nedjelja, 8. travnja 2012.

KAVA NAKON MASNOG OBROKA JE OPASNA ZA ZDRAVLJE

 Masnoće u kombinaciji s kofeinom pogoršavaju komunikaciju između crijeva i gušterače što može povisiti šećer u krvi do potencijalno štetnog nivoa
Konzumiranje kave nakon masnog obroka može povisiti šećer u krvi do potencijalno štetnog nivoa. Otprije je poznato da masni obroci povećavaju nivo šećera u krvi, ali kava nakon tih obroka udvostručuje te vrijednosti, kažu istraživači.
Tijekom studije korišteno je posebno pripremljeno piće koje sadrži čestice masti, poznate kao lipidi, što je omogućilo istraživačima da spoznaju šta se u tijelu događa kad se kava pomiješa s masnoćama.
Zdravi muškarci uzimali su onoliko grama tog pića koliko imaju kilograma, a šest sati kasnije dobili su slatko piće. Pri probavljanju šećera tijelo proizvodi inzulin koji uzima šećer iz krvi te ga odvodi do mišića gdje služi kao "pogonsko gorivo". No, kanadski naučnici su ustanovili da mast utiče na sposobnost tijela da to učini.
Pri konzumiranju pića s česticama masti ljudi su imali 32 posto više šećera u krvi nego inače. U daljnjim testovima, sudionici su dobili dvije šalice kave pet sati nakon što su probavili piće s česticama masti. Rezultati, objavljeni u časopisu "Journal of Nutrition", ukazali su da se nivo šećera u krvi nakon toga udvostručio te je iznosio je čak 65 posto više nego inače.
"Konačno smo utvrdili da masnoće i kofein pogoršavaju komunikaciju između crijeva i gušterače, što može igrati ulogu u tome zašto kod sudionika šećer nije distribuiran prema mišićima na odgovarajući način. Upravo stoga se ljudima koji imaju rizik od dijabetesa tipa 2 preporučuje da smanje unos kofeina", obrazložili su stručnjaci, te preporučili pijenje kave bez kofeina, izbjegavanje crvenog mesa i fast-food hrane.
https://plus.google.com/113518831387638884971

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanima me vaše mišljenje...