utorak, 4. rujna 2012.

5 prednosti zelenog čaja za koje niste znali




Dobrobiti zelenog čaja u Kini i Japanu već su stoljećima poznate, a zapadni ih svijet tek otkriva.
Već vam je poznato da zeleni čaj potiče metabolizam, smanjuje masnoće u krvi, snižava tlak, poboljšava koncentraciju i pamćenje, no pročitajte koje su još dobrobiti ovog napitka za koje niste znali.
1. Čuva zdravlje zubi
Istraživanja pokazuju da sastojak zelenog čaja 'katehin' uništava bakterije i viruse koji uzrokuju infekcije grla, karijes i druge zubne bolesti.
2. Pomaže u borbi protiv mentalnih bolesti
Tanin kojeg najčešće ima u listovima čajevca, ima opuštajući i umirujući efekt te može ublažiti simptome depresije, nesanice, anksioznosti i sl.
3. Umanjuje bolove nastale od reumatoidnog artritisa
Istraživanja pokazuju da antioksidansi pronađeni u zelenom čaju pomažu oboljelima od artritisa. Sastojak zelenog čaja EGCG štiti od oštećenja hrskavice, umanjuje otečenost zglobova i bolove.
Neki su znanstvenici čak preporučili da se zeleni čaj koristi kao standardan lijek kod tretiranja oboljelih.
4. Sprječava pojavu akni i bora
Antibakterijska svojstva zelenog čaja ubijaju bakterije u aknama, a njegov protuupalni učinak smiruje natečenost te crvenilo lica.
Antioksidansi u ovom napitku sprječavaju oštećenja stanica što pak usporava starenje i pojavu bora.
5. Bori se protiv uzroka alergija
Sastojak EGCG iz zelenog čaja ima mnoge koristi za naše zdravlje. Između ostalog, blokira stanične receptore koji su zaduženi za alergijske reakcije.Blokirajući proizvodnju histamina i imunoglobulina, sprječava neugodne nuspojave alergija poput kihanja, suznih očiju i kašljanja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanima me vaše mišljenje...