srijeda, 21. ožujka 2012.

MAJČINA DUŠICA I TIMIJAN




Majčina dušica - lat.Thymus serpyllum L.;
Timijan - lat. Thyus vulgaris

  

KEMIJSKI – FARMAKOPEJSKI  SASTAV : timijan – vrtna majčina dušica miriši ugodno, ima oštar okus zbog čega ga valja u kuhinji (u kulinarstvu) oprezno upotrebljavati.  Sadrži do 2,5 % eteričnog ulja koje se sastoji od thymola, carvacrola ( karvakrol), cymola, pinena, linaloola, borneola… tanina  i flavonoida.  Timijan koji je više ispitan sadrži i željezo, kalcij, smolu. Najviše eteričnog ulja ima biljka oko 14 sati.
PRIPREMA ZA KORIŠTENJE : u kuhinji se upotrebljava timijan, dok se u liječenju upotrebljavaju obje vrste.  Timijan se upotrebljava za pečenke, pržene ribe, umake i juhe. Omiljeni je začin za marinade i izradu biljnog octa.  Ulje se koristi protiv kašlja i dezinficira, te se koristi kod izrade vodice za usta i zubnih pasta. Mnoštvo biljnih likera sadrži timijan.
Glavno djelovanje je antimikrobno, spazmolitično.  Naročito se koristi kod katara dišnih putova.  Prije se koristila za liječenje glavobolje, bolesti jetre, za poboljšanje teka i poticanje vjetrova. Koristi se kod bolesti mjehura i bubrega.  Vanjska primjena kod utrljavanja za liječenje reumatskih tegoba , i kao dezinfekcijsko sredstvo.
Za liječenje se sabiru mladice s cvjetovima prije i za vrijeme cvatnje.  Upotrebljava se samo gornja trećina  vriježa. Ne trgati biljku.



RECEPTI  :
Za pripremu čaja : 1,5 do 2 grama ( 1 – 1,5 čajna žlica) na jednu šalicu koju se prelije vrelom vodom i pusti da odstoji.  Pije se dnevno  3 puta po šalicu čaja.  Sadrže je i gotovi ljekoviti pripravci.
Kod izostanka menstruacije dolazi u čajnoj mješavini s drugim biljkama .
Za liječenje ječmenca, uz rudbekliju od timijana ili majčine dušice se pravi koncentrirani ( jaki ) čaj i vatom obloženim štapićem nanosi izravno na ječmenac ili se natopi oblog za oko.
Protiv crijevnih parazita ( ako su nađeni u stolici )  popiti prema starosti  2-8 grama timola pomiješanog s voćnim sokom a odmah zatim 2 velike žlice ricinusovog ulja.  Može se i  20 grama biljke popariti s 2,5 dl kipuće vode uz dodatak 1 velike žlice meda i piti  kroz 4-6 tjedana po 1 malu šalicu dnevno.
Sredstvo protiv kašlja, bronhitisa, nesanice, plućnog katara, želučanog čira priprema se  na način da se 1 velika žlica droge (timijan ili majčina dušica) popari s 3-4 dl kipuće vode ostavljeno poklopljeno 15 minuta pa se procijedi i doda se velika žlica meda i sok pola limuna, pije se gutljajima u toku dana.
Majčina dušica kuhana u vinu s jednakom količinom korijena oslada ( Polipodium vulgare) i komorača (Fructus foeniculi), liječi od kašlja s krvarenjem a ujedno i  ublažuje astmu. Pije se ujutro, natašte.
Prsni čaj :  3 velike žlice  mješavine po 2 grama cvijeta crnog sljeza ( Malvae silvestris), divljeg maka (Papaver rhoeas), divizme (Verbascum thapsus). Nadalje 4 grama aniša (Fructus anisi), 15 grama korijena bijelog sljeza  (Radix althaea), 20 grama lista majčine dušice, 25 grama slatkog korijena (Radix glycyrrhizae) i 30 grama lišća bijelog sljeza – sve usitnjeno prelije sa 1 litre kipuće vode. Ostavi se poklopljeno 2 sata i nakon toga procijedi, dodaje s e2 velike žlice meda. Pije se svaka 2 sata po 1 velika žlica. Liječi od bronhitisa, upale i gnojenja u plućima.
Tinktura :  kao sredstvo za iskašljavanje. Za pripremanje je potrebno 200 grama lišća timijana ili majčine dušice, 100 grama glicerola , 320 grama koncentriranog  alkohola, 580  Grama pročišćene (destilirane) vode.  Usitnjeno lišće preliti smjesom glicerola i koncentriranog alkohola . Nakon 8 dana stajanja i češćeg miješanja tinktura se procijedi. Srednja terapijska doza je dva grama tinkture. Najbolje je 20 do 30 kapi nakapati na kocku šećera i uzimati tri puta dnevno.
4 grančice svježe majčine dušice  stavi se u 2,5 dl domaće rakije lozovače. Nakon 14 dana namakanja može se ovaj pripravak koristiti kod bolova i grčeva u želucu. Prema potrebi popiti po 1 žličicu rakije. Pomaže i ako se lagano masiraju bolna mjesta kod gihta, reume, uganuća i nagnječenja.
Sirup: u kombinaciji s natrij-bromidom uspješno se koristi za iskašljavanje i umirenje. Potrebno je 15 grama tinkture timijana, pet puta manje natrij-bromida i destilirane vode, 0,1 gram praška za konzerviranje i 79 grama običnog sirupa. Narij-bromid se dobro rastvori u vodi, rastvor se pomiješa sa sirupom i  tinkturom timijana, u kojoj je prethodno rastvoren konzervans. Srednja pojedinačna terapijska doza je 15 grama. Najbolje je da se 4 X dnevno pije žličica ovog sirupa.


ORGANSKI KALCIJ

IZVOR ORGANSKOG KALCIJA;LJUSKA KOKOŠJEG JAJETA


Ljuska kokošjeg jajeta jedna je od najvažnijih substanci koje imamo na zemlji. Ona nikako ne pripada u kantu za smeće. Od kuhanog jajeta trebali bismo ljuske sakupljati, sušiti i mljeti u starom mlincu za kavu ili u mužaru stucati u finu zrnatu masu. Ako sami pečete kruh, bilo bi dobro, na kilogram brašna umiješati jednu ravnu čajnu žlicu ljuske od jaja. Ovaj će kruh imati osobito dobro djelovanje na proces izmjene tvari. Svaki put kad kuhamo čaj možemo dodati po jednu ljusku. Ona je idealan izvor organskog kalcija.
Isto tako može se dodati u smjesu zemlje za uzgoj biljaka ili dodati u kompostnu hrpu. Pokazalo se, tijekom dugogodišnjeg rada, da tamo gdje su se u sjetvene brazde dodavale usitnjene ljuske kokošjeg jajeta, procesi s kalcijem su tako djelovali da biljke više nisu nakupljale radioaktivne tvari.

BILJA I ZAČINI ZA OBRANU OD BOLESTI



Sljedeći put kada se razbolite, preskočite odlazak u ljekarnu. Rješenje za vaše probleme se, vjerovali ili ne, nalazi u kuhinjskim ormarićima. Naši djedovi i bake često su se okretali bilju i začinima za obranu od bolesti. Ako imate zdravstvene probleme ili već koriste lijekove ili druge tretmane, posavjetujte se s liječnikom prije upotrebe bilo kakvih lijekova ili dodataka prehrani.

Kašalj

Majčina dušica sadrži dva sastojaka (timol i karvakrol) koji pomažu kod iskašljavanja, stoga je dobra ako patite od kašlja, začepljenog nosa, upale grla ili bronhitisa. Biljka ima snažna antimikrobna svojstva. Kako bi napravili čaj, stavite 1 žličicu sušene majčine dušice u 1 čašu vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i popijte do tri šalice dnevno.

Problemi sa sinusima

Pokušajte s ovim lijekom sljedeći put kada imate začepljene i bolne sinuse. Pomiješajte 1 šalicu soka od rajčice, 1 žličicu nasjeckanog svježeg češnjaka, 1 / 4 čajne žličice cayenne paprike u prahu i 1 žličicu soka od limuna. Toplu smjesu pijte polako.

Probava

Mnoga bilja imaju umirujuća svojstva, što znači da mogu osloboditi plinova i nadutosti. Za ublažavanje plinova, pokušajte žvakati 1 / 2 žličice komorača, kima ili sjemena kopra. Pokušajte nakon svakog obroka popiti čaj od mente.

Mučnina

Držite đumbir pri ruci jer sigurno i učinkovito smanjuje mučninu, a pomaže i spriječiti bolest putovanja. Možete napraviti čaj od 2 čajne žličice naribanog svježeg đumbira i šalice kipuće vode.

Prevencija raka

Mnogo bilja je bogato preventivnim antioksidansima i treba ga svakodnevno konzumirati. Cimet, klinčić i origano su posebno važni. Zeleni čaj sadrži polifenol epigalokatehin galat (EGCG), koji može spriječiti razne vrste raka, osobito rak pluća, dojke, želuca i kože. Kurkumin je aktivni sastojak u kurkumi i može spriječiti ili ubiti nekoliko vrsta stanica raka.

Bol u zglobovima i artritis

Aktivni sastojak kurkume, kurkumin je dobar za ublažavanje artritisa i ima antiupalna svojstva. Koristite ga u jelima kao dodatak juhama, umacima, krumpiru i povrću.

Modrice

Ubrzajte proces ozdravljenja s ovim narodnim lijekom. Izrežite limun na pola i utrljajte preko modrice svakih nekoliko sati. Izbjegavajte rezove ili oštećenu kožu.
Infekcije mokraćnog sustava

Sok od brusnice može spriječiti da se bakterije zadržavaju na stjenci mjehura. Pijte najmanje tri šalice nezaslađenog soka ili jedite sušene brusnice svakodnevno.

Visoki kolesterol i zdravlje srca

Češnjak smanjuje kolesterol, rizik od bolesti srca i srčanog udara. Jedite približno jedan češanj dnevno, sirov ili lagano kuhan. Sjeme piskavice sadrži tvari koje pomažu tijelu da izluči kolesterol. Biljka također snižava trigliceride i LDL (loš) kolesterol.

PRIRODNO MINERALNO GNOJIVO

PRIRODNO MINERALNO GNOJIVO



GNOJNICA OD LISTOVA GAVEZA
Gavez sadrži kalcij, kalij, fosfor, željezo, magnezij, sumpor, bakar, cink, selen i germanij (organski oblik), pa i B-vitamine. Od njegovih listova i stabljike može se napraviti odlična gnojnica koja jača biljke i obogaćuje ih mineralima.
Na 1kg svježeg bilja dolazi 10l vode. Posuda neka bude od drva, gline ili emajlirana. Ostavimo da stoji dok lišće ne istrune, sve dok se gnojnica ne prestane pjeniti. Vrijeme raspadanja ovisi o izvanjskoj temperaturi. Za to vrijeme treba ga svakodnevno miješati drvenim štapom.Tekućina ima smeđu boju i jak miris stajskog gnoja. Upotrebljava se samo razrijeđeno sa vodom: na 1l gnojnice treba uzeti 10l vode i izmiješati. Ovom gnojnicom možemo gnojiti jednom tjedno preko ljeta. Efikasnu i svestranu gnojnicu dobiti ćete ako izmiješate jednake dijelove gnojnica od gaveza i koprive (koja se pravi na isti način), i razrijedite opet sa vodom u omjeru 1:10. Ostatke biljaka obavezno baciti na kompost.

ČIŠČENJE ORGANIZMA ZA PET DANA

Kako očistiti organizam za 5 dana uz pomoć limuna i javorovog sirupa


Gladovanje na bazi limuna i javorovog sirupa, inače poznato kao limun dijeta ili master cleanse, je popularan način čišćenja organizma među tisućama ljudi u svijetu.
Dijeta uključuje post, koji traje 5 dana.
Tokom posta smijete uzimati samo limunadu, napravljenu od limuna, javorovog sirupa, vode i ljute paprike.


Javorovo drvo je u Kanadi poznato po ukusnom i hranjivom soku. Za jednu litru sirupa potrebno je 40 litara soka iz stabla javora.
Vrlo je hranljiv, čak hranjiviji i od meda: 100 g sirupa u sebi sadrži 64% ugljikohidrata, 0,4% masti, 0,1% bjelančevina, 0,6% minerala, a kalorijska vrijednost je 275 kcal.
Javorov sirup uzima se tokom posta zbog toga što daje organizmu sve neophodne nutrijente i energiju tokom gladovanja.

Kupiti ga možete u trgovinama zdrave hrane. Ako ne možete nabaviti javorov sirup, umjesto njega koristite med, agava sirup ili ječmeni slad.
 

Limun je idealna namirnica za detoksikaciju - pomaže eliminirati toksine iz organizma, jača imunitet i djeluje kao antioksidans. Inače, svo voće ima efekt čišćenja organizma, ali agrumi poput limuna i grejpa su najbolji za detoksikaciju.
 
Prije gladovanja pripremite organizam na takav način da nekoliko dana jedete samo laganu hranu bez masnoća i proizvoda životinjskog porijekla. Tako će organizam biti spreman da podnese nedostatak uobičajene hrane i prelaz na gladovanje neće biti težak.
Tokom gladovanja nemojte uzimati nikakvu drugu hranu osim ovog napitka od limuna, javorovog sirupa i kajenske paprike. Možete uzimati biljne čajeve zaslađene javorovim sirupom ili medom.
Najbolje vrijeme za limun detox dijetu je ljeto, kada ionako konzumiramo lakšu hranu.

Priprema napitka
Za jednu čašu limunade potrebno Vam je:
  • 2 jušne žlice soka limuna
  • 2 jušne žlice javorovog sirupa
  • na vrh noža kajenske paprike
  • 250 ml vode
Promiješajte sve sastojke i odmah popijte limunadu. Možete koristiti hladnu ili toplu vodu - po Vašoj želji. Uvijek koristite svježi limun, a ne koncentrat limuna iz trgovine.
Dnevno popijte 6-10 čaša limunade. Uzimajte napitak kada ste gladni, kao obrok.
Limunada u sebi sadrži sve potrebne hranljive sastojke, a ljuta paprika se uzima zbog energije koju daje organizmu.
U međuvremenu, možete piti i biljne čajeve koliko vam je potrebno, nezaslađene ili zaslađene javorovim sirupom.
Svaku večer uzmite čaj sa laksativnim učinkom, a ujutro popijte litru slane vode (na 1 L vode žlica morske soli). To će Vam pomoći da ispraznite crijeva.
Gladovanje može trajati od 5 do 14 dana. Najkraće trajanje limun dijete je 5 dana, jer organizam počinje izbacivati toksine tek nakon tri dana gladovanja.
Efekti su nevjerojatni, ova detox dijeta zaista vrijedi truda! Kada jednom isprobate ovu dijetu i osjetite njezin pozitivan efekt, postat će dio Vašeg života.
Medicina smatra da mnoge bolesti dolaze zbog zadržavanja toksina u organizmu, a ovo je provjeren način da se očistite od njih.

Nakon gladovanja
Nakon gladovanja je bitno da postepeno uvodite namirnice u Vaš jelovnik. Vašem tijelu je potrebno nekoliko dana da se ponovno navikne na krutu hranu. Obavezno se pridržavajte sljedećeg postupka:
1 dan

- prestanite sa uzimanjem limunade
- popijte 5-8 čaša soka od povrća
2 dan

- popijte 3-4 čaše soka od povrća
- pojedite 1-2 tanjura juhe od povrća (izbjegavajte krumpir i mrkvu)
3 dan

- nastavite sa sokovima i juhama od povrća
- pojedite nekoliko voćaka
- pojedite prethodno namočeno orašasto voće ili sjemenke
- možete pojesti dinstano povrće i smeđu rižu
4 dan
- možete početi jesti svu ostalu hranu

Tokom čišćenja preporučujemo šetnje i lagane vježbe jer fizička aktivnost potpomaže eliminaciji toksina iz organizma.

Dobrobiti limun dijete
  • čisti organizam od toksina
  • poboljšava rad probave i crijeva
  • povećava energiju i vitalnost
  • poboljšava cirkulaciju
  • poboljšava izgled kože, kose i noktiju
  • pomaže izgubiti višak kilograma

Napomena
Tokom gladovanja možete osjetiti vrtoglavicu, laganu glavobolju, promjenu raspoloženja i tlaka, što je normalna pojava tokom čišćenja. Dijeta se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci.

LIJEČENJE BILJEM




Liječenje biljem
Žene današnjice provedu najmanje trećinu svog života u menopauzi, a mnoge i polovicu s obzirom na očekivanu duljinu života. Menopauza nije bolest, to je prirodno stanje organizma, ovisno o velikom broju čimbenika, od kojih su kulturološki i socio-ekonomski čimbenici najbitniji, ako izuzmemo fiziološke. Žene različitog podneblja, različite kulture potpuno drugačije doživljavaju ovo razdoblje. Tegobe koje se javljaju su individualne, mogu biti: blage, srednje, jake i teške. Rezultati ispitivanja koje se provodi u SAD, a koji su objavljeni u srpnju 2002. godine, ponovo su otvorili pitanje, da li postoje i drugi načini osim hormonske nadomjestne terapije? Žene Dalekog Istoka ne znaju za predmenstrualni sindrom (PMS) i tegobe u menopauzi, a u tim zemljama je i izuzetno niska pojavnost raka dojke, uterusa i prostate. Uzrok tome je i njihov način prehrane u kojem se svakodnevno koristi soja, i to kroz cijeli život. Soja sadrži fitoestrogene.
Liječenje biljem - fitoterapija uz današnje spoznaje, odnosno potvrde djelotvornosti biljaka koje su tisućama godina bile u uporabi, teško se mogu svrstavati u alternativu, premda kod nas naši liječnici (uz časne izuzetke) to smatraju folklorom bez znanstvenog temelja. Fitoterapeutici se proizvode kao i svi ostali lijekovi po pravilima dobre proizvođačke prakse (DPP). U mnogim Europskim zemljama takve lijekove propisuju liječnici i propisuju se na teret zdravstvenog osiguranja.
Biljka sadrži velik broj različitih kemijskih supstancija, ovisno o nizu čimbenika. O tlu na kojem raste, o godišnjem dobu kad se bere, o klimi pojedine godine, o vremenu branja. Biljka je živi organizam, koji bitno kemijski mjenjamo branjem, nekada je to poželjno, a nekada to moramo spriječiti. Sušenje je proces u kojem ponovo dolazi do kemijskih promjena, a one nastaju i uporabom različitih otapala da bi se pojedini sastojci mogli ekstrahirati. Sve su to razlozi zašto službena medicina odbija često koristiti bilje kao lijek, jer ne zadovoljava osnovni uvjet za ciljanu terapiju - točno određenu koncentraciju aktivne komponente. Riješenje su standardizirani pripravci koji se danas koriste. Mnogi lijekovi bez kojih ne možemo zamisliti današnjicu sintetizirani su na temelju sastojaka iz biljaka i tisućljetnog iskustva o djelotvornosti. Međutim proizvodnja sintetskih lijekova je jeftinija, a i dobiva se supstancija točno definiranog sastava. To je i bio razlog da su se biljke prvo koristile kao ishodišne sirovine iz kojih su se potom dobivale čiste supstancije. Tako se dobila i prva kontracepcijska pilula iz biljke divlji jam, koja se koristi u narodnoj medicini kao lijek za menopauzalne teškoće. Današnja saznanja su međutim potpuno drugačija, danas se zna da upravo činjenica da je biljka kemijska smjesa i to ne slučajna, daje ukupnost njenog djelovanja, i to se smatra njenom prednošću.
Fitoestrogeni su spojevi koji se nalaze u biljkama, a djeluju poput estrogena, na što upućuje samo ime fito = biljka i estrogen. Pojavljuju se u više od 300 biljaka, u 16 različitih vrsta, a po kemizmu su vrlo različiti. Do sada ih je otkriveno dvadesetak, a najispitavaniji su izoflavoni i lignani.
Djelovanje im može biti estrogensko ili antiestrogensko, ovisno o količini estrogena u organizmu. U menopauzi kad žena ima manje endogenih estrogena, fitoestrogeni se vežu na slobodne receptore djelujući kao estrogeni, a u reproduktivnom razdoblju žene kad je normalni ili povišeni nivo endogenih estrogena, fitoestrogeni se natječu za receptorska mjesta, odnosno djeluju kao antiestrogeni (smanjuju ukupnu količinu estrogena). Nakon unosa u organizam (kroz hranu ili ljekovite pripravke) apsorbiraju se i podliježu kemijskim promjenama. Fitoestrogeni kod muškaraca ometaju pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron i time usporavaju rast tkiva prostate, odnosno djeluju preventivno na karcinom prostate.
Tegobe u menopauzi nastaju zbog smanjenog izlučivanja hormona i uporaba fitoestrogena dovodi do smanjenja tegoba bez povećanog rizika od karcinoma dojke. Jedan od najznačajnijih faktora u nastanku karcinoma dojke je duljina vremena ekspozicije žljezdanog epitela dojke i okolnog tkiva estrogenima. Razlikuju se endogeni i egzogeni estrogeni. Egzogeni estrogeni ili ksenoestrogeni su tvari koje na staničnoj razini ispoljavaju estrogensko djelovanje. O čemu ovisi djelotvornost fitoestrogena?
  • dozi
  • količini endogenih estrogena
  • spolu i
  • općem zdravstvenom stanju

Essential oils to fight colds and flu


Essential oils to fight colds and flu





Herbs and oils are one of the oldest drugs. Oregano, lemon, cinnamon, frankincense, peppermint and eucalyptus are well known and effective against colds and flu.



Herbal essences from plants and seeds are the first medicines of our ancestors. In the modern world, often re-turn to natural remedies that are sometimes more effective than drugs and antibiotics. When it comes to colds and flu, essential oils such as oregano, cinnamon, frankincense, lemon, eucalyptus and peppermint can help.



Essential oils contain hundreds of molecules that work together to kill viruses and bacteria. Viruses do not develop resistance to essential oils, because every batch of oil is unique, depending on season, temperature, wind, rain, harvest time, and still many other factors. For this reason, the oils can be effective in fighting colds and flu.

When it comes to colds and influenza, use of oil early and often! It is easy to reject the common cold with a little essential oil of cinnamon or oregano if you start early enough, when you cough or sore throat starts, but before you get sick completely.



Oregano

One of the most popular essential oils to treat problems such as colds and flu, or warts. Oregano oil is considered to be hot, and it should be used cautiously. Do not apply on face and neck without having to dilute it first with pure olive oil or other fatty oils. If you spilled on your face, dilute it with butter or oil, not water! Oregano is best applied to the back, shoulders and feet.



Lemon

Lemon is great for boosting the immune system from within. Add a drop or two of every glass of water during the day, or use it in capsules. Lemon should not be applied to the skin.



Cinnamon

Another hot oil, cinnamon is great for boosting the immune system, pancreas and digestive system (in Chinese medicine for pancreas / spleen related to the immune system). Apply to the legs or breathe it.



Incense

One of the most powerful oil to boost immunity. Otherwise it's expensive, but worth every penny. Incense is beneficial for the skin and can be applied anywhere.



The peppermint and eucalyptus oils are cold and soothing, clean the respiratory system and ease breathing. Can be applied directly to the neck, throat, chest and back, or inhaled.



The same essential oils used to treat colds or the flu can be used for the prevention of these diseases. If your workplace is contaminated, or someone from their family is ill, then it is a good time to begin using essential oils. You can apply them less frequently, but in the same way in order to apply them that you are sick.
Aromatherapy, massage and wellness,spa...



Wellness, spa ... so popular today ... However, in order to recognize the perfect place? I seem to be a quality massage and aroma? For the money you give Do not let the row across ...



Today there is almost no longer exists wellness center or spa (a fashionable name for good old spa), hotel or salon for body care, on its list of services does not include the aromatherapy or aroma. Although much has been written about aromatherapy, aromatherapy based and practical advice on how to recognize quality and high-quality essential oils aromatherapists or aromamasera often skipped not only the employees of a city and their managers, but also the users of services.

Let's start first with an accurate definition of Aromatherapy: Aromatherapy is part of phytotherapy, medical discipline that the purpose of treating, preventing disease and preserving the health benefits of whole plants or parts of plants and plant extracts (recovery). Aromatherapy is used for this purpose special extracts called essential oils.

Botanists are called essential oils containing special glands in plants. Aromatherapists even the name used for the volatile mix created by steam distillation or cold tještenjem whole plants, plant parts, or resin. Often referred to as essential oils and extracts obtained in a different way. Educated aromatherapists use special names for these products (resinoids, absolute, concrete ...).



Uses of essential oils

Many aromatherapy unfortunately seen only through the scent of essential oil dribbled into aromalampicu or bath, or the aromatic massage with essential oils, aromatherapy is no more than that.

Essential oils other than inhalation, and dermal (applied to the skin) can be used orally through special preparations rectally in suppositories (suppositories) in the vaginal and vaginal suppositories. Of course, the prescribing of oral, rectal or vaginal use is typically reserved for aromatherapy educated doctors or pharmacists, while people with no medical knowledge, the most commonly used inhalation and applying to the skin.





Professional training of the staff wellness centers

Aromatherapy as a complementary medical technique is often dealing with people who have no formal medical training. But even then it is necessary that these therapists possess enough basic knowledge of anatomy and physiology, pharmacology, chemistry of essential oils, toxicology, microbiology and related disciplines.

The common approach to aromatherapy is meant leksikonsko enumeration of specific indications of essential oils, so it is with some essential oil standing list of several dozen complaints for which the oil is used. In the end he fell out that "every oil well for all", a beginner might be difficult to decide which oil to use for a particular burden.

In addition, a slow in the tips on how to use the oil for a particular burden. For example, peppermint oil to diseases such as Irritable colon must be used only orally, as taken by any other means (massage, inhalation) will not show beneficial effects. However, in most literature, such information often is missing.

High quality and experienced aromatherapist or aromamaser need to know exactly which oil may go to the skin, and which of these oils will show the desired effect. Practice seen in many wellness and spa centers discouraging. The landscaping of some areas has invested a great creativity, effort and money to achieve a pleasant, relaxing and appealing atmosphere. It is a pity if such an atmosphere is not monitored and satisfactory service quality aromatherapy or aroma massage because of lack of professional training of staff or of questionable quality essential and vegetable oils.







Aroma

As stated in the introduction, aromatherapy is a much broader term than aroma massage, professional services and use of essential oils in massage should be referred to as aroma, not aromatherapy!

During the massage, essential oils through the pores in the tissue and enter the bloodstream and spread throughout the body depending on where oil and its chemical composition affect certain organs, tissues, hormonal and nervous system.

Oils act and its fragrance on emotions and spirit.

Fathoms Massage works on the muscles and connective tissue to stimulate circulation and lymph movement, and thus otplavljivanje toxins (which may be causing the pain), soften tissue and relieve him.

The very human touch therapy works and why it is important that the therapist is focused on the client. With a cozy atmosphere, relaxing music, peace and quiet, the client will be able to relax and let the treatment will have a deeper effect.

Therapist's empathy and ability to listen and understand before and after treatment completes the experience. The synergy of all these factors is much stronger than the sum. The client will be after such treatments to feel less burdened and updated, physically, emotionally, mentally and spiritually.





How it should look like high-quality aroma?

First of all maser should be professional and well trained, and not hastily trained for the job aroma massage (unfortunately, is often seen practice that same employee with a massage for the manicure, pedicure, beauty treatments and hair removal).

The next criterion is the quality of oils used for massage. Vegetable oils (almond, sesame, macadamia ...) that serve as the base mixture should be cold pressed and unrefined. Various "baby oil" and similar synthetic products are too large molecules to penetrate and massage of these oils has no use for essential oils generally stay on the skin surface and evaporated. In addition, baby oils nourish the skin as do vegetable oils.

Massage therapist prior to the person to talk to see what was the reason of her arrival and to get acquainted with her general condition to determine the goal of massage and to prepare a mixture of massage (relaxation and enjoyment are also desirable and often required goals of treatment!).

Aroma can be a great way to treat certain problems (muscle pain, stress, fatigue, some "psihoemotivni 'symptoms and needs), but for some other problems more will fit other approaches (local rubbing oils, inhalation). In this case, if the maser itself does not need to know, should a person make a specialized and proven aromatherapist or other specialist.

Oil to be used in massage to choose from using the knowledge of oils and their application. Intuitive selection of oil is very popular, but it should be applied only if the client does not have specific requirements in treatment, or as a supplementary selection of the basic therapy. Essential oils, along with pharmacological and physiological indeed have "energy" and psihoemotivnu component of action! However, the therapist still must know the effect and toxicity of each oil is used, you should use reason and when it uses an intuitive choice.

The therapist needs to know the anatomy (at least the musculoskeletal system) because then they will know how to approach solving a problem and they will know what they feel under the fingers. Masers are often shy away from knowing the anatomy and massage to reduce overall grip. Such an approach can be pleasant, but sometimes there will be enough to solve the problem.

The quality of the therapist can assess and his approach to clients. The story you during treatment preventing a person to completely relax and "sinks" in itself? Interruption of the treatment for answering the phone or the doorbell? Urges a person to rise from the table because it is already out there waiting for someone else?

For the money you give actually zahtjevajte superb access and service accompanied with quality oils. Do not be a "sheep" that it is guided only for glittery ads or popularity of a place to feel "in" and "trendy", and to later be able to brag to your friends. Prefer to build their self-esteem on the knowledge and awareness, and the fact that you want to provide only the best and you will not give you dupe something just because it's popular.



The staff of a wellness center with a thorough knowledge of aromatherapy with the use of high quality vegetable and essential oils, and knowledge of anatomy and massage techniques, along with ethics, empathy and access to the full respect and appreciation can really do "wonders" for the benefit of guests and clients, who will in turn always back again.

AROMATERAPIJA,MASAŽA,WELLNESS,SPA...

Aromaterapija, masaža i wellness Wellness, spa... tako popularni danas... no, kako prepoznati kvalitetno mjesto? I kako treba izgledati kvalitetna masaža i aromamasaža? Za novce koje dajete nedajte se preveslati... Danas gotovo da više i ne postoji wellness centar ili spa centar (pomodni naziv za dobre stare toplice), hotel ili salon za njegu tijela koji na svojoj listi usluga ne sadrži i aromaterapiju ili aromamasažu. Premda je već puno pisano o aromaterapiji, temelje aromaterapije i praktične savjete kako prepoznati kvalitetna eterična ulja i kvalitetnog aromaterapeuta ili aromamasera često preskaču ne samo zaposlenici nekog centra i njihovi menađeri, već i sami korisnici usluga.Započnimo najprije s točnom definicijom aromaterapije: aromaterapija je dio fitoterapije, medicinske discipline koja u svrhu liječenja, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja koristi cijele biljke ili dijelove biljaka, te biljne ekstrakte (iscrpke). Aromaterapija u tu svrhu koristi posebne ekstrakte koji se nazivaju eteričnim uljima.Botaničari eteričnim uljima nazivaju sadržaje posebnih žlijezda u biljkama. Aromaterapeuti pak taj naziv koriste za hlapivu mješavinu koja nastaje destilacijom vodenom parom ili hladnim tještenjem cijelih biljaka, biljnih dijelova ili smola. Često se eteričnim uljima nazivaju i ekstrakti dobiveni na drugačiji način. Obrazovaniji aromaterapeuti koriste posebne nazive za takve proizvode (rezinoid, apsolut, konkret...). Načini primjene eteričnih uljaMnogi aromaterapiju na žalost doživljavaju samo kroz miris eteričnih ulja nakapanih u aromalampicu ili kupku, ili kroz mirisnu masažu s eteričnim uljima, no aromaterapija je puno više od toga.Eterična ulja se osim inhalacijom i dermalno (nanošenjem na kožu) mogu koristiti i oralno putem posebnih pripravaka, rektalno u supozitorijima (čepićima) i vaginalno u vagitorijima. Naravno, propisivanje oralnog, rektalnog ili vaginalnog korištenja u pravilu je rezervirano za aromaterapijski obrazovane liječnike ili farmaceute, dok ljudi bez medicinskog znanja najčešće koriste inhalacije i nanošenje na kožu. Stručna obrazovanost osoblja wellness centaraAromaterapijom kao komplementarnom medicinskom tehnikom često se bave osobe koje nemaju formalno medicinsko obrazovanje. No, čak i tada je potrebno da takvi terapeuti posjeduju dovoljno temeljnih znanja iz anatomije i fiziologije, farmakologije, kemije eteričnih ulja, toksikologije, mikrobiologije i srodnih disciplina.Dosadašnji pristup aromaterapiji je podrazumijevao leksikonsko nabrajanje indikacija pojedinog eteričnog ulja, tako da je uz neko eterično ulje stajao spisak od nekoliko desetaka tegoba za koje se ulje koristi. Na kraju je ispadalo da je “svako ulje dobro za sve”, a početnik se teško mogao odlučiti koje ulje da upotrijebi za pojedinu tegobu.Osim toga, u potpunosti su izostajali savjeti na koji način ulje koristiti za pojedinu tegobu. Primjerice, ulje paprene metvice se kod bolesti kao što je iritabilni kolon, mora koristiti isključivo oralno, jer uzeto nekim drugim načinom (masažom, inhalacijski) neće iskazati ljekovito djelovanje. No, u većini literature takav podatak najčešće izostaje.Kvalitetan i iskusan aromaterapeut ili aromamaser treba točno znati koja ulja smiju ići na kožu, i koja od tih ulja će iskazati željeno djelovanje. Praksa viđena u mnogim wellness i spa centrima obeshrabruje. U uređenje nekih prostora uložena je velika kreativnost, trud i novac da bi se postigao ugodan, opuštajuć i privlačan ambijent. Šteta je ako takvo ozračje ne prati i zadovoljavajuća kvaliteta usluge aromaterapije ili aromamasaže zbog nedovoljne stručne obrazovanosti osoblja ili upitne kvalitete eteričnih i biljnih ulja. AromamasažaKako je u uvodu rečeno, aromaterapija je puno širi termin od aromamasaže, i usluga stručne uporabe eteričnih ulja u masaži trebala bi se nazivati aromamasažom, a ne aromaterapijom!Tijekom masaže eterična ulja kroz pore ulaze u tkivo i krvotok i prenose se po cijelom tijelu gdje ovisno o ulju i njegovom kemijskom sastavu djeluju na određene organe, tkiva, hormonski i živčani sustav.Ulja djeluju i svojim mirisom na emocije i duh.Hvatovi masaže djeluju na mišiće i vezivno tkivo tako da potiču cirkulaciju i kretanje limfe, a time otplavljivanje nakupljenih toksina (koji mogu biti uzrok boli), omekšavaju tkivo i opuštaju ga.Već i sam ljudski dodir djeluje terapijski i zato je važno da terapeut bude fokusiran na klijenta. Uz ugodan ambijent, opuštajuću glazbu, mir i tišinu, klijent će se moći opustiti i prepustiti, a tretman će imati još dublje djelovanje. Terapeutova empatija i sposobnost slušanja s razumijevanjem prije i nakon tretmana upotpunjuje doživljaj. Sinergija svih navedenih faktora je puno jača od pukog zbroja. Klijent će se nakon takvog tretmana osjećati rasterećeno i obnovljeno, fizički, emotivno, mentalno i duhovno. Kako bi trebala izgledati kvalitetna aromamasaža?Prije svega maser bi trebao biti stručno i kvalitetno osposobljen, a ne priučen za posao aromamasaže (na žalost, često je viđena praksa da ista djelatnica uz masažu radi i manikuru, pedikuru, kozmetičke tretmane lica i depilaciju).Sljedeći kriterij je kakvoća ulja koja se koriste za masažu. Biljna ulja (badem, sezam, makadamija…) koja služe kao baza mješavine trebaju biti hladno prešana i nerafinirana. Razna “bebi ulja” i slični sintetski proizvodi imaju prekrupne molekule da bi prodrle u kožu i od masaže takvim uljem nema nikakve koristi jer eterična ulja uglavnom ostanu na površini kože i ishlape. Osim toga, bebi ulja ne hrane kožu kao što to čine biljna ulja.Terapeut prije masaže s osobom treba razgovarati da vidi koji je razlog njenog dolaska i da se upozna s njenim općim stanjem kako bi odredio cilj masaže i pripremio mješavinu za masažu (opuštanje i užitak su također poželjni i često traženi ciljevi tretmana!).Aromamasaža može biti izvrstan način tretiranja određenih problema (mišićni bolovi, stres, umor, neki “psihoemotivni” simptomi i potrebe), no za neke druge tegobe više će odgovarati drugi pristupi (lokalno utrljavanje ulja, inhalacije). U tom slučaju, ako maser sâm nema potrebno znanje, trebao bi osobu uputiti specijaliziranom i provjerenom aromaterapeutu ili nekom drugom stručnjaku.Ulja koja će se koristiti u masaži treba izabrati služeći se znanjem o uljima i o njihovoj primjeni. Intuitivni odabir ulja je vrlo popularan, no treba ga primjenjivati samo ako klijent nema specifičnih zahtjeva u tretmanu, ili kao dopunski odabir uz osnovni terapijski. Eterična ulja, uz farmakološku i fiziološku, doista imaju i “energetsku” i psihoemotivnu komponentu djelovanja! No, terapeut svejedno mora poznavati djelovanje i toksičnost svakog ulja koje koristi, te treba upotrijebiti razum i onda kada se služi intuitivnim odabirom.Terapeut treba poznavati anatomiju (barem mišićnokoštani sustav) jer tada će znati kako pristupiti rješavanju određenog problema i znat će što osjećaju pod prstima. Maseri često zaziru od poznavanja anatomije te masaže svode na općenite hvatove. Takav pristup može biti ugodan, ali ponekad neće biti dovoljan da riješi neki problem.Kvalitetu terapeuta možete ocijeniti i njegovim pristupom klijentima. Priča li za vrijeme tretmana onemogučujući da se osoba potpuno opusti i “potone” u sebe? Prekida li tretman radi javljanja na telefon ili zvona na vratima? Požuruje li osobu da ustane sa stola jer vani čeka već netko drugi?Za novac koji dajete doista zahtjevajte vrhunski pristup i uslugu praćenu kvalitetnim uljima. Nemojte biti “ovca” koja se povodi samo za svjetlucavim reklamama ili popularnošću nekog mjesta kako bi se osjećali “in” i “u trendu”, i kako bi se poslije mogli hvaliti pred prijateljima. Radije gradite svoje samopoštovanje na znanju i upućenosti, i na činjenici da si želite pružiti samo najbolje i da se nećete dati nasamariti nečim samo zato jer je popularno. Osoblje nekog wellness centra sa temeljitim znanjem aromaterapije uz uporabu kvalitetnih biljnih i eteričnih ulja, te znanjem anatomije i tehnika masaže, uz etičnost, empatiju i pristup pun poštovanja i cijenjenja može doista učiniti “čuda” za dobrobit gostiju i klijenata, koji će se zauzvrat uvijek iznova vraćati.

Reishi gljive(Ganoderma Lucidum)

Gljiva koja je izdržala test vremena u Kini više od 4000 godina, otkrivena nedavno u Evropi i Americi a sada i kod nas u Hrvatskoj.


Više od 2000 godina Reishi gljive (Ganoderma Lucidum) su zauzimale prestižni status kod Kineskih medicinskih stručnjaka kao izuzetno ljekovito sredstvo i bile su veoma široko korištene u Kineskoj tradicionalnoj medicini kao alternativni pristup i kao sredstvo za tretiranje mnogih bolesti. Reishi gljive su legendarno čudo od svih medicinskih ljekovitih biljaka zbog svoje očigledne superiorne ljekovitosti i zbog odsustva neželjenih djelovanja i toxina prilikom korištenja. Reishi se u prirodi veoma teško nalazi pa je stoga bila rezervirana za Azijske kraljeve i bogataše sve do druge polovine 20-tog stoljeća kada se počelo sa organiziranim uzgajanjem crvene Reishi gljive u Japanu i kada je ta čudesna gljiva postala dostupna populaciji cijelog svijeta.

Reishi gljive su smatrane u drevnoj Kini kao » Lijek kraljeva«, Dr. Shi-Jean Lee, najslavniji doktor dinastije Ming u svojoj knjizi Ban Chao Gang Moo » Velika enciklopedija ljekovitog bilja« je preporučivao upotrebu Lingzhi gljive (Ganoderma Lucidum) kao efikasnu u borbi protiv mnogih bolesti i da dugoročno uzimanje GanodermeLucidum omogućava formiranje zdravog organizma i on je Reishi gljivu smatrao za najljekovitiju od svih medicinskih biljaka, ispred Ginsenga zbog slijedećih kvaliteta:

1.

Reshi gljiva je netoxična i može se koristiti svakodnevno bez ikakvih neželjenih posljedica po ljudski organizam
2.

Kada se normalno koristi uspostavlja funcije organizma u njegovo prirodno stanje omogućavajući svim organima da funcioniraju normalno.
3.

Imunomodulator - regulira i fino regulira imuni sistem.

Reishi - »Lijek kraljeva » i njegovo korištenje u poboljšanju zdravlja

Možda najveća potencijalna ljekovita korist je njegova mogućnost da jača imuni sistem ljudskog organizma. Reishi - Ganoderma Lucidum sadrži visoku koncentraciju organskog Germanijuma, polisaharide i tripertene. Ove aktivne komponente dokazano jačaju naše imunološke ćelije i jačaju naš imunološki sistem. Konzumiranjem crvene Reishi gljive stoga vode računa o preventivi i povećavaju imunitet. Reishi gljive imaju veoma široku primjenu. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini Ganoderma lucidum pomaže u boljem funkcioniranju i služi za tretiranje bolesti pet ključnih organa kod ljudi - srce, pluća, jetra, pankreas i bubrezi. Ganoderma lucidum se može koristiti za liječenje raznih bolesti ljudskog organizma uključujući : respiratorna oboljenja, kardiovaskularna, digestivna, neurološka, endokrinološka oboljenja itd.

Sve ove navedene bolesti a i mnoge druge Ganoderma uspešno liječi zahvaljujući najvažnijem efektu " podrška suštini i osiguranju korijena vitalnosti ljudskog organizma " - poboljšanjem imuniteta ljudskog organizma. Ganoderma gljive pomažu regulaciji cijelog tjelesnog mehanizma i metabolizma - i osigurava da svi organi rade normalno.

Ganoderma gljive imaju dobre efekte kod slijedećih oboljenja :

Djelovanje gljive Ganoderme Lucidum na tumor

Glavni uzrok razvoja tumora kod ljudi je slab tjelesni imunitet. Najbolji efekat u borbi protiv tumora Ganoderma Lucidum postiže regulacijom i aktivacijom imunološkog sistema, naročito povećavanjem tjelesnog imuniteta - povećavanjem sposobnosti samoobrane ljudskog organizma protiv tumora.

Najveći dio istraživanja antitumornih efekata gljiva sprovedena je u Japanu. U Istraživačkom institutu Nacionalnog centra za rak u Tokiju, Ikekawa i saradnici ispitali su već davne 1969. na miševima kojima su prethodno presadili sarkom 180, antitumorno djelovanje ekstrakata jestivih gljiva, što su 5 godina kasnije potvrdili i proširili Hamuro i Chihara u zajedničkom istraživanju toga instituta i poznate prehrambene kompanije Ajinomoto. Osnovni rezultati tih i brojnih drugih istraživanja su slijedeći: Lentinula edodes (shiitake) - postotak zaustavljanja rasta tumora iznosi 80,7 %, s potpunim povlačenjem tumora u 6 od 10 slučajeva; Coriolus Versicolor - postotak zaustavljanja rasta tumora iznosi 77,5 %, s potpunim povlačenjem tumora u 4 od 8 slučajeva; Ganoderma Lucidum - postotak zaustavljanja rasta tumora iznosi 98,5 %, s potpunim povlačenjem tumora u 4 od 5 slučajeva (kod nekih komponenti postotak zaustavljanja rasta tumora iznosi do 100 %, s potpunim povlačenjem tumora u svim slučajevima), itd. Posebno je značajno istaći da pojedini antitumorni agensi djeluju ne samo na primarne tumore, nego i u visokom postotku zaustavljaju i pojavu i razvoj metastaza.

Navedeni istraživači, kao i oba Morija (otac i sin), Maeda, Taguchi, Nanba, Aoki i brojni drugi, nepobitno su dokazali da neke ljekovite gljive pokazuju visok ili vrlo visok postotak zaustavljanja rasta različitih tumora, ali i značajnu stopu njihova potpunog povlačenja ako se s korištenjem započne pravovremeno, kao i vrlo snažnu zaštitu od tumora ako se uzimaju prije njegova nastanka. Radeći konstantno gotovo 40 godina u relativnoj izolaciji svoga "carstva sredine", do istih su rezultata došli i naučnici iz NR Kine (npr. Xiao - Yu Li, Jia-Fang Wang, Q. Y. Yang i dr).

Gljive Ganoderma Lucidum zapravo preko svojih antitumornih sastojaka pokreću imunobiološke reakcije kojima organizam mijenja svoje funkcioniranje kako bi ozdravio. Od 1980. za takve su sastojke u upotrebi izraz "biomodulatori", odnosno "modifikatori biološkog odgovora”.

Ti sastojci jačaju i/ili ponovno uspostavljaju imunološke funkcije organizma, kako one generalne, tako i specifični imunitet protiv tumora. Osim toga, ti sastojci koče razvoj tumornih ćelija, neposredno ih uništavaju, modificiraju tumorne ćelije, tako da ih obrambeni sistem organizma može lakše prepoznati kako bi ih uspješnije uništavao, a u nekim situacijama i ubrzavaju sazrijevanje tumorskih ćelija, koje se time od malignih ponovno pretvaraju u benigne.

Ganoderma može biti korištena kao dopuna za vrijeme kemoterapije i zračenja za smanjenje neželjenih djelovanja kao što su zamor, gubitak apetita i rizik od infekcija.

Također može smanjiti toksične neželjene efekte i može ublažiti bolove za vreme kemoterapije i zračenja naročito kod pacijenata koji su u krajnjoj fazi bolesti, za produžavanje njihovih života i poboljšanje kvaliteta života.

Zaštita jetre i detoksikacija

Reishi gljive su sposobne da zaštite jetru od oštećenja izazvanim raznim fiziološkim i biološkim faktorima. Osim toga efekti uzimanja Ganoderme mogu se videti i prije i poslije oštećenja jetre. Ganoderma gljive su redovno preporučivane od strane kineskih doktora u liječenju kroničnog hepatitisa. Rezultati istraživanja u Japanu su pokazala da uzimanje Ganoderme u trajanju od 2-15 tjedana kod pacijenata oboljelih od hepatitisa da je ukupni postotoak uspješnosti od 70-90%, stoga Ganoderma gljive se mogu koristiti za regeneraciju jetre i detoksikaciju, razne vrste kroničnog hepatitisa a takođe i za uspješno tretiranje lošeg rada jetrenih funkcija.

Djelovanje Ganoderme Lucidum na kardiovaskularni sistem

Stoljećima je Ganoderma poznata kao kardiovaskularna biljka pa je tako rutinski prepisivana u staroj Kini i Japanu pacijentima sa “ bolovima u grudima “, sa stresom i/ili koronarno arterijskim oboljenjima. Kineski naučnici su našli da Ganoderma poboljšava krvotok i da sadrži kiseline tripertene koje snižavaju visok krvni tlak, smanjuju kolesterol i samim tim sprečavaju srčana oboljenja – infarkt.

Šestomjesečna klinička istraživanja na medicinskom fakultetu u Tokiju su pokazala da je skoro polovica od 53 pacijenta sa povećanim krvnim tlakom imala značajno sniženje krvnog tlaka poslije uzimanja extrakta Ganoderme a slične rezultate su dobili Kineski naučnici u svojim obimnim istraživanjima djelovanja extrakta Ganoderme na pacijente sa visokim nivoom kolesterola kod kojih je nivo kolesterola značajno opao poslije samo 1-4 meseca svakodnevnog konzumiranja extrakta (kod 68% od 90 pacijenata).