utorak, 18. prosinca 2012.

Čuvajte kosti uz darove prirode

Naši kosti nalaze se u neprestanoj pregradnji. Stalno se stvara novo koštano tkivo.

Kad se to ne bi događalo, kosti ne bi bile kvalitetne i često bismo imali prijelome.
Stanice zvane osteoklasti razgrađuju staru kost, a novu kost zatim grade osteoblasti.

U normalnim uvjetima osteoblasti i osteoklasti u međusobnoj su ravnoteži, no ta se ravnoteža može poremetiti.

Kod takvih situacija dolazi do smanjenja koštane mase.

Kod većine ljudi gustoća koštane mase počinje se postupno smanjivati kad pređu tridesetu godinu, a kod žena to se još dodatno ubrzava u prvih deset godina nakon početka menopauze.

Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste usporili ili čak potpuno zaustavili smanjenje gustoće kostiju.

Nemojte misliti da je riječ o lijekovima ili dodacima prehrani. Kao i uvijek, priroda nam nudi najbolje rješenje.

Komorač

Na prvom mjestu je poznata, često nepravedno zanemarivana namirnica - komorač. Ako ga do sad niste probali, pravo je vrijeme za prvi put.

Ova biljka se još naziva i morač, slatki kopar, janež, slatki aniš, divlja mirodija ili morač, ovisno gdje živite.

Ovo povrće ima dugu povijest korištenja u ljekovite svrhe, te se od davnina primjenjuje kao osvježivač daha, kod probavnih tegoba i za izbacivanje sluzi iz pluća.

Sjeme komorača ima blagotvoran učinak protiv gubitka mineralne gustoće kostiju.

Djeluje tako da povećava broj osteoklasta (stanica koje grade kosti) i time pruža zaštitu kostima.

Komorač je riznica hranjivih tvari, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalcij i magnezij.

Sadrži i antioksidanse koji pomažu smanjiti upale, jačaju imunološki sustav i pomažu u sprečavanju nastanka raka.

Stoga, čak i ako ne volite jesti komorač, ubacite ga koji put u dnevni jelovnik. Ipak je zdravlje u pitanju.

Komorač je samo jedan primjer povrća koje je odlično za vaše kosti.

Visok udio povrća u prehrani već je odavno povezan s pozitivnim učincima na mineralni status kostiju.

Uključivanje u prehranu kvalitetnog, organskog i domaćeg povrća povećat će snagu vaših kostiju i smanjiti rizik od prijeloma u bilo kojoj dobi vašeg života.

Kakao

Vaše kosti sastoje se od desetak minerala, tako da osim kalcija morate se usredotočiti i na unos nekih drugih minirala, poput silicija i magnezija.

Dobri izvori silicija su krastavci, paprike, rajčica i brojno bilje uključujući koprivu, rastavić i lucernu.

Što se tiče magnezija, najbolji izvor ovog minerala je sirovi organski kakao.

Da, kvalitetna čokolada izuzetno je bogata magnezijem pa je nemojte ni slučajno izbjegavati!

Još jedan obilan izvor minerala je himalajska kristalna sol. Naime, ona sadrži sva 84 elementa koja se nalaze u ljudskom tijelu.

Himalajska sol donedavna je bila prilično nepoznata u našim krajevima, ali sad je možete pronaći u trgovinama zdrave hrane.

Vitamin K2

Jedan od bitnih sastojaka koje vaš organizam treba za jake kosti je vitamin K2.

Ako ne jedete redovito sljedeće namirnice, onda vjerojatno imate manjak vitamina K2 i trebate učiniti nešto u vezi s time:

-  fermentirane namirnice (primjerice - domaći kiseli kupus)
-  organski životinjski proizvodi (jogurt, maslac...)
-  mnoge vrste sira


Da zaključim, jedan od najboljih načina za postizanje zdravih kostiju je prehrana bogata svježim, sirovim i cjelovitim namirnicama koje sadrže prirodne minerale.
Na takav način vaše tijelo dobije sve nutrijente potrebne za njegovo normalno funkcioniranje.
Osim pravilne prehrane, ne zaboravite na redovito izlaganje suncu kako biste osigurali i svoju količinu vitamina D.
Također nemojte izostaviti redovitu tjelesnu aktivnost, posebice vježbe snage koje dokazano stimuliraju izgradnju i jačanje kostiju. Smanjite unos šećera i rafiniranih žitarica i bit ćete sigurni da ste za svoje kosti učinili sve što ste mogli kako bi ostale zdrave i čvrste u svakoj životnoj dobi!

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanima me vaše mišljenje...