Sacha Inchi (Plukenetia volubilis linneo) je autohtona biljka peruanske Amazonske prašume.
Biljka koju zovu i planinskim kikirikijem i Inka-kikirikijem poznata je Indijancima u Peruu i drugim domicilnim narodima Amazone tisućama godina.
Povjesničari smatraju da su Inke koristile Sacha Inchi preko 3000 godina, što je vidljivo iz tumačenja simbola na grbovima i plovilima drevnih Inka.
Indijanci Čanka i druga plemena u regiji izdvajali su ulje iz sjemenki ploda zbog njegove nevjerojatne nutritivne vrijednosti.
Pečeno sjemenje i kuhani listovi također su bili važan dio njihove prehrane.
Izgled plodova Sacha Inchija varira od četverokrake do šestokrake zvijezde, što je posebnost, jer svi plodovi ne izgledaju jednako.
Izvrstan izvor omege-3
Sacha Inchi je među modernim stručnjacima za prehranu cijenjen po tome što je jedan od najboljih izvora masnih kiselina omega-3 i omega-6 u prirodi.
Omega-3 i omega-6 su višestruko nezasićene masnoće, koje su za naše zdravlje od presudne važnosti. Naš ih organizam sam ne može proizvesti, pa ih moramo unositi hranom.
Značajan 'korisnik" ovih kiselina je i mozak. Naš krunski organ sastoji se od 60 posto masnoća, od čega deset posto otpada na omegu-3, a deset posto na omegu-6.
Ove kiseline igraju bitnu ulogu u održavanju zdravlja, jer obavljaju važne zadaće u središnjem živčanom i endokrinom sustavu. Problem nastaje kad hranom unosimo više omege-6 od omege-3.
Ravnoteža je bitna
Unosom više omege-6 od omege-3, umjereni se upalni procesi pretvaraju u kronične. To dovodi do srčanožilnih oboljenja i upaljenih arterija, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
Budući da o masnim kiselinama ovisi i rad mozga, neravnoteža omega-3, 6 i 9 u organizmu uvelike je odgovorna za sindrom nedostatka pažnje, motorne kontrole i percepcije (DAMP).
I ljudi s atopičnim ekcemom ili alergijama imaju premalo omege-3 u odnosu na omegu-6.
Odakle štetan omjer?
U prošlosti, dok su ljudi jeli domaću neprerađenu hranu, dobivali su dovoljno masnih kiselina, a omjer omege-3 i omege-6 je bio 1:1.
Poslije 1950. značajno se povećala konzumacija biljnih ulja, margarina i žitarica pa je danas međuodnos omege-3 i omege-6 iznosi nevjerojatnih 1:20.
Dakle, hranom se unosi 20 puta više omege-6 u odnosu na omegu-3!
U ovom je razdoblju došlo do naglog širenja srčanožilnih bolesti, dijabetesa i raka. Pretjeran unos omege-6 dovodi do kroničnih upalnih procesa u arterijama, a time i do mogućeg začepljenja žila.
Pravilan omjer između omege-3 i omege-6 važan je ne samo za zdravo srce i žile, nego i za opće tjelesno i psihičko zdravlje te imunitet.
Važan je i za održavanje normalne tjelesne težine, jer smanjuje biokemijske procese koji stvaraju masne zalihe, a poboljšava osjetljivost na inzulin, čime se smanjuje rizik od dijabetesa.
Ulje Sacha Inchija nudi idealan omjer masnih kiselina
Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih nepoželjnih procesa, a to je uravnoteženje unosa omege-3 i omege-6.
Ova ravnoteža se postiže posebnom LCHF dijetom - prehranom kojom se smanjuje konzumacija žitarica, margarina i prerađenih biljnih ulja, a povećava unos omege 3.
Na sreću, Sache Inchi ulje sadrži sve kiseline tipa omega u savršenom omjeru, a bogato je i mineralima.
Jedino ovo ulje sadrži više omege-3 nego omege-6 i 9. Zato je ono izuzetno korisno želite li povećati omjer omege-3 naspram preostale dvije kiseline tipa omega.
Sadržaj omega-3, 6 i 9 u različitim vrstama ulja možete vidjeti iz priložene tablice.
Primjena u prehrani
Ulje Sacha Inchija koristite kao preljev za salate i jela od povrća. Da bi vaš organizam dobio sve potrebne sastojke ovog ulja, dovoljna je jedna do dvije čajne žličice dnevno.
U toj je količini sadržano više nego dovoljno omege-3, 6 i 9 u savršenom omjeru da bi vaše srce i krvožilni sustav bili potpuno zdravi desetljećima.
Ulje Sacha Inchija možete koristiti i lokalno za njegu suhe i problematične kože.
Ulje Sacha Inchija možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili ovdje.
Ljekovita svojstva Sacha Inchi ulja
Sacha Inchi ulje posjeduje sljedeća ljekovita svojstva:
jača imunološki sustav
poboljšava cirkulaciju
održava elastičnost stijenki arterija
štiti srce i smanjuje rizik od srčanog udara
regulira kolesterol i trigliceride
poboljšava pamćenje i koncentraciju
poboljšava probavu
smanjuje rizik od raka
djeluje protuupalno, primjerice kod Chronove bolesti, crijevnih upala, artritisa i astme
bitno je za pravilan razvoj fetusa i dojenčadi
Tablica
Međuodnosi Omega-3, 6 i 9 po namirnicama:
Omega 3 Omega 6 Omega 9
Maslinovo ulje
1.0
7.50.
75.0
%
Arganovo ulje
0.1
34.0
45.0
%
Uljana repica
9.0
20.0
63.0
%
Ulje Oraha
12.0
59.0
16.0
%
Sojino ulje
2.0
51.0
23.0
%
Suncokretovo ulje
0.1
67.0
20.0
%
Ulje kukuruza
1.0
58.0
28.0
%
Palmino ulje
0.0
10.0
40.0
%
Sacha Inchi ulje
47.0
37.0
8.0
%
Biljka koju zovu i planinskim kikirikijem i Inka-kikirikijem poznata je Indijancima u Peruu i drugim domicilnim narodima Amazone tisućama godina.
Povjesničari smatraju da su Inke koristile Sacha Inchi preko 3000 godina, što je vidljivo iz tumačenja simbola na grbovima i plovilima drevnih Inka.
Indijanci Čanka i druga plemena u regiji izdvajali su ulje iz sjemenki ploda zbog njegove nevjerojatne nutritivne vrijednosti.
Pečeno sjemenje i kuhani listovi također su bili važan dio njihove prehrane.
Izgled plodova Sacha Inchija varira od četverokrake do šestokrake zvijezde, što je posebnost, jer svi plodovi ne izgledaju jednako.
Izvrstan izvor omege-3
Sacha Inchi je među modernim stručnjacima za prehranu cijenjen po tome što je jedan od najboljih izvora masnih kiselina omega-3 i omega-6 u prirodi.
Omega-3 i omega-6 su višestruko nezasićene masnoće, koje su za naše zdravlje od presudne važnosti. Naš ih organizam sam ne može proizvesti, pa ih moramo unositi hranom.
Značajan 'korisnik" ovih kiselina je i mozak. Naš krunski organ sastoji se od 60 posto masnoća, od čega deset posto otpada na omegu-3, a deset posto na omegu-6.
Ove kiseline igraju bitnu ulogu u održavanju zdravlja, jer obavljaju važne zadaće u središnjem živčanom i endokrinom sustavu. Problem nastaje kad hranom unosimo više omege-6 od omege-3.
Ravnoteža je bitna
Unosom više omege-6 od omege-3, umjereni se upalni procesi pretvaraju u kronične. To dovodi do srčanožilnih oboljenja i upaljenih arterija, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
Budući da o masnim kiselinama ovisi i rad mozga, neravnoteža omega-3, 6 i 9 u organizmu uvelike je odgovorna za sindrom nedostatka pažnje, motorne kontrole i percepcije (DAMP).
I ljudi s atopičnim ekcemom ili alergijama imaju premalo omege-3 u odnosu na omegu-6.
Odakle štetan omjer?
U prošlosti, dok su ljudi jeli domaću neprerađenu hranu, dobivali su dovoljno masnih kiselina, a omjer omege-3 i omege-6 je bio 1:1.
Poslije 1950. značajno se povećala konzumacija biljnih ulja, margarina i žitarica pa je danas međuodnos omege-3 i omege-6 iznosi nevjerojatnih 1:20.
Dakle, hranom se unosi 20 puta više omege-6 u odnosu na omegu-3!
U ovom je razdoblju došlo do naglog širenja srčanožilnih bolesti, dijabetesa i raka. Pretjeran unos omege-6 dovodi do kroničnih upalnih procesa u arterijama, a time i do mogućeg začepljenja žila.
Pravilan omjer između omege-3 i omege-6 važan je ne samo za zdravo srce i žile, nego i za opće tjelesno i psihičko zdravlje te imunitet.
Važan je i za održavanje normalne tjelesne težine, jer smanjuje biokemijske procese koji stvaraju masne zalihe, a poboljšava osjetljivost na inzulin, čime se smanjuje rizik od dijabetesa.
Ulje Sacha Inchija nudi idealan omjer masnih kiselina
Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih nepoželjnih procesa, a to je uravnoteženje unosa omege-3 i omege-6.
Ova ravnoteža se postiže posebnom LCHF dijetom - prehranom kojom se smanjuje konzumacija žitarica, margarina i prerađenih biljnih ulja, a povećava unos omege 3.
Na sreću, Sache Inchi ulje sadrži sve kiseline tipa omega u savršenom omjeru, a bogato je i mineralima.
Jedino ovo ulje sadrži više omege-3 nego omege-6 i 9. Zato je ono izuzetno korisno želite li povećati omjer omege-3 naspram preostale dvije kiseline tipa omega.
Sadržaj omega-3, 6 i 9 u različitim vrstama ulja možete vidjeti iz priložene tablice.
Primjena u prehrani
Ulje Sacha Inchija koristite kao preljev za salate i jela od povrća. Da bi vaš organizam dobio sve potrebne sastojke ovog ulja, dovoljna je jedna do dvije čajne žličice dnevno.
U toj je količini sadržano više nego dovoljno omege-3, 6 i 9 u savršenom omjeru da bi vaše srce i krvožilni sustav bili potpuno zdravi desetljećima.
Ulje Sacha Inchija možete koristiti i lokalno za njegu suhe i problematične kože.
Ulje Sacha Inchija možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili ovdje.
Ljekovita svojstva Sacha Inchi ulja
Sacha Inchi ulje posjeduje sljedeća ljekovita svojstva:
jača imunološki sustav
poboljšava cirkulaciju
održava elastičnost stijenki arterija
štiti srce i smanjuje rizik od srčanog udara
regulira kolesterol i trigliceride
poboljšava pamćenje i koncentraciju
poboljšava probavu
smanjuje rizik od raka
djeluje protuupalno, primjerice kod Chronove bolesti, crijevnih upala, artritisa i astme
bitno je za pravilan razvoj fetusa i dojenčadi
Tablica
Međuodnosi Omega-3, 6 i 9 po namirnicama:
Omega 3 Omega 6 Omega 9
Maslinovo ulje
1.0
7.50.
75.0
%
Arganovo ulje
0.1
34.0
45.0
%
Uljana repica
9.0
20.0
63.0
%
Ulje Oraha
12.0
59.0
16.0
%
Sojino ulje
2.0
51.0
23.0
%
Suncokretovo ulje
0.1
67.0
20.0
%
Ulje kukuruza
1.0
58.0
28.0
%
Palmino ulje
0.0
10.0
40.0
%
Sacha Inchi ulje
47.0
37.0
8.0
%
Nema komentara:
Objavi komentar
Zanima me vaše mišljenje...