ponedjeljak, 10. prosinca 2012.

DIJETE I MOČ PRIRODE U OČUVANJU ZDRAVLJA

Djeca - rahitična
Rahitičnu djecu treba kupati u vodi u kojoj se kuhao ječam. Kg ječma treba kuhati 15 minuta u 5 litara vode zatim uliti u kadu gdje je već pripremljena voda za kupanje. 


Dojenče ako povraća
U uzavrelo mlijeko stavi se malo kvasa i dobro promi­ješa. Toplo zaviti u krpu i položiti kao oblog na želučić. To se ponavlja nekoliko dana. Paziti da se dijete ne prehladi. Dojenče treba zaviti u tople pelene. 
U 300-400 grama vode staviti žlicu meda i prokuhati. Od toga djetetu dati svaka pola sata po malenu kavenu žlicu ili nepunu žlicu šećera u prahu. Na želučić staviti mlačni oblog od pola vode i pola octa. Oblozi se svaki sat mi­jenjaju.
Djeci dajte pravi pčelinji med 
Za razvoj dječjeg organizma potrebno je mnogo šećera. Invertni šećer (sadržan u medu) mnogo je zdraviji za djecu jer ga probavni organi ne moraju prerađivati. Ako su medom hranjena, slabunjava i mršava djeca brzo se oporavljaju. Med u svom sastavu ima kalcijuma, fruktoze, glikoze i drugih mineralnih soli koje su potrebne za dječji razvoj i njegovo zdravlje. Med također povoljno djeluje i protiv rahitičnosti kod djece. Naročito u kombinaciji s rib­ljim uljem koje u tom slučaju (mješano medom) postane ukusno - dijete ga rado prima i napreduje.

Pomognimo rast djeteta
Ukoliko nije prekasno možete bez straha učiniti slijedeće: sirove ili kuhane goveđe kosti, zdrave životinje, spalite na bukovom drvu tako da budu posve crne. Te kosti sameljite u prah ili stucite u avanu. Taj prah se uzima na vršku noža za vrijeme jela. Svaki dan pojesti u veličini lješnjaka svježeg kvasca. Dva puta tjedno treba jesti goveđi odrezak koji neka u sredini bude nedopečen. Ujutro i navečer tjelovježba: leći na leđa, rukama podići tijelo da prosto visi u zraku. U ta­kvom položaju gimnasticirati tijelom i nogama.

Gliste kod djece i odraslih
Preslice, božjeg drvca - po 2 jedaće žlice, bijelog luka -6 češnja (kriški češnjaka) sitno isjeckanog. Zajedno pro­miješati, preliti sa decilitrom ključale vode, i od te mješa­vine natašte neprekidno 6 dana uzimati pola jedaće žlice. 
Manju glavicu crvenog luka ili 6-8 kriški (češnja) bije­log luka skuhati u šalici mlijeka i preko dana nekoliko puta jesti. To treba ponoviti nekoliko dana. 
Na ribežu se izriba sirova mrkva, iscijedi sok i to po­miješa sa medom. Više puta dnevno pojede se po 1 jedaću žlicu. 
Ukoliko se radi o sitnim nametnicima, koji se obično nalaze pri zadnjem crijevu - čmaru, njih se može odstra­niti klistiranjem. Čmar se namaže uljem ili mašću. Čmar odnosno zadnje crijevo ispire se sokom od bijelog luka, ili toplom vodom u koju se stavi malo octa ili limunova soka, ili jak čaj od povratiča. Ispiranje zadnjeg crijeva vrši se i na taj način da se prethodno crijevo opere mlakom vo­dom i poslije toga ispire. Dvije jedaće žlice čaja od povratiča prelije se sa tri decilitra ključale vode. 
Također se može preporučiti čaj od korijena valerijane. Pije se malu šalicu tekućine svaka dva sata. 
Dvije-tri glavice bijelog luka sitno izrezati i staviti u hladnu vodu. Osam dana treba piti prije doručka. 
Protiv glista je vrlo dobar povratič (Tanacetum vulgare). Efikasan je i protiv najsitnijih čak od pola milimetra. Na 300 g vode stavi se žlica cvjetnih glavica. Pola se popije uju­tro natašte, a pola prije spavanja. 
Gliste se uglavnom pojavljuju kod djece. Najefikasnije sredstvo protiv glista je bijeli luk. Svako jutro natašte po­pije se šalica mlijeka u kojem se kuhalo nekoliko kriški usitnjenog bijelog luka. Dakle svako jutro natašte pol sata prije jela. Kura traje 14 dana. 
Ako vam djeca imaju gliste ili sitne crviće, uzmite gla­vicu crvenog luka, sitno isjeckajte, stavite u pola litre vode ili litru vode, već prema veličini glavice luka. Taj luk dajte da piju više puta dnevno po dva-tri gutljaja. 
Svako jutro skuhati lončić mlijeka u koji se nareže nekoliko kriški bijelog luka. Kura traje 14 dana. 
Uzeti po 2g pelina (prašak) i slatkog korijena (prašak) te 1 g aniša (prašak). Sve to pomiješati i staviti u pekmez i uzimati izjutra 5-6 dana. 

LJEKOVITIM BILJEM USPJEŠNO PROTIV PIJANSTVA


Na žlicu ljute paprike nalijemo 10 žlica vinskog cvijeta. Uzima se u žlici vode 3-4 kapi, natašte. Osim toga ako se uzme tri dijela vode i jedan dio gornje tinkture, to liječi zlatnu žilu (krvarenje). 
U litru vode stavi se 6-8 žlica usitnjenog ruzmarinovog lista sa cvijetom i kuha se 10-15 minuta. Pije se 2 šalice dnevno. 
Majčine dušice 4 žlice prelije se sa tričetvrt litre klju­čale vode i ostavi da stoji 5 minuta. Od tog čaja uzima se svaka 2 sata po žlicu. Protiv pijanstva

PRIRODNO LIJEČENJE BOLESTI

Mnogi ljudi misle da su svježi sokovi dobri u svim količinama i bezopasni. Međutim, to nije tako. Isti sok može pomoći jednoj osobi, a naštetiti drugoj. Svježi sokovi su loš izbor kod nekih bolesti. Dakle, ako imate peptički ulkus, gastritis ili pankreatitis ne smijete piti sok od limuna, naranče, jabuke, ribizla ili brusnice. Oni sadrže mnoge organske spojeve, koji povećavaju kiselost želuca, što može izazvati žgaravicu i bol.  Konzumaciju soka od grožđa treba ograničiti ako imate dijabetes. Ona sadrži previše glukoze i kalorija. Također, nije poželjno piti previše soka od grožđa, ako imate sindrom iritabilnog kolona. Zapamtite, mnogi svježi sokovi imaju laksativna svojstva. Dakle, ako patite od proljeva, trebali biste ih razrijediti s vodom i piti malo po malo. Kako bi dobili potrebne vitamine, ne morate piti litre soka na dan. Takvi eksperimenti mogu samo oštetiti organizam. Razumna količina je od nekoliko žlica do 3 čaše dnevno, ovisno o vrsti soka. Postoji mišljenje da sok ne može biti pripremljen uz pomoć električnih sokovnika, jer se vitamini uništavaju u kontaktu s metalom. To je djelomično točno. Ako pripremite sok koristeći bakinu metodu, uz pomoć ribeža i gaze, gubitak vitamina je još uvijek neizbježan.  Svježi sokovi od voća i povrća se nadopunjuju na odličan način. Voćni sokovi su bogatiji šećerima i vitaminima, a sokovi od povrća mineralnim solima. Bolje je piti sokove 30 do 40 minuta prije obroka ili tijekom pauze između obroka. Ako pijete sokove od slatkog voća poslije ručka, može povećati fermentaciju u crijevima i trbuhu, te izazvati nadutost. Morate piti svježe sokove odmah nakon što ih pripremiti. Čak i kratkoročno držanje u frižideru smanjuje ljekovite vrijednost soka, iako njegov okus može ostati isti.


MRKVA
Svježi sok od mrkve je kralj sokova od povrća. On sadrži mnogo beta-karotena, vitamina B, kalija, kalcija, kobalta i drugih mineralnih tvari. Sve to čini sok od mrkve posebno zdravim za djecu, za osobe sa slabim imunitetom i problematičnom kožom. Beta-karoten je vrlo dobar za vid. Međutim, morate jesti masniju hranu odmah nakon što popijete sok od mrkve, jer se na taj način bolje asimilira. Salata, začinjena biljnim uljem je najbolja varijanta.  Nemojte piti previše soka od mrkve. Višak beta karotena preopterećuje jetru, a koža može dobiti žućkast ton. Nemojte piti više od 0,5 litre soka od mrkve dnevno. Svježi sok od mrkve izbjegavajte ako imate peptički ulkus i proljev.


REPA
Sok od repe sadrži mnogo šećera, vitamina С, В1 i В2. Također sadrži mnogo kalija, željeza, mangana. Visoke razine magnezija pridonose normalizaciji živčanog sustava, kod naprezanja, preopterećenja i nesanice. Ovaj sok također poboljšava pokretljivost crijeva, što je razlog zašto je dobar lijek za zatvor.  No, svježi sok od repe također sadrži štetne spojeve, koji se uništavaju u kontaktu sa zrakom. Dakle, prije pijenja trebate ga držati u hladnjaku 2-3 sata. Nažalost, neki ljudi ne mogu piti sok repe. Ponekad uzrokuje mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, žgaravicu i opću slabost.  Morate se naviknuti na koncentrirani sok od repe, malo po malo, počevši od jedne žlice dnevno. Prije pijenja, razrijedite ga sa prokuhanom vodom. Možete ga miješati sa sokovima od mrkve, kupusa, jabuke, šljive ili bundeve. Ako imate bubrežne bolesti, peptički ulkus ili bolest dvanaesnika, sok od repe se ne preporučuje.


RAJČICA
Sok od rajčice stimulira probavu i smanjuje rizik od raka. Vrlo je koristan za trudnice i dojilje. Sadrži malo kalorija i to je razlog zašto ga ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Svježi sok sadrži fitoncide, suzbija fermentaciju i truljenje u crijevima.  Pijte sok od rajčice 20-30 minuta prije obroka, jer povećava sposobnost želuca i crijeva za probavu hrane. Dodavanje soli smanjuje ljekovita svojstva soka. Umjesto soli možete dodati češnjak, peršin ili komorač. Sok od rajčice se ne preporuča kod gastritisa, peptičkog ulkusa, pankreatitisa i kolecistitisa.


KUPUS
Sok od kupusa sadrži lako probavljive ugljikohidrate, vitamin С, folnu kiselinu i aminokiseline. Također sadrži kalij, natrij, kalcij, magnezij i željezo. Topao se koristi kao lijek protiv peptičkog ulkusa i bolesti dvanaesnika. Preporuča se koristiti topao sok od svježeg kupusa za grgljanje. Osim toga, sok od kupusa otežava pretvorbu ugljikohidrata u masti, a to je razlog zašto je koristan pretilim osobama. Možete ga piti 30 minuta prije obroka i između obroka nekoliko puta dnevno. Bez obzira na činjenicu da sok od kupusa ima ljekoviti učinak na želučanu sluznicu, nepoželjno ga je piti ako imate gastritis i peptički ulkus.


BUNDEVA
Sok od bundeve sadrži saharozu, zdrave pektine, kalij, magnezij i željezo. Također sadrži i vitamine С, В1, B2, В6, Е i beta karoten. Sok od bundeve poboljšava probavu. Preporučuje se za osobe s kardiovaskularnim bolestima.  Sok od bundeve je posebno dobar za bubrege i bolesti jetre. Pijte pola čaše jednom dnevno. Ako imate problema s nesanicom preporučuje se popiti čašu soka od bundeve s medom prije odlaska u krevet.


JABUKA
Jabuka sadrži mnogo vitamina C, kalija, kalcija, željeza i cinka. Dobra je kod ateroskleroze, bolesti jetre, mokraćnog mjehura, bubrežnih bolesti. Pektin iz kašastog soka od jabuke normalizira rad crijeva. Visoki šećer i organski spojevi pridonose brzoj obnovi energije nakon fizičkog opterećenja.  Možete piti sok od jabuke, bez opasnosti za zdravlje u prilično velikim količinama, do 1 litre na dan. Svježi sok od jabuka se ne preporuča kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatisisa.


GROŽĐE
Sok od grožđa sadrži značajne količine šećera i kalij. Preporučuje se kod živčane iscrpljenosti i kolapsa. Sok od tamnog grožđa smanjuje rizik od srčanih bolesti. Njegovo redovito pijenje smanjuje razinu kolesterola i arterijskog tlaka.  Sok od grožđa ima i antibakterijska svojstva, diuretik je i laksativ. Pijte pola čaše prirodnog soka od grožđa 3 puta dnevno tijekom 3 tjedna za ljekovite svrhe. Prije pijenja, sok razrijedite s vodom u omjeru 1:1.  Sok od grožđa, se ne preporučuje kod gastritisa, peptičkog ulkusa, dijabetesa, gojaznosti i kroničnih upalnih procesa u plućima.


CITRUSI
Svježi citrusni sokovi su bogati vitaminima C, kalijem i folnom kiselinom. Oni povećavaju vitalnost, uklanjaju umor i jačaju krvne žile. Ti sokovi su korisni kod ateroskleroze i hipertenzije.  Međutim, ako patite od peptičkog ulkusa, kroničnog gastritisa ili pankreatitisa, onda se sokovi od citrusa se ne preporučuju za vas. Osim toga, nemojte zaboraviti da sok od grožđa može biti u interakciji s lijekovima.


ŠIPAK
Sok od šipka pobuđuje apetit, regulira aktivnost želuca i povećava hemoglobin. Diuretik je, dobar za borbu protiv upala i antiseptik. Obično se preporučuje piti ga u kombinaciji sa sokom od mrkve i repe.  Sok od šipka treba razrijediti s vodom. On sadrži mnoge kiseline, koje iritiraju sluznicu želuca i uništavaju caklinu. Svježi sok od šipka treba izbjegavati kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatitisa.

PRIPREMA BILJNIH LIJEKOVA

Od svake biljke mogu se pripremiti ljekoviti napici na više načina. Međutim, najobičniji način pripreme je čaj.

Čaj- dobiva se na taj način što se stanovita količina svježeg ili suhog bilja jednostavno prelije izvjesnom količinom ključale vode, poklopi i ostavi 10-20 minuta stajati . Zatim se ocijedi, po želji zasladi, a kod nekih čajeva doda malo soka od limuna i tako pije. Lišće, cvijet, korijenje i kora u svakom slučaju moraju se prije upotrebe sitno isjeckati. Voda koju koristimo mora biti svježa i čista (iz bunara, a najbolje gdje je to moguće iz planinskog izvora).

Uvarak - kuha se stanovito vrijeme prema vrsti bilja. Potrebna količina korijenja i hrskavičnih dijelova stavi se u vodu i kvasi 3-4 sata. Zatim se sa istom vodom kuhaju po recepturi.

Vodene otopine- dobiju se na taj način da se ljekovite biljke, koje sadržavaju sluzave tvari (korijen bijelog sljeza, list i cvijet bijelog sljeza, laneno sjeme i sl.) stave u priklad­nu bocu. U bocu se metne pola do jedne jedaće žlice gore navedenih otopina na koje se nalije 300 gr mlake ili hladne vode. Bocu treba zatvoriti i koji put protresti. Nakon sat-dva procijediti, po volji zasladiti, hladno ili mlako piti. Tvari koje stavljamo u bocu prethodno moraju biti usitnjene.

Alkoholatura -se priprema od suhog ljekovitog bilja koje se moči u alkoholu. U jednu litru 96% jakog alkohola (špiri­ta) stavi se 8-10 jušnih žlica suhog bilja koje ostavimo u boci 8-10 dana. Potrebno je dnevno po koji put bocu pro­tresti. Pije se razrijeđeno sa malo vode po recepturi.

ČAROBNOM MJEŠAVINOM CIMETA I MEDA DO ZDRAVLJA

Bolesti srca
Napravite smjesu od meda i cimeta u prahu i namažite na kruh. Ovaj obrok možete jesti svakodnevno za doručak. Smanjuje holesterol u arterijama i sprečava srčani udar. Osobe koje su već imale srčani udar bi trebale jesti ovu kombinaciju jer će pomoći spriječiti sljedeći napad.

Redovita upotreba ove kombinacije smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca. Kod osoba starije dobi, arterije i vene gube fleksibilnost pa može doći do začepljenja. Ova kombinacija meda i cimeta će revitalizirati vene i arterije.

Ubod insekata
Pomiješajte jednu žlicu meda i dvije žlice mlake vode. Dodajte jednu žličicu cimeta u prahu, napravite smjesu i umasirajte na ubodene dijelove. Dokazano je da se bol smanjuje u roku od dvije minute.

Artritis 
Dodajte dvije žlice meda u jednu šalicu vruće vode i jednu žličicu cimeta u prahu. Ukoliko ovaj napitak redovito pijete, čak i kronični artritis može biti izliječen. Jedno istraživanje je pokazalo da se bolesnici pomoću ovog napitka mogu osloboditi od boli unutar mjesec dana.

Gubitak kose 
Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti trebaju pomiješati jednu žlicu maslinovog ulja, jednu žlicu meda i jednu žličicu cimeta u prahu. Nanesite smjesu na tjeme i držite 15 minuta, potom operite kosu. Ova smjesa navodno može bila učinkovita čak i kada se drži samo 5 minuta na tjemenu.

Infekcije mjehura
Pomiješajte dvije žličice cimeta u prahu, jednu žlicu meda u čašu mlake vode i popijte. To uništava bakterije u mokraćnom mjehuru.

Zubobolja 
Napravite smjesu od jedne žličice cimeta u prahu i pet žličica meda. Stavite na zub koji vas boli. Ovo možete primijenjivati tri puta na dan.

Holesterol
Pomiješajte dvije žlice meda i tri žličice cimeta u prahu s 470ml vode. Ova smjesa će smanjiti razinu kolesterola. Dokazano je da pacijenti koji redovito piju smjesu barem 3 puta dnevno, nakon nekog vremena nisu imali problema s visokim kolesterolom. 

Prehlade 
Oni koji pate od uobičajene ili teške prehlade trebaju uzeti jednu žlicu meda pomiješanu s 1/4 žličice cimeta u prahu jednom dnevno tijekom tri dana. Na ovaj način ćete se riješiti kroničnog kašlja, prehlade i bolova u sinusima.

Neplodnost 
Grci su tisućama godina vjerovali da dvije žlice meda svaki dan prije spavanja mogu izliječiti neplodnost kod muškaraca. U Kini, Japanu i zemljama Dalekog Istoka vjeruje se da žene nekoliko puta dnevno trebaju prstohvat cimeta pomiješan s pola žličice meda utrljati u desni. Smjesa se apsorbira i putem sline ulazi u tijelo i liječi neplodnost kod žena.

Imunološki sustav
Svakodnevno korištenje meda i cimeta jača imunološki sustav i štiti tijelo od bakterija i virusa. Med sadrži različite vitamine i veliku količinu željeza. Konstantna upotreba meda i cimeta jača bijela krvna zrnca koja se potom uspješnije bore protiv bakterija i virusa.

Probavne smetnje 
Cimet u prahu pomiješajte s dvije žlice meda i pojedite prije jela. Na taj način ćete moći probaviti i najteža jela.

Dugovječnost 
Vjeruje se da svakodnevno uzimanje čaja s medom i cimetom može produljiti život. Pomiješajte 4 žlice meda, 1 žlicu cimeta u prahu i 3 šalice vode, prokuhajte i napravite u obliku čaja. Popijte 1/4 šalice, 3 do 4 puta dnevno. Vaša koža će biti mekana i svježa, a odgodit ćete i nastanak bora.

Prištići 
Pomiješajte 3 žlice meda i 1 žličicu cimeta u prahu. Nanesite ovu smjesu na prištiće prije spavanja i operite ujutro toplom vodom. 

Infekcije kože 
Pomiješajte med i cimet, smjesu stavite na dijelove kože koje je zahvatila infekcija, držite na koži oko 30 minuta, potom isperite toplom vodom.

Rak
Nedavna istraživanja su pokazala da med i cimet mogu pomoći u liječenju raka želuca. Pacijenti, koji pate od ove vrste raka, trebaju pojesti jednu žlicu meda s jednom žlicom cimeta u prahu, i to svakodnevno 3 mjeseca.

Umor 
Pomiješajte pola žlice meda i pola žličice cimeta u čaši vode. Popijte u popodnevnim satima kada najčešće osjećate umor. Svakodnevno konzumiranje ovog napitka će povećati vitalnost u roku tjedan dana.

Loš dah 
Pomiješajte 1 žlicu meda i 1 žličicu cimeta u prahu s toplom vodom. Svako jutro isperite usnu šupljinu pa će vaš dah biti svjež tijekom cijelog dana.

Istina o kalciju



Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Od 1– 1,5 kg kalcija sadržanog u ljudskom organizmu, 99 % se nalazi u kostima i zubima. Neophodan je za izgradnju kosti i zubi, grušanje krvi, prijenos živčanih impulsa te kontrakciju mišića. Međutim, najpoznatija uloga kalcija je prevencija osteoporoze. 

Većinu «prehrambenog» kalcija dobivamo iz mliječnih proizvoda. Ostali dobri izvori kalcija su sardine, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu. Danas je trend obogaćivanja hrane apsolutni adut prehrambene industrije, te se nerijetko na policama supermarketa susrećemo sa sokovima, mlijekom, jogurtima, pa i žitaricama obogaćenim kalcijem. 

Utvrđen dnevni adekvatni unos kalcija za odrasle je 1 000 mg. Ovu količinu možemo unijeti s tri velike čaše mlijeka. Iako je moguće pažljivo izbalansiranom prehranom unijeti potrebnu količinu kalcija, mnogi se odlučuju na dodatke prehrani, a nerijetko je to i savjet liječnika. Osobama koje boluju od osteoporoze preporučuje se dodatni unos kalcija iz suplemenata i to u dozama koje ovise o dobi, a prikazane su u tablici. 

Apsorpcija kalcija iz dodataka prehrani može ovisiti o vrsti hrane i nutrijenata s kojima se konzumira. Primjerice, kisele namirnice, laktoza i masnoće koje produljuju vrijeme prolaska kroz gastrointestinalni sustav, pospješuju apsorpciju kalcija iz suplemenata. Oksalati, fitati i prehrambena vlakna inhibiraju apsorpciju kalcija. Stoga se namirnice koje sadrže spomenute kemijske spojeve, poput zelenog lisnatog povrća (blitva, špinat) ne smatraju dobrim izvorom kalcija. 
Apsorpcija kalcija je smanjena kada se uzimaju visoke doze od jednom (više od 400 mg), a ovisi i o tome koliko je brza razgradnja u želucu. Suplemente kalcija najbolje je uzimati navečer prije spavanja, jer će se tako najbolje iskoristiti. 

Adekvatan unos kalcija najvažniji je u djetinjstvu i adolescenciji, a istraživanja pokazuju da je taj unos često nedovoljan. Stoga glavni cilj liječnika i nutricionista treba biti postizanje unosa adekvatne količine kalcija u adolescentica, putem hrane i suplemenata. Iako povećani unos kalcija putem suplemenata u žena u postmenopauzi ima vrlo mali utjecaj na usporavanje smanjenja gustoće koštane mase i smanjenje rizika od prijeloma kosti, treba ustrajati na adekvatnom unosu jer i mala korist može biti važna. 

Kada birate pripravak kalcija, odaberite onaj koji sadrži zasebni kalcij, primjerice u formi kalcij – karbonata. Multivitaminsko – mineralni pripravci uglavnom sadrže male količine kalcija – čak i onda kada je na pakiranju naznačeno da sadrže kalcij.
Kada bi takvom pripravku bila dodana dnevno potrebna doza kalcija (1000 mg), tableta bi bila veličine pikule. Ako koristite pripravke kalcija kojima je dodan vitamin D, obratite pažnju da Vaš dnevni unos ne prijeđe dnevno potrebnu količinu od 200 internacionalnih jedinica ili 5 mikrograma. 

Kalcij i osteoporoza 

Adekvatna prehrana tijekom cijelog života esencijalna je za razvoj i održavanje kosti. Iako bolesti poput osteopenije (smanjenja gustoće koštane mase) i osteoporoze imaju kompleksnu etiologiju, rizik pojave ovih bolesti može se umanjiti osiguravanjem potrebnih nutrijenata u određenim životnim periodima. Često se uzrokom osteoporoze proglašava nedostatni unos kalcija, posebice tijekom adolescencije. Poznato je da se vrhunac gustoće koštane mase postiže do 35 godine te je stoga dodatak kalcija i vitamina D djevojčicama i adolescenticama koje izbjegavaju mliječne proizvode korisna mjera prevencije. Adekvatan unos kalcija i vitamina D primarna je nutritivna prevencija osteoporoze, no popis važnih nutrijenata prilično se proširio u posljednjih nekoliko godina te se spominju i magnezij, vitamin C, bor i fitoestrogeni. 
Kalcij i vitamin D u formi suplementa djeluju sinergijski i smanjuju rizik od fraktura u muškaraca i žena te se ovi nutrijenti moraju uzimati u kombinaciji. Također, gotovo svi randomizirani pokusi o učinkovitosti lijekova za osteoporozu uključivali su kalcij i vitamin D kako bi se pospješila učinkovitost samog lijeka. Nadalje, suplementi kalcija i vitamina D ocijenjeni su kao neškodljivi i polučuju korisne učinke koji nisu vezani samo uz prevenciju i terapiju osteoporoze. 

Kalcij i mršavljenje 

U posljednjih pet godina, više od 50 studija provedenih širom svijeta pokazalo je da postoji veza između unosa prehrambenog kalcija i održavanja adekvatne tjelesne mase, štoviše čak i gubitka suvišnih kilograma. 
Nekoliko studija objavljenih u znanstvenom časopisu International Journal of Obesity ukazuje da adekvatan unos kalcija može rezultirati smanjenjem opsega stuka, indeksa tjelesne mase i općenito masnog tkiva, te posljedično utjecati na postizanje i održavanje adekvatne tjelesne mase. U istom časopisu predstavljeni su i klinički dokazi koji objašnjavaju mehanizam gubitka tjelesne mase unosom prehrambenog kalcija. Prema njima, kalcij može smanjiti tjelesnu masu vežući masti iz probavnog sustava te povećavajući njihovu razgradnju i uklanjanje iz tijela. 

Kalcij i karcinom debelog crijeva 

Karcinom kolorektuma uzrokovan je kombinacijom genetičkih i okolišnih čimbenika, međutim stupanj utjecaja ovih dvaju čimbenika razlikuje se od pojedinca do pojedinca.
Studije provedene na životinjama ukazale su na potencijalnu korist kalcija u prevenciji intestinalnih karcinoma. Klinički pokusi na ljudima pokazali su da postoji skroman trend smanjene učestalosti adenoma kolorektuma (prekanceroznih polipa) kod ispitanika koji su uzimali 1200 – 2000 mg kalcija dnevno. Ipak, nije sasvim jasno ima li takvo djelovanje kalcija preventivan učinak na nastanak samog karcinoma kolona. Budući da su studije dale različite rezultate, potrebno je pričekati rezultate nadolazećih studija kako bi mogli sa sigurnošću potvrditi djelovanje kalcija na prevenciju karcinoma debelog crijeva. 

Kalcij i povišeni krvni tlak 

Veza između kalcija i krvnog tlaka intenzivno se istražuje u posljednja dva desetljeća. Brojne studije sukladne su u rezultatima koji ukazuju na pozitivan učinak kalcija na sniženje povišenog krvnog tlaka. Doze kalcija korištene u različitim kliničkim pokusima variraju od 500-2,000 mg/dan, a najčešće su korištene doze od 1,000-1,500 mg/dan. Istraživanja ukazuju da unos kalcija u preporučenoj dozi (1,000-1,200 mg/dan) može biti korisna strategija za prevenciju i terapiju blage hipertenzije (povišenog krvnog tlaka). 

Kalcij i bubrežni kamenci 

Bubrežni kamenci u formi kalcij-oksalata najčešći su oblik bubrežnih kamenaca. Ranije se smatralo da je visok unos kalcija čimbenik rizika koji doprinosi razvoju bubrežnih kamenaca. Budući da su novije studije pokazale sasvim suprotno – da kalcij zapravo smanjuje rizik od pojave bubrežnih kamenaca – preporuke su se izmijenile. 
Osobe podložne nastanku bubrežnih kamenaca trebaju izbjegavati sol i hranu koja sadrži mnogo oksalata, poput špinata, rabarbare i blitve. Vrijedi poslušati i Hipokratov 2 000 godina star savjet za spriječavanje bubrežnih kamenaca koji glasi: pijte više vode! 

Koliko kalcija uzeti dnevno? Za osobe od 19 do 50 godina preporučuje se unos 1000 mg dnevno; za osobe iznad 51 godine preporučuje se 1200 mg dnevno. Najčešća dodatna količina za odrasle iznosi 800- 1000 mg dnevno. 

Dnevne potrebe za kalcijem, ovisno o dobi 

Nuspojave i interakcije 

Konstipacija, nadutost i plinovi ponekad se povezuju s korištenjem kalcijevih suplemenata. Osobe s poremećenom funkcijom štitnjače, ili kroničnim bolestima bubrega ne bi trebali konzumirati kalcij prije nego se savjetuju s liječnikom. Za ostale odrasle osobe, količina od 1300 mg, smatra se sasvim sigurnom. 
Kalcij se za apsorpciju natječe s mnogim mineralima pa se uz posebno uzimanje kalcija više od nekoliko tjedana, preporuča uzimanje multimineralnih pripravaka, ali ne istovremeno s kalcijem. 

Izvori kalcija u hrani


Kalcij bez magnezija ne samo da se neće ugraditi na željena mjesta već može uzrokovati određene probleme. Svi koji svakodnevno konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode često imaju manjak magnezija.
Kalcij za kosti, zube, živce i mišiće
Da bi proizvod namijenjen većoj apsorpciji kalcija bio kompletan i učinkovit, osim kalcija mora sadržavati i magnezij, vitamin D i bor.
Kalcij bez magnezija ne samo da se neće ugraditi na željena mjesta već može uzrokovati određene probleme (npr. kalcificiranje krvnih žila - visoki tlak). Magnezij je zadužen za sprečavanje takvog nepoželjnog razvoja događaja, dok su vitamin D i bor tu kako bi poboljšali ugradnju kalcija u kosti. 
Zabluda je da je za postizanje čvrstih kosti i zubi dovoljan samo kalcij. Bez vitamina D, magnezija i bora kalcij će se taložiti i na mjesta gdje nije poželjan, poput stjenki krvnih žila, ili će stvarat bubrežne kamence. Da bi se to izbjeglo, potrebne su sve 4 spomenute komponente.
Ukratko, kalcij je važan: 
za izgradnju čvrstih kosti i zubi
jer zahvaljujući magneziju, vitaminu D i boru kalcij se ne odlaže na kriva mjesta 
za normalnu komunikaciju između živčanih stanica, zgrušavanje krvi, zacjeljivanje rana i kontrakciju mišića.
Vitamin D i bor bitno utječu na apsorpciju i bio iskoristivost unesenog kalcija. Bor je važan i kod upale zglobova (artritisa) zbog svog jakog protuupalnog djelovanja. Magnezij sprečava odlaganje kalcija na mjesta na kojima nije poželjan i čuva elastičnost krvnih žila. Kalcij je potreban i za normalnu komunikaciju između živčanih stanica, zgrušavanje krvi, zacjeljivanje rana i kontrakciju mišića.

Potreba za magnezijem

Svi koji svakodnevno konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode često imaju manjak magnezija. Pa čak i oni koji imaju drugačiju prehranu najčešće imaju višak kalcija u odnosu na magnezij. Kalcij i magnezij moraju biti prisutni u organizmu u određenom omjeru kako bi se kalcij mogao pravilno ugraditi u kosti i zube. Bez dovoljno magnezija kalcij ne samo da se neće ugraditi na potrebna mjesta već će stvoriti i dodatne probleme odlažući se na kriva mjesta (npr. unutar krvnih žila čime će postupno doprinijeti njihovom suženju i otvrdnjavanju te porastu krvnog tlaka). 
Magnezij pomaže u snižavanju povišenog tlaka, u sprečavanju dijabetesa tipa II, koristan je u sprečavanju i liječenju bolesti srca, usporava stvaranje krvnih ugrušaka i širi arterije, opušta mišiće i živce, koristan je kod sportskih ozljeda i kroničnog umora, proširuje dišne puteve (korisno kod astme i bronhitisa), pomaže kod glavobolja, pomaže kod grčeva u mišićima, gradi i jača kosti, zajedno s kalcijem regulira tonus mišića i živaca u tijelu. 
Zastupljenost magnezija u ishrani je daleko manja u odnosu na kalcij, a za pravilno funkcioniranje mišića (naročito srca) i živaca važan je upravo omjer ta dva minerala. Oni koji ne unose dodatne količine magnezija nisu ni svjesni posljedica te neravnoteže: neelastične krvne žile, slaba cirkulacija krvi, grčevi i trzanje mišića, prevelika napetost mišića u mirovanju, tenzijska glavobolja (uslijed napetosti mišića leđa i vrata), tvrda stolica, bubrežni kamenci, povišen krvni tlak, srčana aritmija, jaki PMS grčevi, nesanica, depresija... 
Magnezij pospješuje rad srca te je stoga koristan svima koji pate od srčanih tegoba, a osim toga:
poboljšava cirkulaciju i omogućuje redovitu stolicu
sprečava grčeve i djeluje relaksirajuće na mišiće i psihu
sudjeluje u izgradnji čvrstih kostiju i zuba.