subota, 24. ožujka 2012.

ARONIJA





Super Bobica
(ekološko ljekovito voće budućnosti)
Aronija (aronia melanocarpa) je na područje Europe stigla s istočne obale Sjeverne Amerike. U početku se samo uzgajala zbog estetsko-dekorativnih svojstava. Buđenjem svijesti o zdravoj prehrani, do izražaja je došla prava vrijednost aronije. Danas aronija spada među nezamjenjive zdravstveno-prehrambene namirnice zbog svojih izuzetnih antioksidativnih svojstava.

Aronija je listopadni grm, visine do 3 m, i bujnoga rasta. Krase ga tamnozeleni listovi koji ujesen poprimaju čarobnu crvenu boju zbog koje zastaje pogled. No, još ljepši prizor ostavljaju nježni bijeli cvjetovi čija raskoš dolazi do izražaja u svibnju kada aronija cvate. Plod aronije čine tamne, ljubičasto-crne bobice slatkasto-kiselkasto i pomalo trpkog okusa. Bobice zriju početkom rujna i ostaju na grmu sve do studenoga, bez bojazni od osipanja ploda. One rastu u grozdovima i u punom urodu daju do 15 kilograma ploda po grmu.

Aronija se vrlo lako uzgaja i razmnožava, a u našem podneblju nema prirodnih bolesti i štetočina. Zbog toga se može uzgojiti potpuno ekološki, bez uporabe ikakvih pesticida.

  • Jeste li znali da:
  • aronija spada u porodicu ruža
  • zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijana
  • ima 1200 mg vitamina P u 100 grama suhe aronije
  • nakon černobilske nesreće nuspojave izazvane zračenjem ublažavale su se plodovima aronije
  • starosjedioci Sjeverne Amerike sušili su njene plodove te je koristili kao dodatak jelima (indijanska pogača)
  • osim samog ploda, u ljekovite svrhe upotrebljavaju se i listovi te kora aronije kao sredstva za zaustavljanje krvarenja ili kao pripravak za čaj
  • aronija je otporna na niske temperature do čak -47°C
  • zbog ljepote svojih bijelih cvjetova i tamno-zelenih listova dobila je nagradu Kraljevskog vrtlarskog udruženja u Velikoj Britaniji
  • postoje mnogobrojne objavljene znanstvene studije koje pokazuju da je aronija učinkovita uz terapije kod više vrsta karcinoma i kod dijabetesa
  • prehrambene blagodati ploda aronije daleko su opširnije od napisa na ovim stranicama…

Antioksidansi
Antioksidansi su skupina prirodnih spojeva koji štite ljudske stanice od oksidativnih oštećenja. Pri korištenju kisika, naše tijelo proizvodi „slobodne radikale“ koji mogu uzrokovati oštećenje svih stanica u tijelu. Slobodni radikali, pak, posljedica su životnih procesa, psihičkog stresa, onečišćenog zraka koji udišemo i zagađene hrane koju unosimo u organizam. Antioksidanti su te molekule koje popravljaju slobodne radikale, a usko su povezani sa smanjenim rizikom od mnogih kroničnih bolesti.

Antioksidansi djeluju tako da usporavaju starenje, snižavaju razinu kolesterola, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, ateroskleroze i nastanka raka. Oni pomažu kod detoksikacije organizma i usporavaju napredovanje mnogih bolesti, osobito onih degenerativnih (Alzheimer, artritis, itd.)

Postoje dva izvora antioksidansa. Naš vlastiti organizam, uz pomoć vitamina i minerala, sposoban je sam proizvesti antioksidanse. Drugi izvor, onaj vanjski, je hrana.

Prema istraživanju snage antioksidansa (ORAC), aronija raspolaže s jednom od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g. Primjerice, borovnice sadrže 6,552 µmol, šljive 6,259 µmol, smokve 3,383 µmol, grožđe 1,260 µmol, limuni 1,225 µmol, a naranče 984 µmol.

Postoji krilatica koja kaže: "Od rođenja pa do smrti, najvažnija bitka je ona sa slobodnim radikalima, a u njoj su jedini pouzdani čovjekovi prijatelji – antioksidansi!"

11 zdravstvenih svojstava aronije


1. Karcinom / Polifenoli aronije imaju ulogu u kontroli i prevenciji razvoja raka modulirajući sve 3 faze: inicijacija, promocija i napredovanje karcinoma. Istraživanja su pokazala kako aronija utječe na mnoge karcinome. Jedna od studija prikazuje da je ekstrakt aronije u roku od 24 sata eliminirao velik broj stanica karcinoma malignog tumora na mozgu.

2. Visoki krvni tlak / Pospješuje cirkulaciju krvi, smanjuje previsok krvni tlak te pomaže kod ateroskleroze, upale i proširenih vena. Antioksidansi aronije djeluju kao antiupalna sredstva po cijelom tijelu i pomažu kod opuštanja arterija, smanjujući krvni tlak i kronične upale.

3. Kardiovaskularne bolesti / Aronija osigurava potpunu zaštitu stanica od oksidativnih učinaka i ima opuštajući učinak na krvožilni sustav te je zbog toga dokazano sredstvo u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Također, snizuje krvni tlak, upale i LDL oksidaciju.

4. Šećerna bolest / Smanjuje količinu šećera u krvi. Antocijani aronije smanjunju razinu glukoze u urinu i smanjuju razinu oksidacije lipida u urinu i krvi. Aronija također suzbija podizanje i opadanje razine šećera u krvi.

5. Želudac / Smiruje grčeve i bolove u želucu, smiruje upalu sluznice želuca te pomaže kod čira na želucu i želučane neuroze.

6. Glava / Pospješuje cirkulaciju te pomaže kod glavobolja i migrene.

7. Endokrine žlijezde / Pospješuje rad štitnjače, poboljšava i regulira izlučivanje njezinih hormona te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.

8. Imunološki sustav / Podiže opće stanje imunološkog sustava.

9. Jetra i žuč / Potpomaže radu jetre u neutralizaciji štetnih tvari te olakšava rad bolesne i oštećene jetre. Ima pozitivan učinak kod upale žučnog mjehura i žučnih kanala, žutice, žučnog pijeska i žučnih kamenaca.

10. Crijeva / Smiruje grčeve i bolove u crijevima, smiruje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljeve.

11. Teški metali i radioaktivne tvari / Istraživanja ruskih znanstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz tijela.
  Istraživanja  znanstvenika potvrdila su da zreli plodovi aronije ljekovito djeluju na jetra i žuč tako aronija ima utjecaj na bolji rad jetra i izlučivanje žuči, te pomaže jetri neutralizirati štetne tvari, kod oštećene i bolesne jetre pomaže da popravi funkciju iste, pomaže kod upale žučnog mjehura, žučnih kanala, žučnog pijeska, kamenaca i žutice. Želudac i crijeva, aronija smiruje grčeve i bolove, smiruje upalu sluznice, te pomaže kod čira i želučane nervoze i zaustavlja proljeve. Aronija pomaže kod šećerne bolesti, tako da smanjuje količinu šećera u krvi, pomaže kod  bolesti štitnjače i gušavosti, poboljšava i regulira rad njenih hormona te jačaju imunološki sustav. Aronija čisti krv, pospješuje cirkulaciju krvi u venama, smanjuje previsok krvni tlak, aronija pomaže kod ateroskleroze, upale i proširenja vena. Aronija poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama mozga i glave, te pomaže kod glavobolje i migrene. Osim toga, istraživanja ruskih znanstvenika su pokazale da to voće pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih elemenata iz tijela. Zbog preventivnog i ljekovitog djelovanja zrelih plodova aronije, ruski znanstvenici uvrstili su aroniju među ljekovite biljke. Poznato je kako su nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovi aronije korišteni za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba.

        Zreli plodovi aronije sadrže veliko količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijana. Od antocijana potječe tamna boja zrelih plodova, ali neki antocijani čak sadrže tvari koje, kao i flavonoidi, štite stanice tijela od oštećenja i kancerogene degeneracije. Zreli plodovi aronije sadrže i različite biofenole koji  dezinficiraju, pospješuju zaceljivanje rana, odstranjuju otrovne tvari iz tijela, smanjuju upale i previsok krvni tlak, poboljšavaju elastičnost krvnih žila te sprečavaju njihovo začepljenje. Zreli plodovi sadrže i veliko količinu karotena,  koji štiti stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih opekotina sunca. 

        O bogatoj vrijednosti vitamina, minerala, aromatično i biološko aktivnih tvari koje ima aronija, je mnogo toga napisanoga. Skoro za pola abecede vitamina (A,C,P, iz skupine B-B9, B6, B2, vitamin E i betakaroteni, antocijani-boje, tanini i čreslovina) je u plodu aronije, zajedno sa kalijem, kalcijem, željezom, manganom, molibdenom, jodom i fosforom. Poznata nam je uputa da sok odnosno čaj iz aronije preporučaju svima koji imaju poteškoće sa krvožilnim sustavom i krvnim pritiskom. Posebno se preporuča također kod upale bubrega, čira na želucu, šećernoj bolesti, migrenama, unutarnjim krvarenjima i slabokrvnosti.Tvari sadržane u plodu aronije, odstranjuju teške metale iz tijela te se zato preporučaju za bolesnike oboljele od raka i one koji su bili podvrgnuti težoj operaciji ili su preboljeli neku bolest.

        Svakako je sok odnosno čaj od aronije vrlo ljekovit i okrepljujući napitak, koji se preporuča piti i starijima kao i mlađim osobama. Nema popratnih efekata,u svakom slučaju povoljno djeluje na imunološki sustav, na otpornost organizma te poboljšavanje krvne slike. Osim soka i čaja se mogu iz ovih dragocjenih plodova  pripremati ukusne marmelade, kompoti, voćne kaše, želeji, sirupi, sokovi i razne voćne slastice, a kod miješanja sa drugim voćem ostvarujemo bogatu aromu i lijepu tamnu boju. Zreli, slatkasto kiselkasti i pomalo trpki plodovi aronije mogu se jesti svježi bez ograničenja, a naročito se preporučaju kod bolesti želuca i crijeva te protiv proljeva. Kuhani, pečeni ili osušeni, a mogu se i zamrznuti za kasniju upotrebu. Plodovi su vrlo ukusni umiješani u jogurt, svježi sir te ostala mliječna jela. Zbog velike količine pektina koji lako želira, plodovi aronije posebno so ukusni pripremljeni kao miješana marmelada s kruškama, rabarbarom, ogrozdom, ribizom i marelicom. Plodovi se mogu osušiti i samljeti, te kao cijeli ili kao brašno dodavati tijestu za kruh, peciva i kolače. Od plodova aronije  mogu se pripremati osvježavajući voćni napici, rakija, liker, ocat, ili vino. Tanini koji se nalaze u tamnocrvenom soku zrelih plodova daju bezalkoholnim i alkoholnim pripravcima bistru i svijetlu boju, i mogu se miješati. Plodovi aronije se mogu upotrijebiti kao prirodna boja za žigove na mesu u proizvodnji sokova i u proizvodnji pekarsko slastičarskih proizvoda.

        Aronija ne zahtjeva posebnu njegu, orezujemo je po potrebi ili tada kad se koja grana izrodi, prikraćujemo i predugačke izdanke, grm se sam obnavlja to je dugovječna, korisna i ljekovita voćka. Poželjno ju je opljeviti i  malčarati. Trebamo joj omogućiti primjernu vlažnost, gnojidbu i prihranu. Dodati zreli stajski gnoj ili BIOGREN, a kod sadnje možemo dodati AGROGEL (sredstvo za zadržavanje vlage u zemlji sa više godišnjim djelovanjem). Aronija ne zahtjeva špricanje, jer nema nametnika ili bolesti tako da je aronija ekološki uzgojeno bobičasto voće.

        Svima vama, koji uživate u prirodi i volite svoje zdravlje, preporučam, da na svojem vrtu, voćnjaku ili ukrasnom vrtu pronađete kutak gdje ćete posaditi ovu jedinstvenu i otpornu biljku. U proljeće  vas će grm aronije razveseliti  sa obiljem čudesnih cvjetova, u jesen sa velikom količinom svjetlećih crnih plodova i žarkim bojama jesenskog lišća. Tada aronija više neće biti nepoznanica nego svima dobro poznata prijateljica, toliko o ljepoti i korisnosti aronije. Sadnice (rasad) Aroniju, može se saditi dok ne smrzne zemlja isto tako kad popusti zima.


Nema komentara:

Objavi komentar

Zanima me vaše mišljenje...