ponedjeljak, 16. travnja 2012.

TINKTURA PROTIV HEMEROIDA


Recept za hemoroide.Korijen koprive ili žare ubere se na čistom mjestu daleko od kuća i auta, tako svježe ubran korijen sitno se isiječe i 20 žlica tog korijena staviti u jednu litru  komove rakije i ostaviti deset dana na toplom mjestu.
Pije se ujutro na tašte i prije spavanja po jednu čašicu.
Ovaj lijek liječi, osim hemoroida i mnoge bolesti unutrašnjih organa.
Uz ovo koristiti kompot od šljiva sve dok bolest ne prodje.Uz to cigarete,kavu,začinjenu hranu zaboraviti.

https://plus.google.com/113518831387638884971

GIHT I PREHRANA

Bolest uloga ili giht (lat. Arthritis urica) predstavlja metaboličku bolest povezanu s poremećajem u metabolizmu mokraćne kiseline. Mokraćna kiselina je spoj koji nastaje u našem organizmu kao završni produkt razgradnje purinskih baza. To su dušikom bogati spojevi koji ulaze u sastav svih nukleinskih kiselina, pa prema tome i velikog broja namirnica životinjskog podrijetla. Mnogo purina sadržano je i u kvascima.
Kako giht nastaje i kako se očituje
Bolest se u početku manifestira akutnim napadima boli u zglobovima.
Ta bolest može biti naslijeđena ili pak stečena. Oboljenje nastaje zbog trajnog, nenormalnog povećanja koncentracije mokraćne kiseline u serumu, a sam uzrok te pojave može biti vrlo različit. Kao posljedica gihta javlja se u prvom redu odlaganje soli mokraćne kiseline, koje nazivamo urati, u obliku kristala u kosti, hrskavicu i sinovijalnu tekućinu zglobova.

Bolest se u početku manifestira akutnim napadima boli u zglobovima zbog izuzetno oštrih kristala mokraćne kiseline koja se u zglobovima nakuplja. Kasnije, tijekom nastanka kronične bolesti, često dolazi do stvaranja naslaga soli mokraćne kiseline-urata u samim zglobovima i oko njih. Te se naslage nazivaju "tofi". Uz nastanak "tofa" u zglobovima i deformaciju zglobova koja se uslijed tog taloženja javlja, mogu se javiti u kroničnoj fazi bolesti lezije bubrega i urolitijaza (pojava bubrežnih kamenaca.

Na učestalost pojave uloga utječu pored nasljednih čimbenika zasigurno navike i način prehrane. U prilog tome govori i činjenica o gotovo potpunom nestanku ove bolesti tijekom I. i II. svjetskog rata kada je prehrana bila vrlo siromašna proteinima i purinima. Kada se nakon rata prehrana normalizirala učestalost pojave ove bolesti vratila se na svoje prijeratne vrijednosti.

Kod nas je giht najčešći u Dalmaciji, na otocima i priobalnom području. Muškarci obolijevaju i do devet puta više u odnosu na žene. Nadalje, kod muškaraca se ova bolest očituje ranije nego kod žena. Oni najčešće obolijevaju nakon 35. godine života. Žene najčešće bivaju pogođene ovom bolešću negdje tijekom razdoblja menopauze.

Danas se liječenje ove bolesti vrlo uspješno provodi terapijom lijekovima. Ali u slučaju ove bolesti važna je i pravilna prehrana, koja uvelike može doprinijeti uspješnom smirivanju bolesti i napada te poboljšati učinkovitost terapije lijekovima.

Prehrana kod bolesti zglobova (gihta)
U prehrani treba dati prednost namirnicama koje se mogu jesti svježe, bez dodatne pripreme. Prilikom pripreme hrane treba paziti na to da jelo pripremamo što brže, sa što manje kuhanja. Uputno je pripremati jelo na žaru, roštilj ili teflonskoj tavi, kuhati u malo vode ili na pari.

Koje namirnice jesti, a koje izbjegavati
Žitarice - kruh i tijesta svih vrsta, pri tom prednost imaju oni proizvodi od žita koji su priređeni bez dodatka kvasca i od onih žitarica koje sadrže gotovo minimalno purina. Nešto više purina sadrže raženi i pšenični kruh.

Mlijeko i mliječni proizvodi - mlijeko, fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko, kefir), sir od nemasnog mlijeka (bijeli sirevi i svježi sir).

Meso i iznutrice, riba - u slučaju akutnog napada gihta zabranjena je svaka upotreba mesa i mesnih proizvoda, kao i konzumiranje iznutrica (jetra, bubreg, srce, pluća), jake juhe do mesa i kosti, te riblje juhe. U danima kada se ne javljaju akutni napadi, kod kroničnih slučajeva manje se količine mesa mogu uzimati do tri puta tjedno. Uputno je tada koristiti teletinu, pureće i pileće bijelo meso, ribu, uz pažljivi način pripreme. Sve to mora obavezno biti pripremljeno uz malo masnoće, na žaru ili teflonu ili na pari. Dobro je na tako pripremljeno jelo dodati na kraju po koju žličicu visoko vrijednog maslinovog ulja (kvaliteta extra vergine). Isto vrijedi za ribu i morske plodove, ali je uputno izbjegavati školjkaše i mekušce. Nikako se ne smiju u prehrani koristiti (posebno tijekom akutnih napada): mozak, timusna žlijezda, mliječne žlijezde i riblja jajašca (ikra).

Jaja - mogu se koristiti u prehrani, ali najviše do dva jaja tjedno.

Povrće - dozvoljena je upotreba svih vrsta povrća uz umjereno korištenje onih vrsta koje u sebi sadrže odgovarajuću količinu purina, a to su: špinat, gljive, grah, cvjetača, grašak, šparoge, leća. Preporuča se korištenje buče, te krumpira kao priloga jelima. Krumpir je bolje kuhati u ljusci ili na pari, te peći uz minimalno masnoća. Prženi se krumpir nikako ne preporučuje zbog izrazite količine masnoća. Kao dodatak povrću pripremljenom "na lešo", može se na gotovo jelo usitniti češnjak i svježi peršin.

Juhe od povrća (variva) - moraju se pripremati brzo, s malo kuhanja. Usitnjeno povrće treba staviti na malo usitnjenog crvenog luka i pirjati kratko u vlastitoj vodi. Nakon par minuta dodati tople vode onoliko koliko želimo da nam juha bude gusta. Ostavimo da kuha oko pola sata na laganoj vatri. Na kraju dodamo sitno usitnjenu blitvu i nakon pet minuta izvadimo sa vatre. Prije posluživanja na gotovo jelo stavimo žličicu maslinovog ulja. U takve juhe dobro je dodati namirnice koje djeluju dijetoterapijski u ovakvim slučajevima bolesti, a to su:

Proso - namirnica izrazito bazičnog karaktera poznata po svom blagotvornom djelovanju na izlučivanje mokraće, te je odličan lijek protiv taloženja štetnih tvari kod reumatizma i kostobolje;

Ječam - dodan u juhe od povrća idealna je namirnica za one osobe koje su sklone debljanju i koje pate od povećane vrijednosti kolesterola u krvi. Ječmeno brašno izmiješano s octom bez kuhanja lijek je kod reumatizma;

Zob - redovitim korištenjem zobi u prehrani mogu se ublažiti upalni procesi u zglobovima i vezivnom tkivu;

Pšenica - uklanja smetnje u radu želuca i crijeva, a time i posljedice koje se očituju na zglobovima.

Posebno treba paziti na:

Masti - treba svesti na najmanju moguću mjeru jer se kod ovih bolesnika svakako mora spriječiti pojava pretilnosti, a osim toga masti usporavaju probavu i izlučivanje mokraćne kiseline.

Voće - može se koristiti sve voće, prednost ima ono voće koje se može ocijediti u sok.

Napitci - umjereno se dozvoljava upotreba čaja, kave i kakaa. Alkoholna pića se moraju izbjegavati jer utječu na nastanak laktata (mliječne kiseline) koja zakiseljuje dodatno organizam, a to može predstavljati dodatnu komplikaciju kod bolesti zglobova.

Kvasac - mora se izbjegavati u svim oblicima.
https://plus.google.com/113518831387638884971

Jednodnevno "tonificiranje" hranom

Sad kad su pred nama dani u kojima se bez ikakve grižnje savjesti prepuštamo hedonizmu u hrani, dobro je prisjetiti se osjećaja koji nas svake godine obuzme nakom uskršnjih blagdana.
Radi se o trenutnom osvješćenju i nastojanju da se što prije izgube nagomilani kilogrami i organizam na neki način detoksicira. Pri tome mnogi griješe jer se odluče početi provoditi neke drastične redukcijske dijete. A poneki počinju odabirati tzv. čudesne namirnice u prehrani koje potiču mršavljenje. Stoga, prisjetimo se još jednom dijetetskih činjenica kako bismo uz pomoć njih odabrali pravi način hranjenja prije nego što se predamo užicima u svakojakim namirnicama koje će nam na blagdanskom stolu biti servirane.

Uputno je tijekom tjedna kada smo opušteni i imamo više vremena za sebe, jedan dan promijeniti i način hranjenja i odabrati primjerice lagani lakto-vegetarijanski način prehrane i time tonificirati organizam. Na taj način svom organizmu dajemo šansu da se regenerira i da se oslobodi od eventualnih teških tvari koje su bile unesene u organizam, ali i da se pripremi na veće količine hrane koje će se  konzumirati .

Doručak

zobene pahuljice s grožđicama i cimetom (jedna zdjelica)
3 dl nemasnog mlijeka ili sojinog mlijeka
3 mandarine
zeleni čaj
ili

integralno pecivo s vegetarijanskom paštetom (npr. od gljiva)
50 g dimljenog tofu-a (sira od soje)
1 jabuka
Međuobrok

1 banana
pola šalice sušenog voća
 Ručak

juha od povrća
rižoto s tikvicama (integralna riža s tikvicama pripremljenim na češnjaku i ekstra djevičanskom maslinovom ulju)
salata: rukola, rajčica, kukuruz, sezamove i lanene sjemenke, bosiljak - začinjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem i aceto balsamico-m
1 manja čaša crnog vina
 Večera

tikvice, patliđani, gljive i rajčica s grilla s ekstra djevičanskim maslinovim uljem
50 g kravljeg sira s 2 žlice vrhnja, sjemenkama lana, 1 režnjem nasjeckanog češnjaka i malo crvene paprike
1 integralno pecivo sa sjemenkama
čaj od zobi
Tijekom dana treba popiti 1,5 l tekućine (najbolje voda), a može se popiti i dvije šalice kave. Jelovnik je prilagođen svim osobama, a ne samo onima koje žele pokušati uklopiti vegetarijanski odabir u svoju svakodnevnu prehranu. Namirnice se mogu nabaviti u gotovo svakoj trgovini, a za pripremu obroka potrebno je vrlo malo vremena.

Uz ovaj za organizam koristan dan posvećen detoksikaciji, nastojite da tijekom blagdana konzumirate namirnice koje same djeluju osvježavajuće i tonificirajuće. Te se namirnice mogu uvrstiti u svaki obrok i služiti kao prilozi ili deserti mesnim jelima za blagdane. To su mrkva (svježa ili u obliku soka), radič, maslačak i cikorija (sadrže bioflavonoide - gorke tvari koje stimuliraju sve sustave za izlučivanje i detoksikaciju), tijekom zime smrznuta jagoda ili malina (čisti organizam djelujući na jetru i bubrege, dobra namirnica za zdravlje kože), patliđan (stimulira stvaranje žuči), suha šljiva, rotkvice (svježe ili u obliku soka), začini - crvena paprika, muškatni oraščić, cimet, đumbir, senf i ružmarin, te čaj kava (dvije šalice dnevno) koji zbog sadržaja kofeina i tanina (čaj) djeluju na razgradnju rezervnih tvari i na stimulaciju lipolize (razgradnju masti).

Prilikom upotrebe ovih namirnica moramo slijediti  ova osnovna pravila:

ove se namirnice moraju zamijeniti s ostalim uobičajenim namirnicama, a ne smiju se samo jednostavno dodati u naš svakodnevni jelovnik;
moraju se trošiti umjereno jer u većini slučajeva dovoljna je sasvim mala količina kako bismo postigli zadovoljavajuće učinke;
ako su trajno uključe u jedan uravnoteženi program prehrane, ove namirnice zasigurno osiguravaju učinkovito rješavanje nagomilanog masnog tkiva i dolazi do bitnog smanjenja debljine kroz nekoliko mjeseci.

https://plus.google.com/113518831387638884971

DETOKSIDACIJA ORGANIZMA GROŽĐEM

Sva hrana posjeduje stanovita farmakološka svojstva, međutim postoje pojedine namirnice koje same po sebi, zahvaljujući sastavu i jedinstvenim svojstvima imaju terapijski učinak, pa u velikom broju slučajeva i djeluju kao svojevrsni lijek.
U ovom prikazu osvrnuti ću se na grožđe, što zbog svojstava zbog kojih ovo voće trenutno medicina smatra "in", što zbog toga jer su spojevi izolirani iz ove namirnice prošli i zadovoljili stroga i zahtjevna laboratorijska ispitivanja učinkovitosti u pojedinim bolestima i stanjima. Nakon  uživanja u raznim jelima i brojnim napitcima, nekima će i dobro doći jednodnevni "post" uz ovu namirnicu.

Grožđe kao namirnica
Poznato je antioksidacijsko, protuupalno i antialergijsko djelovanje flavonoida, ima ih najviše u kožici i koštici bobice crnog grožđa.
Grožđe je plod biljke koja se latinski naziva Vitis vinifera. Postoje razne sorte grožđa, a najčešće susrećemo grožđe od kojeg se priprema vino, stolno grožđe koje uglavnom koristimo za jelo u svježem obliku i osušeno grožđe (grožđice) koje je dobiveno prirodnim sušenjem grožđa.

Ovaj bobičasti plod loze predstavlja vrlo zahvalnu namirnicu, velike nutritivne i dijetetske vrijednosti. Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma, a uz to je i izrazito hranjiva namirnica. U sebi sadrži prosječno oko 20% šećera, pa predstavlja i sa energetskog stanovišta vrijednu namirnicu. Potpunim izgaranjem 100 grama grožđa, oslobodit će se u našoj stanici oko 100 kcal, odnosno 420 kJ, što dakako ovisi o vrsti grožđa. Nadalje, ista količina grožđa biti će i stanoviti izvor vitamina C, kojeg je u toj količini grožđa ima oko 12 mg (u usporedbi s kivijem to je oko 5 puta manje), ali je zato grožđe izvrstan izvor kalija.

Grožđe je visoko vrijedan izvor spojeva koje nazivamo bioflavonidima. To je specifična skupina biljnih pigmenata (boja) koje se danas intenzivno istražuju. Posjeduju izraziti antioksidacijski potencijal. To znači da štite našu stanicu od štetnog utjecaja tvari koje zajedničkim imenom poznajemo pod pojmom slobodni radikali. Oni su odgovorni za pokretanje raznih procesa u našem organizmu, ali u suvišku izazivaju štete po samu stanicu u obliku molekulskih oštećenja. Na taj se način može utrti put razvoju čitavog niza bolesti, ali može doći i do prijevremenog starenja organizma.

Najpoznatiji izvor flavonoida je sok od crnog grožđa (ima ih najviše u kožici i koštici bobice grožđa), a ima ih i u vinu. Poznato je njihovo antioksidacijsko, protuupalno i antialergijsko djelovanje, a mogu se uzimati i kao preparati koji služe za nadopunu u prehrani.

Grožđe sadrži osim bioflavonida, fosfornu kiselinu i veoma važan element silicij. Održava ljepotu kože i kose. Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma, a uz to je i izrazito hranjiva namirnica. Sjemenke treba pažljivo žvakati jer se u njima nalazi aktivna tvar koja djeluje na smanjenje kolesterola.

Jednodnevna dijeta grožđem
Grožđe sastoji od velike količine vode u kojoj su otopljeni minerali i vitamini a zbog velikog sadržaja vode i celuloze daje osjećaj sitosti.
Takozvana jednodnevna dijeta grožđem, posjeduje diuretski učinak, potiče normalnu probavu  i pražnjenje crijeva, te konačno tonizira organizam i topi poneki suvišni kilogram. Zašto? Zato jer se grožđe sastoji od velike količine vode u kojoj su otopljeni minerali i vitamini, a ukupno neće dati puno kalorija. Kako se provodi ta dijeta? Vrlo jednostavno, kupite lijepe grozdove grožđa i jedite polako tijekom cijelog dana kada god poželite u neograničenim količinama. Iako sadrži šećera, grožđe zbog velikog sadržaja vode i celuloze daje osjećaj sitosti jer "efikasno" puni želudac. Pokušajte i uvidjeti ćete blagodati to jednog dana "slatkog posta" za samo 24 sata!
https://plus.google.com/113518831387638884971

TRAJNO OTKLANJANJE BRADAVICA POMOČU BILJA

Bradavice ili veruke su promjene na koži koje nastaju zbog djelovanja humanog papilomavirusa u epidermisu kože. HPV izaziva hiperplaziju epitela i različite promjene na stanicama. Mogu se naći kao pojedinačne promjene na koži ili sluznicama, ali se češće vide multiple bradavice. Izgled i veličina bradavica ovise o tome gdje ih nalazimo, jer mogu promijeniti izgled zbog traumatizacije i iritacije kože.
Mogu trajati godinama, ali je vrijeme njihovog trajanja varijabilno isto kao što je varijabilno trajanje njihova liječenja. Nakon nekoliko mjeseci može doći do potpunog povlačenja, međutim mogu perzistirati godinama, a mogu se nakon nekog vremena pojaviti na drugom mjestu.

Kod koga se javljaju i kako nastaju?
Mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se najčešće javljaju kod djece, a rjeđe kod starijih ljudi. Uzrokuje ih virus humani papilomavirus, a do sada je identificirano više od 60 tipova ovog virusa. Određeni tipovi virusa uzrokuju specifične promjene na koži ili sluznicama. Bradavice mogu nastati prijenosom virusa s čovjeka na čovjeka, a i kod jedne osobe mogu se naći na više različitih mjesta zbog prijenosa virusa s jednog mjesta na koži na drugo. Ovaj oblik prijenosa naziva se autoinokulacija. Bradavice vrlo često spontano nestanu. Nije poznat imunološki mehanizam koji dovodi do povlačenja bradavica, ali je poznato da kod osoba kod kojih je imunitet oslabljen zbog npr. transplantacije organa ili HIV-infekcije mogu nastati generalizirane promjene na koži uzrokovane HPV-om.

Kako izgledaju?
Bitna grupa bradavica su tzv. šiljaste bradavice, genitalne bradavice ili kondilomi (condilomata acuminata) koje nastaju djelovanjem određenih tipova virusa na anogenitalnoj sluznici, a vrlo rijetko i na sluznici usne šupljine.
Obične bradavice (verrucae vulgares) mogu se pojaviti bilo gdje na koži. Ipak su najčešće lokalizirane na mjestima pritiska na kožu kao što su prsti, laktovi, koljena ili tabani. Često se nalaze ispod nokta i tada su izrazito bolne. Izgledaju kao oštro ograničeni čvorovi čija je površina gruba, mogu biti pravilnog, okruglog ili nepravilnog oblika. Različite su boje, žute, svijetlosive, smeđe ili sivocrne. Veličina varira od nekoliko milimetara do otprilike 1 centimetar.
Poseban oblik bradavica nalazimo na tabanima. Nazivaju se verrucae plantares. Zbog pritiska ove bradavice imaju ravnu površinu i često se javljaju u grupama. Najčešće se nalaze na mjestima najvećeg pritiska kao što su peta ili prsti, te izazivaju bolove prilikom hodanja ili trčanja.
Kod djece i mladih često se javljaju verrucae planae juveniles - mladenačke bradavice koje su ravne, malo su izdignute iznad razine kože, imaju glatku površinu i žutosmeđe su boje. Vrlo često nalaze se na licu, a najčešće ih ima mnogo jer se prenose autoinokulacijom.
Ostali oblici koji se javljaju su tzv. filiformne veruke - končaste bradavice koje su uske i dugačke i obično takve oblike nalazimo na očnim kapcima, vratu, usnicama i drugdje na licu. Česte su kod muškaraca jer se prenose tijekom brijanja autoinokulacijom.
Bitna grupa bradavica su tzv. šiljaste bradavice, genitalne bradavice ili kondilomi (condilomata acuminata) koje nastaju djelovanjem određenih tipova virusa na anogenitalnoj sluznici, a vrlo rijetko i na sluznici usne šupljine.
Virus se prenosi spolnim putem i nastaju bradavice koje su najčešće izdužene, mekane i neravne površine, često vise na peteljci i nalaze se u nakupinama. Zbog infekcije HPV-om u žena nastaju promjene na vratu maternice koje se nazivaju cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN), koje mogu prijeći u rak vrata maternice.

Kako se liječe?
Liječenje kondiloma ili spolnih bradavica obično je dugotrajno jer su recidivi česti, pa liječenje treba ponavljati.
Liječenje ovisi o vrsti bradavica, mjestu na kojem se nalaze, njihovu trajanju, o bolesnikovoj dobi, te o tome kako su reagirale na neki već upotrebljeni oblik terapije. Većina bradavica se u nekoliko godina spontano povuče. Međutim u oko 35% bolesnika se ponovno javljaju na istim ili novim mjestima. Metode kojima se uklanjaju uključuju krioterapiju (zaleđivanje) tekućim dušikom u trajanju oko 30 sekundi (ova terapija je učinkovita ali je ponekad treba ponavljati nakon 2 do 3 tjedna), elektrokoagulaciju i ekskohleaciju koje mogu ostaviti ožiljke, premazivanje kolodijem ili premazivanje 40%-tnom salicilnom kiselinom koji izazivaju ljuštenje.

Ravne bradavice kod mladih mogu se liječiti vitaminom A u kremi, otopini ili gelu ili sredstvima koja izazivaju jače ljuštenje, tzv. keratoliticima. Liječenje kondiloma ili spolnih bradavica obično je dugotrajno jer su recidivi česti, pa liječenje treba ponavljati. Mogu se ukloniti elektrokauterizacijom, laserom, krioterapijom ili kirurškom ekscizijom. Različiti lijekovi koji se apliciraju direktno na lezije, kao što je npr. podofilin ili preparati interferona, moraju se upotrebljavati višekratno i ponekad zahtijevaju tjedne i mjesece liječenja. Posebno je važno rano otkrivanje i redovito praćenje žena kod kojih postoje promjene na vratu maternice zbog opasnosti od razvoja raka vrata maternice.                                                                                          Bitna grupa bradavica su tzv. šiljaste bradavice, genitalne bradavice ili kondilomi (condilomata acuminata) koje nastaju djelovanjem određenih tipova virusa na anogenitalnoj sluznici, a vrlo rijetko i na sluznici usne šupljine.  Liječenje kondiloma ili spolnih bradavica obično je dugotrajno jer su recidivi česti, pa liječenje treba ponavljati.                                                                                                                                            LIJEČENJE  BRADAVICA NA PRIRODAN NAČIN                                                                        Bradavice, kako ih otkloniti?

Bradavice su rožnate izrasline, koje se javljaju na koži i polusluznicama. Uzrocnici bradavica su Human papiloma virusi, kojih ima oko 60 podtipova, pa odredeni tipovi ovog virusa izazivaju razlicite vrste bradavica. Prema tome postoje razliciti varijeteti bradavica u zavisnosti od podtipa virusa i lokalizacije promene.

Bradavice se mogu pojaviti bilo gde. Na rukama se najcešce pojavljuju obicne bradavice u obliku okruglastih tvorevina nepravilne površine. Posebno mogu da budu brojne kod djece.

Kada se jave na licu, oko usana, nosa i kosmatom djelu glave, cesto su dugacke i tanke, koncastog oblika. Kod mladih osoba na licu se cesto javljaju u grupama belicaste ili žuckasta zaravnjene bradavice. Kod muškaraca se ovakve bradavice lakše rasejavaju brijanjem.

Bradavice se cesto pojavljuju na tabanima. Mogu biti pojedinacne i mnogobrojne a pojavljuju se na mjestima pritiska. Prekrivene su zadebljalim rožnatim slojevima pa se vrlo cesto pogrešno misli da su to žuljevi.

Posebna vrsta bradavica koja se pojavljuje na stopalima i zove myremecia su grupe bradavica usadene duboko u kožu, pracene su zapaljenjem i bolom pa prave probleme tokom hoda.

Do infekcija Humani papiloma virusima može doci korišcenjem zajednickog kupatila i rucnika, nošenjem iste obuce, u javnim kupatilima i bazenima.

Obzirom da su bradavice prouzrokovane virusnom infekcijom, organizam vremenom razvija otpornost i imuni odgovor i mnoge nestaju i bez lijecenja. Za ovaj proces su potrebni mjeseci cak i godine. Ukoliko im se dozvoli da nestanu na ovaj nacin, taj tip bradavica se nikada više nece javiti kod iste osobe jer razvija otpornost na tu vrstu virusa.

Terapija bradavica zavisi od njihove vrste, velicine i lokalizacije.

Manje agresivna sredstva su keratolitici (salicilna i lakticna kiselina) i kaustici (trihlorosircetna kiselina, tretinon, podofilin), ne ostavljaju ožiljke ali moraju da se nanose na bradavice duže vrijeme.

Kiretaža je minimalno bolna i u najvecem broju slucajeva ne ostavlja ožiljke ili su oni minimalni.

Agresivnije metode koje se primjenjuju kada su bradavice vece ili ne reaguju na terapiju su elektrokauter, laser, radio valovi i kirurško uklanjanje.

Mnoge biljke sadrže supstance koje deluju keratoliticki pa se mogu koristiti u lijecenju bradavica a to su: crni luk, smokva.

Nekoliko narodnih recepata za otklanjanje bradavica:

Gaza se natopi pivskom pjenom i previje ili pritisne uz bradavice. Ovo treba ponavljati svaki dan dok bradavica ne nestane.

Sok od listova i cvjetova maslacka se maže svaki dan na bradavice, one pocnu da tamne i na kraju otpadaju ne ostavljajuci ožiljke.

Mazati bradavice ujutro i uvecer ricinusovim uljem, sve dok ne nestanu.
   
https://plus.google.com/113518831387638884971