utorak, 11. rujna 2012.

Jabuka - najzdravije voće na svijetu


jabukaVjerujete li da je jabuka na naš jelovnik stigla ravno iz raja?
Da je ona simbol  požude, ljubavi i vječne mladosti?

Ovi epiteti odražavaju ljudsko divljenje prema tom voću.

Već su stari Kelti smatrali da jabuka ima čudotvorna svojstva i da onaj tko uspije pojesti jabuku iz čarobnog vrta neće više nikad biti ni gladan, ni žedan, ni bolestan niti će ikad  ostarjeti.

Naravno, u svakoj bajci ima istine.

Hvalospjevi jabuci potječu od njenog izvrsnog okusa i učinka na zdravlje.

Iako ona izravno ne liječi bolesti, njenim svakodnevnim konzumiranjem možete spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih tegoba.

Stara engleska poslovica glasi, "an apple a day keeps the doctor away" - pojedete li jabuku ili još bolje dvije velike jabuke dnevno, učinit ćete mnogo za očuvanje vašeg zdravlja.

Voćka iz pretpovijesnog doba

Jabuka korijene vuče iz Europe, gdje je rasla kao divlje drvo još u pretpovijesno doba.

Pitoma jabuka potiče iz južnog Sibira i Azije, a već Grci i Rimljani uzgajali su brojne sorte.

Stablo jabuke može narasti i do 12 metara i ima razgranatu krošnju s jajolikim listovima.

Jabuka cvate u svibnju blijedo ružičastim do bijelim cvjetovima, a plodovi sazrijevaju od srpnja do listopada, ovisno o sorti.

Jabuka je danas među najrasprostranjenijim vrstama voća. Postoji oko 10 000 sorti jabuke, koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti.

Riznica nutrijenata

Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti i načinu uzgoja. Ona sadrži gotovo sve potrebne nutrijente.

U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale kalij (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.
Jabuka je bogata polifenolima - biljnim spojevima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još preko 20 antioksidanata!

100 grama jabuke sadrži 3,3 grama dijetalnih vlakana, što je više od deset posto preporučene dnevne količine.

Jabuka - mala apoteka

Zahvaljujući visokom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka opskrbljuje organizam energijom i sprečava umor i gubitak koncentracije.

Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka ima snažno imunostimulirajuće djelovanje.

Upravo zbog toga jabuka je vrlo učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala.

Time štiti od prehlade i smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva.

Jabuka pozitivno djeluje i na srce i krvožilni sustav. Sprečava nakupljanje štetnih tvari u krvi, smanjuje povišeni kolesterol i začepljenje krvnih žila. Na takav način štiti od tromboze i ateroskleroze.

Zbog bogatstva pektina i celuloze, jabuka poboljšava probavu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod proljeva i zatvora.

Jabuka je neizostavna namirnica kod bilo koje dijete. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa  pogoduje mršavljenju. Njeno obilje vlakana bubri u želucu i tako stvara osjećaj sitosti.


Jabuka sadrži i monosaharid fruktozu, šećer koji  smanjuje želju za slatkim, i ne izaziva promjenu koncentracije glukoze u krvi.

Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina sadržana u jabuci značajno utječe na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri.

Jabuka pozitivno utječe i na rad bubrega, jetre i žuči.

Njen utjecaj na lužnatost mokraće pomaže kod komplikacija u trudnoći.

Od bioflavonoida jabuka sadrži najviše antocijana, koji su koncentrirani u kori i daju nekim sortama jabuke crvenu boju.

Iz tog je razloga preporučljivo jesti jabuku s korom (to se ne odnosi na jabuke špricane pesticidima).

Antocijani imaju protuupalno djelovanje. Djeluju zaštitno na jetru i srce te sprečavaju nastanak karcinoma, a s druge strane potiču  imunološki sustav.  

Zahvaljujući kalciju i fosforu povoljno utječe na izgradnju kosti i zuba. Jabuka sprečava karijes te jača i štiti zubno meso i usnu floru.

Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini.

Ona pomaže protiv karijesa čak i bolje nego pranje zuba! Pranjem uništavamo 60 posto bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90 posto.

Budući da sadrži i do 90 posto vode i nimalo masnoća, jabuka uspješno gasi žeđ i osvježava nakon napornog treninga.

U njoj se krije i triptofan - metabolički prethodnik serotonina - pa je u podizanju našeg raspoloženja uspješnija i od pločice čokolade.

K tome jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.
Zdravstvene dobrobiti jabuke...
jača imunitet
potpomaže mršavljenju
stimulira rad bubrega, jetre i žuči
štiti od bolesti usne šupljine
stimulira probavu
štiti srce i krvne žile
pomaže kod stresa, umora i nesanice
štiti od bakterija i virusa
sprečava nekoliko vrsta raka


Kupovanje i čuvanje

Kod kupnje birajte jabuke koje su čvrste, glatke i sjajne na dodir. Pazite da kora bude čvrsta i neoštećena.
Iako ih možete pronaći u trgovinama tijekom cijele godine, jabuke su najbolje u razdoblju od listopada do travnja.

Jabuka je voće koje dugo može ostati svježe.
Ako imate podrum, možete ih čuvati u drvenim sanducima, ali im osigurajte manje svjetla, stabilnu temperaturu, prozračnost i dovoljno vlage.
S vremena na vrijeme jabuke proberite kako bi uklonili one koje su s vremenom počele truliti.

U hladnjaku ih možete čuvati u odjeljku za povrće nekoliko tjedana. Važno ih je čuvati u papirnatoj ambalaži, jer oslobađaju plin etilen, koji pospješuje zrenje ostalog povrća ili voća koje čuvate u hladnjaku.

Ako jabuke držite na osvijetljenom mjestu, prije dozrijevaju, a ako se nalaze na suhom mjestu bez dovoljno vlage, plodovi će izgubiti vlastitu vodu i smežurat će se.

Priprema jela s jabukama

Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat.

Jabučni se ocat dobiva vrenjem jabuka ili jabučnog soka.  Konzumira se najčešće u salati ili kao napitak pomiješan s medom i vodom. U alternativnoj medicini koristi se za liječenje mnogih bolesti.

Svježe jabuke jedite pola sata prije ili nekoliko sati poslije obroka.

Budući da jabuka sadrži veliki postotak vode u kojoj su otopljeni hranjivi sastojci, prolazi kroz želudac za 15 do 20 minuta pa se brzo resorbira. Jedete li jabuku s drugom hranom, osobito masnom i bogatom bjelančevinama, zajedno s njima zadržat će se u želucu i nekoliko sati.

U domaćinstvu se jabuke često upotrebljavaju kao nadjev za pite, savijače, torte, krustade i palačinke.

Kao jednostavna dječja poslastica jabuke se često pripremaju narezane na ploške, obučene u tekuće tijesto, pržene i posipane cimetom i šećerom. Poznate su pod imenom jabuke u tijestu ili – po domaći – jabuke "u šlafroku".

Jednako se konzumiraju i svježe pokapane limunovim sokom, kao  dio voćnih salata ili kuhane kao kompot.

Jabuke se mogu narezati na tanke ploške i sušiti na suncu ili u pećnici na 70°C, čime postaju  ukusni voćni čips.

Recepti

Kolač od jabuka

•    400 g Muesli s voćem (bez dodanog šećera)
•    300 ml voćnog soka
•    5 manjih slatkih jabuka
•    1 vanilin šećer
•    1 velika žlica meda
•    2 velike prepune žlice domaćeg pekmeza
•    1/2 naribane korice naranče ili limuna
•    malo cimeta

Muesli prelijte sa sokom, promiješajte i ostavite da malo odstoji. Jabuke naribajte i umiješajte u Muesli. Zatim dodajte ostale sastojke. Po želji još zasladite s medom.

Istresite u malo nauljenu okruglu tepsiju od 24 cm i pecite na 200°C 30 minuta. Ostavite da se malo ohladi. Prelijte čokoladnim preljevom. Uživajte!


Kašasti sok od jabuke

•    2 jabuke
•    2 banane
•    2 žlice sjemenki lana
•    2 žličice cimeta
•    1/2 šalice smrznutog šumskog voća
•    voda po potrebi

Ostavite sjemenke lana u vodi preko noći.

Ogulite jabuke ako nisu iz organske proizvodnje i narežite ih. Ogulite i nasjeckajte bananu. Isperite sjemenke lana.

Ubacite sve sastojke u blender i dodajte još jedan dl vode kako bi se miksanjem dobila homogena smjesa. Ako je smjesa previše gusta, dodajte još vode.
U smjesu možete dodati i orašasto voće (badem, orah, lješnjak), grožđice ili malo svježe iscijeđenog voćnog soka.

Sacha Inchi ulje

Sacha Inchi - čudesno ulje iz Amazonske prašumesacha inchi ulje
Sacha Inchi (Plukenetia volubilis linneo) je autohtona biljka peruanske Amazonske prašume.

Biljka koju zovu i planinskim kikirikijem i Inka-kikirikijem poznata je Indijancima u Peruu i drugim domicilnim narodima Amazone tisućama godina.

Povjesničari smatraju da su Inke koristile Sacha Inchi preko 3000 godina, što je vidljivo iz tumačenja simbola na grbovima i plovilima drevnih Inka.

Indijanci Čanka i druga plemena u regiji izdvajali su ulje iz sjemenki ploda zbog njegove nevjerojatne nutritivne vrijednosti.

Pečeno sjemenje i kuhani listovi također su bili važan dio njihove prehrane.

Izgled plodova Sacha Inchija varira od četverokrake do šestokrake zvijezde, što je posebnost, jer svi plodovi ne izgledaju jednako.

Izvrstan izvor omege-3

Sacha Inchi je među modernim stručnjacima za prehranu cijenjen po tome što je jedan od najboljih izvora masnih kiselina omega-3 i omega-6 u prirodi.

Omega-3 i omega-6 su višestruko nezasićene masnoće, koje su za naše zdravlje od presudne važnosti. Naš ih organizam sam ne može proizvesti, pa ih moramo unositi hranom.

Značajan 'korisnik" ovih kiselina je i mozak. Naš krunski organ sastoji se od 60 posto masnoća, od čega deset posto otpada na omegu-3, a deset posto na omegu-6.

Ove kiseline igraju bitnu ulogu u održavanju zdravlja, jer obavljaju važne zadaće u središnjem živčanom i endokrinom sustavu. Problem nastaje kad hranom unosimo više omege-6 od omege-3.

Ravnoteža je bitna

Unosom više omege-6 od omege-3, umjereni se upalni procesi pretvaraju u kronične. To dovodi do srčanožilnih oboljenja i upaljenih arterija, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Budući da o masnim kiselinama ovisi i rad mozga, neravnoteža omega-3, 6 i 9 u organizmu uvelike je odgovorna za sindrom nedostatka pažnje, motorne kontrole i percepcije (DAMP).

I ljudi s atopičnim ekcemom ili alergijama imaju premalo omege-3 u odnosu na omegu-6.

Odakle štetan omjer?

U prošlosti, dok su ljudi jeli domaću neprerađenu hranu, dobivali su dovoljno masnih kiselina, a omjer omege-3 i omege-6 je bio 1:1.

Poslije 1950. značajno se povećala konzumacija biljnih ulja, margarina i žitarica pa je danas međuodnos omege-3 i omege-6 iznosi nevjerojatnih 1:20.
Dakle, hranom se unosi 20 puta više omege-6 u odnosu na omegu-3!

U ovom je razdoblju došlo do naglog širenja srčanožilnih bolesti, dijabetesa i raka. Pretjeran unos omege-6 dovodi do kroničnih upalnih procesa u arterijama, a time i do mogućeg začepljenja žila.

Pravilan omjer između omege-3 i omege-6 važan je ne samo za zdravo srce i žile, nego i za opće tjelesno i psihičko zdravlje te imunitet.

Važan je i za održavanje normalne tjelesne težine, jer smanjuje biokemijske procese koji stvaraju masne zalihe, a poboljšava osjetljivost na inzulin, čime se smanjuje rizik od dijabetesa.

Ulje Sacha Inchija nudi idealan omjer masnih kiselina

Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih nepoželjnih procesa, a to je uravnoteženje unosa omege-3 i omege-6.

Ova ravnoteža se postiže posebnom LCHF dijetom - prehranom kojom se smanjuje konzumacija žitarica, margarina i prerađenih biljnih ulja, a povećava unos omege 3.

Na sreću, Sache Inchi ulje sadrži sve kiseline tipa omega u savršenom omjeru, a bogato je i mineralima.

Jedino ovo ulje sadrži više omege-3 nego omege-6 i 9. Zato je ono izuzetno korisno želite li povećati omjer omege-3 naspram preostale dvije kiseline tipa omega.
 

 
Sadržaj omega-3, 6 i 9 u različitim vrstama ulja možete vidjeti iz priložene tablice.

Primjena u prehrani

Ulje Sacha Inchija koristite kao preljev za salate i jela od povrća. Da bi vaš organizam dobio sve potrebne sastojke ovog ulja, dovoljna je jedna do dvije čajne žličice dnevno.

U toj je količini sadržano više nego dovoljno omege-3, 6 i 9 u savršenom omjeru da bi vaše srce i krvožilni sustav bili potpuno zdravi desetljećima.

Ulje Sacha Inchija možete koristiti i lokalno za njegu suhe i problematične kože.

Ulje Sacha Inchija možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili ovdje.

Ljekovita svojstva Sacha Inchi ulja

Sacha Inchi ulje posjeduje sljedeća ljekovita svojstva:
jača imunološki sustav
poboljšava cirkulaciju
održava elastičnost stijenki arterija
štiti srce i smanjuje rizik od srčanog udara
regulira kolesterol i trigliceride
poboljšava pamćenje i koncentraciju
poboljšava probavu
smanjuje rizik od raka
djeluje protuupalno, primjerice kod Chronove bolesti, crijevnih upala, artritisa i astme
bitno je za pravilan razvoj fetusa i dojenčadi