subota, 14. travnja 2012.

TINKTURA OD LAVANDE

Tinkture se prave od biljnog materijala koji se prelije alkoholom.

Način izrade je jednostavan: svježe bilje se usitni i s njime napuni tegla do 1-2cm ispod vrha. Ne smije se stiskati. Prelije se alkoholom (moze i rakija) tako da on prelazi bilje 1-2 cm.
Tegla se poveže ili zatvori i drži na suncu 3-5 tjedana. Kad je tinktura gotova, procijedi se kroz lanenu krpu i čuva u tamnoj boci.

Tinkture se obično rade u proljeće i ljeto jer bilje je aromatičnije ljeti.
One imaju prednost što se mogu spremiti za dulje vrijeme jer se teško kvare pa im rok trajanja može biti nekoliko godina ili čak neograničen.
Mogu se koristiti za masiranje ali i oralnu primjenu kao kapi kad baš nismo neki ljubitelji čajeva.
Druga prednost je što tinkture najčešće pravimo od svježeg bilja u optimalno vrijeme pa tako iz biljke izvučemo ono najbolje i spremimo za dulje vrijeme.
https://plus.google.com/113518831387638884971

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanima me vaše mišljenje...