utorak, 18. prosinca 2012.

Zanimljivosti o vitaminu C u primjeni za zdravlje

Dio službene medicine smišljeno zapostavlja vitamin C, jer ga se ne može patentirati, pa stoga ni zaraditi na njemu.
Vrijednost vitamina C kao izuzetno korisnog sredstva u prevenciji i liječenju mnogih bolesti je odavno poznata.
Međutim o njemu najčešće razmišljamo kao o sredstvu za olakšavanje simptoma gripe i prehlade.
Zašto je vitamin C tako degradiran i marginaliziran?
Odgovor je jednostavan: učinkovit je znatno više nego što bi trebao biti i stoga neisplativ (po mišljenju onih koji prodaju skupe patentirane lijekove).
Na temelju takvog načina razmišljanja rijetko koji liječnik preporučit će vam da u redovnu terapiju uvrstite vitamin C.
Međutim visoke doze ovog vitamina su upravo ono što bi liječnici prvenstveno i trebali uključiti u tretman mnogih bolesti.

Ljekovita svojstva vitamina C

Vitamin C ili askorbinska kiselina jedan je od najviše istraživanih vitamina u svijetu.
Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi, a osim što jača otpornost organizma prema virusnim i baterijskim infekcijama, djeluje protiv alergija, bolesti dišnih putova i niza drugih oboljenja.
Također, igra značajnu ulogu u stvaranju kolagena - proteina neophodnog za regeneraciju tkiva, krvnih žila, kostiju i zuba te za zdrav i mladolik izgled kože.
Otkriće vitamina C možemo zahvaliti mađarskom fiziologu Albertu Szent-Györgyiju, koji je za taj sjajan doprinos ljudskom zdravlju 1937. dobio Nobelovu nagradu.
Između brojnih uglednih znanstvenika koji su se bavili istraživanjima vezanima uz djelotvornost C vitamina, valja istaknuti dvostrukog nobelovca Linusa Paulinga (1901.-1994.) američkog kemičara i biokemičara, dobitnika 50 počasnih doktorata.
Pauling je općenito bio velik pobornik zdravog i kvalitetnog življenja, a od sedamdesetih godina prošlog stoljeća postaje glasovit kao strastven zagovornik megadoza vitamina C u prevenciji i liječenju mnogih bolesti te u cilju produženja životnog vijeka.
Pritom valja imati u vidu da Pauling nikada nije tvrdio da je vitamin C univerzalan lijek za sve, nego se zalagao za njegov pojačan unos pri liječenju u kombinaciji s ostalim prirodnim lijekovima.
Te postavke detaljno je iznio u knjigama ''Vitamin C i prehlada'', ''Kako živjeti dulje i osjećati se bolje'', te u knjizi ''Rak i vitamin C''.
Prema Paulingu, kao i prema kasnije provedenim istraživanjima, terapija povećanim unosom vitamina C pomaže kod stresa.
Nadalje, doza od šest grama na dan, pokazala se korisnom kod oboljelih od shizofrenije a visoke doze vitamina C u kombinaciji s B-kompleksom, mogu prilično pridonijeti uspješnosti liječenju ovisnosti o drogama.

Pauling je smatrao da vitamin C može pomoći u liječenju:
gripe, viroze i prehlade
bronhitisa
astme i alergije
srčanih bolesti
povišenog kolesterola
dijabetesa
glaukoma i mrene
urinarnih infekcija
karcinoma
stresa

Njegove tvrdnje da vitamin C osim u prevenciji i liječenju prehlade, može znatno pridonijeti i liječenju težih oboljenja, poput bolesti srca i krvnih žila, raka pa i AIDS-a, bile su i ostale predmetom brojnih prijepora, izazvavši prilično ogorčenje medicinske struke.
Razloge takve reakcije teško je dokučiti, budući da terapija megadozama vitamina C praktički nema ozbiljnijih nuspojava od mučnine ili proljeva (pri čemu je dovoljno smanjiti dozu).
Pauling još tijekom svog života stekao je reputaciju znanstvenika koji živi desetljećima ispred svog vremena. Zahvaljujući tome uvršten je na listu najvećih znanstvenika prošlog stoljeća.
Na temelju toga mogli bismo zaključiti da njegove revolucionarne zamisli imaju više smisla nego što to tvrdi farmaceutska industrija.

Preniska preporučena doza

Prema njegovim saznanjima, želimo li dugoročno očuvati zdravlje i vitalnost, morali bismo znatno povećati dnevni unos C vitamina.
Pauling je dnevno uzimao i do 18 grama C vitamina, a kad je već spomenutog nobelovca Alberta Szent-Györgyija upitao za mišljenje o optimalnoj dozi, dobio je sljedeći odgovor: ''Tvrdim da se askorbinska kiselina može uzimati neograničeno bez imalo opasnosti''.
Međutim, službeno su preporučene doze skromnih 75 mg za žene i 90 mg za muškarce, što znači da koristimo samo djelić njegovih ljekovitih svojstava ako se držimo tih preporuka.
Srećom, nisu svi liječnici ni pacijenti ove preporuke uzeli zdravo za gotovo, pa danas mnogi smatraju da je za prevenciju bolesti nužno uzimati između 500 i 1000 mg vitamina C na dan.
Iz tog razloga na tržištu imamo vitamin C u obliku tableta od 500 i 1000 mg.
Naravno, riječ je samo o službeno odobrenim dozama, jer je neslužbeno, u skladu s brojnim istraživanjima i svakodnevnom praksom, moguće uzimati i znatno veće količine.

Zanimljivosti o vitaminu C

Najviše vitamina C sadrži paprika, šipak, višnja acerola, zeleno lisnato povrće, kivi, brokula, jagode i papaja.
Mišljenje da se vitamin C kuhanjem gubi samo je djelomice točno. Naime, kuhanjem postižemo temperaturu od 100 °C, a vitamin C raspada se tek na temperaturi od 190 °C, koju možemo postići tek prženjem hrane.
Ako ste ljubitelj čaja s limunom, zacijelo će vas razveseliti činjenica da ne morate čekati da se vaš omiljeni napitak smlači kako biste u njega iscijedili limun. Nazdravlje!

Liječenje jabučnim octom

Ocat je jedan od najljekovitijih darova prirode čovječanstvu, a njegova tisućljetna uporaba to i dokazuje.


Jedna od najpoznatijih vrsta je jabučni ocat.

Smatra se da se u liječenju koristi barem 10.000 godina, a sam otac medicine Hipokrat propisivao ga je kao ljekoviti eliksir.

Od davnina su ga narodi upotrebljavali kao konzervans, dezodorans, tonik za vitalnost, snagu, dezinfekciju i zacjeljivanje rana.

Jabučni ocat u sastavu ima 19 od 22 važna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalij, natrij, magnezij, kalcij, bor, fosfor, sumpor, željezo, fluor.

Sadrži vitamine C, E, A, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i octenu kiselinu.

Kako napraviti tonik od jabučnog octa

Standardni recept za tonik je 2-3 žličice jabučnog octa u 30 ml vode. Jabučni ocat trebate razrijediti jer može oštetiti zubnu caklinu.
Da biste iskoristili sve njegove prednosti, koristite sirovi, nefiltrirani, nepasterizirani jabučni ocat, koji sadrži žive tvari i enzime.

Uvijek ga promućkajte prije upotrebe.

Pomoć kod mršavljenja i dijabetesa

Uzimanje tonika prije obroka pomaže kod dijabetesa, potiče probavu, kontrolira apetit i potiče mršavljenje.

Jabučni ocat snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava inzulinsku rezistenciju i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2.

Octena kiselina u jabučnom octu sprečava odlazak hidroklorne kiseline iz želuca. Tako se hrana lakše probavlja bez pojave refluksa, nadutosti i plinova, a ujedno liječi zatvor i proljev.

Istraživanja dokazuju da jabučni ocat uravnotežuje apetit, pojačava osjećaj sitosti i smanjuje želju za dodatnom hranom.

Ocat čini dijete manje stresnima, jer istovremeno daje energiju i čisti organizam.

Krvožilni sustav

Za reduciranje kolesterola dnevno uzimajte 15 ml jabučnog octa.

Vjeruje se da pektin apsorbira masti i kolesterol te ih tako eliminira iz organizma, a aminokiseline iz octa neutraliziraju loši LDL kolesterol.

Za snižavanje krvnog tlaka pijte jednu žličicu jabučnog octa i jednu žličicu meda u čaši vode dvaput dnevno.

Med i jabučni ocat obiluju kalijem, koji regulira razinu natrija u krvi, normalizirajući krvni tlak. Sadrže i magnezij koji smanjuje pritisak na krvne stijenke.

Blaži oblik hemeroida nekoliko puta dnevno namažite s čistim jabučnim octom.

Na varikozne vene ujutro i navečer nanosite obloge od čistog jabučnog octa.

Za ublažavanje krvarenja iz nosa u nosnice stavite vaticu natopljenu jabučnim octom i legnite. Od octa će krvarenje prije proći.

Zdravlje kostiju i zglobova

Iako je kiselog okusa, jabučni ocat zapravo alkalizira organizam i odlično djeluje na giht i artritis. Smanjuje bol, uklanja ukočenost zglobova i eliminira višak tekućine.

Zbog bogatog mineralnog sastava jabučni ocat pomaže u održavanju zdravlja kostiju i borbi protiv osteoporoze.

Kod artritisa masirajte bolne zglobove mješavinom od 125 ml jabučnog octa i 60 ml maslinovog ulja te pijte razrijeđeni ocat prije svakog obroka.

Kod gihta promiješajte dvije žličice jabučnog octa i dvije žličice meda u čaši vode i pijte triput dnevno prije obroka.

Na oboljelim mjestima držite obloge od čistog octa, minimalno 15 minuta.

Tonik s medom izvrstan je za mišićne grčeve i grčeve u nogama.

Kožne tegobe

Jabučni ocat potiče staničnu izgradnju kože i vezivnog tkiva. Zbog toga ga možete koristiti u službi ljepote i zdravlja kože, kose i noktiju.

Akne i masnu kožu nekoliko puta dnevno mažite mješavinom od dvije žlice jabučnog octa i 30 ml vode.

Staračke pjege jednom dnevno mažite mješavinom od jedne žlice jabučnog octa, jedne žličice soka od luka i 30 ml vode. Mrlje bi trebale izblijediti za dva tjedna.
Gljivice na noktima ili atletsko stopalo močite dvaput dnevno u jednakom omjeru jabučnog octa i vode.

Nanosite čisti jabučni ocat na oboljela mjesta nekoliko puta dnevno i prije spavanja.

Kod žuljeva i kurjeg oka namočite noge u toploj vodi. Zatim istrljajte tvrda mjesta s kamenom, stavite oblog od jabučnog octa te povežite. Ponovite sljedeće jutro.

Na oteklinama ili površinskim opekotinama držite oblog od čistog jabučnog octa jedan sat. Djelovat će brže nego led.

Pelenski osip, lišajeve ili ekceme mažite jednakim omjerom jabučnog octa i vode. To će eliminirati gljivice i bakterije koje ga uzrokuju.

Njega kose i tjemena

Za uklanjanje prhuti, natopite tjeme i kosu s čistim jabučnim octom i pustite da odstoji pola sata, a zatim isperite.

Mješavinu od 1 dcl octa i 2 dcl vode možete koristiti umjesto regeneratora za sjaj kose i uklanjanje različitih nečistoća te lakše raščešljavanje.

Dišne tegobe

Na prve znakove prehlade uzimajte žličicu jabučnog octa s vodom nekoliko puta dnevno.

Kod noćnog kašlja poprskajte jastučnicu na kojoj spavate s jabučnim octom.

Ako patite od astme, pijte tonik i stavljajte obloge od jabučnog octa na zapešća.

Glavobolja i nesanica

Boli li vas glava, osim pijenja tonika, dodajte dvije žličice jabučnog octa u bočicu s vodom i inhalirajte pet minuta.

Za nesanicu, pomiješajte žlicu jabučnog octa sa šalicom meda. Pojedite jednu žlicu, a ako ne djeluje, za jedan sat ponovite. Ovo će vam omogućiti dulji i kvalitetniji san.

Ženske tegobe

Ako imate bolnu i obilnu menstruaciju ili trudničke mučnine popijte tonik ujutro, a kod valunga i noćnog znojenja pijte ga i navečer.

Iako neke vrste octa mogu pogoršati gljivice zbog prisustva kvasca, ovdje to nije slučaj pa jabučni ocat pomaže u liječenju gljivičnih infekcija poput kandide.
Ispirite spolne organe razrijeđenom otopinom jabučnog octa i pijte tonik, jer sprečava rast gljivica i bakterija.

Žučni kamenci

Pijte tonik od jabučnog octa i vode prije obroka zajedno s 2 dcl prirodnog nefiltriranog jabučnog soka.
To će spriječiti stvaranje i rast žučnih kamenaca.

Neugodni mirisi

Jabučni ocat djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije.

Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuhe.

Da biste spriječili znojenje stopala, dva do triput tjedno močite ih u kupki sa 75 ml jabučnog octa.

Prevencija raka

Jabuke i jabučni ocat obiluju tvarima koje djeluju antikancerogeno - snažnim antioksidansom betakarotenom, polifenolima, flavonoidima i pektinom, koji na sebe veže kancerogene tvari i izbacuje ih iz organizma.
Zato svaki dan pojedite jabuku i popijte tonik od jabučnog octa.

Ovo su samo neke od bolesti kod kojih jabučni ocat može pomoći. Najbolji način da iskoristite ljekovitost jabučnog octa je da svaki dan natašte popijete njegov tonik.

Kako napraviti jabučni ocat

Recept

Iscijedite sok iz jabuka i ulijte ga u bocu sa širokim grlom tako da napunite dvije trećine boce. Pokrijte tanjurićem tako da sa strana može ulaziti zrak. Promiješajte tri do četiri puta na dan.
Nakon par dana počet će se pjeniti, ali neka vas to ne brine.
Kada se pročisti, držite ga oko tri mjeseca na hladnom i tamnom mjestu. Promiješajte jednom dnevno.
Nakon tri mjeseca procijedite ga kroz gazu u boce. Jabučni ocat čuvajte u hladnjaku.

3 drevna tibetanska recepta za zdravlje srca i dugovječnost

Tibetanski medicinski sustav spada u najstarije na svijetu.
U liječenju se prije svega oslanja na bogatu biljnu apoteku.

Pri branju plodova od kojih će biti načinjeni pazi se na sve - počevši od mjesta na kojem biljka raste pa do rasporeda zvijezda u određeno doba godine.

Lijekovi smišljeni u drevnoj tibetanskoj kulturi katkad sadrže i više od stotinu sastojaka.

Ipak, tibetanski pripravci koje ćemo ovdje navesti sadrže samo nekolicinu uobičajenih sastojaka, poput češnjaka, limuna, đumbira i meda.

#Ovi pripravci služe za čišćenje krvnih žila, opuštanje i pomlađivanje organizma.

Tibetanski napitak za zdravlje srca i krvnih žila

Pripravak služi za postupno čišćenje krvnih žila od masnih naslaga te prevenciju srčanog i moždanog udara. Također sprečava nastanak tumora, poboljšava vid i pomlađuje organizam.

Sastojci
1 kg organski uzgojenog limuna
300 grama češnjaka

Priprema

Sameljite limun (zajedno s korom) i češnjak. Smjesu stavite u 1,5 l kipuće vode i u poklopljenoj posudi kuhajte na laganoj vatri točno 15 minuta.

Ohlađeni pripravak naspite u staklenku i zatvorite je poklopcem.

Pripravak uzimajte natašte, u razdoblju od 25 dana, po pola dcl na dan. Nakon toga napravite stanku od 10 dana, pa ponovite kuru.

U cilju preventive, kuru možete provesti jednom do dvaput godišnje, svakih šest mjeseci.

U cilju liječenja, kuru provodite do poboljšanja zdravstvenog stanja, uz obavezno poštivanje protokola od 10 dana pauze prije početka nove kure.

Tibetanski čaj za opuštanje

Ovaj pripravak služi za opuštanje i ublažavanje stresa, a tradicionalno se vjeruje da produžava životni vijek.

Sastojci
5 g naribanog đumbira
2 jušne žlice soka limuna
2 jušne žlice meda
prstohvat ljute paprike
prstohvat anisa

Priprema

Zakuhajte dvije litre vode i ostavite je da ključa pet minuta.

U ohlađenu vodu dodajte naribani đumbir, sok od limuna, dvije jušne žlice meda, te prstohvat ljute papričice i anisa.

Čaj možete pijuckati tijekom dana ili piti jednu šalicu prije svakog obroka. Navedena količina čaja predviđena je za tri ili četiri osobe.

Tibetanski eliksir za pomlađivanje organizma

Ova mješavina češnjaka, meda i limuna u tibetanskoj medicini poznata je kao prirodni eliksir koji uspješno usporava proces starenja.

Sastojci
10 glavica češnjaka
sok od 10 limuna
1 kg meda

Priprema

Sitno nasjeckajte 10 glavica češnjaka i pomiješajte ih s jednim kilogramom meda i sokom od 10 limuna.

Smjesu ulijte u staklenku, poklopite i ostavite je da stoji osam do deset dana.

Nakon toga, uzimajte po žlicu ovog prirodnog eliksira dvaput na dan, ujutro natašte i uvečer prije posljednjeg obroka.  

Zašto su ovi recepti toliko djelotvorni

Ovi recepti sadrže tri najbolja sastojka - med, limun i češnjak. Svaki od njih ima višestruke dobrobiti za zdravlje

Češnjak
Češnjak štiti krvne žile, snižava krvni pritisak i razinu kolesterola u krvi te smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara.

Između ostalog, koristan je u prevenciji tumora, a štiti i od mnogih kroničnih bolesti.

Ublažava prehladu i gripu, uništava crijevne parazite, liječi gljivične i bakterijske infekcije, jača imunitet, usporava staranje te otklanja umor i napetost.

Limun
Limun posjeduje snažna antioksidativna i antibiotska svojstva. Zahvaljujući vrhunskoj bioučinkovitosti - sposobnosti da se u krvi zadrži i do 24 sata - učinkovit je u prevenciji tumora i njegovom širenju na okolne organe.

Uz ostala blagotvorna svojstva, sprečava nakupljanje kolesterola na stijenci arterije i doprinosi njegovu snižavanju, čime nas u konačnici štiti od moždanog i srčanog udara.

Osim što čuva zdravlje, limun kao snažan antioksidans također usporava starenje.

Med
Med je također antioksidans koji posjeduje i antibiotska svojstva.

Štiti organizam od štetnih tvari, a uzima li se u kombinaciji s ljekovitim biljem, povećat će njihovu učinkovitost.

Iz navedenog, nije teško zaključiti zašto su sastojci poput češnjaka, limuna i meda dobitna kombinacija pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.


Čuvajte kosti uz darove prirode

Naši kosti nalaze se u neprestanoj pregradnji. Stalno se stvara novo koštano tkivo.

Kad se to ne bi događalo, kosti ne bi bile kvalitetne i često bismo imali prijelome.
Stanice zvane osteoklasti razgrađuju staru kost, a novu kost zatim grade osteoblasti.

U normalnim uvjetima osteoblasti i osteoklasti u međusobnoj su ravnoteži, no ta se ravnoteža može poremetiti.

Kod takvih situacija dolazi do smanjenja koštane mase.

Kod većine ljudi gustoća koštane mase počinje se postupno smanjivati kad pređu tridesetu godinu, a kod žena to se još dodatno ubrzava u prvih deset godina nakon početka menopauze.

Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste usporili ili čak potpuno zaustavili smanjenje gustoće kostiju.

Nemojte misliti da je riječ o lijekovima ili dodacima prehrani. Kao i uvijek, priroda nam nudi najbolje rješenje.

Komorač

Na prvom mjestu je poznata, često nepravedno zanemarivana namirnica - komorač. Ako ga do sad niste probali, pravo je vrijeme za prvi put.

Ova biljka se još naziva i morač, slatki kopar, janež, slatki aniš, divlja mirodija ili morač, ovisno gdje živite.

Ovo povrće ima dugu povijest korištenja u ljekovite svrhe, te se od davnina primjenjuje kao osvježivač daha, kod probavnih tegoba i za izbacivanje sluzi iz pluća.

Sjeme komorača ima blagotvoran učinak protiv gubitka mineralne gustoće kostiju.

Djeluje tako da povećava broj osteoklasta (stanica koje grade kosti) i time pruža zaštitu kostima.

Komorač je riznica hranjivih tvari, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalcij i magnezij.

Sadrži i antioksidanse koji pomažu smanjiti upale, jačaju imunološki sustav i pomažu u sprečavanju nastanka raka.

Stoga, čak i ako ne volite jesti komorač, ubacite ga koji put u dnevni jelovnik. Ipak je zdravlje u pitanju.

Komorač je samo jedan primjer povrća koje je odlično za vaše kosti.

Visok udio povrća u prehrani već je odavno povezan s pozitivnim učincima na mineralni status kostiju.

Uključivanje u prehranu kvalitetnog, organskog i domaćeg povrća povećat će snagu vaših kostiju i smanjiti rizik od prijeloma u bilo kojoj dobi vašeg života.

Kakao

Vaše kosti sastoje se od desetak minerala, tako da osim kalcija morate se usredotočiti i na unos nekih drugih minirala, poput silicija i magnezija.

Dobri izvori silicija su krastavci, paprike, rajčica i brojno bilje uključujući koprivu, rastavić i lucernu.

Što se tiče magnezija, najbolji izvor ovog minerala je sirovi organski kakao.

Da, kvalitetna čokolada izuzetno je bogata magnezijem pa je nemojte ni slučajno izbjegavati!

Još jedan obilan izvor minerala je himalajska kristalna sol. Naime, ona sadrži sva 84 elementa koja se nalaze u ljudskom tijelu.

Himalajska sol donedavna je bila prilično nepoznata u našim krajevima, ali sad je možete pronaći u trgovinama zdrave hrane.

Vitamin K2

Jedan od bitnih sastojaka koje vaš organizam treba za jake kosti je vitamin K2.

Ako ne jedete redovito sljedeće namirnice, onda vjerojatno imate manjak vitamina K2 i trebate učiniti nešto u vezi s time:

-  fermentirane namirnice (primjerice - domaći kiseli kupus)
-  organski životinjski proizvodi (jogurt, maslac...)
-  mnoge vrste sira


Da zaključim, jedan od najboljih načina za postizanje zdravih kostiju je prehrana bogata svježim, sirovim i cjelovitim namirnicama koje sadrže prirodne minerale.
Na takav način vaše tijelo dobije sve nutrijente potrebne za njegovo normalno funkcioniranje.
Osim pravilne prehrane, ne zaboravite na redovito izlaganje suncu kako biste osigurali i svoju količinu vitamina D.
Također nemojte izostaviti redovitu tjelesnu aktivnost, posebice vježbe snage koje dokazano stimuliraju izgradnju i jačanje kostiju. Smanjite unos šećera i rafiniranih žitarica i bit ćete sigurni da ste za svoje kosti učinili sve što ste mogli kako bi ostale zdrave i čvrste u svakoj životnoj dobi!