje je najbolje izbjegavati jer imaju zagrijavajuća svojstva
kiselo voće – kisele jabuke, nedozrelo (kiselo) voće, ribizli, višnje, zeleno grožđe, limun
povrće – ciklu, mrkvu, patlidžan, češnjak, masline, korabu, sirovi luk, ljute papričice
žitarice – kukuruz, heljdu, raž, proso, zob
bademe, brazilske oraščiće, indijske oraščiće, orah, kikiriki
sezamove sjemenke
bosiljak, lovor, klinčić, đumbir, mažuran, origano, crvenu papriku, ružmarin, kadulju
tvrdi sir, feta sir, kiselo vrhnje, jogurt (možete ga piti samo razrijeđenog vodom 1:1)
alkoholna pića, gazirana pića, kavu, čaj, kisele voćne sokove
biljne čajeve od kadulje, đumbira i cimeta
Kako može izgledati vaš dnevni meni ljeti
zajutrak: žitne pahuljice sa sojinim ili domaćim kravljim mlijekom
doručak: voćna salata
ručak: pšenični krekeri, namaz od povrća i miješana salata od povrća
užina: biljni čaj
večera: kuhani slanutak, kuhana riža i pirjano povrće
desert: puding od vanilije ili pšenični griz kuhan s voćem (ohlađen)
piće: prirodni voćni sok razrijeđen jednakom količinom vode
Kada sredinom i krajem ljeta počnu pljuskovi i poveća se vlaga u zraku, to je vrijeme kada se mogu poremetiti i vata i kapha doše. To će od nas tražiti da se pozabavimo i njima.
Kako smiriti sve tri doše u isto vrijeme? Svojoj prehrani dodajte ječam, proizvode od integralne pšenice i riže, te izdašne juhe od povrća. Kao zaslađivač umjesto šećera, tamo gdje je to prigodno, koristite med.
Stoga, pripremite se za "ljetnu" hranu - napunite tanjure svježim sezonskim voćem i povrćem te pobrinite se da unosite dovoljno tekućine!
Koja je hrana najbolja za ljeto?
Možemo li učiniti nešto da se ljeti osjećamo bolje i lakše podnosimo vrućine?
Ayurveda daje savjet o ljetnoj prehrani i objašnjava što se događa s našim tijelom tijekom ovog godišnjeg doba.
Godišnja doba itekako utječu na osjetljivu ravnotežu unutar našeg organizma.
Taj utjecaj možemo ublažiti promjenom životnih navika i prehrane.
Ljeti se sunce punom snagom obrušava na zemlju, isparava nakupljenu vlagu i stvara obilje vrućine i suhoće.
Tijekom ljeta dominira pitta doša. Riječ pitta dolazi iz sanskritske riječi tap što znači stvaranje topline. Pittu karakterizira toplina, energija, svijetlo i promjena.
Zanimljivo je da bez obzira na to da se pitta povezuje sa snažnom probavom, ljetna vrućina zapravo suzbija agni, našu probavnu vatru.
Ayurvedski liječnici uspoređuju to s vrućom vodom koja gasi vatru isto kao i hladna.
Iz tog razloga ljeti je najbolje jesti lagano.
Koja ja hrana najbolja za vruće ljetne dane
Ljeti birajte slatku, vlažnu, hladnu i tekuću hranu kako biste smirili pittu, poput mliječnih napitaka, riže, voća i tofua.
Sok od aloe vere je odličan biljni tonik za ljeto koji pomaže jetri i hladi organizam.
Budite umjereni s alkoholom ljeti. Alkohol u ljetnim vrućinama može snažno pojačati pittu.
Na isti način može djelovati previše začinjena, ljuta, vruća, paprena, kisela, masna i slana hrana. I ona će jako uznemiriti vašu pitta došu.
Makrobiotika također govori kako u ovo godišnje doba trebamo jesti laganiju hranu.
Preporučuje da jedemo sezonsko voće i povrće koje raste u našim krajevima i pijemo vodu i ohlađeni povrtni temeljac.
Namirnice kojima trebamo davati prednost
slatko voće – jabuke, marelice, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje, šljive
slatko i gorko povrće – tikvice, šparoge, paprike, svježi kukuruz, krastavci, cvjetača
klice
žitarice – ječam, bijela i basmati riža, proizvodi od integralne pšenice
grahorice (leća, slanutak) - trebate ih povremeno jesti ljeti zbog njihove vlažne prirode
proizvodi od soje – tofu, sojino mlijeko
sjemenke bundeve, suncokreta
domaći mliječni proizvodi – svježi sir, kravlje mlijeko, kozje mlijeko
začini – svježi bosiljak, korijander, kumin, kopar, komorač, metvica, šafran, kurkuma
ulja (umjereno) – maslinovo, suncokretovo
piće – voda, svježi voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)
ohlađeni mliječni napici i procijeđeni temeljac od povrća
biljni ohlađeni čajevi – od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, metvice
Namirnice koje je najbolje izbjegavati jer imaju zagrijavajuća svojstva
kiselo voće – kisele jabuke, nedozrelo (kiselo) voće, ribizli, višnje, zeleno grožđe, limun
povrće – ciklu, mrkvu, patlidžan, češnjak, masline, korabu, sirovi luk, ljute papričice
žitarice – kukuruz, heljdu, raž, proso, zob
bademe, brazilske oraščiće, indijske oraščiće, orah, kikiriki
sezamove sjemenke
bosiljak, lovor, klinčić, đumbir, mažuran, origano, crvenu papriku, ružmarin, kadulju
tvrdi sir, feta sir, kiselo vrhnje, jogurt (možete ga piti samo razrijeđenog vodom 1:1)
alkoholna pića, gazirana pića, kavu, čaj, kisele voćne sokove
biljne čajeve od kadulje, đumbira i cimeta
Kako može izgledati vaš dnevni meni ljeti
zajutrak: žitne pahuljice sa sojinim ili domaćim kravljim mlijekom
doručak: voćna salata
ručak: pšenični krekeri, namaz od povrća i miješana salata od povrća
užina: biljni čaj
večera: kuhani slanutak, kuhana riža i pirjano povrće
desert: puding od vanilije ili pšenični griz kuhan s voćem (ohlađen)
piće: prirodni voćni sok razrijeđen jednakom količinom vode
Kada sredinom i krajem ljeta počnu pljuskovi i poveća se vlaga u zraku, to je vrijeme kada se mogu poremetiti i vata i kapha doše. To će od nas tražiti da se pozabavimo i njima.
Kako smiriti sve tri doše u isto vrijeme? Svojoj prehrani dodajte ječam, proizvode od integralne pšenice i riže, te izdašne juhe od povrća. Kao zaslađivač umjesto šećera, tamo gdje je to prigodno, koristite med.
Stoga, pripremite se za "ljetnu" hranu - napunite tanjure svježim sezonskim voćem i povrćem te pobrinite se da unosite dovoljno tekućine!