ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

CVIJEČE U PREHRANI

ImageKoliko ste puta jeli cvijeće a da niste ni obratili pažnju. Jeli ste sigurno cvjetaču i brokule, pohane cvjetove tikvica ili bazge, slatkiš od ruže, pili čaj od kamilice, hibiskusa, šipka, uzimali ljekovite sirupe od maslačka, trputca….., koristili začine, itd.

No nije sve cvijeće jestivo, a postoje i neka pravila:

1. Jedite cvijeće za koje ste sasvim sigurni da je jestivo.
2. Samo zato što je cvijet serviran (ukras), ne znači da je i jestiv.
3. Jedite samo cvijeće za koje znate da je biološki uzgojeno. 
4. Ne jedite cvijeće koje je brano uz cestu ili u blizini ceste i velikih prometnica, s poplavljenih ili nekim načinom toksično zagađenih zemljišta.
5. Jestive su samo latice.
6. Neko cvijeće je otrovno.
7. Tko ima astmu i alergije, neka ne jede cvijeće.
8. Postupno uvodite cvijeće u vaš jelovnik.

Cvijeće za pripremu uberite u hladnije doba dana, najbolje ujutro. Izaberite cvijeće koje je na vrhuncu zrelosti i pogledajte u vrtu ima li nametnika i koliko ima prašine i zemlje na sebi. Razmišljajte o cvijeću kao o voću. U slučaju da će te cvijeće koristiti kasnije tijekom dana, uberite ga sa stabljikom i stavite u vodu. Lagano ga isperite prije uporabe i otkinite samo obojani dio latica. Uvijek isprobajte koju laticu ili cvijet prije uporabe jer okusi u raznim podnebljima variraju.

Salata od tratinčica i graškovih vitica 

● 1 glavica proljetne salate
● 1 šalica listova tratinčica
● 10 cvjetova tratinčica (koristiti samo latice, ne i tučak)
●  15 vitica mladoga graška (do 15 cm u dužini) u rastu ili u cvjetnoj fazi (u cvjetnom razdoblju graška možete koristiti i cijele cvjetove graška tako da ih otkinete odmah u vrhu peteljke) 
● bučino ulje 
● jabučni ocat 
● sol, malo papra i šećera po želji

Operite salatu i listove tratinčica. Pod laganim mlazom vode operite tratinčice i vitice graška. Otresite od vode i usitnite listove salate. U zdjeli pomiješajte salatu, listove tratinčica s bučinim uljem, jabučnim octom i solju. Dodajte latice tratinčica i vitice graška ( te cvjetove graška ako su u cvatu ), pomiješajte lagano salatu i odmah poslužite.



frape s bademima
Frape s bademima

● 1 šalica jogurta
● 1 šalica mlijeka
● 10 badema
● 1 svježa banana
● 1 zvjezdasti anis
● 6-8 kockica leda

Stavite jogurt i mlijeko u mikser, dodajte 7 badema i banane te miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dok vam mikser još radi, dodajte jednu po jednu kockicu leda dok ne postignete željenu gustoću. Preostala 3 badema raspolovite i ukrasite napitak u čaši tako što ih rasporedite u obliku zvijezde. U sredinu stavite zvjezdasti anis.

Pizza od krumpira i kapara

Kapare su pupoljci cvijeta koji raste u kamenjarima, kamenim kućama Mediterana. Pupoljci se beru u različitim fazama rasta, najčešće u sitnom obliku. U trgovinama ga možete naći pored maslina i sličnih delikatesnih proizvoda.

Tijesto za pizzu 
● ½ kocke svježeg kvasca 
● ½ žličice šećera
● ½ šalice tople vode
● 1 ½ šalica oštroga brašna
● ¼ žličice soli
● 2 žlice maslinovog ulja

Nadjev za pizzu  
● 2 veća ili 3 srednja krumpira
● 1 šalica naribanoga topivog sira
● 10 dkg gorgonzola sira, narezanog na kockice ili ploškice 
● 2 žlice kapara 
● 1 žličica suhog ružmarina 
● sol i papar



Pizza od krumpira i kapara
1. Posolite vodu i stavite kuhati cijeli krumpir.

2. Pomiješajte kvasac, šećer i toplu vodu. U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol te dodajte otopljeni kvasac i ulje. Sastojke miješajte dok ne dobijete čvrsto tijesto. Ostavite u zdjeli, pokrijte krpom i pustite da se tijesto diže na toplome mjestu pola sata. Počnite zagrijavati pećnicu na 210 C.

3. Nakon što se krumpir skuha, ogulite ga i narežite na ploškice. U međuvremenu bi i tijesto trebalo biti dignuto. Lagano pretucite tijesto i razvaljajte ga u krug. Nauljite pliticu za pečenje i preselite oblikovano tijesto u nju. Posipajte veći dio naribanog sira, složite gorgonzola sir i jedan red ploški tanko narezanog krumpira, posipajte solju i ružmarinom, paprom i kaparama, te na to ostatak naribanog sira ( može i jedna žlica parmezana).

4. Zapecite u pećnici 15 do 20 minuta.


Nema komentara:

Objavi komentar

Zanima me vaše mišljenje...