subota, 14. travnja 2012.

HIDROLATI(CVJETNE VODICE)OD LAVANDE

Hidrolati, često nazivani i cvjetne vodice, nusprodukti su destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. Za proizvodnju hidrolata, kao i eteričnih ulja, idealno bi bilo koristiti certificirani organski biljni materijal, bez pesticida i raznih kemikalija, a koji se sastoji od jedne botaničke vrste, te čistu, nezagađenu vodu.

Hidrolati su nestabilni i lako kvarljivi, stoga nemali broj proizvođača u njih dodaje konzervanse ili alkohol kako bi im produžili rok trajanja. Takvi hidrolati nisu primjereni za korištenje u terapeutske svrhe. Najkvalitetniji hidrolati se stabilizirani tzv. sterilnom filtracijom - odmah nakon destilacije hidrolati se steriliziraju fitracijom kroz filter pora veličine 200 nm, čime se uklanjaju sve spore i bakterije. Nakon filtracije pune se u sterilne boce, i tako se osigurava da do krajnjeg kupca stignu nekontimirani.

LAVANDA
Hidrolat lavande idealan je za njegu gotovo svih tipova kože, zbog uravnotežene pH vrijednosti (5.6-5.9). Djeluje regenerativno, pročišćavajuće, rashlađujuće; pomaže kod uboda insekata; idealan je kao sprej za osvježavanje lica tijekom ljetnih vrućina, pomaže kod opekotina nakon sunčanja, pogotovo u kombinaciji s hidrolatom paprene metvice. Izvrstan je za njegu osjetljive kože, kao i kod akni i drugih upalnih stanja kože. Nakon depilacije ga možemo kombinirati s hidrolatom lovora, u svrhu spriječavanja infekcija i crvenila kože. Skupa sa hidrolatom smilja izvrsno djeluje na spriječavanje urastanja dlaka. Nanešen na kožu sa hidrolatom hamamelisa, prije kreme za sunčanje, pomaže u održavanju vlažnosti kože tijekom izlaganja suncu i spriječava oštećenja uzokovana vjetrom i visokom temperaturom.

https://plus.google.com/113518831387638884971

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanima me vaše mišljenje...