ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Eterična ulja u borbi protiv prehlade i gripe





Ljekovita bilja i ulja su jedni od najstarijih lijekova. Origano, limun, cimet, tamjan, paprena metvica i eukaliptus su dobro poznati i učinkoviti protiv prehlade i gripe.

Biljne esencije iz biljaka i sjemena prvi su lijekovi naših predaka. U modernom svijetu, često se ponovno okrećemo prirodnim lijekovima koji su ponekad učinkovitiji nego lijekovi i antibiotici. Kada je u pitanju prehlada i gripa, eterična ulja kao što su origano, cimet, tamjan, limun, eukaliptus i paprena metvica mogu pomoći.

Eterična ulja sadrže stotine molekula koje djeluju zajedno da ubiju viruse i bakterije. Virusi ne razvijaju otpornost na eterična ulja, jer svaka serija ulja je jedinstvena, ovisno o sezoni, temperaturi, vjetru, kiši, vremenu žetve i još mnogim drugim faktorima. Iz tog razloga, ulja mogu biti učinkovitija u borbi protiv prehlade i gripe.
Kada je u pitanju prehlada i gripa, koristite ulja rano i često! Lako je odbiti prehladu s malo eteričnog ulja cimeta ili origana ako počnete dovoljno rano, kada kašalj ili grlobolja započnu, ali prije nego što se razbolite u potpunosti.

Origano 
Jedno od najpopularnijih eteričnih ulja za liječenje problema poput prehlade i gripe, ili bradavica. Origano se smatra vrućim uljem, te ga treba koristiti oprezno. Nemojte ga nanositi na lice i vrat bez da ga prvo razrijedite čistim maslinovim uljem ili drugim masnim uljem. Ako vam dospije na lice, razrijedite ga s maslacem ili uljem, nikako s vodom! Origano je najbolje nanositi na leđa, ramena i stopala.

Limun
Limun je odličan za jačanje imunološkog sustava iznutra. Dodajte kap ili dvije svakoj čaši vode tijekom dana, ili ga koristite u kapsulama. Limun se ne smije nanositi na kožu.

Cimet
Još jedno vruće ulje, cimet je odličan za jačanje imunološkog sustava, gušteraču i probavni sustav (u kineskoj medicini gušterača / slezena se odnose na imunološki sustav). Nanesite na noge ili ga udahnite.

Tamjan
Jedan od najmoćnijih ulja za jačanje imuniteta. Inače je skup, ali vrijedi svakog novčića. Tamjan je blagotvoran za kožu i može se primijeniti bilo gdje.

Pepermint i eukaliptus Ova ulja su hladna i umirujuća, čiste dišni sustav i olakšavaju disanje. Mogu se primijeniti izravno na vrat, grlo, prsa i leđa, ili udahnuti.

Ista eterična ulja koja koristite za liječenje prehlade ili gripe mogu se koristiti za prevencija tih bolesti. Ako je vaše radno mjesto kontaminirano ili je netko od ukućana bolestan, tada je dobro vrijeme za početak korištenja eteričnih ulja. Možete ih primijeniti manje često, ali na isti način kako bi ih primijenili da ste bolesni.

Matična mliječ za depresiju, imunitet i kožu

Matična mliječ je moćna. Sadrži razne aminokiseline, hranjive tvari, vitamine, minerale, enzime i mnoge druge stvari zbog kojih je naše tijelo zdravo i u formi. Svakodnevno konzumiranje će spriječiti razne bolesti, ali i povećati ukupnu razinu energije u tijelu, izdržljivost i snagu.

Matična mliječ pomaže u pravilnom funkcioniranju jetre i enzima, može smanjiti bolove u mišićima i zglobovima, i simptome mišićne distrofije. Može popraviti oštećenja kože i spriječiti infekcije kože. Može oštetiti stanice raka i zaustaviti njihov rast u tijelu. Pomaže u stvaranju novih stanica i novih tkiva u tijelu. Ima antibakterijska svojstva i sposobnost uništavanja različitih vrsta bakterija, može držati kolesterol u granicama normale i kontrolirati dijabetes. Pomaže u borbi protiv depresije i smanjuje stres.

Matična mliječ se koristi kod nekoliko zdravstvenih stanja:
  • anemija
  • artritis
  • astma
  • slomljene ili slabe kosti
  • infekcije mjehura
  • bolest koronarnih arterija
  • depresija
  • dijabetes
  • endokrini poremećaji
  • hormonalna neravnoteža
  • visoke razine kolesterola
  • visoki krvni tlak
  • impotencija
  • neplodnost
  • upale
  • loše pamćenje
  • problemi s imunitetom
  • bolesti jetre
  • mentalna iscrpljenost
  • menopauza
  • napadi panike
  • parkinsonova bolest
  • usporen rast
  • problemi s kožom i bore
  • virusne i bakterijske infekcije
  • kontrola težine
  • zacjeljivanje rana
  • slabe ili umorne oči


Matična mliječ i rak

Japanski znanstvenici su dali matičnu mliječ laboratorijskim miševima prije transplantacije različitih vrsta stanica raka.

Matična mliječ je imala dobre učinke na stanice sarkoma. Život miševa je produljen za petinu, tumorske stanice su se raspale i tumori su se smanjili za oko polovicu.

Matična mliječ je također dobra u borbi protiv nuspojava kemoterapije i zračenja. Aminokiseline iz matične mliječi mogu pomoći u oporavku imunološkog sustava i obraniti od napada mikroba. Matična mliječ obnavlja stanice koje su uništene tijekom terapije.

Iako je potrebno još mnogo istraživanja da bi se utvrdila korist u borbi protiv raka, iskustvo i zajednička znanja dokazuju da matična mliječ pomaže kod raznih teških stanja kao što je rak.

Matična mliječ i depresija

Matična mliječ je poznata po svojm umirujućem učinku na neurotične i manično depresivne ljude. Djeluje kao antidepresiv i učinkovita je kada osjećate jake negativne emocije, kao što su tuga, depresija, strah i sl.

Borba protiv depresije s pčelinjim proizvodima možda na prvu zvuči smiješno, ali stručnjaci se slažu da snažan utjecaj matične mliječi može pomoći ljudima da se nose sa simptomima emocionalnih problema ili bolesti.

Emocionalni problemi se mogu pojaviti za vrijeme:
  • menopauze
  • odrastanja
  • žalosti
  • oporavka
Depresija je često prepoznata kao nedostatak energije. Kada smo puni energije, reagiramo drugačije, mislimo pozitivno i donosimo pozitivne odluke. Uz matičnu mliječ možemo lakše prevladati probleme i živjeti duže i sretnije. Kao i mnogi drugi antioksidansi, matična mliječ podiže razine energije i čini nas punima života.

Matična mliječ i imunitet

Matična mliječ sadrži amino i gama globulin koji pomaže imunološkom sustavu da se bori protiv infekcija. Istraživači tvrde da matična mliječ djeluje kao jaki antibiotik, ubija sve vrste bakterija i mikroba.
Ako konzumirate matičnu mliječ svakodnevno tada možete biti sigurni u jednu stvar: da će vaš imunološki sustav funkcionirati puno bolje nego ranije. Ako vam je imunitet oslabio zbog neke nedavne bolesti onda vam matična mliječ može vam pomoći da vratite snagu i izdržljivost.

Matična mliječ sadrži gotovo sve aminokiseline i mnoge važne vitamine koji pomažu pravilan rad različitih organa u tijelu. Sadrži antioksidanse, omega 4 i omega 6 masne kiseline koje pomažu popraviti oštećenja stanica i potaknuti rast i regeneraciju stanica. Proteini prisutni u matičnoj mliječi mogu pomoći u obnovi stanica.

Matična mliječ ima antibiotska svojstva i može se boriti s mnogo različitih vrsta bakterija i zaštititi organizam od raznih infekcija i bolesti. Može smanjiti simptome i snagu bolesti, pripremiti tijelo da se bori protiv bolesti na bolji način.

Matična mliječ i koža

Matična mliječ je poznata po svom jakom antibakterijskom djelovanju. Usporava proces starenja kože, što je razlog zašto se često koristi u kozmetici. Naći ćete matičnu mliječ u mnogim kremama za lice koje se koriste za pomoć problematičnoj koži, akne, bubuljice i sl.
Budući da se matična mliječ sastoji od aminokiselina, može zaustaviti stvaranje bora i mrlja na koži dajući koži sjajan i lijep izgled. Amino kiseline su potrebne za izgradnju kolagena, a kolagen čuva kožu čvrstom i zategnutom.
Ako ste bolovali od raka ili bilo koje druge bolesti, gdje vam je koža bila izložena zračenju, mogu se javiti oštećenja na koži. Matična mliječ može preokrenuti učinke zračenja na koži.

IZVOR ORGANSKOG KALCIJA *ljuska kokošjeg jajeta


Ljuska kokošjeg jajeta jedna je od najvažnijih substanci koje imamo na zemlji. Ona nikako ne pripada u kantu za smeće. Od kuhanog jajeta trebali bismo ljuske sakupljati, sušiti i mljeti u starom mlincu za kavu ili u mužaru stucati u finu zrnatu masu. Ako sami pečete kruh, bilo bi dobro, na kilogram brašna umiješati jednu ravnu čajnu žlicu ljuske od jaja. Ovaj će kruh imati osobito dobro djelovanje na proces izmjene tvari. Svaki put kad kuhamo čaj možemo dodati po jednu ljusku. Ona je idealan izvor organskog kalcija.
Isto tako može se dodati u smjesu zemlje za uzgoj biljaka ili dodati u kompostnu hrpu. Pokazalo se, tijekom dugogodišnjeg rada, da tamo gdje su se u sjetvene brazde dodavale usitnjene ljuske kokošjeg jajeta, procesi s kalcijem su tako djelovali da biljke više nisu nakupljale radioaktivne tvari.

PROPOLIS-ZAŠTITA OD BOLESTI

Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora. Koristi se kao sredstvo za brtvljenje neželjenih otvora na košnici. Propolis je najistraživaniji pčelinji proizvod. Brojne studije pokazale su da djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i upala te da ima anestetički, antioksidacijski i antitumorski učinak, spriječava rast biljaka i klijanje sjemena, potiče regeneraciju tkiva i jača imunološki sustav. To je smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice kada postanu izletnice (od 21 dana života) sakupljaju sa pupoljaka i kore drveća, kao i drugih biljaka. Time se bavi samo mali broj pčela koje imaju u košnici tu odgovornu zadaću. Unosom u košnicu upotrebljavaju ga za izgradnju ulaza, zatvaranje pukotina i rupa i skladištenje odnosno "sterilizaciju" ćelija sača... Ime propolis prema pojedinim tumačenjima dobio je od grčke riječi "pro" - prije ili ispred i "polis"- grad, zbog upotrebe propolisa za izgradnju i regulaciju ulaza u košnicu dok drugi misle da nosi naziv prema riječi propoliso koja bi na grčkom ili latinskom značila zamazivati-zaglađivati. Propolis kao naziv sada se koristi u skoro svim dijelovima svijeta. Propolis je kao lijek poznat još od antičkih vremena, Aristotel ga spominje u svojoj "Priči (govoru) životinja" i zaključuje da se može koristiti u liječenju kožnih povreda, rana i infekcija. Velika upotreba propolisa zabilježena je za vrijeme Burskih ratova u Južnoj Africi (1899.-1902.), jer je pokazao odlične rezultate kod zacjeljivanja rana. Primjena Preventivnom upotrebom propolis čuva zdravlje, ublažava tegobe u slučajevima gripe, različitih oblika viroza, upalnih procesa ždrijela i usne šupljine. Korisiti se i preventivno, te u akutnim stanjima promuklosti, parodontoze, pojave afti te neugodnog zadaha usne šupljine. Kao prirodni antibiotik djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju krvi i epitelizaciju lakših opekotina, površinskih ranica, ogrebotina i herpesa. Sastav propolisa sadrži preko 60 prirodnih, kemijskih supstanci, a ni dan danas nije u potpunosti istražen, a sadrži: 55% smola, 30% voska, 10% eteričnih ulja i 5% peludi te vitamine E i B, željezo, cink, enzime, organske kiseline... Djelovanje Posebnost propolisa je što bakterije na njega ne stvaraju otpornost i što nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika. Uspješno suzbija viruse gripe i herpesa, a preventivno djeluje kod upale grla i paradentoze. Izuzetne rezultate postiže u liječenju infekcija, opeklina, otvorenih rana, te čireva probavnog sustava. Uklanja otekline kod zubobolje. Redovnom upotrebom jača obrambenu sposobnost imunološkog sustava. Propolis je prirodni antibiotik, jedan od onih pčelinjih proizvoda koji su čudo prirode. Neka stabala i četinjače proizvode ljepljivu smolu kao dio svog imunološkog sustava da se obrane protiv bolesti. Pčele prikupljaju te tvari, a nakon što ih pomiješaju sa svojom slinom i drugim tvarima, nastaje propolis. Ova hranjiva tvar je važna za opstanak pčela u košnici. Stvorena je za sterilizaciju košnice i štiti od bolesti i infekcija. U stvari "propolis" na grčkom znači obranu grada. Pomaže da se spriječi širenje bakterija, virusa, gljivica koji bi inače predstavljale prijetnju košnicama, bori se protiv klimatskih promjena, kao što su vjetar i hladnoća. Također se koristi za zatvaranje pukotina i otvora u košnici. Drevni Egipćani su propolis koristili za balzamiranje. Propolis sadrži oko 50-70% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja i 5% peludi. Posebno je bogat aminokiselinama važnim za funkciju imunološkog sustava. Sadrži dosta vitamina (vitamin A (karoten), vitamina B1, B2, B3, biotin), te je izuzetno bogat bioflavonoidima (vitamin P). Bioflavonoidi su prirodni pigmenti u voću i povrću, a nalaze se u izobilju u narančama. Propolis sadrži gotovo 500 puta više bioflavonoida nego naranča! Također sadrži albumin, kalcij, magnezij, kalij i fosfor. Propolis se može kupiti u potpunosti sirov i neprerađen, ali je u svom prirodnom stanju ljepljiva tvar i vrlo je teško njime rukovati. Najčešće se može kupiti u tekućem obliku ili u kapsulama. Zbog svog antibakterijskog, antifungalnog, antivirusnog, antiupalnog i antioksidativnog djelovanja dragocjen je prirodni lijek mnogo stoljeća. Ima sposobnost da pruži zaštitu od zaraza, regenerira tkiva, i služi kao izvor energije i izdržljivosti. Može spriječiti infekcije, kao što su upala grla, akne, opekline, čireve u ustima, a isto tako može pomoći liječiti infekcije koje su već počele. Propolis je dobar i ako pasta za zube jer je osobito koristan kod poremećaja povezanih s ustima i desnima. Naša usta su jedan od najosjetljivijih mjesta našeg tijela. Usta su polazna točka probave. Zdrava usna šupljina je zasigurno jedan od elemenata koji doprinose apetitu i dobrom raspoloženju u cjelini. Ako se u ustima razviju bolesti desni, propolis se bori protiv bakterija, sprečava truljenje zuba, krvarenje desni i sprječava loš zadah.

BORBA PROTIV DEPRESIJE




  Jedini uzrok depresije je prekiselost tijela, odnosno jetre, odnosno velika toksičnost. 
Dugotrajna potištenost
Gubljenje interesa za život
Gubitak interesa za ono što vas je nekad usrećivalo i za ono u čemu većina ljudi pronalazi užitak
Pad koncentracije
Promjene u apetitu
Nesanica, nemiran san
Umor
Fizička bolest čiji se simptomi stalno vraćaju unatoč liječenju

Što uzrokuje depresiju?
Depresija nema samo jedan uzrok, najčešće je kombinacija nekoliko različitih stvari.

Možda nemate pojma zbog čega ste zaglavili u depresivnoj fazi, ali ipak iz dana u dan nosite se s njom.

Bez obzira na uzrok, depresija nije samo stanja uma, povezana isključivo s psihološkim faktorima. Ona je često vezana uz fiziološke promjene u mozgu, te povezana s neravnotežom neurotransmitera, kemikalija koje nose signale u živce i mozak.

Depresija je kombinacija bioloških, genetičkih i psihofizičkih faktora.

S biološkog stajališta depresija je abnormalnost u funkciji određenih neurotransmitera, što može biti uzrokovano promjenom razine hormona. To objašnjava zbog čega se mnogi teenageri kroz pubertet suočavaju s depresijom.

Najčešći uzročni faktori vezani uz depresiju su: 
Obiteljska povijest. Genetika igra važnu ulogu u depresiji. Ona može neku obitelj pratiti generacijama.
Trauma i stres. Stvari poput financijskih problema, prekida ljubavne veze ili smrt bliske osobe mogu izazvati depresiju. Ali depresivni možete postati i nakon značajnijih promjena u životu poput novog posla, diplome ili ulaska u brak.

Pesimistična osobnost. Osobe koje imaju niže samopouzdanje i negativan pogled na svijet imaju veće rizike razvoja depresije.

(Iznad navedeni uzroci uglavnom uzrokuju depresiju nižeg stupnja, koja se često naziva potištenost.)

Fizički uvjeti. Ozbiljna medicinska stanja poput srčanih oboljenja, raka i neizlječivih bolesti značajno doprinose depresiji jer fizička slabost smanjuje otpornost na stres. Depresija može medicinska stanja pogoršati jer oslabljuje imunološki sustav, a može i otežati podnošenje boli. U nekim slučajevima depresija može biti izazvana i medikamentima koji se koriste za tretiranje bolesti.

Drugi psihofizički poremećaji. Anksioznost, poremećaji u prehrani, šizofrenija…

Zlostavljanje.

Svi simptomi depresije još uvijek nisu potpuno jasni. Trenutna istraživanja ističu genetičke, obiteljske, biokemijske, fizičke, psihološke i društvene simptome.

Psihološki simptomi uključuju osjećaj beznađa, bespomoćnosti, ranjivosti, straha, pesimizma i nisko samopouzdanje. Sve ovo se odražava u neuobičajenom ponašanju, te poteškoćama pri ostvarivanju osobnih veza.

Depresija može biti i sama simptom nekih bolesti ili poremećaja kao što su:  

Metabolički poremećaji poput hipoksije.

Endokrini poremećaji poput dijabetesa.

Neurološke bolesti kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest.

Rak

Virusne i bakterijske infekcije kao što su gripa i upala pluća.
Kardiovaskularne bolesti.

Kronične opstruktivne plućne bolesti.

Degenerativni artritis.

Poremećaji u probavnom sustavu.

Genitourinarni problemi poput inkontinencije.

Anemija.

Savjet koji ne pomaže

Jedan od najčešće ponavljanih savjeta je "misli na nešto pozitivno".

Ovakav savjet je potpuno bezvrijedan budući da depresija nije stanje, nego bolest među ostalim, prouzrokovana poremećajem ravnoteže prijenosnika živčanih impulsa, te promjenama u broju i osjetljivosti njihovih receptora. Ti poremećaji biološki sprječavaju pozitivan osjećaj. Osoba u depresiji ne može samostalno odlučiti misliti o nečemu pozitivnom

To je jednako kao kada bismo osobi koja ima akne savjetovali, pa ne daj im da izbijaju.

No, to ne znači da trebamo odustati od pomoći prijatelju. Kretanjem u društvu se depresivna osoba osjeća sigurnije i zaštićenije. Razgovor uvelike pomaže. Kao i grupna tjelovježba, zajednička aktivnost, šetnje, potpora…

Samopomoć kod depresije

Sumnjate li na depresiju, u svakom slučaju trebali bi se obratiti liječniku, ali kod privremene potištenosti ili istovremeno s liječničkim tretmanom mogli biste se koristiti nekim tehnikama samopomoći koje su se pokazale djelotvornima.

1. TJELOVJEŽBA – Nije samo važna kod liječenja depresivnog raspoloženja, ona će i smanjiti mogućnost nastanka simptoma depresije.

2. PSIHIČKA AKTIVNOST – Važno je baviti se aktivnostima koje zaokupljaju mozak. Može se raditi o šahu, kartanju, čitanju, učenju, ali i najobičnijem rješavanju križaljki.

3. POTPORA PRIJATELJA – Što više se krećite u društvu. Najbolje bi bilo spojiti, ukoliko je moguće, fizičku aktivnost s druženjem. Bavite se nekim društvenim sportom, upišite grupne tečajeve aktivnosti u kojoj se niste okušali.

4. PLEŠITE – Može se raditi o tečaju klasičnog, društvenog ili o običnom plesu u discu prilikom večernjeg izlaska, sve je djelotvorno.

5. DOBAR SAN – Nastojte dobro spavati.

6. PRIRODA – Što više boravite u prirodi ili na otvorenom, a ukoliko to nije moguće osvijetlite i redovito prozračujte svoje prostorije.

7. MEDITACIJA – Svaka vrsta opuštanja ili autogenog treninga je više nego dobrodošla.

8. PRAKTICIRAJTE VJERU – Odlazak u crkvu, razgovor sa svećenikom ili drugi oblik prakticiranja vjere dosta pomaže kod potištenosti.

9. SELFHELP LITERATURA – Dobro je čitati knjige koje će vam pomoći izgraditi samopouzdanje, hrabrost, pronaći smisao u životu i sl. prema vlastitom izboru.

10. Možda biste mogli pokušati i s BILJNIM PRIPRAVCIMA. Oni nekad mogu djelovati kao dobar poticaj za povratak energije i volje.

Vrlo brzo možete pripremiti biljni napitak s vinom:

Pomiješajte bosiljak, majčinu dušicu i ružmarin (te biljke možete kupiti u svakoj većoj ljekarni). Dvije žlice mješavine tih biljaka poparite s pola litre zavrela razrijeđena vina. Ostavite da odstoji jedan sat.

Pije se po pola čaše prije i poslije jela.

Ne povećavajte količinu vina jer alkohol ima suprotan učinak i doprinosi lošem osjećaju potičući depresiju.

Alkohol povećava sklonost depresiji

Ljudi koji piju alkohol kako bi se osjećali bolje u stvari samo pogoršavaju svoje stanje i postaju skloniji depresiji.

Prema istraživanju Britanskog instituta za mentalno zdravlje ljudi koji u alkoholu traže lijek protiv tjeskobe, anksioznosti i tuge, na takav način povećavaju rizik obolijevanja od depresije.

Alkohol je samo privremeno rješenje jer oslabljuje neurotransmitere zadužene za reduciranje depresije i tjeskobe. Prekomjernim konzumiranjem alkohola neurotransmiteri će toliko oslabiti da mozak neće biti u mogućnosti spriječiti depresiju.

Prema riječima znanstvenika problem je toliko ozbiljan da bi na etiketama alkoholnih pića trebala pisati napomena da prekomjerno konzumiranje alkohola ozbiljno ugrožava psihičko zdravlje.

Ekoterapija

Ekoterapija, alternativna metoda za liječenje depresije koju sve češće savjetuju i zapadni liječnici zapravo je hodanje ili rad u prirodi.

Pacijentima se propisuje svakodnevno hodanje parkom ili rad u poljoprivredi.

Dva neovisna istraživanja pokazala su kako „ekoterapija“, koja može uključivati i najjednostavnije vježbanje na otvorenom, može značajno poboljšati mentalno zdravlje.

Nakon šetnje kroz veći park 71 % osoba je izjavilo kako se osjeća manje depresivno, a 90% njih je primijetilo kako imaju i veće samopouzdanje.

Za usporedbu, nakon šetnje gradom ili shopping centrom samo se 45 % osjećalo manje depresivno, a čak 22 % izjavilo je kako im se depresija povećala. Oko 50% na taj način je povećalo samopouzdanje, dok je 44 % osjetilo pad samopouzdanja, što se nije desilo ni jednoj osobi koja je boravila u prirodi.

Znanstvenici ipak ne tvrde kako ekoterapija može zamijeniti konvencionalno liječenje, ali može pripomoći liječenju ili pomoći osobama koje nisu zatražile liječničku pomoć.

Tjelovježbom protiv depresije  

Redovita tjelovježba može pomoći osobama koje pate od depresije.

Znanstvenici sa sveučilišta Yale na temelju eksperimenata još jednom su potvrdili kako tjelovježba utječe na raspoloženje, te kako može pomoći liječenju ljudi koji pate od depresije, ali došli su i do nove teorije prema kojoj bi se u skorijoj budućnosti mogla proizvesti tableta sastavom slična kemikalijama koje se luče u organizmu za vrijeme tjelovježbe, a koja bi u borbi protiv depresije trebala biti učinkovitija od dosadašnjih lijekova.

Znanstvenici vjeruju kako bi takva vrsta lijeka bila značajno superiornija u odnosu na postojeće antidepresive.

Naravno, dok takva tableta ne dođe na tržište potištenost možete liječiti pravom tjelovježbom. Vježbanje, posebno na otvorenom poboljšava mentalno zdravlje, smanjuje osjećaj depresivnosti, te povećava samopouzdanje dajući osjećaj postignuća.

Gospina trava u liječenju depresije

Gospina trava ili kantarion najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije. Njeni blistavo žuti cvjetovi i simbolično predstavljaju moć sunca u otjerivanju sila tame, a njeni antidepresivni učinci visoko su cijenjeni i u konvencionalnoj medicini.

Gospina trava se već stotinama godina koristi oralno za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti, anksioznosti, kao i kod bolova živaca.

Kada se koristi u svrhu liječenja depresije gospina trava nije „brz“ lijek. S njom nećete postići trenutni oporavak, ali pokazuje odlične dugoročne rezultate. Biljka pomaže tijelu i duši da se oporavi, te se izgradi čvrst temelj za kompletno izlječenje.

U pravilu se čaj pije tri puta dnevno, osim ako nije drugačije naznačeno u uputama, a prije nego što primijetite prva poboljšanja morat ćete pričekati najmanje tjedan ili dva. Obično jedan tretman traje tri do šest mjeseci. Iako osobe primijete značajno poboljšanje već nakon mjesec do dva korištenja, tretman nije preporučljivo prekidati radi potpunog izlječenja.

Pri normalnoj uporabi nisu zamijećeni neki negativni efekti, iako gospina trava jako utječe na druge lijekove i njihovu djelotvornost, posebno kontracepcijskih pilula, lijekova za tretiranje tumora ili onih za liječenje HIV-a. Zbog toga je nužno konzultirati se s liječnikom prije tretmana gospinom travom.

Također, poznato je kako gospina trava čini kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost, zbog toga je vrlo važno izbjegavati sunce za vrijeme korištenja biljke.

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filter vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Antidepresivna prehrana  

Iako su dnevni stres i napetost neizbježni, tjeskobu i anksioznost možemo ublažiti pravilnom prehranom.

  Pokušajte slijediti neke od sljedećih savjeta kako biste popravili raspoloženje.

Smanjite unos kofeina. Previše gaziranih napitaka, kave, čaja, pa čak i čokolade može premoriti vaš živčani sustav i dovesti vas na rub živčanosti, a u rijetkim slučajevima izazvati i napade panike.

Smanjite konzumiranje alkohola. Mnogi ljudi posežu za alkoholom kako bi smirili svoje živce, ali posljedice mogu biti veće za tijelo, nego koristi od inicijalnog opuštanja. Ako trebate piće popijte svježi sok od naranče ili neki opuštajući čaj. Pića ograničite na jedno do dva dnevno.

Jedite složene ugljikohidrate. Za vrijeme tjeskobnog razdoblja trebalo bi u prehrani povećati unos složenih ugljikohidrata. Ali to ne znači šećera. Čokolada i ostali slatkiši samo će vam kratkotrajno dati dobar osjećaj. Složeni ugljikohidrati će djelovati dugotrajnije i sustavno.

Uzmite multivitamin. Iako se učinkovitost vitaminskih nadomjestaka u zadnje vrijeme često dovodi u pitanje, smatra se da vam ne mogu štetiti, a velike su šanse da će vam koristiti.

Pijte dovoljno vode. Osam čaša dnevno neka vam postane rutina. Vodu pijte pravovremeno. Kada osjetite žeđ već ste dehidrirani.

Razmislite o biljnim pripravcima. Gospina trava, matičnjak i neke druge biljke mogu vas umiriti i pomoći otjerati depresiju. Ipak, nemojte se samostalno odlučivati na uzimanje, konzultirajte se s liječnikom, a posebno ukoliko uzimate neke lijekove.

Može li depresija biti i dobra za vas?

Nešto novo nude nam znanstvenici vezano uz depresiju. Kažu da definiranje depresije kao bolesti nije uvijek dobro za ljude. U slučajevima kada se radi o potištenosti, a ne ozbiljnoj depresiji, njeno karakteriziranje kao medicinskog stanja može natjerati ljude da postanu pasivni i smanjiti motivaciju za promjenama u životu.

Sada znanstvenici kažu kako postoje prednosti od potištenosti. Kažu kako neraspoloženje i tuga ojačavaju svoje žrtve, te ih osposobljavaju da se bolje nose sa životnim izazovima, a nerijetko tjera na više truda što vodi do većih postignuća.


Ističu kako su neke velike povijesne osobe poput Winstona Churchilla, Abrahama Lincolna, Isaaca Newtona i Beethovena patili od nekog oblika depresije.

Profesor Jerome Wakefield, sa Sveučilišta u New Yorku, autor knjige „Gubitak tuge – kako su liječnici transformirali tugu u depresivni poremećaj“ tvrdi: „Nešto poput depresije što je tako često kod ljudi mora imati svoje pozitivne strane, jer inače ne bi bili toliko opterećeni s njom“. On vjeruje kako tuga ima zaštitnu funkciju, te da pomaže osobama da nauče nešto iz svojih pogrešaka.

„Mislim da je zadatak negativnih emocija da zaustave naše normalno funkcioniranje na trenutak i natjeraju nas da se usredotočimo privremeno na nešto drugo“