srijeda, 19. prosinca 2012.

ALTERNATIVNA KIRURGIJA

Ponekad mislimo da alternativna medicina uključuje samo neinvazivne metode - čišćenje organizma, primjenu ljekovitih biljaka, post, masažu itd.

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da je kirurgija dio alternativne medicine.

Kirurški zahvati nisu izmišljeni u 20-om stoljeću.

Kirurgija je drevna znanost, koja postoji već nekoliko tisuća godina.
Drevne Maje, Inke, Egipćani, Grci, Kinezi i Indijci su imali dobro znanje kirurgije i primjenjivali ju, kada je to bilo potrebno.

Drevne civilizacije su koristile kirurgiju u mnoge svrhe: kod ozljeda i prijeloma, za uklanjanje cista i tumora, za popravljanje zubi, kod komplikacija tokom poroda, čak i za uljepšavanje.

Drevni kirurzi imali su alate od prirodnih materijala poput dragog i poludragog kamena, drveta, lišća, grančica, puzavica.

Da bi spriječili bol i infekciju, koristili su ljekovito bilje i akupunkturne točke. Znali su i kako zaustaviti krvarenje tokom operacije.

Što je kirurgija
Kirurgija (od Grčkog cheirourgikē, Lat. chirurgiae, što znači "ručni rad") je drevna znanost o operativnim zahvatima koji kirurg izvodi ručno, uz pomoć posebnih alata.
U naše vrijeme pojavila se i robotska kirurgija (na primjer - Da Vinci, Zeus), gdje operaciju izvode roboti.
Francuski kirurg 16. stoljeća Ambroise Pare je rekao: "Kirurgija može ukloniti višak, popuniti nedostatak, razdvojiti to što je spojeno i spojiti to, što je razdvojeno. Kirurgija može namjestiti to, što je iščašeno i ispraviti urođene mane."


Kirurgija se primjenjuje sljedeće svrhe:
liječenje i dijagnostika ljudi
liječenje životinja
popravljanje zubi
prevencija bolesti
poboljšanje izgleda (estetska kirurgija)


Kirurgija u ayurvedi

Najstarije zabilješke o kirurgiji pronalazimo u drevnim ayurvedskim tekstovima.

Kirurgija (Shalya Chikitsa) je jedna od 8 grana ayurvede. Osnivač ayurvedske kirurgije je Šušruta - drevni mudrac i liječnik.

Iz njegovog traktata "Šušruta Samhita" saznajemo o tome, da su još prije nekoliko tisuća godina u Indiji izvodili najkompleksnje kirurške zahvate poput uklanjanja žučnog kamenca i tumora.  

U originalnom tekstu "Šušruta samhite" čitamo o cijelom nizu kirurških metoda, koje uključuju operacije tumora, liječenje prijeloma i ozljeda, pomoć kod komplikacija tokom poroda, operacije crijeva, čak i estetske operacije.

Čaraka, najpoznatiji ayurvedski liječnik, je također preporučivao kirurgiju kod mnogih bolesti. Između njih su hemeroidi, tumori, ciste, čirevi, prolaps rektuma, kamenac, katarakta, zadržavanje mokraće i neke druge.

Instrumenti koji su  koristili ayurvedski liječnici su bili izrađeni od kamena, drveta, grančica, lišća i drugog prirodnog materijala.

Kod mnogih bolesti, koje su zahtijevale hitno liječenje, ayurvedska kirurgija je nudila brzu i učinkovitu pomoć.

Shalya Chikitsa je bila popularna, zato što je davala brzo olakšanje.

Zanimljivo je da je sam pojam o plastičnoj kirurgiji stigao na Zapad preko ayurvede, nakon što je mjesni ayurvedski liječnik rekonstruirao nos britanskog vojnika Kovaski.

Sada se Šušruta smatra ocem moderne plastične kirurgije.

Kirurgija u drevnom Egiptu


Papirusi, pronađeni u Egiptu, svjedoče o tome, da su drevni Egipćani imali odlično znanje anatomije i primjenjivali kirurgiju.

Prvi traktat o kirurgiji je napisao Imhotep, vizir faraona Djosera - liječnik, svećenik, astronom i arhitekt.

Imhotep je bio toliko štovan zbog njegovog znanja, da su ga smatrali Egipatskim bogom medicine.

Papirus Ebers (najstariji traktat o medicini, 1500 p.n.e) sadrži najvažnije medicinske informacije toga vremena - opis bolesti, recepti, popis ljekovitog bilja i kirurških zahvata.

Na primjer, u njemu je opisano kako liječiti ujede krokodila i ozbiljne opekline, i kako operirati tumore i ciste.

U papirusu Edwin Smith (1600 p.n.e) opisani su kirurški zahvati u slučaju ozljeda i trauma. Papirus sadrži precizne informacije o anatomiji i  operacijama na različitim dijelovima tijela, posebice kičmi.

Da bi spriječili infekciju tokom operacije, Egipćani su koristili prirodne antiseptike, na primjer lišće i koru vrbe.


Kirurgija Maya


Civilizacija drevnih maya je bila vrlo razvijena - poznavali su umjetnost, matematiku, astronomiju, filozofiju, građevinarstvo.

Naravno da je takva kultura morala imati i dobro poznavanje medicine.

Medicina drevnih Maya je bila spojem znanosti i religije. Liječiti su mogli samo svećenici, koji su naslijedili svoj položaj i dobivali opsežnu edukaciju.

Maye su iskusno šivali rane sa ljudskom kosom, liječili prelome, čak koristili gips. Bili su iskusni zubari, pravili su proteze od nefrita i tirkiza i plombe od pirita.

Za operacije su koristili obsidijanske oštrice. U nekim poznatim svjetskim klinikama i dan danas koriste obsidijanske noževe, zato što ostavljaju tanji rez i pomažu bržem zacjeljivanju rana.

Na pronađenim lubanjama drevnih Maya se vide i tragovi trepanacije - otvaranja lubanje za izvođenje operacija na mozgu.

Kirurgija drevnih Inka


I drevne Inke su koristile kirurgiju. Prisjetite se Tumia - poznatog medicinskog instrumenta, sa kojim su Inke radile operacije na mozgu.

Istraživanja razotkrivaju da su Inke bile iskusnim kirurzima. Stopa preživljavanja pacijenata nakon operacije mozga je bila 80-90%.

Moderni znanstvenici smatraju ovo pravim "čudom" s obzirom na to, da tada nisu postojali moderni instrumenti i lijekovi protiv bolova, krvarenja i infekcija.


Ove drevne civilizacije su imale opširno znanje medicine. Poznavali su ljekovito bilje i bili iskusni u pripremanju prirodnih lijekova.  Živjeli su zdravim životom. Bili su puno zdraviji, nego što smo mi sada.

Međutim, poznavali su i koristili kirurgiju, kada je to bilo neophodno.

1 komentar:

  1. Pozdrav! Može li alternativna medicina u potpunosti izliječiti hemoroide, stalno nailazim na recepte za razne čajeve što navodno mogu pomoći kod liječenja

    OdgovoriIzbriši

Zanima me vaše mišljenje...