četvrtak, 9. kolovoza 2012.

Agni - naša probavna vatra

Agni - naša probavna vatra
Prema ayurvedi, ako želimo imati dobro zdravlje, naše doše i agni (probavna vatra) trebaju biti usklađeni.
Na sanskrtu, agni znači vatra. U vanjskom svijetu vatra je odgovorna za vrućinu i rast svih živih organizama.
U našem tijelu agni održava vitalnost, razvoj i snagu.
Agni probavlja hranu, hrani tkiva i odvaja otpadne tvari. Odgovoran je za dužinu života i zdravlje.
Upravo zbog toga, ayurveda posvećuje posebnu pažnju pravilnom funkcioniranju agnija u organizmu.

Slaba probava je uzrok većine bolesti

Ayurveda tvrdi da je slaba probava uzrok većine bolesti.
Slaba probava uzrokuje nakupljanje ame, odnosno toksina, u našem tijelu.
Probavnim procesom upravlja agni - probavna vatra.
Agni možemo shvatiti kao skup enzima i hormona koji upravljaju svim probavnim i metaboličkim funkcijama.
Ukratko, agni je unutarnja vatra koja pokreće sve biološke procese i transformira tvari iz jednog oblika u drugi.
Agni je u ayurvedi toliko važan da se prije početka bilo kakvog tretmana, neovisno o bolesti, utvrđuje njegovo stanje. Većina ayurvedskih preparata regulira upravo probavnu vatru.
Kada naš agni savršeno funkcionira i probavlja svu unesenu hranu, nastaje stanje zvano "samagni". U ovom stanju osoba puca od zdravlja i životne energije.

Trinaest vrsta agnija

U našem tijelu obitava trinaest vrsta agnija koji su odgovorni za probavu.
Jatharagni je odgovoran za kemijske procese koji se odvijaju u želucu i crijevnom traktu, probavljanje hrane i odvajanje hranjivih tvari od otpada.
Pet bhutagnija probavljaju pet elemenata (eter, zrak, vatra, zemlja, voda) na molekularnoj razini. Oni su oblik topline koja je uvijek prisutna u svim tkivima.
Sedam dhatagnija donose nutrijente u sva naša tkiva. Oni pomažu asimilaciji i transformaciji hranjivih sastojaka dobivenih od bhutagnija.
Tijekom procesa asimilacije, uz pomoć ovih probavnih vatri, stvara se otpadni materijal.

Kako dolazi do disbalansa agnija

Do disbalansa agnija može doći zbog:
pretjeranog unosa ljute i masne hrane
nepravilnog kombiniranja namirnica
korištenja lijekova, posebno antibiotika
crijevnih parazita
pretjeranog unosa mliječnih proizvoda
pušenja i konzumiranja alkohola
trudnoće, predmenstrualnog perioda i menopauze
neredovitih obroka i sna
stresa, anksioznosti, loših obiteljskih odnosa...


Tri doše i agni

Na probavnu vatru djeluju i naše doše.
Višak vata doše stvara slabu, neredovitu probavu i uzrokuje plinove.
Višak pitta doše stvara situaciju poput one u pregrijanoj pećnici. Hrana prebrzo sagorijeva, osoba ima goreće senzacije, žedna je, povećana joj je želučana kiselina.
Višak kapha doše stvara slabu probavu. Kao rezultat toga, osjećamo se tromo, slabo, bespomoćno i bezvoljno, teško nam je na želucu ili patimo od zatvora.

Kako vratiti dobru probavu

Da bi poboljšali probavnu vatru...
Redovito spavajte
Jedite svaki dan u isto vrijeme
Jedite umjereno, prožvačite svaki zalogaj
Radije jedite više manjih obroka dnevno, nego par obilnih
Izbjegavajte čitanje novina i gledanje televizije za vrijeme obroka
Nakon jela ostanite sjediti u miru desetak minuta, tek onda nastavite s aktivnostima
Nemojte piti za vrijeme obroka
Tekućinu uzimajte otprilike sat vremena prije i sat vremena poslije obroka
Voće jedite pola sata prije obroka ili između obroka
Nemojte jesti krutu hranu nakon 18.00 sati
Prije obroka umirite se, meditirajte ili u srcu blagoslovite hranu
Jedite smireno, u ugodnoj atmosferi, bez žurbe
Naučite se pravilno kombinirati namirnice
Koristite začine koji poboljšavaju probavu
Hranite se prema vašem tjelesnom tipu
Redovito postite


Bez pravilnog funkcioniranja agnija ne možemo biti zdravi.
O agniju ovisi naša vitalnost, izgled, tjelesna temperatura, snaga i rad imunološkog sustava.
Kada probavna vatra dobro radi, svi toksini, bakterije i virusi u našem tijelu budu uništeni.
Snažan agni probavlja svu unesenu hranu, hrani naša tkiva i organe te eliminira štetne tvari - što osigurava zdravlje.

Feng shui za biljke

Gdje je najbolje posaditi vaše biljke, prema Feng shuiju
Na što vas asocira riječ "priroda"?
Na rascvjetale livade pune šarolikog cvijeća?  Mirisne trave i guste šume? Na ljepotu i mir?

I kako se ne upitati postoji li način da i čovjek bude dio te harmonične simbioze, a ne da samo doživljava prirodu kao izvor ljepote, hrane i lijekova?

Svi mi na svoj način dajemo odgovore. Netko ukrade kiticu livadskog cvijeća, netko bere ljekovito bilje, netko uzgaja cvijeće - sve su to načini održavanja veze s prirodom.

Netko, pak, pažljivije promatra odnose u prirodi. Analizira zašto neke biljke bolje uspijevaju na sjevernoj strani, a druge na južnoj, zašto se neke biljke dobro slažu, dok se druge ne podnose...

Ljudi ova iskustva sakupljaju, koriste ih i prenose kao mudrost.

Neki ljudi su detaljnije promatrali prirodu i ustanovili da biljni svijet funkcionira po određenom pravilu - pravilu čiste razmjene energije.

Danas već znamo o utjecajima Zemljinog magnetnog polja, gravitacijskih sila, magnetnog zračenja Sunca, Mjeseca...

Energetskim aspektom proučavanja biljaka bavi se i Feng shui.

Ovi, naizgled jako složeni odnosi, mogu se objasniti već spominjanim principom pet elemenata.

Ako pogledamo različito drveće, cvijeće, povrće - svi oni čine biljni svijet, ali je razlika među njima itekako vidljiva.

Jedno je sigurno: priroda je to napravila s ciljem da svaka vrsta ima točno mjesto u energetskoj mreži.

Kao što smo spominjali u prethodnim člancima, postoji pet temeljnih vrsta energija, pa prema ovoj klasifikaciji cijeli biljni svijet možemo razvrstati po ovim kategorijama.

ELEMENT DRVETA

Energija jutra... Sunce se diže, cijeli svijet se pokreće, zove nas da ustanemo i pozdravimo dan.

Element drveta oslikava buđenje, rast, vitkost, elastičnost... Biljke koje pripadaju ovom elementu su visoke i vitke: bambus, papirus, čempres, jablan, jela, obični fikus...

Vjesnici proljeća - tulipan, narcis, visibabe - pokazuju rastuću energiju proljeća kojoj se pridružuje i proljetno povrće: luk, peršin, celer, šparoge, te prve proljetne visoke trave: kukuruz, trstika, žitarice.

Energiju drveta odlikuje i izrazito zelena boja (sve nijanse) te uočljiva stabljika koja raste ravno u visinu (jedna biljka - jedna stabljika).

Biljke koje pripadaju elementu drveta su visoke, tanke i savitljive, brzo rastu i brzo postignu cvatnju, ako su trajnice onda najbolje rastu u proljeće.

Biljke elementa drveta najbolje rastu na istoku, jugoistoku (sinergija) i sjeveru (voda hrani drvo), a neće uspijevati na zapadu i sjeverozapadu (metal uništava drvo).

ELEMENT VATRE

Energija vatre je lako prepoznatljiva jer nas asocira na plamene jezike vatre i zračenje. Vatra brzo nastaje, ali i nestaje. To je energija opasnosti, s njom uvijek treba biti oprezan i na odstojanju.

Energiji vatre pripadaju kaktusi, palme, koprive, ruže, čičak, kupine, mak  - sve što nam govori da ga ne dodirujemo; ili ima bodlje ili oštre listove ili je otrovno.

U ovaj element svrstavamo cvijeće koje ima izrazito vatrenocrvenu  i narančastu boju cvijeta ili lista, drveće kod kojeg dominira crvena boja lišća ili oblik lista asocira na vatru (trokutasti, oštri, igličasti) te biljke čiji su listovi oštri i dugi.

Ove biljke najbolje rastu i u punom su cvatu ljeti.

Primjeri "vatrenih" biljaka su otrovne biljke (oleandar), otrovne gljive (crvenih klobuka), yucca, ananas, aloe vera, svekrvin jezik.

Energija vatre je energija juga, zato ove biljke najbolje uspijevaju na jugu (sinergija), istoku i  jugoistoku (drvo hrani vatru), ali loše rastu na sjeveru (voda gasi vatru).

ELEMENT ZEMLJE

Ovo je stabilna i trajna energija, koja se kružno širi nisko pri zemlji.

To znači da ovdje spada nisko bilje koje se dobro ukorijeni u zemlju i teško ga je iščupati.

Pravi primjer su puzavice koje rastu ravnomjerno u širinu i formiraju kružne oblike, hedera, livadske niske trave, grmolike biljke, jagode, krastavci.

Ovdje spadaju i mediteranski kamenjari s mediteranskim biljem: menta, majčina dušica, kućna sreća...

U element zemlje spadaju i višegodišnje voćke nižeg rasta čije krošnje više rastu u širinu, cvijeće čiji cvjetovi su dominantno žute boje te kućne biljke nižeg rasta s ovalnim debelim čvrstim listovima koji rastu horizontalno (naprimjer afrička ljubičica).

Ove biljke dobro uspijevaju na jugozapadu i sjeveroistoku (energije zemlje), na jugu (vatra hrani zemlju), ali ne uspijevaju na istoku i jugoistoku (drvo kontrolira zemlju).

ELEMENT  METALA

Ovo je sabijena i koncentrirana energija.

Upravo tako izgleda žbun lavande - listovi sive boje, čvrsto isprepletene stabljike okruglog žbuna, s metalik ljubičastim cvjetovima.

Ovdje pripada glavičasto povrće s okruglim glavicama i sivozelenim listovima - kupus, kelj, karfiol, koraba...

Među drvećem, predstavnik elementa metala je maslina koja ima sivkaste ovalne listove i okruglu krošnju.

U element metala spada cvijeće s dominantnim bijelim okruglim cvjetovima, posebno ako imaju i sivkaste okrugle listove.

Biljke koje imaju okruglastu formu, sivu boju i podsjećaju na metal su cvijet češnjaka, kućna sreća (srebreni tip), srebrena kruna, biskupova kapa, cvatuće kamenje..

Biljke metala najbolje uspijevaju na zapadu i sjeverozapadu, jugozapadu i sjeveroistoku, a ne uspijevaju na  jugu (vatra kontrolira metal).

ELEMENT VODE

Energija vode je energija pada, ona je nestabilna, dinamična i fleksibilna.

Najlakše ju  je prepoznati po valovitom obliku, obliku slapa ili fontane.

Ovdje spada drveće i cvijeće koje imaju jedan od ovih obilježja  - njihovi listovi i cvjetovi padaju prema zemlji, cvijeće ima dominantno plave cvjetove (ljubičice, hortenzija) ili valovite i plavkaste listove ili formira oblik slapa ili valova.

Karakterističan predstavnik među drvećem je žalosna vrba, a među voćem - vinova loza.

Između kućnih biljaka dobar primjer je slonova noga, obrubljeni zmajevac, viseća paprat, tilancija, dracena...

Energija vode pripada sjevernoj strani, zbog toga biljke elementa vode najbolje uspijevaju na sjevernoj, zapadnoj i sjeverozapadnoj strani (metal hrani vodu), ali ne uspijevaju na južnoj strani (vatra i voda su u sukobu).

Svaka biljka ima svoje mjesto

Sada vidimo da svaka biljka ima svoje mjesto, inače u prirodi ne bi ni postojala.

Bitno je samo prepoznati kojoj vrsti energije pripada biljka, onda je lako znati  gdje joj je mjesto u prostoru, kako će se slagati s drugim biljkama i kako će djelovati na vas.

Za prepoznavanje elementa biljke poslužite se navedenim uputama. Može vam pomoći i prva asocijacija, simbolika, godišnje doba u kojem raste, geografski položaj...

Navedene biljke su tipični predstavnici, ali mnoge biljke imaju dvije ili čak tri vrste energije, onda ih je još lakše pozicionirati jer za njih važe pravila po obje energije.

Naprimjer, bor pripada elementu drveta i elementu vatre, pa ga nalazimo na sjeveru, istoku, sve  do juga.

Vidimo da su biljke najbolji pokazatelji energetskih zakona koji vladaju u našem svijetu. Očigledne su transformacije energije kroz pet faza, međusobne razmjene energije među samim biljkama, biljaka i Zemlje, biljaka i čovjeka, biljaka i prostora...

Biljke nam šapću, treba ih samo osluškivati!


DOBROBITI MORA

11 dobrobiti mora
Riječ „odmor“ mnoge od nas podsjeća na plavo nebo, sunčane plaže i kristalno čisto, osvježavajuće more.
Ova asocijacija nije samo stvorena utjecajem reklama.
Morski zrak i voda zaista su dobri kako za našu dušu, tako i za tijelo.
Grci su bili prvi koji su primijetili ljekovito djelovanje mora.
Popularna talasoterapija - liječenje morskom vodom - potiče iz Grčke. Na grčkim otocima Rod i Krf talasoterapija se primjenjivala još prije 2500 godina.
Koristila se za liječenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima.
Hipokrat je otkrio ljekovita svojstva morske vode promatrajući njezino djelovanje na rane. Primijetio je da voda ubrzava zacjeljivanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol.
U Francuskoj su još sredinom 19. stoljeća otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba uz pomoć tvari dobivenih iz mora i morske vode.
I kod nas postoji duga tradicija primjene talasoterapije u zdravstvene svrhe.
Koje točno dobrobiti donosi ljetovanje na moru?

1. Morska voda sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život - natrij, magnezij, kalciji, kalij, silicij, čak srebro i zlato.
Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućuje djelovanje minerala i elemenata u tragovima.
More, također, sadrži alge koje obiluju mineralnim tvarima.
Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i ljepote.  Potiču obnavljanje stanica, poboljšavaju izgled kože, stimuliraju metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

2. More blagotvorno djeluje na astmu i alergiju

Morska sol ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija.
National Pediatric Hospital već dugi niz godina uspješno koristi kupke s morskom soli za liječenje i ublažavanje alergija.
Čisti morski zrak, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od  astme.

3. Sunčanjem opskrbljujete tijelo vitaminom D

Sunčanje donosi ne samo lijep ten, nego nas opskrbljuje vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu.
Već smo pisali o dobrobitima vitamina D, a nedavna istraživanja potvrđuju da on igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak.
Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prijepodnevne ili večernje sate.
Obratite pažnju da kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

4. Boravak na moru oslobađa od stresa

Što još ima tako opuštajući učinak kao sunce, lagani povjetarac i šum valova?
Ljetovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezij, koji morska voda sadrži u visokom postotku, dokazano djeluje u borbi protiv stresa.
Alternativni liječnici smatraju da stres može djelovati kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.

5. More je idealno za sportske aktivnosti

Plivanje, ronjenje, surfanje, morski aerobik, odbojka na plaži... Ljetovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tijela.
Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja.
Zato uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!

6. Morski zrak je bogat negativnim ionima

Morski zrak sadrži negativne ione i ozon koji potiču duboko disanje i pune nas pranom - životnom energijom.
Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude s astmom i alergijom.
Zrak zasićen negativnim ionima možemo pronaći u šumama i planinama,
blizu vodopada, rijeka, oceana i mora.

7. More ublažava artritis i bolove u leđima

Zahvaljujući svome sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i potiče oslobađanje viška tekućine iz organizma.
Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

8. Morska voda potiče čišćenje organizma

Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma?
Zato što kupanje u morskoj vodi potiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža.
Nataložene štetne tvari počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a sol olakšava proces izlučivanja.
Kupanje u moru potiče izmjenu tvari i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.

9. More liječi kožne probleme

Morska sol je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina.
Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

10. More potiče kreativnost i osjećaje

More i općenito element vode oduvijek su bili povezani s kreativnošću i osjećajima.
Prebivanje blizu vode može potaknuti naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

11. More blagotvorno djeluje na zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči. Ako puno vremena provodite za računalom, ljetovanje na moru će pomoći da ih odmorite.

Ako ne možete otići na more

Ne možete otići na more?  Odličan godišnji odmor možete isplanirati čak i ako ga morate provesti kod kuće.
šećite po šumi
vježbajte
sunčajte se
kupajte se u rijeci ili jezeru
izbjegavajte stres
ostavite televizor, mobitel, računalo i video igrice
uzmite s police svoju omiljenu knjigu - čitajte!
priuštite si više sna nego inače
nabavite morsku sol i kod kuće radite kupke od morske soli

Ogrozd - eliksir zdravlja i dugovječnosti


Ovih dana dozrijeva ogrozd - ukusno i zdravo voće kiselkastog okusa.
Nažalost, mnogima je to nepoznata biljka. Radi se o ukusnom bobičastom voću, bliskom srodniku ribiza.
Ogrozd, lat. Ribes grossularia, raste u područjima Europe, sjeverozapadne Afrike i zapadne, južne i jugoistočne Azije.
Može biti zelene, žute, crvene, narančaste i crne boje, ovisno o sorti.
Nekoć su u Engleskoj postojali klubovi čiji je cilj bio uzgajanje najboljeg i najsočnijeg grma ogrozda.
U 16. stoljeću zbog visoke količine vitamina C koristili su ga za liječenje groznice i kuge.
Indijski ogrozd - amalaki - značajan je u ayurvedskoj medicini zahvaljujući tome da liječi mnoge zdravstvene probleme u kratkom roku.

Ljekovitost ogrozda

Ogrozd je bogat izvor vitamina A i C, mangana, kalija te dijetetskih vlakana. U nešto manjim količinama sadrži pantotensku kiselinu, folate, tiamin, piridoksin, bakar, kalcij, fosfor i magnezij.
100 grama bobica sadrži tek 44 kalorije i 25 posto dnevne količine preporučenih dijetetskih vlakana što ga čini idealnom hranom za mršavljenje.
Ogrozd je bogat kalijem, mineralom koji promiče pravilan rad srca, štiti od visokog krvnog tlaka te pomaže normalnoj funkciji nervnog i mišićnog sustava.
Ove bobice sadrže bioflavonoide i imaju snažna antioksidativna svojstva. Štite od raka i prijevremenog starenja, pomažu kod upala i živčanih bolesti.
Zahvaljujući njegovim stezajućim i antibakterijskim svojstvima može se koristiti kao njegujući tonik protiv prištića i mrlja na licu.
Ako imate problema s tankom i beživotnom kosom, ogrozd vam itekako može pomoći.  Namočite suhe ogrozde u vodi. Dobivenu tekućinu redovito koristite za pranje kose. Ovo sredstvo daje kosi volumen i pomaže kod bolesti vlasišta.
Vjeruje se da ogrozd sprečava gubitak kose. U tu svrhu možete napraviti pastu od kuhane pulpe ogrozda koju ćete nanositi na vlasište nekoliko puta tjedno.

Konzumiranje ogrozda s medom može poboljšati vid i pomaže kod katarakta. Jedan od za to zaslužnih sastojaka je vitamin A te fitokemikalije iz soka ogrozda koje promiču zdravlje stanica oka.
Organske komponente u ogrozdu imaju pozitivno djelovanje na srce - smanjuju kolesterol, poboljšavaju protok krvi i jačaju srčani mišić.
Dnevno konzumiranje ogrozda štiti od stresa, efikasno čisti organizam, savršeno je za jačanje i podizanje imuniteta.
Korijen ogrozda je staro ljekovito narodno sredstvo. Pojačava izlučivanje mokraće i koristi se kod svih vodenih bolesti. Dobar je za liječenje katara želuca i crijeva, te kod visoke temperature.

Ljekovita svojstva ogrozda

jača imunitet
poboljšava rad želuca, bubrega i jetre
uklanja pijesak u mjehuru
poboljšava pamćenje i koncentraciju
pomaže kod problematične kože
zaustavlja opadanje kose
uklanja teške metale iz organizma
pomlađuje i daje vitalnost
poboljšava vid
štiti od karcinoma
prirodni je antioksidans
štiti srce i krvne žile

Pripazite da ne jedete nedozrele plodove ogrozda jer to može dovesti do želučanih problema.

Sadnja ogrozda

Ogrozd je grm srednje veličine koji svoje pune plodove daje tek u 5–8. godini rasta.
Otporan je na niske temperature, a osjetljiv na visoke. Najbolje ga je saditi na težem, ilovasto - pjeskovitom tlu koje je umjereno vlažno i hladno i u kojem se ne zadržava voda. Ne podnosi pjeskovita i jako topla tla.
Prskanje nije potrebno.
Josta - hibrid crnog ribiza i ogrozda daje ukusne plodove crne boje te sadrži veliku količinu vitamina i minerala.

Ogrozd u kulinarstvu

Ogrozd se često koristi u pripremi slastica poput torti i pita.
Možete ga osušiti i praviti od njega čaj ili sok, džem ili sirup.
Bistri sok od ogrozda
1 kg zrelih plodova ogrozda dobro operite i zgnječite mikserom te procijedite sok. Dobiveni sok ulijte u tamnu bocu i zatvorite.
Ako želite da sok traje duže, dodajte  1-2 klinčića i sok jednog limuna. Po želji možete dodati med. Pijte  1-3 dl soka na dan.