subota, 24. ožujka 2012.

KADULJA ZA POTENCIJU


 ·
Vino od kadulje, se dobije kada se u 2 litre domaceg i kvalitetnog vina ubaci 30 grama kadulje i 70 grama ruzmarina, pa sve to prokuha na pari svega nekoliko minuta. Kada se vino ohladi (postane sasvim mlako) dodati mu 30 grama meda. Zatim promjesati, naliti u staklene flase i piti po jednu casicu od rakije prije jela.Ovo vino dobar je prirodni lijek za potenciju.Uz naš svjetski priznati med kadulje naši su preci spremali prave ljekovite napitke uz pomoć ove namirnice. Jedan od njih je svakako vino s kaduljom.

Priprema:

Kadulju močimo u vinu 10 dana. Svaki dan bocu protresemo. Nakon 10 dana procijedimo. Stavimo med i miješamo dok se ne otopi. Vrstu meda prilagodimo svom ukusu. Bagremov je medneutralnijeg okusa pa će sačuvati izvorni okus vina i kadulje.

Upotreba:

Uzimati 1 dl  na dan kod živčane rastrojenosti kao i kod rekonvalescenta.

ARONIJA





Super Bobica
(ekološko ljekovito voće budućnosti)
Aronija (aronia melanocarpa) je na područje Europe stigla s istočne obale Sjeverne Amerike. U početku se samo uzgajala zbog estetsko-dekorativnih svojstava. Buđenjem svijesti o zdravoj prehrani, do izražaja je došla prava vrijednost aronije. Danas aronija spada među nezamjenjive zdravstveno-prehrambene namirnice zbog svojih izuzetnih antioksidativnih svojstava.

Aronija je listopadni grm, visine do 3 m, i bujnoga rasta. Krase ga tamnozeleni listovi koji ujesen poprimaju čarobnu crvenu boju zbog koje zastaje pogled. No, još ljepši prizor ostavljaju nježni bijeli cvjetovi čija raskoš dolazi do izražaja u svibnju kada aronija cvate. Plod aronije čine tamne, ljubičasto-crne bobice slatkasto-kiselkasto i pomalo trpkog okusa. Bobice zriju početkom rujna i ostaju na grmu sve do studenoga, bez bojazni od osipanja ploda. One rastu u grozdovima i u punom urodu daju do 15 kilograma ploda po grmu.

Aronija se vrlo lako uzgaja i razmnožava, a u našem podneblju nema prirodnih bolesti i štetočina. Zbog toga se može uzgojiti potpuno ekološki, bez uporabe ikakvih pesticida.

  • Jeste li znali da:
  • aronija spada u porodicu ruža
  • zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijana
  • ima 1200 mg vitamina P u 100 grama suhe aronije
  • nakon černobilske nesreće nuspojave izazvane zračenjem ublažavale su se plodovima aronije
  • starosjedioci Sjeverne Amerike sušili su njene plodove te je koristili kao dodatak jelima (indijanska pogača)
  • osim samog ploda, u ljekovite svrhe upotrebljavaju se i listovi te kora aronije kao sredstva za zaustavljanje krvarenja ili kao pripravak za čaj
  • aronija je otporna na niske temperature do čak -47°C
  • zbog ljepote svojih bijelih cvjetova i tamno-zelenih listova dobila je nagradu Kraljevskog vrtlarskog udruženja u Velikoj Britaniji
  • postoje mnogobrojne objavljene znanstvene studije koje pokazuju da je aronija učinkovita uz terapije kod više vrsta karcinoma i kod dijabetesa
  • prehrambene blagodati ploda aronije daleko su opširnije od napisa na ovim stranicama…

Antioksidansi
Antioksidansi su skupina prirodnih spojeva koji štite ljudske stanice od oksidativnih oštećenja. Pri korištenju kisika, naše tijelo proizvodi „slobodne radikale“ koji mogu uzrokovati oštećenje svih stanica u tijelu. Slobodni radikali, pak, posljedica su životnih procesa, psihičkog stresa, onečišćenog zraka koji udišemo i zagađene hrane koju unosimo u organizam. Antioksidanti su te molekule koje popravljaju slobodne radikale, a usko su povezani sa smanjenim rizikom od mnogih kroničnih bolesti.

Antioksidansi djeluju tako da usporavaju starenje, snižavaju razinu kolesterola, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, ateroskleroze i nastanka raka. Oni pomažu kod detoksikacije organizma i usporavaju napredovanje mnogih bolesti, osobito onih degenerativnih (Alzheimer, artritis, itd.)

Postoje dva izvora antioksidansa. Naš vlastiti organizam, uz pomoć vitamina i minerala, sposoban je sam proizvesti antioksidanse. Drugi izvor, onaj vanjski, je hrana.

Prema istraživanju snage antioksidansa (ORAC), aronija raspolaže s jednom od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g. Primjerice, borovnice sadrže 6,552 µmol, šljive 6,259 µmol, smokve 3,383 µmol, grožđe 1,260 µmol, limuni 1,225 µmol, a naranče 984 µmol.

Postoji krilatica koja kaže: "Od rođenja pa do smrti, najvažnija bitka je ona sa slobodnim radikalima, a u njoj su jedini pouzdani čovjekovi prijatelji – antioksidansi!"

11 zdravstvenih svojstava aronije


1. Karcinom / Polifenoli aronije imaju ulogu u kontroli i prevenciji razvoja raka modulirajući sve 3 faze: inicijacija, promocija i napredovanje karcinoma. Istraživanja su pokazala kako aronija utječe na mnoge karcinome. Jedna od studija prikazuje da je ekstrakt aronije u roku od 24 sata eliminirao velik broj stanica karcinoma malignog tumora na mozgu.

2. Visoki krvni tlak / Pospješuje cirkulaciju krvi, smanjuje previsok krvni tlak te pomaže kod ateroskleroze, upale i proširenih vena. Antioksidansi aronije djeluju kao antiupalna sredstva po cijelom tijelu i pomažu kod opuštanja arterija, smanjujući krvni tlak i kronične upale.

3. Kardiovaskularne bolesti / Aronija osigurava potpunu zaštitu stanica od oksidativnih učinaka i ima opuštajući učinak na krvožilni sustav te je zbog toga dokazano sredstvo u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Također, snizuje krvni tlak, upale i LDL oksidaciju.

4. Šećerna bolest / Smanjuje količinu šećera u krvi. Antocijani aronije smanjunju razinu glukoze u urinu i smanjuju razinu oksidacije lipida u urinu i krvi. Aronija također suzbija podizanje i opadanje razine šećera u krvi.

5. Želudac / Smiruje grčeve i bolove u želucu, smiruje upalu sluznice želuca te pomaže kod čira na želucu i želučane neuroze.

6. Glava / Pospješuje cirkulaciju te pomaže kod glavobolja i migrene.

7. Endokrine žlijezde / Pospješuje rad štitnjače, poboljšava i regulira izlučivanje njezinih hormona te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.

8. Imunološki sustav / Podiže opće stanje imunološkog sustava.

9. Jetra i žuč / Potpomaže radu jetre u neutralizaciji štetnih tvari te olakšava rad bolesne i oštećene jetre. Ima pozitivan učinak kod upale žučnog mjehura i žučnih kanala, žutice, žučnog pijeska i žučnih kamenaca.

10. Crijeva / Smiruje grčeve i bolove u crijevima, smiruje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljeve.

11. Teški metali i radioaktivne tvari / Istraživanja ruskih znanstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz tijela.
  Istraživanja  znanstvenika potvrdila su da zreli plodovi aronije ljekovito djeluju na jetra i žuč tako aronija ima utjecaj na bolji rad jetra i izlučivanje žuči, te pomaže jetri neutralizirati štetne tvari, kod oštećene i bolesne jetre pomaže da popravi funkciju iste, pomaže kod upale žučnog mjehura, žučnih kanala, žučnog pijeska, kamenaca i žutice. Želudac i crijeva, aronija smiruje grčeve i bolove, smiruje upalu sluznice, te pomaže kod čira i želučane nervoze i zaustavlja proljeve. Aronija pomaže kod šećerne bolesti, tako da smanjuje količinu šećera u krvi, pomaže kod  bolesti štitnjače i gušavosti, poboljšava i regulira rad njenih hormona te jačaju imunološki sustav. Aronija čisti krv, pospješuje cirkulaciju krvi u venama, smanjuje previsok krvni tlak, aronija pomaže kod ateroskleroze, upale i proširenja vena. Aronija poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama mozga i glave, te pomaže kod glavobolje i migrene. Osim toga, istraživanja ruskih znanstvenika su pokazale da to voće pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih elemenata iz tijela. Zbog preventivnog i ljekovitog djelovanja zrelih plodova aronije, ruski znanstvenici uvrstili su aroniju među ljekovite biljke. Poznato je kako su nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovi aronije korišteni za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba.

        Zreli plodovi aronije sadrže veliko količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijana. Od antocijana potječe tamna boja zrelih plodova, ali neki antocijani čak sadrže tvari koje, kao i flavonoidi, štite stanice tijela od oštećenja i kancerogene degeneracije. Zreli plodovi aronije sadrže i različite biofenole koji  dezinficiraju, pospješuju zaceljivanje rana, odstranjuju otrovne tvari iz tijela, smanjuju upale i previsok krvni tlak, poboljšavaju elastičnost krvnih žila te sprečavaju njihovo začepljenje. Zreli plodovi sadrže i veliko količinu karotena,  koji štiti stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih opekotina sunca. 

        O bogatoj vrijednosti vitamina, minerala, aromatično i biološko aktivnih tvari koje ima aronija, je mnogo toga napisanoga. Skoro za pola abecede vitamina (A,C,P, iz skupine B-B9, B6, B2, vitamin E i betakaroteni, antocijani-boje, tanini i čreslovina) je u plodu aronije, zajedno sa kalijem, kalcijem, željezom, manganom, molibdenom, jodom i fosforom. Poznata nam je uputa da sok odnosno čaj iz aronije preporučaju svima koji imaju poteškoće sa krvožilnim sustavom i krvnim pritiskom. Posebno se preporuča također kod upale bubrega, čira na želucu, šećernoj bolesti, migrenama, unutarnjim krvarenjima i slabokrvnosti.Tvari sadržane u plodu aronije, odstranjuju teške metale iz tijela te se zato preporučaju za bolesnike oboljele od raka i one koji su bili podvrgnuti težoj operaciji ili su preboljeli neku bolest.

        Svakako je sok odnosno čaj od aronije vrlo ljekovit i okrepljujući napitak, koji se preporuča piti i starijima kao i mlađim osobama. Nema popratnih efekata,u svakom slučaju povoljno djeluje na imunološki sustav, na otpornost organizma te poboljšavanje krvne slike. Osim soka i čaja se mogu iz ovih dragocjenih plodova  pripremati ukusne marmelade, kompoti, voćne kaše, želeji, sirupi, sokovi i razne voćne slastice, a kod miješanja sa drugim voćem ostvarujemo bogatu aromu i lijepu tamnu boju. Zreli, slatkasto kiselkasti i pomalo trpki plodovi aronije mogu se jesti svježi bez ograničenja, a naročito se preporučaju kod bolesti želuca i crijeva te protiv proljeva. Kuhani, pečeni ili osušeni, a mogu se i zamrznuti za kasniju upotrebu. Plodovi su vrlo ukusni umiješani u jogurt, svježi sir te ostala mliječna jela. Zbog velike količine pektina koji lako želira, plodovi aronije posebno so ukusni pripremljeni kao miješana marmelada s kruškama, rabarbarom, ogrozdom, ribizom i marelicom. Plodovi se mogu osušiti i samljeti, te kao cijeli ili kao brašno dodavati tijestu za kruh, peciva i kolače. Od plodova aronije  mogu se pripremati osvježavajući voćni napici, rakija, liker, ocat, ili vino. Tanini koji se nalaze u tamnocrvenom soku zrelih plodova daju bezalkoholnim i alkoholnim pripravcima bistru i svijetlu boju, i mogu se miješati. Plodovi aronije se mogu upotrijebiti kao prirodna boja za žigove na mesu u proizvodnji sokova i u proizvodnji pekarsko slastičarskih proizvoda.

        Aronija ne zahtjeva posebnu njegu, orezujemo je po potrebi ili tada kad se koja grana izrodi, prikraćujemo i predugačke izdanke, grm se sam obnavlja to je dugovječna, korisna i ljekovita voćka. Poželjno ju je opljeviti i  malčarati. Trebamo joj omogućiti primjernu vlažnost, gnojidbu i prihranu. Dodati zreli stajski gnoj ili BIOGREN, a kod sadnje možemo dodati AGROGEL (sredstvo za zadržavanje vlage u zemlji sa više godišnjim djelovanjem). Aronija ne zahtjeva špricanje, jer nema nametnika ili bolesti tako da je aronija ekološki uzgojeno bobičasto voće.

        Svima vama, koji uživate u prirodi i volite svoje zdravlje, preporučam, da na svojem vrtu, voćnjaku ili ukrasnom vrtu pronađete kutak gdje ćete posaditi ovu jedinstvenu i otpornu biljku. U proljeće  vas će grm aronije razveseliti  sa obiljem čudesnih cvjetova, u jesen sa velikom količinom svjetlećih crnih plodova i žarkim bojama jesenskog lišća. Tada aronija više neće biti nepoznanica nego svima dobro poznata prijateljica, toliko o ljepoti i korisnosti aronije. Sadnice (rasad) Aroniju, može se saditi dok ne smrzne zemlja isto tako kad popusti zima.


CRNI KIM-lijek za sve osim smrti





Biljno ulje crnog kima - lijek za sve?
Crni kim glasi kao panaceja tj. svelijek, pa ga mnogi zbog toga i ne shvaćaju ozbiljno kao izrazito potentan lijek za veliki broj ozbiljnih bolesti. No, treba uzeti u obzir da te male sjemenke imaju idealan kemijski sastav koji čini crni kim daleko superiornijim od većine ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka.
Povijest korištenja ulja crnog kima započinje još u vrijeme faraona, ali njegova ljekovitost se počinje znanstveno istraživati tek prije četrdesetak godina. Od tada, provedeno je oko 200 različitih studija na različitim institutima i sveučilištima, koje su otkrile zaista nemali broj bolesti na koje crni kim djeluje povoljno: autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astma, alergije, kronični umor, povišeni kolesterol, šećerna bolest, hemoroidi, proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upala pluća, upala sinusa, smanjeni imunitet,  bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crijevima,  crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, AIDS, karcinom... i popis se samo nastavlja. Ne treba zanemariti i djelovanje ulja crnog kima na kožu: dermalnim nanošenjem čini nokte sjajnijim i jačima, sprečava ispadanje kose i djeluje protiv peruti, hrani suhu kožu, umanjuje bore, regenerira oštećene stanice kože.
Gledajući taj pozamašan popis bolesti na koje možemo djelovati uljem crnog kima, ne možemo se ne zapitati – zar zaista jedna biljka može uspješno liječiti sve to? Kako je moguće da djeluje jednako na crijevne gljivice, bolove u zglobovima i karcinom? Odgovor leži u fenomenalnom sastavu sjemenki u smislu mnogih kemijskih tvari koje sadrži. Isto tako treba imati na umu da djelovanje crnog kima jeprvenstveno u vraćanju ravnoteže u svim sustavima, a ne na samom lijeku. I zato, redovno korištenje ulja crnog kima ne samo u akutnim i kroničnim stanjima, već kao svakodnevnu preventivu je najviše što možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.
Ulje crnog kima podiže imunitet
Imunost je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane tvari koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. U strane tvari koje štetno utječu na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite. Imunološki sustav ima ulogu da prepoznaje, neutralizira, uništava i odstranjuje te tvari u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije.
Imunitet možemo zamisliti kao interaktivni sustav između nas i okoliša. Jednostavnije rečeno, ako naš imunološki sustav besprijekorno funkcionira nećemo oboljeti usprkos napadu različitih uzročnika, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Stoga možemo reći da zdrav imunološki sustav čini osnovni preduvjet za zdravlje čovjeka, kao i dug i kvalitetan život. Ako je oslabljena aktivnost imunološkog sustava podložniji smo različitim infekcijama, dok njegova hiperaktivnost znači predispoziciju za alergije i tzv. autoimune bolesti (organizam reagira na vlastito tkivo).
Dosadašnja ispitivanja ulja crnog kima su pokazala da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava. Ulje crnog kima je imunomodulator, ono regulira funkcije imunološkog sustava – jedan od načina je da stimulira rast limfocita T i B. 
Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po slijedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje.  Kod navedenih simptoma, ulje crnog kima uzimajte 3 puta na dan nakon jela, po 30-40 kapi. Ulje možete uzeti samo, na žličici (okus mu je pikantan i gorak), ili ga umiješajte u malo meda.
Za prevenciju, tj. kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (na primjer prije sezone gripe), dovoljno je uzimati 20 kapi nakon jela, tri puta na dan. Ulje se treba uzimati najmanje tijekom tri mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam.

Djelovanje ulja crnog kima na alergije
Alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sustava obrane na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoline. Općenito možemo reći da su antigeni tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa stoga protiv njih stvara specifična protutijela. To je koristan mehanizam obrane od štetnih čimbenika iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. No, ako organizam prepozna, na primjer, bezopasnu pelud cvijeća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju – tako nastaju alergije.
Ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis s kapsulama ulja crnog kima, u količini od 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen je rezultat da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika.

Zbog svojeg kemijskog sastava, koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega 3 kiseline), te na atopijski dermatitis (zbog omega 6 kiseline).
Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda polinacije (koje počinje u ožujku ili travnju), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku. Ulje crnog kima uzimajte tri puta na dan nakon obroka, po 30-40 kapi. Uzmite u obzir da kod alergija tretman treba trajati sve do kraja jeseni. Tijekom zime možete napraviti pauzu, ali opet trebate početi s terapijom najkasnije u veljači. Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se nakon nekoliko godina terapije skoro u potpunosti riješili svih simptoma alergije.

Crni  kim i karcinom
Velik dio istraživanja u svijetu posvećen je djelovanju ulja crnog kima na tumorske stanice. Pokazalo se da crni kim može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovu djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane.
Prvo značajnije ispitivanje djelovanja ulja crnog kima na prevenciju od tumora izveli su znanstvenici u „Cancer Immuno-Biology Laboratory“ u Južnoj Karolini. Donešen je zaključak da će zdrav imunološki sustav prepoznati i uništiti kancerogene stanice prije nego što tumor može ugroziti pacijenta. Ulje crnog kima djeluje kao imunomodulator, dakle potiče postizanje ravnoteže u svim sustavima, uključujući i imunološki sustav. Isto tako, ustanovljeno je da je crni kim naročito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju.
Znanstvenici u “Kimmel Cancer Center” u Filadelfiji su ustanovili da timokinon, jedan od sastojaka crnog kima, zaustavlja rast tumorskih stanica kod karcinoma gušterače, te ih uništava pojačavajući proces apoptoze (programirane smrti stanica).  U tom smislu, timokinon kao kemopreventivno i kemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti kemoterapiji, kao i osobama koji su visokorizični za karcinom.
Ulje crnog kima također znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije. Tijekom zračenja dolazi do stvaranja kisikovih slobodnih radikala koji oštećuju stanice, te posljedice mogu biti: oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze itd. Studije su pokazale da će uzimanje ulja crnog kima pomoći u prevenciji tih posljedica.
Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja crnoga kima u tretmanima kancerogenih bolesti za sprečavanje neželjenih učinaka kemoterapije i jačanje imunološkog sustava organizma.

Uzima li se 3 puta na dan po čajna žličica ulja crnog kima, olakšat će se i umanjiti neželjeni učinci kemoterapije, a tijelo potaknuti da jača vlastitu sposobnost samoobrane.

Također se preporuča i osobama koji su rizični za karcinom (postoji obiteljska povijest bolesti, te mogući nasljedni faktor) da preventivno konzumiraju crni kim, i to 20 kapi iza jela, tri puta na dan.
Važno je znati da do potpunog djelovanja ulja crnog kima dolazi tek nakon od 8 do 12 tjedana redovnog konzumiranja.

Crni kim kod kolesterola i dijabetesa
Glavni razlog ljekovitosti crnog kima je u sadržaju nezasićenih masnih kiselina, koje vraćaju ravnotežu lipidima i sprečavaju upalne procese u krvnim žilama. Kod povišenog kolesterola terapija se provodi s različitim ljekovitim biljakama koje djeluju na organizam na različite načine (potiču izlučivanje žuči, djeluju na probavni sustav, smanjuju sintezu kolesterola itd.). Ulja koja se obavezno uzimaju tijekom cijelog tretmana, a nastavljaju se uzimati i duži period nakon toga, su ona s nezasićenim masnim kiselinama, popularnim omega 3 i omega 6 kiselinama. Ulje crnog kima sadrži oko 24% jednostruko nezasićenih i 58% višestruko nezasićenih masnih kiselina. Jedna studija je pokazala da uzimanje ulja crnog kima (30mg/kg/dan -oko pola žličice na dan - tijekom 20 tjedana) snižava LDL kolesterol s 12,7 na 8,5, a povisuje HDL sa 41,7 na 83,42.
U narodnoj se medicini biljno ulje crnog kima koristi i kod dijabetesa. Utvrđeno je da povećava izlučivanje inzulina iz beta-stanica gušterače, te bi se iz tog razloga moglo koristiti u tretmanu dijabetesa i dijabetičke osteopenije (gubitka koštanih minerala).
Uzimanje ulja crnog kima (400mg/kg/dan – otprilike 2 žličice tri puta na dan) smanjilo je koncentraciju glukoze u krvi s 21,7mmol/l na 9,9mmol/l nakon 4 tjedna terapije.

Antiparazitno i protugljivično djelovanje
Kod parazita Schistosoma mansoni, koji uzrokuje opasnu i vrlo bolnu bolest bilharciju (ili shizostomiazu), bolest koja se često pojavljuje u Africi i Južnoj Americi i smatra se najopasnijom bolesti na tom području nakon malarije, biljno ulje crnog kima snažno djeluje protiv svih stadija razvoja, a uz to ima i inhibitorni učinak kod ženki na polaganje jajašaca.

Biljno ulje crnog kima testirano je na gljivicama koje uzrokuju dermatofitoze (Tinea pedis, T. corporis, T. capitis, T. cruris itd.), odnosno gljivične infekcije na koži, noktima, vlasištu, spolovilu. Pokazalo se vrlo djelotvornim i opravdava tradicionalnu uporabu kod
gljivičnih oboljenja. Za potpuni učinak, preporuča se dermalna i oralna primjena. Kod dermale primjene, sugerira se i korištenje eteričnih ulja protugljivičnog djelovanja  (čajevac, palmarosa, metvulja i sl.) u kombinaciji s uljem crnog kima.
Dokazano je i djelovanje biljnog ulja crnog kima protiv citomegalovirusa (CMV),  virusa koji uzrokuje vodene kozice, infekcioznu mononukleozu i herpes simpleks.

Dermalna primjena ulja crnog kima
Uz oralnu primjenu, nikako ne možemo zanemariti niti izrazitu ljekovitost ulja crnog kima kod dermalne primjene. Kao i ostala ulja s visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina (poput noćurka ili boražine), ulje povoljno djeluje na kožne probleme poput ožiljaka, strija, ekcema, psorijaze, neurodermitisa, akni, rozacee, seboroičnog dermatitisa.
Crni kim dobro njeguje suhu i ljuskavu kožu. Smatra se da sprečava nastajanje bora, a postojeće sitnije bore će umanjiti svakodnevnom upotrebom. Naročito je pogodan i za osjetljivu kožu sklonu crvenilu i upalama, jer je njeguje i umiruje, te djeluje protuupalno.

Pakunzi za kosu s uljem crnog kima će ojačati kosu i dati joj sjaj, a zbog svog djelovanja protiv gljivica i bakterija, smanjuje i perut. Ulje možete koristiti kao pakung ili nakon svakog pranja kose utrljati 1-2 kapi na vlasište i posušiti kosu.
Odgovor na pitanje iz naslova…
Ako se sagleda ovaj popis indikacija korištenja ulja crnog kima, i uzevši u obzir da se i dalje istražuje njegovo djelovanje na razne aspekte ljudskog zdravlja, odgovor se sam nameće- zaista, crni kim liječi sve.
Naime, čak je i islamski je prorok Muhamed u svojoj čuvenoj knjizi "Hadith" napisao: "Crni kim liječi sve bolesti osim smrti." Crni kim od davnina glasi kao svelijek - u grobnici faraona Tutankamona pronađene su bočice ulja crnoga kima, a Kleopatra i Nefertiti su  njime njegovale svoju kožu.
Već tri tisućljeća crni kim sazrijeva u vodom oskudnom okolišu i daje ulje izvanrednog kemijskog sastava. Kaže se da za svaku bolest u prirodi postoji lijek, ali ipak najveći saveznik u održavanju zdravlja i ozdravljenju su naša vlastita tijela. Ulje crnog kima pomaže našim tijelima da ispravno funkcioniraju, usprkos svemu što moderan i ubrzan život čini toj finoj ravnoteži organizma toliko potrebnoj za zdravlje. A uravnoteženi organizam može izliječiti sve.

 Ulje crnog kima nije prikladno za oralno korištenje kod trudnica, dojilja male djece.

ŠTO STOPALA GOVORE O VAŠEM ZDRAVLJU







Iako se može činiti da zdravlje stopala nije  toliko važno, trebali biste obratiti više pozornosti na zdravlje vaših stopala. Stručnjaci kažu kako je važno brinuti o stopalima jednako kao što se brinete o cjelokupnom zdravlju. Stopala mogu signalizirati dijabetes, kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega pa čak i rak kože.
Svoja stopala svakodnevno perite toplom vodom i sapunom, naročito ako ste stariji. Također je važno da stopala jako dobro osušite, kako bi spriječili razvijanje mikroba i bakterija. Važno je da noge redovito pregledavate. Obratite pažnju na svaku promjenu kao što su crvenilo, pukotine u koži, rane ili promjene boje. Nosite čiste čarape, udobne cipele i ukoliko treba, uloške za cipele.
Hladna stopala
Ukoliko su vaša stopala, naročito prsti, uvijek hladni, krivac bi mogla biti loša cirkulacija koja može biti povezana s pušenjem, visokim krvnim tlakom, bolestima srca ili premalom aktivnošću. Hladna stopala mogu biti posljedica oštećenja živaca uzrokovana dijabetesom. Drugi mogući uzroci su hipotireoza i anemija. Ukoliko su vaša stopala često hladna, obratite se svome liječniku kako bi vas uputio na pretrage i kontrole.
Bolna stopala
Kada vas stopala bole nakon dugog dana provedenog u obući, vjerojatno su razlog neudobne cipele ili pretjerano stajanje. Međutim, bol koja nije uzrokovana obućom ili predugim stajanjem, može biti uzrok pukotine u kosti stopala do koje može doći zbog preintenzivnog vježbanja ili osteoporoze.
Crveni, bijeli ili plavi prsti
To je bolest koja je uzrokovana naglim sužavanjem arterija. Arterije se mogu sužavati zbog stresa ili naglih promjena temperature. Crvena, bijela ili plava boja na prstima također može biti uzrok reumatoidnog artritisa, problema sa štitnjačom ili bolesti žlijezda.
Bol u peti
Bol u peti nastaje kada se upali područje ligamenta koji se nalazi kod kosti pete. Bol može biti najoštrija kada se tek probudite ili kada vršite bilo kakav pritisak na stopala. Mogući uzroci su artritis, prekomjerna tjelovježba, neudobna obuća, tendonitis, infekcije kostiju, tumori i prijelomi.
Povlačenje stopala
Način na koji hodate je često prvi znak problema sa stopalima. Ukoliko noge često povlačite, odnosno ne podižete od tla, vjerojatno je došlo do oštećenja perifernih živaca. Oštećenje perifernih živaca je u 30% slučajeva uzrokovano dijabetesom. Drugi mogući razlozi su infekcije, nedostatak vitamina i alkoholizam.
Zaobljeni nokti
Nokti su zaobljeni prema vrhu i idu prema dolju. Najčešći uzrok je tijesna i neudobna odjeća, a ostali mogući uzroci su bolest pluća, bolesti srca, jetre, probavne smetnje ili infekcije.
Natečena stopala
To je obično privremena smetnja uzrokovana predugim stajanjem ili putovanjem, pogotovo ako ste trudni. Međutim, natečene noge ponekad mogu biti znak ozbiljnih medicinskih stanja kao što su slaba cirkulacija, problemi s limfnim sustavom, krvni ugrušak, poremećaji rada bubrega i štitnjače.
Žarenje u stopalima
Peckanje u stopalima je često među dijabetičarima, može biti uzrokovano nedostatkom B vitamina, bolestima bubrega, slabe cirkulacije u nogama i stopalima, bolestima perifernih arterija i poremećajima štitnjače.
Rane koje ne zarastaju
Rane na stopalima koje dugo ne zarastaju su glavni znak upozorenja za dijabetes. Dijabetes može oštetiti cirkulaciju i normalno zacjeljivanje rana pa i najobičniji žulj može postati problem. Ukoliko rana ne prolazi, bez obzira na redovito čišćenje, svakako se obratite liječniku.
Bol u nožnom palcu
Ukoliko je bol u palcu popraćena crvenilom i oteklinom, svakako se obratite liječniku jer je moguće da bolujete od gihta ili osteoartritisa. Ukoliko je palac i krut moguće je da bolujete Halluxa rigidusa, komplikacije artritisa, gdje dolazi do promjene zgloba palca koja je popraćena boli i otežanim savijanjem palca.
Svrbež stopala
Svrbež, koji je popraćen ljuštenjem kože, može ukazati na atletsko stopalo, gljivične infekcije koje su česte kod muškaraca u dobi između 20 i 40 godina. Reakcija na kemikalije iz kozmetičkih proizvoda, kao što su crvenilo, ljuštenje kuže i svrbež, može ukazati na kontaktni dermatitis. Ako je koža na stopalima suha, popraćena bubuljicama, ljušti se i svrbi, možda je u pitanju psorijaza.
Iskrivljeni prsti
Ova deformacija može biti uzrokovana pretijesnom obućom, dijabetesom, alkoholizmom i drugim bolestima koje oštećuju živce. Obratite se liječniku koji će vas uputiti na terapije, a možda će vam biti potrebna i operacija.
Grčevi
Iznenadna, oštra bol u podnožju je znak grča mišića, koji može trajati i nekoliko minuta. Najčešći uzrok je preveliko opterećenje mišića, a drugi čimbenici mogu biti slaba cirkulacija, dehidracija, premala količina magnezija, kalcija i vitamina D. Promjena razine hormona, naročito tijekom trudnoće, kao i poremećaji štitnjače, također mogu biti uzrok grčeva. Ako su grčevi jako česti, svakako posjetite liječnika.
Tamne mrlje
Pregledajte svoja stopala kako biste bili sigurni da nemate tamne mrlje, koje su najčešći pokazatelj raka kože. Melanom, najopasniji oblik raka kože, se može razviti i na mjestima koja nisu toliko izložena suncu. Može se pojaviti čak i ispod noktiju.
Žuti nokti
Nokti na nogama mogu jako puno reći o vašem ukupnom zdravlju. Gljivične infekcije uzrokuju žute i zadebljane nokte. Međutim, takvi nokti mogu uputiti i na bolesti pluća ili reumatoidni artritis. Ukoliko su vaši nokti žuti i zadebljani, svakako se obratite liječniku.
Nokti u obliku žlice
Ponekad ozljeda ili česta izloženost kemikalijama može uzrokovati nokte u obliku žlice. Međutim, najčešći uzrok je nedostatak željeza.
Bijeli nokti

Pojavu bijelih mrlja na noktima najčešće uzrokuje ozljeda. Ukoliko su nokti bijeli i listaju se može biti infekcija noktiju i psorijaza. Ukoliko je većina nokta bijela to može biti znak ozbiljnijih problema kao što su bolesti jetre, dijabetes ili kongestivno zatajenje srca. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim problemima.