utorak, 4. rujna 2012.

Ambrozija SOS - što raditi ako imate alergiju na ambroziju

alergijaKašljete, kišete, šmrčete? Svrbe vas nos, oči i uši?
Mjerite temperaturu i pitate se kako ste se uspjeli prehladiti po vrućini?
Niste prehlađeni. Alergični ste na ambroziju!

Učestalost alergijskih poremećaja, pa i alergije na ambroziju, desetljećima je u porastu.
To je posljedica stresnijeg načina života, širenja infekcija, promjena u prehrani, okolišu i klimi.  

S jedne strane, tu su klimatske promjene poput visokih temperatura i ljetnih suša, koje pogoduju rastu korova.
S druge strane, neredovito održavanje zelenih površina i čišćenje korova također su uzroci porasta alergije na ambroziju.

Ambrozija (Ambrosia artemisifolia L.) korov je koji pripada obitelji glavočika (Familia Compositae), a farmakopejski naziv joj je Herbae Ambrosiae.

Domovina ambrozije je Sjeverna Amerika, odakle u Europu dolazi 1863. pri transportu pšenice.
U Hrvatsku stiže 1941. preko riječke luke, također sa pšenicom Prvo se udomaćila u Podravini, Posavini i Slavoniji, a potom se proširila na gotovo cijelu Hrvatsku.

Alergija na ambroziju

Ambrozija je biljka koja izaziva pravu pošast kod ljudi alergičnih na njenu pelud.

Reakcija na pelud započinje već kod koncentracije od 20 do 30 zrnaca u zraku na jedan metar kubični.

Simptomi alergije na pelud ambrozije uključuju šmrcanje, suzenje i svrbež očiju, peckanje i curenje iz nosa, kašalj, kihanje, otežano disanje.
Ambrozija cvate tijekom kolovoza i rujna, a tijekom cvatnje oslobađa oko sto milijuna zrnaca peludi, koju vjetar može odnijeti 300 kilometara.

Proizvodi oko 60.000 sjemenki otpornih na smrzavanje, koje mogu preživjeti preko 30 godina.   

Raste kao korov na napuštenim zemljištima uz obale rijeka i potoka, kraj željezničkih pruga, uz vrtove i livade, među usjevima i na zelenim gradskim površinama.

Konvencionalno liječenje alergije

Liječnici savjetuju da izbjegavate ambroziju ako ste alergični na njenu pelud.

Preporučuje se izbjegavanje odlaska u prirodu i zadržavanje u klimatiziranim prostorima.

U sklopu ove taktike trebate zatvarati prozore, svakodnevno prati kosu i mijenjati posteljinu i ne sušiti rublje na otvorenom. Jedino pogodno vrijeme za odlazak u prirodu je odmah nakon kiše.

A ako vlada suša, osuđeni ste pola ljeta provesti zatvoreni u klimatiziranim prostorima, umjesto da uživate u prirodi i suncu.

Mnogim je žrtvama alergije teško pridržavati se spomenutih ograničenja.

Ako ste alergični na ambroziju, ne znači da morate dva mjeseca provesti zatvoreni ispod klima uređaja!

Druga raširena terapija podrazumijeva primjenu antihistaminika i kortikosteroidnih pripravaka, koji djeluju protuupalno i ublažavaju alergijske tegobe.

Iako takav pristup donosi olakšanje, uzrokuje neželjene nuspojave i ne rješava uzrok alergije.

Također se preporučuje imunoterapija, prirodni postupak kojim se ostvaruje hiposenzibilizacija, odnosno smanjenje osjetljivosti na alergen.
Imunoterapija se provodi putem postupnog izlaganja pacijenta sve većim dozama alergena da bi sam organizam postao otporniji na pelud.

Alternativno liječenje alergije

Kažu da u prirodi postoji lijek za svaku bolest, samo ga čovjek ne vidi, jer je prirodi okrenuo leđa.
Postoji nekoliko biljaka koje će vam pomoći u otklanjanju simptoma, ali vas mogu i izliječiti od alergije, ako ih redovno i dugotrajno uzimate.

Tisućljetni crni kim
Ulje crnog kima (Nigella sativa) bilo je poznato još u starom Egiptu kao univerzalni lijek. Ono što su stari Egipćani znali, potvrđeno je brojnim znanstvenim studijama pa se danas ulje crnog kima preporučuje za prevenciju i liječenje brojnih zdravstvenih problema.

S obzirom na njegovo protuupalno, imunomodulacijsko i antihistaminsko djelovanje, jedan je od prvih izbora za ublažavanje i prevenciju alergijskih tegoba.

Ublažuje sve simptome alergija, djeluje bronhodilatacijski i olakšava disanje, a antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz alergije.

Pije se u dozi 20-30 kapi tri puta dnevno, nakon obroka. Mogu ga koristiti i djeca.

Kvercetin
Prirodni antihistaminik kvercetin ublažava simptome alergije, pogotovo ako se uzima u kombinaciji s vitaminima C, E i B12 te mineralima cinkom i kalcijem.

Ovaj antioksidans nalazimo u bobičastom voću, grožđu, ljubičastom luku, jabukama i crnom čaju.

Mnoga su istraživanja pokazala njegova protualergijska i protuupalna svojstva. Istraživanje bostonskog Medicinskog fakulteta utvrdilo je da ovaj flavonoid može blokirati histamin i druge tvari koje povezujemo s alergijama.

Preporučena doza iznosi između 200 i 400 miligrama tri puta dnevno.

Kopriva
Čaj od koprive
Dvije do tri jušne žice usitnjene cijele biljke koprive ili samo njenog nadzemnog djela prelijte s pola litre kipuće vode, ostavite da stoji sat vremena i procijedite. U jednakim razmacima tijekom dana popijte pet puta po decilitar, uvijek prije jela.
Kopriva najčešće raste kao korov, a nalazimo ju gotovo po cijelom svijetu. Ova biljka može spriječiti aktivnost histamina i pokazala je protuupalna svojstva.

Tako je istraživanje objavljeno u časopisu Planta Medica pokazalo da je dnevna doza od 600 mg ekstrakta koprive ublažila simptome peludne hunjavice kod 58 posto tretiranih ispitanika.
48 posto izjavilo da je kopriva po njihovom mišljenju bila učinkovitija od lijekova na recept.

Alergiju možete ublažiti i čajem od koprive.

Ostali "ubojice" alergije
Ulje noćurka i ulje lana, zbog esencijalnih masnih kiselina koje sadrže, djeluju protuupalno i ublažavaju simptome ako se uzimaju dulje vrijeme.
Sok od maslačka
U proljeće i ljeti pijte sok od ove biljke bez korijena. Maslačak najprije dobro operite i usitnite u blenderu i procijedite kroz gazu.
U sok koji ste dobili stavite jednaku količinu vode i prokuhajte. Uzimajte tri do čeiri žlice soka dnevno. Terapija traje šest tjedana.
List crnog ribiza u obliku čaja ili tinkture regulira pretjeranu imunološku reakciju.

Hidrolat rimske kamilice ublažava crvenilo i svrbež očiju, dok će inhalacija eteričnih ulja ružmarina i paprene metvice uvećati prohodnost gornjih dišnih putova.
Echinacea i sok tahićanskog Nonija također su se pokazali vrlo dobri u liječenju alergija.

Repuh ili lopuh može suzbiti simptome alergija.
Preporučuje se u obliku ekstrakta kao dodatak prehrani ili u obliku čaja. Ne uzrokuje umor i pospanost pa ga alergični ljudi rado uzimaju.  

Ako ste alergični, ispirite usta i nos čajem od kadulje, te mažite nosnice domaćim maslinovim uljem.

Čišćenje jetre
Budući da je alergija reakcija jetre zasićene nezdravom prehranom i životom u zagađenom okolišu, najbolje je prije bilo kojeg tretmana za liječenje alergije očistiti jetru.

Nju ćete najbolje očistiti drenažnim kurama s korijenom maslačka, listom artičoke, korijenom čička i zelenim stolisnikom uzimajući ih u obliku čajeva i tinktura. Ili napravite čišćenje jetre prema metodi dr.Clark.


Ambrozija kao lijek

Čaj od ambrozije
Nakon srčanog udara blagotvorno djeluje čaj od ambrozije. Uzmite jednu jušnu žlicu suhe biljke i 2 dl vode.
Vrućom vodom prelijte bilje, poklopite i pustite da odstoji pola sata pa procijedite. Pijte dvije do tri šalice čaja dnevno.
Teško je povjerovati da biljka koja nam stvara toliko tegoba i zagorčava život skoro puna dva mjeseca može imati ljekovitih svojstava.
Ali, ipak je istina. Ambrozija se u pučkoj medicini rabi za liječenje niza tegoba i bolesti.
Sadrži eterična ulja, artemisifolin, kvercetin, agmatin, limonen, glikozide i vitamin C.

Koristi se kao prirodni adstrigent, antiseptik, antibakterik, antiepileptik, antipiretik, stimulans i protuotrov. 

Ulje od ambrozije koristi se za liječenje raznih površinskih rana. Mast ili krema od ambrozije primjenjuje se protiv hemoroida i čireva.

Kod bolesti ili ozljeda kože, primjerice raznih kožnih osipa, opeklina, modrica, uboda i ugriza kukaca, zgnječite svježi list i stavite ga na oboljelo mjesto.
Kod reume položite oblog na bolni zglob od svježih listova usitnjenih u kašu.  

Pripravci ambrozije primjenjuju se kod povišene temperature kao dobar antipiretik i antiseptik, zatim kod grčeva želuca, crijeva i maternice, kod upale pluća i kašlja, kod bolesti crijeva, ženskih bolesti poput bolnih mjesečnica te bolesti središnjeg živčanog sustava poput epilepsije. 
Za tipično ženske tegobe, naročito poremećaj mjesečnog ciklusa, namijenjen je korijen ambrozije, dok svježi sok biljke liječi razne infekcije stopala.

Zvuči pomalo paradoksalno, ali pelud ambrozije rabi se i za antialergijske tretmane u zimskim mjesecima.



Kako odabrati najbolje ulje za vaše zdravlje?

Nasuprot uvriježenom mišljenju, nisu sve masnoće koje unosimo u organizam štetne po zdravlje.

Zapravo, mnoge masnoće, između ostalog, pogoduju održavanju prikladne tjelesne težine i pravilnom funkcioniranju kardiovaskularnog i živčanog sustava.

No, uz toliko pogrešnih informacija o štetnosti masti i ulja, teško je vjerovati u suprotno, pa mnogi ljudi, na štetu vlastita zdravlja, izbjegavaju masnoću.

Radi razjašnjenja tih dvojbi, slijedi nekoliko informacija o uljima koja pogoduju zdravlju. 

Kokosovo ulje - jedno od najzdravijih

Kokosovo ulje višestruko je korisna namirnica i najbogatiji poznati izvor srednjeg lanca masnih kiselina (MCFA).

One reguliraju probavu, potpomažu asimilaciju masti i snabdijevaju organizam energijom.

Kokosovo ulje bogato je zdravim zasićenim mastima i antioksidansima. Pospješuje rad mozga, jača imunitet i omogućuje pravilan rad štitnjače.

Budući da ima visoku točku dimljenja, vrlo je stabilno. Zahvaljujući tome odlično je i za kuhanje i za konzumiranje u sirovom obliku.

Mnogi ljudi svakodnevno uzimaju po žlicu nerafiniranog ekstra djevičanskog kokosovog ulja, jer je njegov ključan sastojak - laurinska kiselina - ima snažno protugljivično, protuvirusno i protubakterijsko djelovanje.

Budući da brzo prodire u stanice, kokosovo ulje ubrzava probavu, no ujedno je i snažan izvor energije.

Palmino ulje  - izvor vitamina A i E

Oko proizvodnje ovog ulja vode se brojne polemike, zbog bojazni da plantaže palmi ne ugroze prirodno stanište orangutana i drugih životinja.

Taj problem zahtijeva odgovoran pristup, no neovisno o tome, palmino ulje vrlo je kvalitetno, stabilno ulje, bogato prirodnim vitaminom E i karotenom (vitamin A).

Kao i kokosovo ulje, ima visoku točku dimljenja, ne zahtijeva hidrogenaciju da bi zadržalo stabilnost i u skladu s tim potpuno je lišeno transmasnih kiselina. To ga čini odličnim  za pripremu kuhane i pržene hrane.

Palmino ulje jedino je ulje koje ima savršen omjer tokoferola i tokotrienola (dva oblika E vitamina). Također, u njemu nalazimo 13 puta više karotena (A vitamina), nego u mrkvi, što ga čini jednim od najboljih izvora tog važnog nutrijenta.

Ulje avokada - snažan antioksidans

Kod nas skoro nepoznato, ulje avokada sve više dobiva na značaju kao snažno sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala, koje štiti stanice od oštećenja.

Bogato je fitonutrijentima i teško oksidira. Zbog toga je kvalitetnije od ulja napravljenog od suncokreta, uljene repice, soje, kukuruza i kikirikija, koja se u mnogim zdravstvenim krugovima često preporučuju kao zdrava.

Antioksidansi u ulju avokada posjeduju sposobnost prodiranja u stanicu i na taj je način štite od bolesti uzrokovanih oksidacijom.

Brojno voće i povrće, koje je prirodno bogato antioksidansima, nema tu sposobnost, barem ne u istoj mjeri. Također, ulje avokada pokazalo se kao vrlo moćno oružje u borbi protiv bolesti srca i starenja. 

Ulje makadamije - bogat izvor omega 3

Prosječni zapadnjak unosi u organizam znatno više omega-6, nego omega-3 masnih kiselina, uslijed čega dolazi do pojave mnogih, često i kroničnih bolesti.

No, ulje makadamije ima izuzetno nizak udio omega-6 masnih kiselina, i relativno visok udio omega-3 masnih kiselina, što ga čini jedim od najzdravijih orahovih ulja za konzumaciju.

Također je bogato oleinskom kiselinom, odnosno omega-9 masnom kiselinom koja se pokazala izuzetno korisnom u borbi protiv raka i u zaštiti od srčanih oboljenja.

Ulje australskog oraha, zahvaljujući ukusnoj, bogatoj aromi, odlično je salatno ulje. Budući da ima visoku točku dimljenja, pogodno je za pirjanje i prženje hrane.

Maslinovo ulje - kralj među uljima

Zdravstvene prednosti uporabe maslinova ulja nadaleko su poznate.

Zahvaljujući tome je ovo ulje postalo jednim od onih koja se najčešće preporučuju za konzumaciju, osobito za očuvanje zdravog srca.

Doista, autentično, ekstra djevičansko maslinovo ulje posjeduje sva svojstva koja im pripisuje industrija zdrave hrane.

Kao jedan od glavnih sastojaka mediteranske prehrane, maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima i lipoproteinima velike gustoće (HDL), koji pomažu smanjenju razine kolesterola u krvi.

Zahvaljujući raznim vitaminima, hranjivim tvarima i antioksidansima, učinkovito štiti od srčanih bolesti. Između ostalog, poboljšava probavu, štiti od čira na želucu i gastritisa, te sprječava nastanak žučnih kamenaca.

Sezamovo ulje - za zdravlje kardiovaskularnog sustava

Popularno u azijskoj kuhinji, sezamovo ulje ima specifičan okus, zahvaljujući kojem je postalo omiljenim dodatkom brojnim jelima.

Uz to, izuzetno je zdravo, jer u međuvremenu se ustanovilo da snižava krvni tlak i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Bogato je željezom, kalcijem i magnezijem te polinezasićenim mastima, koje pomažu pravilnoj apsorpciji masti.

Nadalje, izoštrava um, jača zube i kosti, koži daje zdrav izgled.

Pomaže u borbi protiv dijabetesa, sprječava upale desni i pojavu zubnih naslaga, štiti bubrege i odlično je sredstvo u borbi protiv depresije.

Naravno da u ovom članku nismo nabrojali sva zdrava ulja.

Ostala ulja na koja valja obratiti pozornost su...
bademovo
bučino
laneno
ulje sjemenki grožđa
orahovo
ulje konoplje
sacha inchi ulje
ghee (ayurvedski pročišćeni maslac)


S druge strane, "popularna" rafinirana ulja poput suncokretovog, uljene repice, kukuruznog, sojinog, ulja sjemenki pamuka izbjegavajte, jer škode zdravlju.
 zdrava ulja

5 prednosti zelenog čaja za koje niste znali




Dobrobiti zelenog čaja u Kini i Japanu već su stoljećima poznate, a zapadni ih svijet tek otkriva.
Već vam je poznato da zeleni čaj potiče metabolizam, smanjuje masnoće u krvi, snižava tlak, poboljšava koncentraciju i pamćenje, no pročitajte koje su još dobrobiti ovog napitka za koje niste znali.
1. Čuva zdravlje zubi
Istraživanja pokazuju da sastojak zelenog čaja 'katehin' uništava bakterije i viruse koji uzrokuju infekcije grla, karijes i druge zubne bolesti.
2. Pomaže u borbi protiv mentalnih bolesti
Tanin kojeg najčešće ima u listovima čajevca, ima opuštajući i umirujući efekt te može ublažiti simptome depresije, nesanice, anksioznosti i sl.
3. Umanjuje bolove nastale od reumatoidnog artritisa
Istraživanja pokazuju da antioksidansi pronađeni u zelenom čaju pomažu oboljelima od artritisa. Sastojak zelenog čaja EGCG štiti od oštećenja hrskavice, umanjuje otečenost zglobova i bolove.
Neki su znanstvenici čak preporučili da se zeleni čaj koristi kao standardan lijek kod tretiranja oboljelih.
4. Sprječava pojavu akni i bora
Antibakterijska svojstva zelenog čaja ubijaju bakterije u aknama, a njegov protuupalni učinak smiruje natečenost te crvenilo lica.
Antioksidansi u ovom napitku sprječavaju oštećenja stanica što pak usporava starenje i pojavu bora.
5. Bori se protiv uzroka alergija
Sastojak EGCG iz zelenog čaja ima mnoge koristi za naše zdravlje. Između ostalog, blokira stanične receptore koji su zaduženi za alergijske reakcije.Blokirajući proizvodnju histamina i imunoglobulina, sprječava neugodne nuspojave alergija poput kihanja, suznih očiju i kašljanja.