srijeda, 25. travnja 2012.

Ružmarin - začin, lijek

https://plus.google.com/113518831387638884971

ružmarinRužmarin je grmolika biljka koja potječe iz mediteranskih krajeva, no danas se uzgaja širom Europe i u Americi.

Ime je dobio po latinskim riječima ros (rosa) i marinus(more), u prijevodu "morska rosa", budući da na njegov rast povoljno utječe morski povjetarac koji prenosi vlagu.

Kroz povijest je ružmarin bio vrlo omiljen, a posebno mjesto među biljkama ima zbog simbolizma za koji je vezan.

Više od tisuću godina je cijenjeni začin i prirodni lijek, kojeg su voljeli i grčki bogovi.

U starom vijeku bio je posvećen Afroditi, božici ljepote i ljubavi.

Stari narodi su bili dobro upoznati s ovom biljkom, koju je pratio glas da poboljšava pamćenje, pa su je grčki studenti stavljali na glavu kada su pripremali ispite.

Bio je korišten za vjenčanja, ali i za sprovode, za ukrašavanje krovova crkava i za svečane dvorane, kao tamjan u vjerskim obredima i protiv uroka.

U staroj Engleskoj ružmarin je bio simbol vjernosti, iz čega je nastao običaj da se na svadbi odjeća kiti ružmarinom.


Ružmarinovo ulje


Ljudi stoljećima koriste cvjetove ružmarina i izdanke u cvatu. No najširu upotrebu imaju listovi, koji se skupljaju u ljetnim mjesecima a nakon toga se stavljaju sušiti.

Ružmarinovo ulje nastaje destilacijom listova ili grančica, a njegova kvaliteta ovisi o klimi i položaju.

Smatra se da ovo ulje podiže energiju te stimulira i suzbija prekomjerno znojenje.
Odličan je lijek za želudac i živce te pomaže u liječenju glavobolje.

Koristi se u losionima za kosu ne samo zbog ugodnog mirisa, već i zbog stimuliranja korijena kose i sprečavanja preuranjene ćelavosti.

Za poticanje rasta kose trebalo bi nekoliko kapi ulja umasirati u tjeme, a zatim isprati.

Mješavina sušenog lišća i cvjetova ružmarina i boraksa je jedno od najboljih sredstava za pranje kose i prevenciju prhuti.

Ružmarin pomaže kod reumatizma, a primjenjuje se tako da se njime masiraju oboljeli dijelovi tijela, nakon čega ih treba omotati pamučnom tkaninom.

Ukoliko patite od bolesti želuca i crijeva, preporučuje vam se uzimanje 3 kapi ulja na kocki šećera ili u žličici vode.

Esencijalno ulje ružmarina koristi se u aromaterapiji za povećanje koncentracijepamćenjai opuštanje od stresa.

Kupka s ružmarinovim uljem djeluje relaksirajuće na čitav organizam. Dodajte vrućoj vodi u kadi 5 - 10 kapi ružmarinova ulja.

Ružmarin možete koristiti...
  • za poboljšanje pamćenja i koncentracije
  • protiv depresije
  • kod glavobolje
  • kao prirodan antibiotik
  • kod bolova u mišićima
  • kod gihta i reumatizma
  • kod probavnih smetnji i grčeva
  • za stimulaciju rada bubrega
  • kod opadanja kose i prhuti
  • kao prirodan afrodizijak

Ružmarinovo vino


Vino dobiva se tako što se otkinu mladice zelenog ružmarina te ih se prelije bijelim vinom. Nakon nekoliko dana smjesa se procijedi i spremna je za upotrebu.

Ružmarinovo vino stimulira mozak i živčani sustav, poboljšava cirkulaciju i rad bubrega te dobar je lijek za glavobolju.


Čaj ružmarina


Mladi vrhovi, listovi i cvijet mogu biti pripravljeni kao čaj, koji je dobar lijek za glavobolje, grčeve u želucu, prehlade i živčane bolesti.

Ukoliko patite od depresije, inhalacija pare čaja ružmarina će vam pomoći u liječenju.

Čaj ružmarina blagotvorno djeluje i na opuštanje mišića, probavne smetnje i menstrualne grčeve.


Mađarska vodica


Mađarska vodica koristi se za vanjsku primjenu, a služi za vraćanje vitalnosti paraliziranim ekstremitetima.

Ime je dobila po mađarskoj kraljici Elizabeti Ugarskoj, koju je kontinuiranom upotrebom potpuno izliječila.

Priprema se tako da se pomiješaju svježi vrhovi ružmarina u punom cvatu s alkoholom te smjesa odstoji četiri dana prije destiliranja.

Mađarska vodica se pokazala vrlo korisnom u liječenju gihta u rukama i nogama, a primjenjuje se tako da se vodica snažno utrlja u kožu.                                                                                                          ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI
Namjena ovog bloga je edukacija pružanja pomoći prvenstveno oboljelima od malignih bolesti, obiteljima oboljelih, njihovim prijateljima, zdravstvenim djelatnicima te svima ostalima kako bi dobili točne informacije koje će biti razumljive, korisne i pouzdane, kako bi ga se izvijestilo konvencionalnim i alternativnim metodama prevencije i liječenja raka i ostalih bolesti.
Nadam se kako će Vam ovaj blog omogućiti poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja, a uz to bolje razumijevanje, određivanje i biranje odgovarajuće terapije.
Kako je većina metoda navedenih na ovom blogu alternativna po definiciji, tako niti većina njih nije ispitana i/ili odobrena ni od jedne državne ili regulatorne agencije.
Nacionalni, državni i lokalni zakoni se razlikuju u uporabi i primjeni opisanih tretmana. Prema tomu, ovaj blog ne bi trebao biti zamjena liječničkim savjetima, tretmanima i terapijama ili nekih drugih licenciranih zdravstvenih djelatnika.
Naročito su upozorene trudnice da konzultiraju svoje liječnike prije korištenja bilo koje od navedenih terapija.
Vaše zdravlje je važno. Mudro koristile ovaj blog. Raspravite mogućnosti opisanih alternativnih tretmana s vašim liječnikom. I na kraju, Vi kao posjetitelj ovoga bloga, morate preuzeti punu odgovornost za svoje zdravlje i način uporabe ovoga bloga. Zbog navedenog izričito odbacujem odgovornost za bilo koji nepovoljni efekt koji bi bio uzrokovan korištenjem informacija sadržanih na ovom blogu.peut
Nova Gradiška/Hrvatska ,2012 god.ALTERNATIVNA SAVJETNICA,dipl.Aromaterapeut,Holistica,Reflesolog,dipl.Maserka -aroma-masaže,sportske-masaže,limfne drenaže.

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanima me vaše mišljenje...