subota, 14. travnja 2012.

PRIRODNI LOSION ZA TJELO

Svjesni ste koliko je kozmetička industrija jaka i kako će vam putem reklama ponuditi baš ono što vam treba ne bi li vam prodali što više svojih proizvoda. Iako ste potpuno ekološki osviješteni, volite svoje tijelo i želite brinuti za njega. Zašto sami ne biste izradili, primjerice, losiona za tijelo?
Mirišljavi losion za tijelo
Za taj postupak će vam biti potrebno: 1,5 dcl čistog ulja (najbolje je koristiti bademovo ulje jer ne ostavlja masni trag i brzo se upija), 2 dcl  obične vode, 2 žlice pčelinjeg voska, 30 kapi eteričnog ulja(po izboru).
Izlijte ulje u posudu, dodajte pčelinji vosak , postavite posudu u lonac vruće vode i tako, u vodi zagrijavajte pčelinji vosak do se ne otopi. Ostaviti da se ohladi nekoliko minuta (pazite da se vosak opet ne stisne). U drugoj posudi mikserom uključenim na najvećoj brzini miješajte  vodu polagano dodavajući mješavinu ulja i voska. Smjesa će se postepeno početi zgušnjavati. Dodajte eterično ulje koje ste pripremili i dobro promiješajte.
Ulijte losion u staklenku koju ste odabrali i dobro zatvorite. Losion traje oko 6 mjeseci i čuvajte ga na hladnim temperaturama (najbolje u hladnjaku).
https://plus.google.com/113518831387638884971

KEKSI OD LAVANDE

1 šalice maslaca
1 šalice sirnog namaza
1 šalica šećera
2 čajne žličice suhog lavandinog cvijeta
1 jaje
2 šalice brašna
1/3 šalice marmelade, pekmeza

U zdjeli zamješajte mikserom sirni namaz i maslac. Dodajte šećer, lavandin cvijet (za kuhanje), jaje i brašno. Istresite masu u zauljeni lim ili tavu.
Pecite na 200 stupnjeva max 20 minuta.
Izvadite i namažite marmeladom ili pekmezom. Pospite orasima, lješnjacima ili bademima.
https://plus.google.com/113518831387638884971

MACERAT LAVANDE

Dobiva se spajanjem cvijeta lavande i ekstradjevičanskog maslinovog ulja.
Ovakav pripravak koristi se za njegu kože lica i tijela kao i kod svih problema kože: opekotina, akni itd.
Odličan je kao pakung kod peruti i ispadanja kose,kao oblog kod reumatizma te protiv upalnih procesa gornjeg dijela dišnog sustava.
Ovim pripravkom možemo obogatiti našu dnevnu kozmetiku tako da lavandin macerat nanosimo nakon čišćenja lica, a prije nanošenje dnevne ili noćne kreme.
Odličan je za masažu zbog svog blagotvornog djelovanja te zbog same činjenice da nimalo ne iritira kožu., a kombiniranjem s eteričnim uljima njegovu namjenu možemo prilagoditi potrebama . https://plus.google.com/113518831387638884971

ČAJ OD LAVANDE

Zbog ugodnog mirisa i ljekovitosti, čaj od cvjetova lavande ima široku primjenu. Tradicionalan je lijek za umirenje i ublažavanje nesanice te protiv glavobolje. Lavandin cvijet djelotvoran je i kod prehlade i infekcije dišnih putova. Potiče probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, a nezaslađen čaj pomaže kod želučanih tegoba i nadutosti.

Pripravljanje:
4 žlice suhih cvijetova lavande prelijte sa 1l vrele vode, pokrijte i ostavite 5 minuta da odstoje, procijedite i stavite u termos posudi.
Pijte u toku dana. Po želji čaj možete zasladiti medom, a možete dodati i na vrh noža cimeta.

https://plus.google.com/113518831387638884971

TINKTURA OD LAVANDE

Tinkture se prave od biljnog materijala koji se prelije alkoholom.

Način izrade je jednostavan: svježe bilje se usitni i s njime napuni tegla do 1-2cm ispod vrha. Ne smije se stiskati. Prelije se alkoholom (moze i rakija) tako da on prelazi bilje 1-2 cm.
Tegla se poveže ili zatvori i drži na suncu 3-5 tjedana. Kad je tinktura gotova, procijedi se kroz lanenu krpu i čuva u tamnoj boci.

Tinkture se obično rade u proljeće i ljeto jer bilje je aromatičnije ljeti.
One imaju prednost što se mogu spremiti za dulje vrijeme jer se teško kvare pa im rok trajanja može biti nekoliko godina ili čak neograničen.
Mogu se koristiti za masiranje ali i oralnu primjenu kao kapi kad baš nismo neki ljubitelji čajeva.
Druga prednost je što tinkture najčešće pravimo od svježeg bilja u optimalno vrijeme pa tako iz biljke izvučemo ono najbolje i spremimo za dulje vrijeme.
https://plus.google.com/113518831387638884971

HIDROLATI(CVJETNE VODICE)OD LAVANDE

Hidrolati, često nazivani i cvjetne vodice, nusprodukti su destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. Za proizvodnju hidrolata, kao i eteričnih ulja, idealno bi bilo koristiti certificirani organski biljni materijal, bez pesticida i raznih kemikalija, a koji se sastoji od jedne botaničke vrste, te čistu, nezagađenu vodu.

Hidrolati su nestabilni i lako kvarljivi, stoga nemali broj proizvođača u njih dodaje konzervanse ili alkohol kako bi im produžili rok trajanja. Takvi hidrolati nisu primjereni za korištenje u terapeutske svrhe. Najkvalitetniji hidrolati se stabilizirani tzv. sterilnom filtracijom - odmah nakon destilacije hidrolati se steriliziraju fitracijom kroz filter pora veličine 200 nm, čime se uklanjaju sve spore i bakterije. Nakon filtracije pune se u sterilne boce, i tako se osigurava da do krajnjeg kupca stignu nekontimirani.

LAVANDA
Hidrolat lavande idealan je za njegu gotovo svih tipova kože, zbog uravnotežene pH vrijednosti (5.6-5.9). Djeluje regenerativno, pročišćavajuće, rashlađujuće; pomaže kod uboda insekata; idealan je kao sprej za osvježavanje lica tijekom ljetnih vrućina, pomaže kod opekotina nakon sunčanja, pogotovo u kombinaciji s hidrolatom paprene metvice. Izvrstan je za njegu osjetljive kože, kao i kod akni i drugih upalnih stanja kože. Nakon depilacije ga možemo kombinirati s hidrolatom lovora, u svrhu spriječavanja infekcija i crvenila kože. Skupa sa hidrolatom smilja izvrsno djeluje na spriječavanje urastanja dlaka. Nanešen na kožu sa hidrolatom hamamelisa, prije kreme za sunčanje, pomaže u održavanju vlažnosti kože tijekom izlaganja suncu i spriječava oštećenja uzokovana vjetrom i visokom temperaturom.

https://plus.google.com/113518831387638884971