srijeda, 4. travnja 2012.

LAVANDA

- Lavanda 'majka eteričnih ulja' -

Francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse je 1928. godine, nakon što je poslije opekotina zadobivenih u svom laboratoriju, otkrio i iskusio iznimno ljekovito svojstvo lavande, napisao prvu knjigu o eteričnim uljima, Gattefosseova aromaterapija.

Naime, zadobivene opekotine liječio je eteričnim uljem lavande, što se pokazalo iznimno djelotvornim jer nije došlo do stvaranja infekcija niti nastajanja ožiljka. On se ujedno smatra i tvorcem termina 'aromaterapija'. Od tada lavanda postaje ulje koju svi aromaterapueti nazivaju 'majkom eteričnih ulja', upravo zbog njenih izvrsnih djelovanja: antiseptičkog, adstigentnog, regenerativnog, cikatrizantnog, antiinflamatornog. Lavande ima više vrsta, od kojih se najčešće i najviše koristi Lavandula angustifolia.

Eterično ulje lavande jedino eterično ulje koje se smije na kožu nanositi u nerazrijeđenom obliku, te da ima blagotvorna učinak u svakom pogledu. Neki autori tvrde da je eterično ulje od lavande, Lavandula angustifolia, u nekim slučajevima može djelovati kao antidot kod ugriza zmija i neugodnih kukaca. Lavanda umiruje strahove, jača osjećaj sigurnosti, potiče dobro raspoloženje. Blagotvorno djeluje na osjećaj tuge i smiruje tjeskobu. Lavanda se od pamtivijeka upotrebljavala za raspršivanje negativnih emocija, ili u prevladavanju teških emocionalnih kriza.

Zbog ugodnog mirisa i ljekovitosti, čaj od cvjetova lavande ima široku primjenu. Tradicionalan je lijek za umirenje i ublažavanje nesanice, te protiv glavobolje. Lavandin cvijet djelotvoran je i kod prehlade i infekcije dišnih putova. Potiče probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, a nezaslađen čaj pomaže kod želučanih tegoba i nadutosti. Osušeni cvjetovi omiljeni su za punjenje jastuka za opuštanje i bolji san. Koriste se i kao dodatak pri izradi domaćih kozmetičkih pripravaka, losiona, kupki i slično.

Kreme na bazi lavande iznimno njeguju, štite i čuvaju kožu, čine je mladom i podatnom. Ulje za masažu može imati svekoliko terapeutsko djelovanje, od njege kože, djelovanja na neki ciljani problem ili jednostavno psihološko djelovanje na ponašanje, raspoloženje i emocije. Losion za tijelo njeguje, štiti i čuva nas od navale insekata.

Sprej od lavande izvanredan je u borbi protiv insekata, ali i fantastično sredstvo u smirivanju opekotina i nadraženosti kože, posebno poslije sunčanja. Maksa od zelene gline s dodatkom lavande, odlična je za face lifting, čišćenje kože i smanjenje bora. Gel za tuširanje na bazi lavande njeguje i umiruje napetost tijela i psihe, a šampon od lavande njeguje kosu, umanjuje nastanak prhuti, sprječava pucanje kose i potiče  rast kose.                                                                                                                                                                                                     Tinkture se prave od biljnog materijala koji se prelije alkoholom.  

Način izrade je jednostavan: svježe bilje se usitni i s njime napuni tegla do 1-2cm ispod vrha. Ne smije se stiskati. Prelije se alkoholom (moze i rakija) tako da on prelazi bilje 1-2 cm.
Tegla se poveže ili zatvori i drži na suncu 3-5 tjedana. Kad je tinktura gotova, procijedi se kroz lanenu krpu i čuva u tamnoj boci.

        Tinkture se obično rade u proljeće i ljeto jer bilje je aromatičnije ljeti.                                                                  
One imaju prednost što se mogu spremiti za dulje vrijeme jer se teško kvare pa im rok trajanja može biti nekoliko godina ili čak neograničen.
Mogu se koristiti za masiranje ali i oralnu primjenu kao kapi kad baš nismo neki ljubitelji čajeva.
Druga prednost je što tinkture najčešće pravimo od svježeg bilja u optimalno vrijeme pa tako iz biljke izvučemo ono najbolje i spremimo za dulje vrijeme.                                                                                  

                                                                   
https://plus.google.com/113518831387638884971

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanima me vaše mišljenje...